Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jak bardzo znasz się na instalacjach CO, ale będąc na Twoim miejscu zrobiłbym kilka rzeczy, i to jeszcze w tym sezonie grzewczym:

1. Montaż czujnika zewnętrznego.

2. Przestawienie kotła na pogodową regulację kotła.

3. Ustawienie krzywej grzania.

W tym momencie zadałeś kotłowi 55 stopni (wcześniej było 42) i różnica między temperaturą zadaną a obniżoną to 2 stopnie. Pamiętaj że 2 stopnie różnicy na kotle nie oznacza 2 stopni różnicy w domu.

4. Aktualizacja sterownika.

Twoja temperatura spalin to zdecydowanie za mało.

Jeżeli odpowiadała Ci temperatura w domu i z tego względu miałeś ustawioną tak niską temperaturę CO (kocioł zdecydowanie nie ma co robić, pracuje na dolnej wydajności, ciągle przechodzi w stan podtrzymania) to założyłbym zawór 4D by kocioł trzymać wyżej niż instalację.

Jaki masz kocioł? 16kW? 25kW?

Przepraszam jeżeli się zagalopowałem...

Edytowane przez Alk

Mam pytanie do użytkowników kotła ogniwo eko plus jak można by podnieść temperaturę spalin. Mam kocioł 16kw. jeden z pierwszych o nr 53 i podajnik nr 3, kocioł posiada 5 kanałów i większy palnik.Kocioł pracuje od końca września i wczoraj zauważyłem plamę na kominie w łazience wszedłem więc na dach zobaczyć jak w kominie a od góry mokro (skroplona woda).Na wykresach temperatura spalin waha się od 50 do 120 stopni, mam zawór czterodrogowy ustawiony na lekkie grzanie pozycja 3 i pompę mieszającą.Temperatura na kotle ustawiona na 55 stopni i obniżona o 7 stopni. Wykres spalin wygląda jak piła 15 minut grzania potem postój i znowu grzanie.Proszę Zawijan podpowiedz co mam zrobić.

Alk mam 16-tkę, wcześniej nie było żadnych problemów dopiero po zmianie opału, niestety to jest pierwszy sezon i nie wiedziałem jakie będzie zapotrzebowanie i jaka zima i kupiłem po 2 tony mniej i wiecej kalorycznego, choć teraz widzę ża na tym 21kj spokojnie bym objechał bo w chacie 25 stopni a piec ledwo co idzie bo dobrze ocieplone wszystko

A jeszcze mi się skoki spalin nie podobają :) W domu mam 22-23 stopnie. W nocy koło 19-20. Kocioł tylko raz dziennie przechodzi mi w stan podtrzymania, o 21:30 gdy włączam mu hamulec na noc - 20 stopni mniej. Wiem że wtedy powrotowi nieco za zimno, ale pracuję nad tym. CWU w moim przypadku to temperatura idąca na obiekt. Jak na razie w moim kominie jak i we wszystkich kanałach wymiennikach jest tylko czarny pył. Wilgoci zero. Edytowane przez Alk

na razie po ponad jednej dobie w zasobniku mam sucho ten nowy opał leżał ze 3 miesiące w garażu i składzie opału, wydaje się być suchy bo nawet lekko posiwiał, na pewno nie jest tak suchy jak ten jaret co byl wcześniej bo on ponad pół roku był w szopie i wyschnął na wiór. Czy jakby był wilgotny to po jednej dobie miałbym rosę w podajniku? W kotłowni mam 16-18 stopni, wcześniej nie miałem też rosy, ale nie miałem też kondensatu. Doradźcie jak jeszcze walczyć z tym kondensatem czy cykliczne skoki temperatury coś dadzą czy stale trzeba temp. utrzymywać?

Alk temp. masakra jeszcze wczoraj uznałbym za przepały dziś nie wiem co o tym myśleć, u mnie możesz spokojnie złapać ręką rury łączące piec z kominem są letnio-ciepłe, do teraz :-) już wiem że na przyszły sezon kupie tylko małokaloryczny groch bo mam małe zapotrzebowanie, ale teraz to czekam na mrozy :-) bo zostało mi go tylko trzochę a reszta to prawie 2 tony retopalu, który widzę że w moim przypadku na mrozy będzie

Kid1 ja uważam, że wysoka temperatura spalin u Ciebie - dochodząca niekiedy do 240 deg. - nie jest wynikiem nieczyszczonego kotła.

Jeśli się nie mylę, to czyściłeś kociołek w dniu 08 grudnia bo tak widać przerwy na wykresach.....

Nie wiem dlaczego tak się dzieje, gdyż masz niestety ogrzewanie podłogowe, więc pewne zależności zachodzą inaczej u Ciebie, a inaczej u mnie....

Mnie się tak wydaje, że być może problem tkwi w ustawieniach programatorów: pokojowego i podłogowego...... albo masz coś nie tak z instalacją ??? nie wiem...

Może niech lepsi w tym temacie się wypowiedzą, co posiadają podłogówkę.

A jeszcze mam pytanie, bo na wykresie masz nieaktywowaną cześć schematu dot. ogrzewania podłogowego..... weź to uaktywnij.

Jorgo, nic z tych rzeczy nie czyściłem kotła 08.12 (sterownik w tym dniu wyłączył mój hydraulik) szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatnio go czyściłem...być może jeszcze w listopadzie (brak czasu mnie dobija)...zrobię to za chwilę i jutro będę obserwował czy są zmiany

Jak mogę uaktywnić tą część dot. podłogówki ? Nie bardzo wiem...jak już kiedyś pisałem ja mam trochę inaczej włączaną podłogówkę tzn. nie poprzez sterownik więc być może u mnie nie da się tej funkcji uaktywnić ???

Mam pytanie do użytkowników kotła ogniwo eko plus jak można by podnieść temperaturę spalin. Mam kocioł 16kw. jeden z pierwszych o nr 53 i podajnik nr 3, kocioł posiada 5 kanałów i większy palnik.Kocioł pracuje od końca września i wczoraj zauważyłem plamę na kominie w łazience wszedłem więc na dach zobaczyć jak w kominie a od góry mokro (skroplona woda).Na wykresach temperatura spalin waha się od 50 do 120 stopni, mam zawór czterodrogowy ustawiony na lekkie grzanie pozycja 3 i pompę mieszającą.Temperatura na kotle ustawiona na 55 stopni i obniżona o 7 stopni. Wykres spalin wygląda jak piła 15 minut grzania potem postój i znowu grzanie.Proszę Zawijan podpowiedz co mam zrobić.

Ja u siebie zakładałem w czwartek strażaka na komin, i jak na razie jest dobrze......

w lutym ociepliłem komin wełną na poddaszu nieocieplonym i widzę że to był dobry pomysł - jak zakładałem tego strażaka, to nawet jak kocioł mi się odstawił to na jego wylocie czuć było ciepłe spaliny......

Ta tzw. piła na wykresie spalin to nie jest dobre rozwiązanie.

Jak mogę uaktywnić tą część dot. podłogówki ? Nie bardzo wiem...jak już kiedyś pisałem ja mam trochę inaczej włączaną podłogówkę tzn. nie poprzez sterownik więc być może u mnie nie da się tej funkcji uaktywnić ???

No to wyczyść.... wtedy się okaże.

jak już kiedyś pisałem ja mam trochę inaczej włączaną podłogówkę tzn. nie poprzez sterownik

być może to jest przyczynkiem pracy Twojego sterownika???

na razie po ponad jednej dobie w zasobniku mam sucho ten nowy opał leżał ze 3 miesiące w garażu i składzie opału, wydaje się być suchy bo nawet lekko posiwiał, na pewno nie jest tak suchy jak ten jaret co byl wcześniej bo on ponad pół roku był w szopie i wyschnął na wiór. Czy jakby był wilgotny to po jednej dobie miałbym rosę w podajniku? W kotłowni mam 16-18 stopni, wcześniej nie miałem też rosy, ale nie miałem też kondensatu. Doradźcie jak jeszcze walczyć z tym kondensatem czy cykliczne skoki temperatury coś dadzą czy stale trzeba temp. utrzymywać?

Jak w zasobniku sucho, to należałoby wykluczyć tezę, że opał masz mokry.

Nie uważasz, że dobrze by było zmienić prace pompy z cyklicznej na któryś z 2 pozostałych wariantów?

Ja u siebie zakładałem w czwartek strażaka na komin, i jak na razie jest dobrze......

w lutym ociepliłem komin wełną na poddaszu nieocieplonym i widzę że to był dobry pomysł - jak zakładałem tego strażaka, to nawet jak kocioł mi się odstawił to na jego wylocie czuć było ciepłe spaliny......

Ta tzw. piła na wykresie spalin to nie jest dobre rozwiązanie.

Jorgo, co sobie obiecujesz przez strażaka? Cug nie taki?

Witam wszystkich forumowiczów. Miałem/mam identyczny problem z skroplinami w przewodzie kominowym. Mam wrażenie że wysokoenergetyczny groszek przy takich temp daje takie efekty. U mnie dmuchawa chodzi sobie z minimalna mocą, temp na piecu zawsze kilka stopni powyżej zadanej, temp. spalin w granicach 45-60 stopni (ale średnia to bardziej 50 stopni) i masa skroplin. Wystarczy marketowego groszku wsypać i już widać różnicę. Dmuchawa pracuje na większej mocy, temp spalin w granicach 55-80 stopni i zero skroplin. Na razie zrobiłem test i dałem korektę nadmuchu +5%... nie chcę zapeszać ale na razie jest ideał... nie dość że skropliny się nie pojawiają to jeszcze spieki zniknęły:) Co prawda dopiero dzisiaj, tak naprawdę zaczął się palić groszek wysokokaloryczny (wcześniej był dosypany do tego marketowego) ale jestem dobrej myśli:) Jak będzie wszystko ok to zacznę zmniejszać korektę nadmuchu.

Jorgo, co sobie obiecujesz przez strażaka? Cug nie taki?

Nieeee... cug mam spoko, ale:

1. obok mam kanał wentylacyjny i jak się teraz ociepliło to przy wietrze z zachodu potrafiło mi zassać dym do kratki w ubikacji,

2. zabezpieczenie komina przed dostawaniem się deszczu czy śniegu do jego wnętrza.

na razie ustawiłem 49 stopni na piecu i zobaczę jak będą się kształtować temp. spalin myślę że w zakresie 70-110 powinno być dobrze (kurde nie wierzę że to piszę jeszcze przed chwilą 70 stopni to był górny zakres i było cacy) pochodzi piec do soboty rozkręcę i zobaczę co tam się dzieję, jutro jeszcze dosypię do maxa opału jak się unormuje żeby zobaczyć ile więcej opału pójdzie, a miało być tak pięknie jeszcze dziś rano z prognozy wynikało że na tym wysokokalorycznym 8,5-9 dni pojedzie przy tych temp. byłoby fantastic ale niestety trzeba patrzeć długoterminowo szkoda pieca i przede wszystkim komina

No to wyczyść.... wtedy się okaże.

być może to jest przyczynkiem pracy Twojego sterownika???

Piec wyczyszczony, nie powiem sadzy było sporo (musiałem przejść na sterowanie ręczne, bo w momencie gdy wyjąłem zawirowywacze załączyła się dmuchawa i ruszył pełną parą...) zobaczymy co będzie. Zastanawiają mnie tylko jeszcze te potężne spieki, które zalegają na palenisku (rzućcie okiem) płomień wydostaje się spomiędzy nich...nie wygląda to zbyt ciekawie ale chyba na temp. spalin nie ma zbytnio wpływu ?

DSC04405.jpg

DSC04404.jpg

GMZ

Wiesz, ja mam też czopuch zaizolowany. Zawijan_2 pisał jakiś czas temu że niewarto, ale z drugiej strony pisał też że ze czopuch jest najbardziej narażony na skraplanie. Wg mnie głównym powodem kondensatu są zbyt niskie temperatury spalin. Mój sąsiad pali we zwykłym piecu mokrym drewnem, kondensat wylewa mu się z kotła... On twierdzi że powodem jest zbyt kaloryczny węgiel. A na drewno nie da sobie nic powiedzieć.

Edytowane przez Alk