Alk 11.12.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 U kida zaobserwowałem dzisiaj 100% dmuchawy. Chwilę poźniej kocioł się odstawił całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 co jeszcze mi podpowiecie na zaredzenie temu kondensatowi? nie śpimy, podpowiadamy Co za ironia losu ja walczę żeby obniżyć temp. spalin a Ty kolego usiłujesz je podnieść naprawdę jeden zasobnik starcza Ci na 8 dni przy 165 m2 ??? który rok opalasz domek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 11.12.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 kid najlepsze jest to że pierwszy rok ale zacząłem sezon wcześnie bo 10 września jak nikt jeszcze nie myślał o paleniu, kumple z pracy dopiero pod koniec października piece odpalali a ja w tym czasie już prawie tonę spaliłem, na początku to mi zasyp na parę dni starczał a grzałem tylko w nocy a w dzień wodę tylko, ale po 1,5 miesiącu jak się wszystko wygrzało to się unormowało na mało kalorycznym węglu przy tych temp. co teraz to ponad tydzień starczało, jak zawsze w sobotę zasypywałem to 500minut z małym okładem było po tygodniu pracy zobacz moje wykresy, no ale od wczoraj to jest nie aktualne bo zmieniłem węgiel, początkowo zachwyt jak zobaczyłem że zasobnik ma jeszcze dłużej trzymać do momentu jak nie zobaczyłem kapiącego kondensatu, ale myślę to opanować i też na tydzień zasobnik starczy tyle że opał 170zeta droższy i to boli, ale pierwszy piec, pierwszy sezon, pierwsze koty za płoty, w przyszłym roku kupię 3 tony mało kalorycznego i tonę kalorycznego a nie jak w tym roku 2/2 ale kto wiedział że będzie taka zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Kid1 jakim eko ty palisz??? wykres wygląda jakbyś palił na maksymalnej mocy kotła .... i popiół zreszta tak samo... zmiejsz powietrze.. Moc dmuchawy w podtrzymaniu mam na 35% nigdzie więcej nie widzę ustawień, w których mógłbym zmniejszyć powietrze ...czy się mylę ? ustawienia nadmuchu w trybie ręcznym nie mają tu chyba nic do rzeczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 11.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Moc dmuchawy w podtrzymaniu mam na 35% nigdzie więcej nie widzę ustawień, w których mógłbym zmniejszyć powietrze ...czy się mylę ? ustawienia nadmuchu w trybie ręcznym nie mają tu chyba nic do rzeczy ? Masz soft 0.2.8.1. Dopiero od 0.2.9.9 jest korekta dmuchawy + - 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 kid najlepsze jest to że pierwszy rok ale zacząłem sezon wcześnie bo 10 września jak nikt jeszcze nie myślał o paleniu, kumple z pracy dopiero pod koniec października piece odpalali a ja w tym czasie już prawie tonę spaliłem, na początku to mi zasyp na parę dni starczał a grzałem tylko w nocy a w dzień wodę tylko, ale po 1,5 miesiącu jak się wszystko wygrzało to się unormowało na mało kalorycznym węglu przy tych temp. co teraz to ponad tydzień starczało, jak zawsze w sobotę zasypywałem to 500minut z małym okładem było po tygodniu pracy zobacz moje wykresy, no ale od wczoraj to jest nie aktualne bo zmieniłem węgiel, początkowo zachwyt jak zobaczyłem że zasobnik ma jeszcze dłużej trzymać do momentu jak nie zobaczyłem kapiącego kondensatu, ale myślę to opanować i też na tydzień zasobnik starczy tyle że opał 170zeta droższy i to boli, ale pierwszy piec, pierwszy sezon, pierwsze koty za płoty, w przyszłym roku kupię 3 tony mało kalorycznego i tonę kalorycznego a nie jak w tym roku 2/2 ale kto wiedział że będzie taka zima Ja jestem z kujawsko-pomorskiego, tutaj Ekogroszki nie mają swojej rodzimej nazwy, przynajmniej sprzedawcy o tym nie mówią poza workowanymi ale na takie nie było mnie stać, kupiłem więc 3 tony, każda z innego składu i tak nimi palę od początku października...niestety jeszcze nigdy zasobnik nie starczył mi na tydzień a grzeje zaledwie połowę budynku tj. w sumie 3 grzejniki + podłogówka na ok. 50-60 m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 GMZ a jaką temperaturę utrzymujesz w pomieszczeniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 11.12.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ja jestem z kujawsko-pomorskiego, tutaj Ekogroszki nie mają swojej rodzimej nazwy, przynajmniej sprzedawcy o tym nie mówią poza workowanymi ale na takie nie było mnie stać, kupiłem więc 3 tony, każda z innego składu i tak nimi palę od początku października...niestety jeszcze nigdy zasobnik nie starczył mi na tydzień a grzeje zaledwie połowę budynku tj. w sumie 3 grzejniki + podłogówka na ok. 50-60 m ... Na wyłączonej pompie CO spalisz więcej niż ja na 200m2 nieocieplonego budynku.Jak ci jest za gorąco to skoryguj ustawienia zaworu 4D i sterownika,termostaty-wyłączona pompa CO to ostateczność jest przecież.... Na 60m2 zasobnik powinien wystarczyć przynajmniej na 10dni Chyba nie ogrzewasz namiotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Na wyłączonej pompie CO spalisz więcej niż ja na 200m2 nieocieplonego budynku.Jak ci jest za gorąco to skoryguj ustawienia zaworu 4D i sterownika,termostaty-wyłączona pompa CO to ostateczność jest przecież.... Na 60m2 zasobnik powinien wystarczyć przynajmniej na 10dni Chyba nie ogrzewasz namiotu? 50-60m2 to powierzchnia podłogówki, łącznie w tej chwili ogrzewam jakieś 90 m2 ...dam sobie coś uciąć, że tu na forum czytałem, iż właśnie wyłączona pompa CO da oszczędności w spalaniu opału?! wcześniej jechałem na załączonej i zasobnik starczał na 4-5 dni (z naciskiem na 4) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 11.12.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 50-60m2 to powierzchnia podłogówki, łącznie w tej chwili ogrzewam jakieś 90 m2 ...dam sobie coś uciąć, że tu na forum czytałem, iż właśnie wyłączona pompa CO da oszczędności w spalaniu opału?! wcześniej jechałem na załączonej i zasobnik starczał na 4-5 dni (z naciskiem na 4) Nie sugeruj się do końca Tym co piszemy,to bardziej teoretyczne rozważania,jednym pasują drugim nie.Opieraj się na własnym doświadczeniu w paleniu. To co Ci napisałem to możliwe rozwiązanie jak kocioł przegrzewa pomieszczenia,i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Nie sugeruj się do końca Tym co piszemy,to bardziej teoretyczne rozważania,jednym pasują drugim nie.Opieraj się na własnym doświadczeniu w paleniu. To co Ci napisałem to możliwe rozwiązanie jak kocioł przegrzewa pomieszczenia,i tyle. Jasna sprawa, zobaczę na ile starczy mi teraz opału przy wyłączonej pompie...póki co muszę ustabilizować tą temperaturę spalin ...no i nadmuch, który momentami wchodzi mi na 100% ...mój piec chyba oszalał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.12.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 na razie ustawiłem 49 stopni na piecu i zobaczę jak będą się kształtować temp. spalin myślę że w zakresie 70-110 powinno być dobrze (kurde nie wierzę że to piszę jeszcze przed chwilą 70 stopni to był górny zakres i było cacy) pochodzi piec do soboty rozkręcę i zobaczę co tam się dzieję, jutro jeszcze dosypię do maxa opału jak się unormuje żeby zobaczyć ile więcej opału pójdzie, a miało być tak pięknie jeszcze dziś rano z prognozy wynikało że na tym wysokokalorycznym 8,5-9 dni pojedzie przy tych temp. byłoby fantastic ale niestety trzeba patrzeć długoterminowo szkoda pieca i przede wszystkim komina Nic nie wykombinujesz.... zbyt niska temperatura, spaliny się schładzają i robi się kondensat...... radą jest tylko podniesienie temperatury. Jak będziesz dalej utrzymywał taki stan rzeczy a jeszcze bardziej się ochłodzi, to sytuacja się tylko pogorszy. Zaoszczędzisz na opale, a wydasz na co inne /) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.12.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Kid1 jakim eko ty palisz??? wykres wygląda jakbyś palił na maksymalnej mocy kotła .... i popiół zreszta tak samo... zmiejsz powietrze.. Po tym co widać u Kida1... jego wykresach i tym co opisał, to mnie się wydaje że przyczyna tkwi w instalacji..... U niego ecoal steruje tylko grzejnikami, a podłogówka - jak pisał - jest poza tym obwodem i nie jest podłączona do sterownika. Taki stan rzeczy zaburza pracę całej instalacji i wymusza pracę kotła na wysokich obrotach. No chyba że ekogroszek jest tak mało kaloryczny, że musi go spalać na maksa...... Kid1..zmieniałeś eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.12.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Na wyłączonej pompie CO spalisz więcej niż ja na 200m2 nieocieplonego budynku.Jak ci jest za gorąco to skoryguj ustawienia zaworu 4D i sterownika,termostaty-wyłączona pompa CO to ostateczność jest przecież.... Na 60m2 zasobnik powinien wystarczyć przynajmniej na 10dni Chyba nie ogrzewasz namiotu? Kid1 nie ma zaworu, tylko pompę mieszającą niestety...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 11.12.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Kid1 nie ma zaworu, tylko pompę mieszającą niestety...... Można jej używać tak aby spełniła doskonale swoją rolę,trochę kombinacji,można ją używać w trybie np.cyrkulacyjnej ,z przerwami ,bez itd.Wszystko zależy jaką pracę kotła chcemy osiągnąć,ciągłą czy dwustanową...Trzeba pokombinować,i to długo-niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.12.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Kid1..teraz o 00:05 jest taka sytuacja u Ciebie...temp zadana 21 deg. - faktyczna 22.6dmuchawa i podajnik załączone!!!!! dmuchawa na 65 % !!!!pompy stoją !!!! a temp. na kotle 69,8 deg !!!!temp. spalin 85 deg.hm....... weź jeszcze w ustawieniach zaawansowanych zmień "funkcja pompy mieszającej" na "podłogowa" Edytowane 11 Grudnia 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 11.12.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Kid1.. teraz o 00:05 jest taka sytuacja u Ciebie... temp zadana 21 deg. - faktyczna 22.6 dmuchawa i podajnik załączone!!!!! dmuchawa na 65 % !!!! pompy stoją !!!! a temp. na kotle 69,8 deg !!!! temp. spalin 85 deg. hm....... weź jeszcze w ustawieniach zaawansowanych zmień "funkcja pompy mieszającej" na "podłogowa" Kocioł jest w podtrzymaniu,temp spalin spadła więc tak jak jest ustawiony w podtrzymaniu tak zareagował na czas przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 11.12.2011 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Nie ma to jak zerwana zawleczka o 1-wszej w nocy, he, he... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 12.12.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 dawid Ponieważ kolega wyżej nie podał ci, czym zatkać więc podpowiadam:kawałki wełny mineralnej wciśnij w rury od góry (po usunięciu zawirowywaczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 12.12.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam, Proszę o spojrzenie na wykres pracy mojego kotła: Pytanie: czy taka praca jest bezpieczna dla systemu co? Efekt jaki uzyskałem jest zadowalający - temperatura w pomieszczeniach utrzymuje się za stałym, zadanym poziomie. Spalanie obecnie wynosi około 20kg węgla na dobę. Grzejemy 140m2 pomieszczeń mieszkalnych i około 90m2 gospodarczych (w których grzejniki pracują na minimum), a do tego 200l zbiornik CWU z pompą w funkcji mieszającej, pracującej niezależnie od pompy CO. Regulator pogodowy i pokojowy, pompa CO "wyłączona", pompa mieszająca podłogówki - niezależna od sterownika kotła. Niepokoi mnie jednak moment załączania pompy CO - widoczny spadek temperatury zasilania i powrotu na wykresie. Czy tak może zostać? A co w wykresem spalin? Takie skoki też chyba nie są zbyt pożądane w kominie? W instalacji mam jeszcze zawór trójdrożny - w tej chwili otwarty. Mogę ewentualnie z nim pokombinować jeśli obecne sterowanie jest niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts