woma4 12.12.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 - korkami z wełny mineralnej zaślepić po dwie rury w każdym ciągu. zawijan_2 ... nie rozpędziłeś się za bardzo ... jak kolega ..Piotrek.. zaślepi po dwie rury w każdym ciągu w którym są dwie rury to którędy będą odprowadzane u niego spaliny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..Piotrek.. 12.12.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Kocioł taki wpisał mi facet który adaptował projekt . Normalnie było 16 albo 18 KW dokladnie już nie pamiętam. A chcialem zamówić 16 KW i byłoby taniej i oszczędniej teraz. A tak jak mówi "woma4" mam chyba tylko 2 rury od ciągu w których są jakieś powyginane miecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 12.12.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Kocioł taki wpisał mi facet który adaptował projekt . Normalnie było 16 albo 18 KW dokladnie już nie pamiętam. A chcialem zamówić 16 KW i byłoby taniej i oszczędniej teraz. A tak jak mówi "woma4" mam chyba tylko 2 rury od ciągu w których są jakieś powyginane miecze. W sumie to masz cztery "rury" (płomieniówki), dwie w jednym ciągu (w dół) z "mieczami" (zawirowaczami) i kolejne dwie bez zawirowywaczy w ciągu do góry. Max zaślep po jednej "rurze" w każdym ciągu ! Spaliny muszą być jakoś odprowadzane do komina ! Silikonem czarnym zaślep w palniku na początek drugi rząd od góry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.12.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 W sumie to masz cztery "rury" (płomieniówki), dwie w jednym ciągu (w dół) z "mieczami" (zawirowaczami) i kolejne dwie bez zawirowywaczy w ciągu do góry. Max zaślep po jednej "rurze" w każdym ciągu ! Spaliny muszą być jakoś odprowadzane do komina ! Silikonem czarnym zaślep w palniku na początek drugi rząd od góry ! Jeżeli od góry to linie, jeżeli rząd to od końca albo od początku palnika ? Chyba że góra = koniec palnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.12.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Spróbuję pokombinować ale Jorgo pisał, żeby przełączyć pompę mieszającą na podłogową, a nie cyrkulacyjną stąd moje pytanie jakie efekty może to dać ? czy sterownik wtedy pozna, że mam podłączoną podłogówkę ? Temp. spalin jest u mnie teraz w porządku ale prawdziwy test będzie po południu gdy piec będzie miał wrócić na temp. dzienną 23 deg. Jeśli masz podłgówkę, to zmień te ustawienia i poobserwuj jak będzie się sprawowała instalacja..... jak pisał markowsski - trzeba próbować, eksperymentować i obserwować... nic się nie stanie - a możesz tylko zyskać!! Każdy użytkownik kotła na tym Forum przedstawia rożne rozwiązania uzyskane na podstawie swoich doświadczeń. Jednak trzeba mieć na uwadze, że coś co się sprawdza u jednego - u innego użytkownika nie musi się sprawdzić, każda instalacja jest inna. Ale!!!.... pewne ogóle zasady są jednak uniwersalne i takie same dla wszystkich - wbrew pozorom nie jest to wcale takie łatwe. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze jeden aspekt - którego mieliśmy wiele razy przykłąd na tym Forum... jest to jakość i poprawność wykonanych instalacji - wiemy, że jest z tym różnie W Twoim przypadku Kid1 dziwnym jest, że masz takie wysokie temp. spalin przy w sumie niezbyt niskiej temp. zewnętrznej.... strach pomyśleć jak będzie z -10 na zewnątrz. Do tego jak sam napisałeś ogrzewasz tylko 90 m kw. powierzchni!!!! ( ale kotłem 25kW - może to jest przyczyna??) Więc próbuj dalej..... ps. ciekaw jestem jak masz rozwiązaną podłogówkę - pod względem instalacyjnym... co steruje pompkę podłogową??? napisz coś na ten temat albo nawet zrób fotki i daj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 12.12.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Jeżeli od góry to linie, jeżeli rząd to od końca albo od początku palnika ? Chyba że góra = koniec palnika ? Kolego Regut1 jak do kina idziesz to też kupujesz bilet i siadasz w określonej linii ... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.12.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 zawijan_2 ... nie rozpędziłeś się za bardzo ... jak kolega ..Piotrek.. zaślepi po dwie rury w każdym ciągu w którym są dwie rury to którędy będą odprowadzane u niego spaliny ... woma4.... jak dobrze pamiętam, to pierwsze eko plusy miały więcej ciągów niż 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 12.12.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 woma4.... jak dobrze pamiętam, to pierwsze eko plusy miały więcej ciągów niż 4 Jorgo dobrze pamiętasz ale ... Pierwsze primo (jak mówi Ferdek:)) kolega ..Piotrek.. nie wspominał, że ma jednego z pierwszych plusów Drugie primo nawet w tych wczesnych wersjach, a wiem co mówię bo mam taką - kocioł nr 54, płomieniówek jest 5 (3+2), zatkanie dwóch w pierwszym ciągu (w dół) jeszcze pozostanie nam jedna płomieniówka, ale jak zatkasz dwie w drugim ciągu (do góry) to jednak zaczyna się problem z odprowadzeniem spalin do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 12.12.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 re: michur Z tego co widać to jedziesz "piłą", bo kocioł masz dużo przewymiarowany w stosunku do (obecnych?) potrzeb. Kocioł osiąga szybko temp. zadaną, przechodzi w podtrzymanie. piła to dopiero u mnie jest a mam OEP16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.12.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Kolego Regut1 jak do kina idziesz to też kupujesz bilet i siadasz w określonej linii ... ??? Nie chodzi mi terminologie tylko chce dobrze zrozumieć, czy dla zmniejszenia mocy palnika mam kleić górny poziomy rząd , czy wszystkie pionowe w danym segmęcie. Metraż mam pomiedzy 16, a 25 kW i po pierwszym sezonie wyjdzie rzeczywiste zapotrzebowanie. Być może celowe będzie ograniczenie mocy. Jeżeli możesz wyjasnić bedę zobowiazany żeby nie strzelić babola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.12.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam. Kilka pytań do specjalistów. Może i będą głupie ale muszę je komuś zadać.Piec OGNIWO EKO PLUS 25. Dom nowy, pierwsza zima ogrzewania. Wilgoci teoretycznie nie ma (35%) bo długo chodził osuszacz. Dom ocieplony (15cm styropianu). Ogrzewam teoretycznie około 130 metrów (docelowo koło 200).Dół około 70 m podłogówki + grzejnik we wiatrołapie i drabinka w łazience. Podłogówka ustawiona na 28 stopni. Góra na razie tylko 3 grzejniki z 7(w części pomieszczeń nie skończone ocieplenie poddasza i zabite szczelnie wejścia do nich). Temperatura w domu około 23-24 stopnie nie dlatego że lubię tylko niżej nie chce zejść. Dodatkowo zasobnik wody 220 L. Pompa CO na I biegu , podłogówka też na pierwszym. Wskazania pieca: Ustawiony regulator pokojowy noc na 17 stopni dzień 20. Zadana temperatura CO 50 stopni CWU 45. Tyle że piec pracuje tylko na 45 stopniach bo sam schodzi do tej wartości i tyle trzyma. Mimo to temperatura w pomieszczeniach nie spada poniżej 23-24. ( Przeniosłem nawet czujnik pokojowy w chłodniejsze miejsce ale tam i tak pokazuje 21 stopni jak patrzę na piecu.) Podajnik załącza się co 40 s i pracuje 5 s. Temperatura na wyjściu z pieca 45 a powrót czasem nawet o 1 stopień nie jest niższy.Spaliny około 180-190 stopni. A teraz spalanie. Tona nie starcza mi na miesiąc (jakieś 25 dni) a jeszcze tak zimno nie jest. Chciałbym trochę zbić temperaturę w domu bo jak jeszcze świeci słońce (mam dużo okien) lub jest cieplejszy dzień to nawet do 26 stopni dochodzi a to już przesada. Niestety piec chyba niżej jak 45 stopni nie może pracować, czy się mylę? Pytania: Czy takie ustawienia i praca kotła są normalne? Czy takie spalanie to norma a ja sobie uroiłem że to dużo bo jak czytam że ludzie spalają 4 tony w sezonie to mnie zbija z tropu? Czy mogę w jakiś sposób obniżyć temperaturę w domu i przełoży się to na oszczędności bo boję się co to będzie jak będą prawdziwe mrozy? Czy może po prostu do takiej powierzchni jaką ogrzewam ten piec w tej chwili jest za duży i nieefektywny? Czy mogę jakoś sam ingerować w ustawienia pieca żeby sam eksperymentować? I to z grubsza chyba tyle jeśli czegoś nie uwzględniłem to dopowiem w miarę mojej wiedzy. Proszę o rady i jakieś wskazówki bo im więcej czytam na różnych forach tym jestem bardziej zakręcony w tym wszystkim. Pozdrawiam. Piotrek powiem szczerze..... przy 200 m kw. powierzchni do ogrzania ( w tym 70 m kw. podłogówki) zakupiłeś kocioł o mocy 25 kW ??? jakie jest zapotrzebowanie Twojego budynku na energię cieplną?? prosto licząc 100 W ( duuuży nadmiar) na 1 m kw to w Twoim wypadku przy 200 m kw daje 20kW.... a przecież podłogówka to ogrzewanie niskotemperaturowe - to nie grzejniki ! Jeśli na zasilaniu i na powrocie masz taką samą temperaturą lub o 1 deg niższą, to jak dla mnie masz zerowy odbiór energii. Możesz śmiało zmieniać w sterowniku parametry pracy kotła, tylko pamiętaj aby to robić nie częściej niż raz na dobę. Na początek ustaw stałą temp. co ( dzienna i nocną) np. 22 deg i ustaw temp. co na minimum...czyli 42 deg. Jeśli ustawiasz temp. co przy regulatorze kotła: co - to ustawiasz w programatorze co, a jeśli masz włączony regulator pogodowy - to ustawiasz w krzywej grzewczej ... i tak pozostaw na co najmniej dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 12.12.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Nie chodzi mi terminologie tylko chce dobrze zrozumieć, czy dla zmniejszenia mocy palnika mam kleić górny poziomy rząd , czy wszystkie pionowe w danym segmęcie. Metraż mam pomiedzy 16, a 25 kW i po pierwszym sezonie wyjdzie rzeczywiste zapotrzebowanie. Być może celowe będzie ograniczenie mocy. Jeżeli możesz wyjasnić bedę zobowiazany żeby nie strzelić babola. Zawsze zaklejamy w poziomie !!! Jak zaczniesz bawić się w zaklejanie w pionie (w danym segmencie palnika) to potem będziesz miał niedopały !!! Bo przecież opał w tym miejscu będzie ale ... powietrza już niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.12.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 piła to dopiero u mnie jest a mam OEP16 piła Twój wróg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.12.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 I o taką informacje właśnie mi chodziło, bo Polak potrafi Podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.12.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Kocioł jest w podtrzymaniu,temp spalin spadła więc tak jak jest ustawiony w podtrzymaniu tak zareagował na czas przerwy. ale czemu - jeśli kocioł jest rozgrzany do 70 deg..... dmuchawa zapodaje na 65%....? coś mi tu nie halo??? tak jakby sterownik widział że w instalacji jest zimna woda!!!! u mnie dmuchawa cały czas na 36% idzie....... Kid1... a czy kalibrowałeś u siebie czujniki..a jeśli tak to w jaki sposób???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.12.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Jorgo dobrze pamiętasz ale ... Pierwsze primo (jak mówi Ferdek:)) kolega ..Piotrek.. nie wspominał, że ma jednego z pierwszych plusów Drugie primo nawet w tych wczesnych wersjach, a wiem co mówię bo mam taką - kocioł nr 54, płomieniówek jest 5 (3+2), zatkanie dwóch w pierwszym ciągu (w dół) jeszcze pozostanie nam jedna płomieniówka, ale jak zatkasz dwie w drugim ciągu (do góry) to jednak zaczyna się problem z odprowadzeniem spalin do komina Ale nikt nie każe mu zatykać dwóch płomieniówek na jednym ciągu..... tylko 1 na pierwszym ciągu i 1 na drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peem26 12.12.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Jorgo dobrze pamiętasz ale ... Drugie primo nawet w tych wczesnych wersjach, a wiem co mówię bo mam taką - kocioł nr 54, płomieniówek jest 5 (3+2), Kocioł OE+ nr 1. 6 płomieniówek (3+3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 12.12.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Ale nikt nie każe mu zatykać dwóch płomieniówek na jednym ciągu..... tylko 1 na pierwszym ciągu i 1 na drugim jorgo, no ja myślę, że nikt mu nie karze chodziło tylko o wpis zawijana_2, zapewne z rozpędu napisało mu się po 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.12.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Kocioł OE+ nr 1. 6 płomieniówek (3+3) Ooooo.. pogratulować nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 12.12.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Kocioł OE+ nr 1. 6 płomieniówek (3+3) Eeee ... 1-ka ... tak wczesnej wersji to ja nawet na zdjęciach nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts