Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie mam pytanie.Dlaczego,gdy wszystkie temp. są osiągnięte,a nawet przekroczone,podajnik pracuje non stop?

Tesel..... podajnik z dmuchawą czy sam podajnik? :)

i czemu wyłączasz sterownik...wczoraj wyłączony o 22, dziś włączyłeś o 13, w sobotę pracuje od 13..... nie wyłączaj sterownika - no chyba że w wypadku zagrożenia życia ;P

Tesel..... podajnik z dmuchawą czy sam podajnik? :)

i czemu wyłączasz sterownik...wczoraj wyłączony o 22, dziś włączyłeś o 13, w sobotę pracuje od 13..... nie wyłączaj sterownika - no chyba że w wypadku zagrożenia życia ;P

W sobotę robili instalację.Włączyłem o 13,grzał do niedzieli 22.Póżniej musiałem wygasić,żeby dziśiaj rano spuścić wodę bo instalator kończył robotę.Włączyłem dzisiaj ponownie.Jeszcze jedno.W sobotęi w niedzielę wodę grzałem elektrycznie.Dzisiaj grzeję piecam.Moje pytanie dotyczy,tego,że mamtemp.wew.ustawioną 22deg osiągniętą 23,3deg a piec nie przechodzi w podtrzymanie tylko cały czas grzeje.W sobotę i niedzielę było to samo.Nagrzał mi do24,5deg,a ustawiłem 21.W tym czasie spalił mi około50kg grochu z Piasta.

W sobotę robili instalację.Włączyłem o 13,grzał do niedzieli 22.Póżniej musiałem wygasić,żeby dziśiaj rano spuścić wodę bo instalator kończył robotę.Włączyłem dzisiaj ponownie.Jeszcze jedno.W sobotęi w niedzielę wodę grzałem elektrycznie.Dzisiaj grzeję piecam.Moje pytanie dotyczy,tego,że mamtemp.wew.ustawioną 22deg osiągniętą 23,3deg a piec nie przechodzi w podtrzymanie tylko cały czas grzeje.W sobotę i niedzielę było to samo.Nagrzał mi do24,5deg,a ustawiłem 21.W tym czasie spalił mi około50kg grochu z Piasta.

W ustawieniach zaawansowanych ustaw pompę na "wyłączona", powinien wchodzić w podtrzymanie. Zobacz sobie mój sterownik w wersji softu 0.2.9.2 w ustawieniach zaawansowanych mam możliwość zmiany na Eko Plus 10kW.... może spróbuj wgrać ten soft i ustawić swój kocioł na 10 kW.

Na razie nic nie rób z pompą(pisałem Ci że pomyślimy jak będzie przegrzewał pomieszczenia)

Teraz praca ciągła pompy CO i nic nie ruszamy przez dobę,chyba że małe korekty na krzywej (ale małe) :)

Daj temp.minimalną z 45 na 42..na razie tyle.

I easy easy...kolego

markowsski...praca ciągłą już była "ćwiczona", a praca dmuchawy z mocą 100% przy tych temperaturach uważam za anomalie - tak być nie powinno.

Kid1.... no popatrzyłem sobie na te Twoje fotki ( co prawda w wersji odwróconej o 90 stopni) i powiem Ci, że według mnie cały problem jest na powrocie. Patrząc na nie rozumiem, że gałązka od pompy mieszającej wchodzi na główny powrót jako przedostatnia, natomiast jako ostatnia wchodzi gałązka od podłogówki - dalej jest już tylko czujnik temp. powrotu. I tu jest pies pogrzebany: podłogówka podaje mocno wychłodzoną wodę w stosunku do zasilania... np. teraz na zasilaniu masz 47 deg, a pompa mieszająca cały czas pracuje, przy czym temp. na powrocie tylko w granicach 39 deg. Sterownik próbuje ten stan rzeczy wyrównać i cały czas goni kocioł... przez to te 100% mocy dmuchawy i tak wysokie temp. spalin. Gdyby powroty: pompy mieszającej i podłogówki były zamienione miejscami, to wtedy poprzez podniesie np. temperatury na kotle o kilka stopni pompa mieszająca łagodziła by napływ zimnej wody z podłogówki - teraz miesza, ale tylko co do grzejników , na podłogówkę nie ma najmniejszego wpływu.

A powiedz mi jeszcze:

1. jakie ustawienia kotła miałeś od północy do 14 w dniu dzisiejszym? ( czy wtedy odłączyłeś podłogówkę? )

2. czy pompka od podłogówki pracuje cały czas - czy nią sterujesz ręcznie?

3. czy skalibrowałeś czujniki?

4. gdzie polazłeś....:mad:

Co pozostali Forumowicze na to???

Edytowane przez jorgo

Dzięki Jorguś.Wgrałem 0.2.9.2,ustawiłem 10kw,ale pompę musiałem włączyć,bo grzejniki zaczęły stygnąć i żonka już odczuwała chłód.Myślę,że bez nich(żon) szybciej byśmy poustawiali nasze piece;)

Niech idzie spać ....

Zobacz u mnie mam pompę na " wyłączona" a cały czas pracuje w ciągu doby odstawił się kociołek 2 razy :)

Według moich doświadczeń, trzeba tak ustawiać temperaturę na sterowniku, by kocioł cały czas pracował.

Przy ustawieniach pompa "załączona" trzeba temperaturę zadaną zaniżać, a przy ustawieniach pompa "wyłączona" zadaną zawyżać :)... czyli, jeśli chcemy osiągnąć temp. 22 stopnie w domciu, to przy 1-szym wariancie pracy pompy ustawmy temp. zadaną na 21 deg, przy drugim wariancie ustawmy zadaną na 23 deg. Ot...i cała tajemnica - oczywiście w moim przypadku ( i chyba w Waszym też )

Edytowane przez jorgo

markowsski...praca ciągłą już była "ćwiczona", a praca dmuchawy z mocą 100% przy tych temperaturach uważam za anomalie - tak być nie powinno.

Nic nie normalnego,jak ma kiepski opał,miałeś tak wiele razy zanim koledzy pomogli ustawić sterownik,nie pamiętasz już co he he :)

Nie widziałem wcześniej aż tak długiej pracy choć u krz27 też pracował ponad godzine kiedyś na 100%

Pozwolisz że dotrzymam słowa i ustawię mu ten sterownik tak jak będzie chciał,chyba że będzie zmieniał wszystko tak często jak Ty,staram mu się wytłumaczyć że za parę kilko opału więcej nie ma sensu bo trzeba się napracować szczotką drucianą przy czyszczeniu kotła(podtrzymanie do tego doprowadza prędzej czy później) :)

Ja sprzątam kocioł szczotką ale nie drucianą :)

edit:a kocioł Kid-a jakby to słyszał bo własnie wiatrak wpadł na 38% :) :)

Edytowane przez markowsski

Nic nie normalnego,jak ma kiepski opał,miałeś tak wiele razy zanim koledzy pomogli ustawić sterownik,nie pamiętasz już co he he :)

Nie widziałem wcześniej aż tak długiej pracy choć u krz27 też pracował ponad godzine kiedyś na 100%

Pozwolisz że dotrzymam słowa i ustawię mu ten sterownik tak jak będzie chciał,chyba że będzie zmieniał wszystko tak często jak Ty,staram mu się wytłumaczyć że za parę kilko opału więcej nie ma sensu bo trzeba się napracować szczotką drucianą przy czyszczeniu kotła(podtrzymanie do tego doprowadza prędzej czy później) :)

Ja sprzątam kocioł szczotką ale nie drucianą :)

Pamiętam, pamiętam........ i w podziękowaniu dobrego trunku nie pożałuję jeśli oczywiście nadarzyła by się okazja takowa :)

Oczywiście że każdy musi próbować i ustawić do swoich potrzeb i instalacji....

tylko ja upatruje u Kid1 niestety wady w wykonawstwie instalacji... opisane jak wyżej

A ja drucianą zawirowywacze :)

Kid1.... no popatrzyłem sobie na te Twoje fotki ( co prawda w wersji odwróconej o 90 stopni) i powiem Ci, że według mnie cały problem jest na powrocie. Patrząc na nie rozumiem, że gałązka od pompy mieszającej wchodzi na główny powrót jako przedostatnia, natomiast jako ostatnia wchodzi gałązka od podłogówki - dalej jest już tylko czujnik temp. powrotu. I tu jest pies pogrzebany: podłogówka podaje mocno wychłodzoną wodę w stosunku do zasilania... np. teraz na zasilaniu masz 47 deg, a pompa mieszająca cały czas pracuje, przy czym temp. na powrocie tylko w granicach 39 deg. Sterownik próbuje ten stan rzeczy wyrównać i cały czas goni kocioł... przez to te 100% mocy dmuchawy i tak wysokie temp. spalin. Gdyby powroty: pompy mieszającej i podłogówki były zamienione miejscami, to wtedy poprzez podniesie np. temperatury na kotle o kilka stopni pompa mieszająca łagodziła by napływ zimnej wody z podłogówki - teraz miesza, ale tylko co do grzejników , na podłogówkę nie ma najmniejszego wpływu.

A powiedz mi jeszcze:

1. jakie ustawienia kotła miałeś od północy do 14 w dniu dzisiejszym? ( czy wtedy odłączyłeś podłogówkę? )

2. czy pompka od podłogówki pracuje cały czas - czy nią sterujesz ręcznie?

3. czy skalibrowałeś czujniki?

4. gdzie polazłeś....:mad:

Co pozostali Forumowicze na to???

Jorgo jesteś jeszcze ? musiałem podjechać do pracy na 2 godz...