Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jorgo jesteś jeszcze ? musiałem podjechać do pracy na 2 godz...

W każdym razie:

1. od północy do 14 miałem ustawioną temp. nocną 21 deg. pompa CO wyłączona, po 14 przeszedłem na dzienną 23 deg.

2. pompka od podłogówki wg mnie pracuje cały czas ja nią nie steruje, a widzę, że temp na podłogówce trzyma równo więc pompka musi pracować cały czas

3. załączam dokładniejsze fotki widać z nich, że gałązka od pompy mieszającej wchodzi jako przedostatnia ale jako ostatnia wchodzi gałązka powrotu z grzejników (oznaczyłem ją taką koślawą 1 po lewej stronie), natomiast gałązka powrotu podłogówki jest nad mieszającą więc chyba pies nie jest tu pogrzebany ??

4. niestety wezwali mnie do firmy i z kalibracji czujników dzisiaj nici - ten temat muszę przesunąć na jutro (czy czujnik podajnika i CWU też koniecznie musze kalibrować??) dojście do nich jest kiepskie

to tyle załączam pionowe zdjęcie

DSC04414.jpg

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W każdym razie:

1. od północy do 14 miałem ustawioną temp. nocną 21 deg. pompa CO wyłączona, po 14 przeszedłem na dzienną 23 deg.

2. pompka od podłogówki wg mnie pracuje cały czas ja nią nie steruje, a widzę, że temp na podłogówce trzyma równo więc pompka musi pracować cały czas

3. załączam dokładniejsze fotki widać z nich, że gałązka od pompy mieszającej wchodzi jako przedostatnia ale jako ostatnia wchodzi gałązka powrotu z grzejników (oznaczyłem ją taką koślawą 1 po lewej stronie), natomiast gałązka powrotu podłogówki jest nad mieszającą więc chyba pies nie jest tu pogrzebany ??

4. niestety wezwali mnie do firmy i z kalibracji czujników dzisiaj nici - ten temat muszę przesunąć na jutro (czy czujnik podajnika i CWU też koniecznie musze kalibrować??) dojście do nich jest kiepskie

Przepraszam,ale dlaczego doszukujesz się błędów w montażu swej instalacji,kocioł nie dogrzewa pomieszczeń(pisałeś że przegrzewa) podłogówka nie grzeje(piszesz że grzeje) CWU zagrzana,w czym problem(za wyjatkiem ustawień sterownika które ciągle zmieniasz) ??

:)

Kalibracja czujników niewiele zmieni,kilkanaście postów wcześniej zawijan to wytłumaczył.

Jedynie opał masz marny,sądząc po tym jak pracuje wiatrak :)

Edytowane przez markowsski

Przepraszam,ale dlaczego doszukujesz się błędów w montażu swej instalacji,kocioł nie dogrzewa pomieszczeń(pisałeś że przegrzewa) podłogówka nie grzeje(piszesz że grzeje) CWU zagrzana,w czym problem(za wyjatkiem ustawień sterownika które ciągle zmieniasz) ??

:)

Kalibracja czujników niewiele zmieni,kilkanaście postów wcześniej zawijan to wytłumaczył.

Jedynie opał masz marny,sądząc po tym jak pracuje wiatrak :)

Błędów się nie doszukuje ale wystraszyłem się po tym co Jorgo napisał, pędziłem do kotłowni na jednej nodze wiadomo jak to jest chciałbym ten piec dobrze/optymalnie ustawić ale ciągle walę głową w mur ;(

Błędów się nie doszukuje ale wystraszyłem się po tym co Jorgo napisał, pędziłem do kotłowni na jednej nodze wiadomo jak to jest chciałbym ten piec dobrze/optymalnie ustawić ale ciągle walę głową w mur ;(

To przestań bo rozboli Cię głowa :)

To tylko kocioł,daj mu spokój,teraz sie odstawił bo przeszedł na krzywą obniżoną,jeśli osiągniesz temp.jaka potrzebujesz 23deg(nocną obniż max 1deg) to wtedy ustaw temp.minimalna na 42 deg,a reguluj temp.obniżoną CO(ustawienia-temp.obniżona CO) i tak powolutku o jeden stopień...

Bardzo powoli i dotrzesz do takich ustawień jakie będą dla Twego komfortu cieplnego najlepsze,a jak będzie dalej za ciepło to podziałamy z mieszającą.

Pozdrawiam a i jeśli masz OEP+25kW to soft ustawiony powinien być od OEP+16kW :)

Wgraj soft 2.9.9.,będzie można też zredukować obroty wiatraka.

Edytowane przez markowsski

To przestań bo rozboli Cię głowa :)

To tylko kocioł,daj mu spokój,teraz sie odstawił bo przeszedł na krzywą obniżoną,jeśli osiągniesz temp.jaka potrzebujesz 23deg(nocną obniż max 1deg) to wtedy ustaw temp.minimalna na 42 deg,a reguluj temp.obniżoną CO(ustawienia-temp.obniżona CO) i tak powolutku o jeden stopień...

Bardzo powoli i dotrzesz do takich ustawień jakie będą dla Twego komfortu cieplnego najlepsze,a jak będzie dalej za ciepło to podziałamy z mieszającą.

Pozdrawiam a i jeśli masz OEP+25kW to soft ustawiony powinien być od OEP+16kW :)

Wgraj soft 2.9.9.,będzie można też zredukować obroty wiatraka.

a gdzie mogę ustawić ten soft bezpośrednio w sterowniku czy w starczy, że w zaawansowanych na eSterrownik wybiorę OEP+16KW ??

wiesz problem nie tkwi w tym, że jest nam za ciepło 23 deg. wydaje się dla nas idealne ...problem leży w dużym spalaniu jak czytam na ile czasu starcza innym zasobnik przy 2xwiększych powierzchniach to wierzyć mi się nie chce, a ja nie zacząłem jeszcze grzać 4 pokoi na górze to dopiero byłby kosmos...

a gdzie mogę ustawić ten soft bezpośrednio w sterowniku czy w starczy, że w zaawansowanych na eSterrownik wybiorę OEP+16KW ??

wiesz problem nie tkwi w tym, że jest nam za ciepło 23 deg. wydaje się dla nas idealne ...problem leży w dużym spalaniu jak czytam na ile czasu starcza innym zasobnik przy 2xwiększych powierzchniach to wierzyć mi się nie chce, a ja nie zacząłem jeszcze grzać 4 pokoi na górze to dopiero byłby kosmos...

Dom się wygrzewa,te nieogrzewane pokoje na górze nie wpływają dodatnio na ilość spalanego paliwa.Lepiej ogrzewać całość niż 1/2 budynku.

W sterowniku-zaawansowane-typ kotła-eko plus 16kW-zastosuj.

W tej opcji wiatrak zamiast min 38% będzie kręcił 36% :)

I takim sposobem czas do zasypu przy pracy ciągłej kolego kid zaczyna rosnąć ;)

Hehe nie nie to nie całkiem tak;) ja ten czas wydłużyłem o 50 minut, bo zajrzałem przed chwilą do zasobnika i widzę, że opału jeszcze jest na tyle wystarczająca ilość, że najwcześniej jutro wieczorem przyjdzie mi go zasypywać...

Hehe nie nie to nie całkiem tak;) ja ten czas wydłużyłem o 50 minut, bo zajrzałem przed chwilą do zasobnika i widzę, że opału jeszcze jest na tyle wystarczająca ilość, że najwcześniej jutro wieczorem przyjdzie mi go zasypywać...

Ok idea pracy kotła jest Ci już znana,jak będzie schodził za nisko i będzie ci przy tym za zimno podniesiesz krzywą,a jeśli za ciepło-obniżysz.

Na obniżonej krzywej jeśli te obecne 46 będzie za mało to zmniejsz temp.obnizona o jeden itd.Każda zmiana poprzedzona długą obserwacja,niech syndrom jorga będzie ci obcy :)

Pozdrawiam,dobranoc.

W każdym razie:

To zastosuj się do tego co pisze markowsski......niemniej jednak:

1. zrób kalibracje czujników - będziesz miał pewność że nie oszukują,

2. jednak nadal twierdzę, że pompa mieszająca powinna być jako ostatnia, bo w tym stanie rzeczy nie może podmieszać wody powracającej z grzejników - ale jest jak jest,

3. ustaw jedna temperaturę c.o. ( nocna i dzienną ) na 22 stopnie albo jak już chcesz to nocną 22,5 a dzienną 23.... 2 stopnie różnicy to jest jednak bardzo dużo - widać to właśnie po Twoim wykresie za ostatnią dobę

4. wcześniej pisaliśmy i miałeś zakupić kilka worków innego opału i zasypać zasobnik - aby wyeliminować opał

Edytowane przez jorgo

Kid1.... od północy jest duuużo lepiej - jak widać po wykresie....

zmień tylko różnicę w programatorze pokojowym pomiędzy temperaturą dzienną i nocną na maks. 0,5 stopnia - tylko to i nic więcej. :)

wreszcie widać 38% mocy dmuchawy a nie 100!!!! :wave:

Edytowane przez jorgo

Po wgraniu softa 2.0.9.2 nie mam wykresów.

Tesel dzień dobry!!! :)

widzę że kocioł pracuje ładnie i wykresy masz ..:)

ale przegrzewa Ci i się kociołek odstawia niepotrzebnie...... obniż jeszcze krzywą grzania dla -10 o 5 stopni

mam pytanie: czy masz w instalacji zawór 4 drogowy,a jeśli tak to w jakim aktualnie jest położeniu :)

Ok,nic nie korygujemy póki co,martwi mnie ten szalejący wiatrak ale juz wiem że opał jest marny i na zimniejsze dni sie nie nada niestety,wiatrak bedzie szalał non stop jak przyjdzie podkręcić temp do np 55-60deg.Jeśli masz go dużo to szukaj tartaku i kup trociny(byle suche)lub pelet i syp 50:50.Kup na próbe kilka worków,zmieszaj i zobaczymy. :)

Kid1.... od północy jest duuużo lepiej - jak widać po wykresie....

zmień tylko różnicę w programatorze pokojowym pomiędzy temperaturą dzienną i nocną na maks. 0,5 stopnia - tylko to i nic więcej. :)

wreszcie widać 38% mocy dmuchawy a nie 100!!!! :wave:

taa faktycznie jest lepiej, zobaczymy co będzie dzisiaj po południu zasypuje cały zasobnik ...zobaczymy co z tego będzie z tą różnicą między dzienną a nocną faktycznie przesadziłem ':)

taa faktycznie jest lepiej, zobaczymy co będzie dzisiaj po południu zasypuje cały zasobnik ...zobaczymy co z tego będzie z tą różnicą między dzienną a nocną faktycznie przesadziłem ':)

Jak zasypiesz zasobnik daj krzywą na 60/40 .poobserwujemy,może będzie trochę równiej pracował,i pomyśl o tym co napisałem powyżej,póki nie ma mrozu ;)

Tesel dzień dobry!!! :)

widzę że kocioł pracuje ładnie i wykresy masz ..:)

ale przegrzewa Ci i się kociołek odstawia niepotrzebnie...... obniż jeszcze krzywą grzania dla -10 o 5 stopni

mam pytanie: czy masz w instalacji zawór 4 drogowy,a jeśli tak to w jakim aktualnie jest położeniu :)

Nie mam zaworu.To jest krótki obieg (60m2)i instalator zapewnił mnie że nie potrzebny.Teraz ustawiłem pompęCO na wyłączona.

Edytowane przez tesel

Na eCoalu to w ogóle się nie znam ale kiedyś "zgłupiał" mi bruli i nie chciał włączyć właściwych funkcji to go normalnie fizycznie zgasiłem wyłącznikiem na sterowniku na 1 minutke czyli tzw. reset i jak go włączyłem ponownie to juz był cacy i działał jak należy - może to i Twojemu pomoże ?