Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

dawno mnie tu nie było:-)

Wkleiłem pare zdjęć mojej kotłowni (nie patrzcie na datę zdjęcia są robione dzisiaj )

Jak już kiedyś pisałem mam sprzęgło hydrauliczne.

Patrząc od góry: pompa CWU, CO, Podłogowa a na dole kotłowa.

Pompy: kotłowa, podłogowa i CWU podłączone bezpośrednio do gniazdek.

pozdro

CIMG0064.jpg

CIMG0065.jpg

CIMG0066.jpg

CIMG0067.jpg

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego nie włącza się pompaCWU+mieszająca?

Jak się kocioł odstawia to ta funkcja nie działa,masz wyłączoną CO więc też nie działa(tylko po co,co Ci to daje?)

Nie rozgrzałeś dobrze budynku a już bawisz się wyłączoną pompą CO,kolego to ostateczność,po co ci taki sterownik,trzeba było zakupić dwustanowy....

Co do powrotu,albo masz źle skalibrowany czujnik(może być tez umieszczony nie tam gdzie trzeba,ma być za wszystkimi powrotami) ja maiłem błąd w wykonaniu instalacji i taki objaw jak u ciebie..

Ale to dziwne bo jak się kocioł odstawia to powrót jest zwykle ciepły(pompa CO nie działa)a u Ciebie tak jakby ta woda umykała z kotła ..minertu jest fachura,zapytaj jego. :)

Zawór 4D by się i tak przydał(niedawno sam się przekonałem że jest piękkknnyyyy!)

czy mała instalacja czy nie bez zaworu 4D to nie da się!:)

Edytowane przez markowsski

Jak się kocioł odstawia to ta funkcja nie działa,masz wyłączoną CO więc też nie działa(tylko po co,co Ci to daje?)

Nie rozgrzałeś dobrze budynku a już bawisz się wyłączoną pompą CO,kolego to ostateczność,po co ci taki sterownik,trzeba było zakupić dwustanowy....

Co Ty się tak uparłeś na rozgrzewanie budynku?Mój budynek nie jest nowy.Jest zamieszkały od ponad 100 lat i cały czas ogrzewany.Spójrz na temp.wew.Jest ustawiona 21deg a faktyczna ponad 24.Wyłączyłem pompę CO ,żeby zbić temp.Jeśli masz inny pomysł to słucham.

Panowie mam pytanie. Czy ktoś może próbował w naszym kociołku palić miałem ? A jeżeli tak, to z jakim skutkiem ? Chodzi mi o to czy gra jest warta świeczki ? To znaczy czy aby uzyskać ten sam efekt co na ekogroszku, to czy trzeba dużo więcej miału. Bo jeżeli tak, to chyba dla paru groszy oszczędności nie warto babrać się w miale. A poza tym czy w ustawieniach pieca trzeba coś zmieniać przechodząc z ekogroszku na miał?

Na eCoalu to w ogóle się nie znam ale kiedyś "zgłupiał" mi bruli i nie chciał włączyć właściwych funkcji to go normalnie fizycznie zgasiłem wyłącznikiem na sterowniku na 1 minutke czyli tzw. reset i jak go włączyłem ponownie to juz był cacy i działał jak należy - może to i Twojemu pomoże ?

To nie wynika z winy sterownika, tylko z domowej sieci do której podpięty jest sterownik. Tez tak nieraz mam, ale wystarczy się wylogować i zalogowac ponwonie i jest ok. Raz zrobiłem nawet restart routera.....

Tak się zastanawiam, bo wielu z was zachwala zawór 4D,a u siebie mam tylko pompę mieszającą. Jak bym chciał dołożyć zawór 4D, to w którym miejscu wstawić trójniki? Patrząc od strony kotła to za odejściem pompy mieszającej?

Ponadto też proszę o ewentualne podpowiedzi dotyczące ustawień.

Co Ty się tak uparłeś na rozgrzewanie budynku?Mój budynek nie jest nowy.Jest zamieszkały od ponad 100 lat i cały czas ogrzewany.Spójrz na temp.wew.Jest ustawiona 21deg a faktyczna ponad 24.Wyłączyłem pompę CO ,żeby zbić temp.Jeśli masz inny pomysł to słucham.

Tesel..... spoko: masz budynek rozgrzany, bo jak sam mówisz mieszkasz wiele zim.... wg. mnie masz po prostu małą powierzchnię do ogrzewania i czy będzie pompa co załączona czy wyłączona nic to nie da - będzie Ci przegrzewał - patrząc na wykres widać że cały czas się odstawia.

Można by się bawić z pracą pompy jako "cykliczna", ale należy się liczyć z niską temp. spalin i jeśli masz normalny komin z cegły, to moga byc wykwity - a nie o to nam chodzi :)

Jedynym wyjściem jest właśnie zawór 4 drogowy.... tym zaworem masz możliwość regulacji, na kotle masz np. jak u mnie ok. 50 deg., a na instalacją idzie woda o niższej temperaturze.

Jak przyjdą mrozy to pewno sytuacja się unormuje i będziesz miał trochę lepiej, ale wiosna i jesienią będziesz się męczył.

Poddaje pod rozwagę - koszt dobrego zaworu 4D to 200-250 PLN, pól dnia roboty i masz spokój.

Jeszcze zrób jedna rzecz: zmień regulator kotła na "co" i ustaw jedna temperaturę ....niech będzie 44 deg.

narka

Tak się zastanawiam, bo wielu z was zachwala zawór 4D,a u siebie mam tylko pompę mieszającą. Jak bym chciał dołożyć zawór 4D, to w którym miejscu wstawić trójniki? Patrząc od strony kotła to za odejściem pompy mieszającej?

Tak wirtualnie się nie da..... zrób zdjęcia i daj na Forum

Wystarczy Ci to co masz. Po co Ci dwie rzeczy skoro tak na prawdę nie musi być ani jednej ani drugiej..Kup sobie coś co bardzie Ci się przyda. To ma za zadanie zabezpieczenie powrotu kotła przed zbyt niska temp. Pompa mieszająca da sobie tu doskonale z tym rade, w każdej sytuacji.Pozdrawiam

Jeśli masz pompę mieszającą a masz zimny powrót(bo masz, ja zrobiłbym tak)

W ustawieniach zaawansowanych-inne parametry-funkcja pompy mieszającej-cyrkulacyjna,Parametry cyrkulacji-czas postoju pompy cyrkulacyjnej-ustaw zero.

Programator pompy cyrkulacyjnej -aktywny.Pompa mieszająca na 1 bieg.

Jeśli to nie wina błędu w instalacji,powrót masz dogrzany non stop,kocioł pracuje bardzo równo.

Nie powinien już przegrzewać bo część wody z CO wróci za przyczyną ciągłej pracy mieszającej do powrotu kotła.

Jak nie masz mieszającej to podłącz pompę CWU do gniazda mieszającej,reszta tak samo.

Korozja niskotemp.już Ci nie grozi.

Panowie mam pytanie. Czy ktoś może próbował w naszym kociołku palić miałem ? A jeżeli tak, to z jakim skutkiem ? Chodzi mi o to czy gra jest warta świeczki ? To znaczy czy aby uzyskać ten sam efekt co na ekogroszku, to czy trzeba dużo więcej miału. Bo jeżeli tak, to chyba dla paru groszy oszczędności nie warto babrać się w miale. A poza tym czy w ustawieniach pieca trzeba coś zmieniać przechodząc z ekogroszku na miał?

Ja paliłem i to z dobrym skutkiem. Miał jeśli jest energetyczny to wcale więcej niż groszku spalić go nie musisz. Musisz mieć jednak świadomość ze nie każdy miał spali się bez problemu. Miał musi mieć jak najmniej tej najdrobniejszej frakcji (pylistej) . W przyszlym roku kupie na cały sezon miał bez eko.U mnie ten miał spala się lepiej i z mniejsza ilością spieków niż eko.

ja palę praktycznie od początku tzn.od odpalenia pieca w czerwcu,groszkiem paliłem chwile tylko dla próby i generalnie jestem zadowolony(latem miał niby wzbogacony u nas(kujawy) 540 a groszek 760) różnica w cenie jest(no i sentyment do miału:) 9 lat tym paliłem),spieków żużlowych praktycznie zero trochę koksowych ale idzie wytrzymać,co do ustawień na pewno będzie potrzebna jakaś korekta w podawaniu,chociaż nie mogę za dużo powiedzieć bo latem na grzanie wody przeszło to płynnie a to raczej nie jest miarodajne,miału przy obecnych temeraturach zasobnik starcza mi na ok.9-10 dni,ogrzewam 150m

Kol tesel jakieś dziwne masz te wykresy... temp cwu wyzsza niż zadana.... kocioł grzeje Ci zadaną na 46-47 st a cwu masz 52-53 st??? jakim cudem??? dogrzewasz sobie czymś??? czujnik do skalibrowania, następna sprawa masz widzę ustawioną temp 2 w domu na 21 a masz 24 st!!! to duża róznica kocioł powinien się odstawić i więcej nie dogrzewać...a on ci cały czas grzeje...zaproś sobie jakiegos instalatora niech looknie ci na twoją instalację