markowsski 13.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Ten miał to odsiewka z węgla? Mnie tez ciekawi,a jaki granulat,tak chociaż na oko,sam pył to chyba nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 13.12.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Odnośnie paleniem miałem - kupiłem na próbę 125kg miału ze składu BM Kobylin. Jest to ponoć węgiel z Kazachstanu i muszę powiedzieć, że jakiejś tam tragedii nie było. Palił się normalnie a wytrzymał jeden dzień krócej niż groszek 28MJ w podobnym okresie. ZA groszek płaciłem 820 a ten miał jest u nas po 495.Jedyne co zauważyłem na minus to conajmniej dwa razy częściej musiałem opróżniać popielnik. Teraz też chciałem ten miał kupić jednak spóźniłem się i po padających kilka dni deszczach raczej go już nie kupię bo jest mokry i wygląda jak błoto. Jeśli chodzi o granulację są to w większości takie strzępki 4-5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 13.12.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Miał zakupiłem przy głównej trasie za Wejherowem! Za bardzo nie wiem jaka jest jego kaloryczność ! Sprzedawca mówił ze niby 23kJ! Nie jest to sam pył! Zdarzają się kawałki groszku! Ale generalnie jest to drobnica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 13.12.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 a i jeszcze jedno - czasem wpadam tu poczytać bo też jestem użytkownikiem OEP i uważam, że trochę mało między kolegami wymiany opinii na temat rodzaju używanego paliwa, ilości spalanego opału itp. a za dużo wgryzania się w jakieś mało istotne problemy typu dokładność pomiaru czujnika na poziomie 0,001 st czy licytacji kto ma ładniejszy wykres parametrów na piecu....aż czasem nie chce mi się tu zaglądać jak widzę podobne w/w tematy ciągnące się na kilka stron...to na tylepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 a i jeszcze jedno - czasem wpadam tu poczytać bo też jestem użytkownikiem OEP i uważam, że trochę mało między kolegami wymiany opinii na temat rodzaju używanego paliwa, ilości spalanego opału itp. a za dużo wgryzania się w jakieś mało istotne problemy typu dokładność pomiaru czujnika na poziomie 0,001 st czy licytacji kto ma ładniejszy wykres parametrów na piecu....aż czasem nie chce mi się tu zaglądać jak widzę podobne w/w tematy ciągnące się na kilka stron...to na tyle pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek.&highlight=ranking po co powielać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Jeśli masz pompę mieszającą a masz zimny powrót(bo masz, ja zrobiłbym tak) W ustawieniach zaawansowanych-inne parametry-funkcja pompy mieszającej-cyrkulacyjna,Parametry cyrkulacji-czas postoju pompy cyrkulacyjnej-ustaw zero. Programator pompy cyrkulacyjnej -aktywny.Pompa mieszająca na 1 bieg. Jeśli to nie wina błędu w instalacji,powrót masz dogrzany non stop,kocioł pracuje bardzo równo. Nie powinien już przegrzewać bo część wody z CO wróci za przyczyną ciągłej pracy mieszającej do powrotu kotła. Jak nie masz mieszającej to podłącz pompę CWU do gniazda mieszającej,reszta tak samo. Korozja niskotemp.już Ci nie grozi. dokładnie to samo, a nawet więcej, uzyska się za pomocą zaworu 4D ..... i to bez zużywania prądu. .... ale jak to mówią: każda myszka swój ogonek chwali Edytowane 14 Grudnia 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 14.12.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Zawór 4D bez pompy to chyba nie będzie działać prawidłowo? Palę miałem wcześniej taka czarna matowa ziemia prawie sam pył za około 450zł/t dużo popiołu. Teraz drobny błyszczący grysik, taki odsiew z pokruszonego przy przeładunku rosyjskiego węgla za ponad 500zł. Załadowany suchy i przechowywany przez dłuższy czas pod dachem. Ale z dodatkiem owsa bo sam miał blokował powietrze i kopcił, a tak owies wypala się szybciej i tworzy pory dla powietrza i obniża objętościową wartość energetyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 14.12.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Koledzy widzieliście dzisiejszą pracę mojego kotła po wielu dniach walki całkiem nieźle dziś to wyglądało/wygląda Kid póki co udało nam się ustabilizować pracę kotła,odstawia się bo produkuje za dużo mocy a niżej zejść się już nie da masz min 42deg(nie wiem czy kocioł jest przewymiarowany czy nie,zobaczymy jak wania dmuchnie mrozem,jedno jest pewne można by było sobie pozwolić w takim czasie jak teraz na opał 21kJ) .Zrób tak jak Ci napisałem,wykorzystamy część wody do grzania CWU (skoro kocioł produkuje jej za dużo) i zaoszczędzimy energie elektr. eliminując pompę mieszającą bo wykorzystamy CWU jako mieszającą i dogrzejemy powrót Podłącz pompę CWU do gniazda mieszającej w sterowniku(mieszająca out) ustawienia-tryb pompy mieszającej-cyrkulacyjna-czas przerwy w pracy-0(praca non stop) i uaktywnij programator pompy cyrkulacyjnej. Zobaczymy jak bedzie pracował kocioł,upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu(powrót i ciepła woda CWU) Pompa CWU na 1 bieg jak jest blisko a pisałeś że tak.Jak masz zawory przed i za pompą mieszającą(dobry instalator by założył) to zakręć Zapisz czas do zasypu przed zabiegiem. Pozdrawiam edit:36min pracy zasobnika przez 10h to nie wiele!Tak sam bym chciał Edytowane 14 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.12.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Panowie mam pytanie.Dlaczego,gdy wszystkie temp. są osiągnięte,a nawet przekroczone,podajnik pracuje non stop? Podajnik nie pracuje non stop ale optymalnie do utrzymania zachodzących trendów.W stan podtrzymania przejdzie gdy przekroczy temp zadana o 5deg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.12.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 dokładnie to samo, a nawet więcej, uzyska się za pomocą zaworu 4D ..... i to bez zużywania prądu. .... ale jak to mówią: każda myszka swój ogonek chwali Nie do końca się z tym zgodzę a już nie jedno przetestowałem. W mojej instalacji mam 4D i CWU + mieszająca. A pro po tej funkcji to nie trzeba przekładać wtyczek z CWU w gniazdo mieszającej. Wszystko ustawimy w sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Nie do końca się z tym zgodzę a już nie jedno przetestowałem. W mojej instalacji mam 4D i CWU + mieszająca. A pro po tej funkcji to nie trzeba przekładać wtyczek z CWU w gniazdo mieszającej. Wszystko ustawimy w sterowniku. Minertu..też tak uważam i mam dokładnie tak jak Ty: zawór 4D a pompa CWU z włączonym podmieszaniem powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 14.12.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Minertu..też tak uważam i mam dokładnie tak jak Ty: zawór 4D a pompa CWU z włączonym podmieszaniem powrotu Jorgo ty chyba nie wiesz już co piszesz,minertu ripostował Twoja wypowiedź którą negowałeś to co napisałem ja-a teraz się z Tym zgadzasz?No to jak,zgadzasz się czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.12.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Jorgo ty chyba nie wiesz już co piszesz,minertu ripostował Twoja wypowiedź którą negowałeś to co napisałem ja-a teraz się z Tym zgadzasz?No to jak,zgadzasz się czy nie? Zapewne chodziło mu o mój wpis z przekładaniem wtyczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 14.12.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Zapewne chodziło mu o mój wpis z przekładaniem wtyczek. Czytam sobie właśnie książkę "Psychologia tłumu" Gustava le Bon.Jest tam mowa że ktoś kto jest autorytetem w tłumie ma zawsze racje,choć w innych okolicznościach tej racji by nie miał... tak mi się to skojarzyło z wypowiedzią jorga,jakiś tam leszcz(czyli ja) nie miał racji choć pisał to samo co za chwile padło z ust autorytetu(minertu) i tu racja była juz potwierdzona Nie pisał o wtyczkach,potwierdzał to samo co napisałem ja,tylko że tamto napisałem ja a nie..ty minertu. Czyli koleś Le Bon ma rację w tej książce,forum internetowe to tez swego rodzaju tłum... Sorrki za filozoficzne wywody,tak mi się jakoś skojarzyło.. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Zapewne chodziło mu o mój wpis z przekładaniem wtyczek. dokładnie Jorgo ty chyba nie wiesz już co piszesz,minertu ripostował Twoja wypowiedź którą negowałeś to co napisałem ja-a teraz się z Tym zgadzasz?No to jak,zgadzasz się czy nie? sry markowsski ......a po czym wnosisz że nie wiem co piszę??? Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy: swoim stanowiskiem w postaci przekładania wtyczek ... a stanowiskiem reprezentowanym przez minertu, które ja w pełni popieram w teorii i praktyce .... to nie imputuj mi że nie wiem o czy pisze, bo to niegrzeczne było .... Każdy ma prawo do swojego zdania i stanowiska. A żebyś nie głosił wszem i wobec jak wyżej, oświadczam: cel uświęca środki - czyli jeśli pompa mieszająca nie spełnia swojego zadania i nie dogrzewa odpowiednio powrotu, można tak jak to napisałeś zamienić miejscami wtyczkę i od pompy cwu włożyć w miejsce mieszającej, odpowiednio skonfigurować sterownik..... itd. Ja widzę jednak w tym rozwiązaniu dwie podstawowe wady: 1. nie każdy użytkownik jest w stanie to fizycznie zrealizować - bo po prostu nie ma praktycznego doświadczenia w tych sprawach - po zadawanych przez niektórych pytaniach widać że nie poradzą sobie z tym, 2. po co wydawać w takim razie 500 czy więcej złociszy na pompę mieszającą, zawory, kształtki itp. aby potem ją wyłączać ??? W świetle powyższego uważam, że jednak dobrze mieć zawór 4D w instalacji. A nawet z punktu widzenie instalatora czy inwestora, to łatwiej jest na późniejszym etapie doinstalować do posiadanej instalacji pompę mieszającą niż zawór 4D Dlatego przyszłym użytkownikom instalacji c.o. którzy maja ją w planie czy już realizują mówię: zakładajcie zawory 4D bo to się po prostu opłaca w każdym aspekcie, a szczególnie finansowym. A zrobicie jak będziecie uważali Edytowane 14 Grudnia 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Czytam sobie właśnie książkę "Psychologia tłumu" Gustava le Bon.Jest tam mowa że ktoś kto jest autorytetem w tłumie ma zawsze racje,choć w innych okolicznościach tej racji by nie miał... tak mi się to skojarzyło z wypowiedzią jorga,jakiś tam leszcz(czyli ja) nie miał racji choć pisał to samo co za chwile padło z ust autorytetu(minertu) i tu racja była juz potwierdzona Nie pisał o wtyczkach,potwierdzał to samo co napisałem ja,tylko że tamto napisałem ja a nie..ty minertu. Czyli koleś Le Bon ma rację w tej książce,forum internetowe to tez swego rodzaju tłum... Sorrki za filozoficzne wywody,tak mi się jakoś skojarzyło.. Pozdrawiam, markowsski jaki ty wyedukowany .. lol Ale niestety, nietrafnie oceniłeś i psychologia tłumu nie ma zastosowania do tego Forum... choćby już z tej prostej definicji cyt. wikipedia "..Tłum – w socjologii zbiorowość ludzka przyjmująca formę czasową i niezorganizowaną. Jednostki w tłumie zawsze przebywają w bliskości fizycznej i mają wspólny obiekt zainteresowania..." itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 14.12.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) markowsski jaki ty wyedukowany .. lol Ale niestety, nietrafnie oceniłeś i psychologia tłumu nie ma zastosowania do tego Forum... choćby już z tej prostej definicji cyt. wikipedia "..Tłum – w socjologii zbiorowość ludzka przyjmująca formę czasową i niezorganizowaną. Jednostki w tłumie zawsze przebywają w bliskości fizycznej i mają wspólny obiekt zainteresowania..." itd. itd. Definicja powstała jak neta jeszcze nie było kolego jorgo,socjologowie teraz mają już nieco odmienne zdanie niż wikipedia.Skoro za pomocą neta można się organizować w tłum(marsze,ustawki,demonstracje) to czyż to co tworzy tłum zawsze musi mieć masę i postać fizyczną?Więcej uwagi w cyt.WiKi edit:a co do tekstu "jaki ty wyedukowany lol .." to ciekawi mnie z niego jedynie czy wiedziałbyś co to za skrót "lol" gdybyś nie miał teraz pod ręką neta? Przepraszam za off. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 edit:a co do tekstu "jaki ty wyedukowany lol .." to ciekawi mnie z niego jedynie czy wiedziałbyś co to za skrót "lol" gdybyś nie miał teraz pod ręką neta? ech.... szkoda prądu na takie infantylne dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 14.12.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ech.... szkoda prądu na takie infantylne dyskusje. Słowo infantylny miałoby znaczenie jedynie wtedy gdybyś znał mój wiek..a tak nie ma sensu w tym zdaniu.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 14.12.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Panowie, czytając ostatnie strony forum to przypomina mi się wymiana zdań pomiędzy Włodkiem_PID a Zawijanem, czerwiec tego roku: Kalibracja czujników nie ma oczywiście żadnego sensu. Mierzą one temperaturę wody, a użytkownik reguluje nastawę wg. temp. POWIETRZA. Czyli - jeśli mu za zimno - podkręca nastawę CO lub CWU. A jeśli za ciepło - obniża. Problem w tym, że jeśli to napisze Zawijan (lub Zawijan_2), ma posłuch. Jesli ja, to wprost przeciwnie... :-). Panie Sławku - dzięki. Pozdrowienia, Włodek I odpowiedź Zawijana: Czy mam rozumieć, że Ty piszesz to samo, co ja? Dziwne. Cytaty z: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page310 Niech każdy sobie sam już oceni czy mamy tutaj do czynienia z zachowaniem stadnym, psychologią tłumu czy czym tam kto chce... Panowie, wróćmy do sedna sprawy, do obsługi OE+, jego problemów, zalet. Nie zamieniajmy tego wątku na przegadywanie się, na szukanie NAJMOJSZEJ racji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts