tesel 13.12.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Czujnik powrotu porównałem z termometrem rtęciowym i według niego ustawiłem offset.Czujnika CWU jeszcze nie ruszałem,chociaż kalibrowałem wszystkie (chyba pamiętasz) we wrzątku.Temp.wew. nabił mi wczoraj jak miałem pompęCO włączoną.O 16 wyłączyłem ją i tak trzyma.A co może być nie tak w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.12.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Ps A swoją drogą coś mi się wydaje ze tym kociołkiem ogrzałbyś ze 3 takie mieszkania jak twoje.... Przegrzewa ci domek -a nie powinien ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 13.12.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Wykres to mam jak EKG zawałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.12.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Wykres nie musi być ŚLICZNY ,on jest pomoca..dzięki niemu widzisz prace kotła i prace instalacji i jeżeli jest cos nie tak to zadaj sobie pytanie DLACZEGO ??? coś jest nie tak, co muszę zmienic? dlaczego dany parametr jest inny?? i jeszcze jedno nie dajcie sie zwarjować z tym offsetem czujników (kto chodził na na fizykę pamięta zapewne od jakiej temp wrze woda) wystarczy w miare dokładny termometr pokojowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 13.12.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Teraz kocioł grzeje sam siebie itrochę CWU.Grzejniki są zimne,chocież w mieszkaniu ciepło.Nie wiem jak kocioł zachowa się jak temp. wew. spadnie do zadanej?Mam nadzieję,że pompa CO załączy się i będzie trzymać zadaną.Co do offsetów to mam podobne zdanie ja Ty ale wiesz jak jest Wielki Brat patrzy i wszystko wytknie.Temp. powrotu poprawiłem bo żle odczytałem z term.rtęciowego.Starość.Temp. CWU ustawiłem tak aby nikogo nie raziła.Brałem prysznic i ustawiłem "po skórze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 13.12.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Palę miałem od początku użytkowania Eko Plusa 16kw, czyli od września! Miał zakupiłem za 510zł/tona! Ogrzewam w domu 170 m+ bojler 140 litrów! Ostatni miesiąc spalanie wyszło około 600kg, a poprzednie miesiące po 450kg! I raczej nie zapowiada się abym kiedykolwiek przeszedł na groszek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 13.12.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Palę miałem od początku użytkowania Eko Plusa 16kw, czyli od września! Miał zakupiłem za 510zł/tona! Ogrzewam w domu 170 m+ bojler 140 litrów! Ostatni miesiąc spalanie wyszło około 600kg, a poprzednie miesiące po 450kg! I raczej nie zapowiada się abym kiedykolwiek przeszedł na groszek! Ten miał to odsiewka z węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 13.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Ten miał to odsiewka z węgla? Mnie tez ciekawi,a jaki granulat,tak chociaż na oko,sam pył to chyba nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 13.12.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Odnośnie paleniem miałem - kupiłem na próbę 125kg miału ze składu BM Kobylin. Jest to ponoć węgiel z Kazachstanu i muszę powiedzieć, że jakiejś tam tragedii nie było. Palił się normalnie a wytrzymał jeden dzień krócej niż groszek 28MJ w podobnym okresie. ZA groszek płaciłem 820 a ten miał jest u nas po 495.Jedyne co zauważyłem na minus to conajmniej dwa razy częściej musiałem opróżniać popielnik. Teraz też chciałem ten miał kupić jednak spóźniłem się i po padających kilka dni deszczach raczej go już nie kupię bo jest mokry i wygląda jak błoto. Jeśli chodzi o granulację są to w większości takie strzępki 4-5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 13.12.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Miał zakupiłem przy głównej trasie za Wejherowem! Za bardzo nie wiem jaka jest jego kaloryczność ! Sprzedawca mówił ze niby 23kJ! Nie jest to sam pył! Zdarzają się kawałki groszku! Ale generalnie jest to drobnica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 13.12.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 a i jeszcze jedno - czasem wpadam tu poczytać bo też jestem użytkownikiem OEP i uważam, że trochę mało między kolegami wymiany opinii na temat rodzaju używanego paliwa, ilości spalanego opału itp. a za dużo wgryzania się w jakieś mało istotne problemy typu dokładność pomiaru czujnika na poziomie 0,001 st czy licytacji kto ma ładniejszy wykres parametrów na piecu....aż czasem nie chce mi się tu zaglądać jak widzę podobne w/w tematy ciągnące się na kilka stron...to na tylepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 a i jeszcze jedno - czasem wpadam tu poczytać bo też jestem użytkownikiem OEP i uważam, że trochę mało między kolegami wymiany opinii na temat rodzaju używanego paliwa, ilości spalanego opału itp. a za dużo wgryzania się w jakieś mało istotne problemy typu dokładność pomiaru czujnika na poziomie 0,001 st czy licytacji kto ma ładniejszy wykres parametrów na piecu....aż czasem nie chce mi się tu zaglądać jak widzę podobne w/w tematy ciągnące się na kilka stron...to na tyle pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek.&highlight=ranking po co powielać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Jeśli masz pompę mieszającą a masz zimny powrót(bo masz, ja zrobiłbym tak) W ustawieniach zaawansowanych-inne parametry-funkcja pompy mieszającej-cyrkulacyjna,Parametry cyrkulacji-czas postoju pompy cyrkulacyjnej-ustaw zero. Programator pompy cyrkulacyjnej -aktywny.Pompa mieszająca na 1 bieg. Jeśli to nie wina błędu w instalacji,powrót masz dogrzany non stop,kocioł pracuje bardzo równo. Nie powinien już przegrzewać bo część wody z CO wróci za przyczyną ciągłej pracy mieszającej do powrotu kotła. Jak nie masz mieszającej to podłącz pompę CWU do gniazda mieszającej,reszta tak samo. Korozja niskotemp.już Ci nie grozi. dokładnie to samo, a nawet więcej, uzyska się za pomocą zaworu 4D ..... i to bez zużywania prądu. .... ale jak to mówią: każda myszka swój ogonek chwali Edytowane 14 Grudnia 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 14.12.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Zawór 4D bez pompy to chyba nie będzie działać prawidłowo? Palę miałem wcześniej taka czarna matowa ziemia prawie sam pył za około 450zł/t dużo popiołu. Teraz drobny błyszczący grysik, taki odsiew z pokruszonego przy przeładunku rosyjskiego węgla za ponad 500zł. Załadowany suchy i przechowywany przez dłuższy czas pod dachem. Ale z dodatkiem owsa bo sam miał blokował powietrze i kopcił, a tak owies wypala się szybciej i tworzy pory dla powietrza i obniża objętościową wartość energetyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 14.12.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Koledzy widzieliście dzisiejszą pracę mojego kotła po wielu dniach walki całkiem nieźle dziś to wyglądało/wygląda Kid póki co udało nam się ustabilizować pracę kotła,odstawia się bo produkuje za dużo mocy a niżej zejść się już nie da masz min 42deg(nie wiem czy kocioł jest przewymiarowany czy nie,zobaczymy jak wania dmuchnie mrozem,jedno jest pewne można by było sobie pozwolić w takim czasie jak teraz na opał 21kJ) .Zrób tak jak Ci napisałem,wykorzystamy część wody do grzania CWU (skoro kocioł produkuje jej za dużo) i zaoszczędzimy energie elektr. eliminując pompę mieszającą bo wykorzystamy CWU jako mieszającą i dogrzejemy powrót Podłącz pompę CWU do gniazda mieszającej w sterowniku(mieszająca out) ustawienia-tryb pompy mieszającej-cyrkulacyjna-czas przerwy w pracy-0(praca non stop) i uaktywnij programator pompy cyrkulacyjnej. Zobaczymy jak bedzie pracował kocioł,upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu(powrót i ciepła woda CWU) Pompa CWU na 1 bieg jak jest blisko a pisałeś że tak.Jak masz zawory przed i za pompą mieszającą(dobry instalator by założył) to zakręć Zapisz czas do zasypu przed zabiegiem. Pozdrawiam edit:36min pracy zasobnika przez 10h to nie wiele!Tak sam bym chciał Edytowane 14 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.12.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Panowie mam pytanie.Dlaczego,gdy wszystkie temp. są osiągnięte,a nawet przekroczone,podajnik pracuje non stop? Podajnik nie pracuje non stop ale optymalnie do utrzymania zachodzących trendów.W stan podtrzymania przejdzie gdy przekroczy temp zadana o 5deg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.12.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 dokładnie to samo, a nawet więcej, uzyska się za pomocą zaworu 4D ..... i to bez zużywania prądu. .... ale jak to mówią: każda myszka swój ogonek chwali Nie do końca się z tym zgodzę a już nie jedno przetestowałem. W mojej instalacji mam 4D i CWU + mieszająca. A pro po tej funkcji to nie trzeba przekładać wtyczek z CWU w gniazdo mieszającej. Wszystko ustawimy w sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.12.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Nie do końca się z tym zgodzę a już nie jedno przetestowałem. W mojej instalacji mam 4D i CWU + mieszająca. A pro po tej funkcji to nie trzeba przekładać wtyczek z CWU w gniazdo mieszającej. Wszystko ustawimy w sterowniku. Minertu..też tak uważam i mam dokładnie tak jak Ty: zawór 4D a pompa CWU z włączonym podmieszaniem powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 14.12.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Minertu..też tak uważam i mam dokładnie tak jak Ty: zawór 4D a pompa CWU z włączonym podmieszaniem powrotu Jorgo ty chyba nie wiesz już co piszesz,minertu ripostował Twoja wypowiedź którą negowałeś to co napisałem ja-a teraz się z Tym zgadzasz?No to jak,zgadzasz się czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.12.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Jorgo ty chyba nie wiesz już co piszesz,minertu ripostował Twoja wypowiedź którą negowałeś to co napisałem ja-a teraz się z Tym zgadzasz?No to jak,zgadzasz się czy nie? Zapewne chodziło mu o mój wpis z przekładaniem wtyczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts