Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapewne chodziło mu o mój wpis z przekładaniem wtyczek.

Czytam sobie właśnie książkę "Psychologia tłumu" Gustava le Bon.Jest tam mowa że ktoś kto jest autorytetem w tłumie ma zawsze racje,choć w innych okolicznościach tej racji by nie miał...:)

tak mi się to skojarzyło z wypowiedzią jorga,jakiś tam leszcz(czyli ja) nie miał racji choć pisał to samo co za chwile padło z ust autorytetu(minertu) i tu racja była juz potwierdzona :)

Nie pisał o wtyczkach,potwierdzał to samo co napisałem ja,tylko że tamto napisałem ja a nie..ty minertu.

Czyli koleś Le Bon ma rację w tej książce,forum internetowe to tez swego rodzaju tłum...

Sorrki za filozoficzne wywody,tak mi się jakoś skojarzyło..:)

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapewne chodziło mu o mój wpis z przekładaniem wtyczek.

dokładnie :)

Jorgo ty chyba nie wiesz już co piszesz,minertu ripostował Twoja wypowiedź którą negowałeś to co napisałem ja-a teraz się z Tym zgadzasz?No to jak,zgadzasz się czy nie?

sry markowsski ......a po czym wnosisz że nie wiem co piszę???

Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy: swoim stanowiskiem w postaci przekładania wtyczek ... a stanowiskiem reprezentowanym przez minertu, które ja w pełni popieram w teorii i praktyce .... to nie imputuj mi że nie wiem o czy pisze, bo to niegrzeczne było ....

Każdy ma prawo do swojego zdania i stanowiska.

A żebyś nie głosił wszem i wobec jak wyżej, oświadczam: cel uświęca środki - czyli jeśli pompa mieszająca nie spełnia swojego zadania i nie dogrzewa odpowiednio powrotu, można tak jak to napisałeś zamienić miejscami wtyczkę i od pompy cwu włożyć w miejsce mieszającej, odpowiednio skonfigurować sterownik..... itd. Ja widzę jednak w tym rozwiązaniu dwie podstawowe wady:

1. nie każdy użytkownik jest w stanie to fizycznie zrealizować - bo po prostu nie ma praktycznego doświadczenia w tych sprawach - po zadawanych przez niektórych pytaniach widać że nie poradzą sobie z tym,

2. po co wydawać w takim razie 500 czy więcej złociszy na pompę mieszającą, zawory, kształtki itp. aby potem ją wyłączać ???

W świetle powyższego uważam, że jednak dobrze mieć zawór 4D w instalacji.

A nawet z punktu widzenie instalatora czy inwestora, to łatwiej jest na późniejszym etapie doinstalować do posiadanej instalacji pompę mieszającą niż zawór 4D :)

Dlatego przyszłym użytkownikom instalacji c.o. którzy maja ją w planie czy już realizują mówię: zakładajcie zawory 4D bo to się po prostu opłaca w każdym aspekcie, a szczególnie finansowym.

A zrobicie jak będziecie uważali :)

Edytowane przez jorgo

Czytam sobie właśnie książkę "Psychologia tłumu" Gustava le Bon.Jest tam mowa że ktoś kto jest autorytetem w tłumie ma zawsze racje,choć w innych okolicznościach tej racji by nie miał...:)

tak mi się to skojarzyło z wypowiedzią jorga,jakiś tam leszcz(czyli ja) nie miał racji choć pisał to samo co za chwile padło z ust autorytetu(minertu) i tu racja była juz potwierdzona :)

Nie pisał o wtyczkach,potwierdzał to samo co napisałem ja,tylko że tamto napisałem ja a nie..ty minertu.

Czyli koleś Le Bon ma rację w tej książce,forum internetowe to tez swego rodzaju tłum...

Sorrki za filozoficzne wywody,tak mi się jakoś skojarzyło..:)

Pozdrawiam,

markowsski jaki ty wyedukowany .. lol

Ale niestety, nietrafnie oceniłeś i psychologia tłumu nie ma zastosowania do tego Forum... choćby już z tej prostej definicji cyt. wikipedia

"..Tłum – w socjologii zbiorowość ludzka przyjmująca formę czasową i niezorganizowaną. Jednostki w tłumie zawsze przebywają w bliskości fizycznej i mają wspólny obiekt zainteresowania..." itd. itd.

markowsski jaki ty wyedukowany .. lol

Ale niestety, nietrafnie oceniłeś i psychologia tłumu nie ma zastosowania do tego Forum... choćby już z tej prostej definicji cyt. wikipedia

"..Tłum – w socjologii zbiorowość ludzka przyjmująca formę czasową i niezorganizowaną. Jednostki w tłumie zawsze przebywają w bliskości fizycznej i mają wspólny obiekt zainteresowania..." itd. itd.

Definicja powstała jak neta jeszcze nie było kolego jorgo,socjologowie teraz mają już nieco odmienne zdanie niż wikipedia.Skoro za pomocą neta można się organizować w tłum(marsze,ustawki,demonstracje) to czyż to co tworzy tłum zawsze musi mieć masę i postać fizyczną?Więcej uwagi w cyt.WiKi :)

edit:a co do tekstu "jaki ty wyedukowany lol .." to ciekawi mnie z niego jedynie czy wiedziałbyś co to za skrót "lol" gdybyś nie miał teraz pod ręką neta?

Przepraszam za off.

Edytowane przez markowsski

Panowie, czytając ostatnie strony forum to przypomina mi się wymiana zdań pomiędzy Włodkiem_PID a Zawijanem, czerwiec tego roku:

Kalibracja czujników nie ma oczywiście żadnego sensu.

Mierzą one temperaturę wody, a użytkownik reguluje

nastawę wg. temp. POWIETRZA.

Czyli - jeśli mu za zimno - podkręca nastawę CO lub CWU.

A jeśli za ciepło - obniża.

Problem w tym, że jeśli to napisze Zawijan (lub Zawijan_2),

ma posłuch. Jesli ja, to wprost przeciwnie... :-) :-).

Panie Sławku - dzięki.

Pozdrowienia,

Włodek

I odpowiedź Zawijana:

Czy mam rozumieć, że Ty piszesz to samo, co ja?

Dziwne.

Cytaty z: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page310

Niech każdy sobie sam już oceni czy mamy tutaj do czynienia z zachowaniem stadnym, psychologią tłumu czy czym tam kto chce... :)

Panowie, wróćmy do sedna sprawy, do obsługi OE+, jego problemów, zalet. Nie zamieniajmy tego wątku na przegadywanie się, na szukanie NAJMOJSZEJ racji!

Niech każdy sobie sam już oceni czy mamy tutaj do czynienia z zachowaniem stadnym, psychologią tłumu czy czym tam kto chce... :)

Panowie, wróćmy do sedna sprawy, do obsługi OE+, jego problemów, zalet. Nie zamieniajmy tego wątku na przegadywanie się, na szukanie NAJMOJSZEJ racji!

Jak najbardziej jestem za...... ale ponieważ zostałem wywołany do tablicy - musiałem wstać i odpowiedzieć :)

Jak dobrze go zamontujesz, to jak najbardziej! Mi działa na grawitacji. Jakiś czas temu pisałem o regułach montażu takiego zaworu, nie znalazłem jeszcze wspomnianego schematu.

Nie tylko jego montaż ma znaczenie dla grawitacji ale przekrój rurek,na cienkiej rurce raczej grawitacji nie uzyskasz.

Nie tylko jego montaż ma znaczenie dla grawitacji ale przekrój rurek,na cienkiej rurce raczej grawitacji nie uzyskasz.

Ja w swojej instalacji ( już to chyba dawno temu pisałem) mam dwa grzejniki i drabinkę ( wc i łazienka która jest nad kotłownią) pracujące na grawitacji, przy starym kotle jeszcze zasobnik poziomy 120 l grzał się na grawitacji. Z tym, że od kotła odchodzą rury o takim samym przekroju jak króćce w kotle czyli 5/4 cala, dalej odchodzi gałązka na te dwa pomieszczenia o przekroju 3/4 cala, a potem już 1/2 do grzejników. I działa to pięknie na grawitacji i nawet mi pasuje, bo mam cieplutko w tych dwóch pomieszczeniach - jak mi się wyłączy kociołek, to pranie na drabince i tak ładnie schnie.

Na początku miałem to zlikwidować, bo to że ta grawitacja działa zawdzięczam zaworowi kulowemu przy pompie ( wiadomo o co chodzi) ... ale stwierdziłem że niech tak już zostanie.

No i jeszcze o jednym trzeba pamiętać !! - rura mająca pracować na grawitacji nie może być niżej niż wyjście zasilania z kotła - inaczej nie da rady

Czasem widzę instalacje z 4D - gdzie zawór jest zamontowany jak popadło. Prosta reguła pokazana w linku poniżej, obrazek nr 2, jest mało kiedy zastosowana:

http://www.honeywell-produktkatalog.de/pdf/mu1b0366-ge51r1206.pdf

To właśnie rozumiem pod pojęciem montażu.

Niestety Alk.... ale wielu instalatorów nie nadąża ( z różnych powodów ) za ciągle rozwijającą się technika grzewczą.

Kto dawniej się przejmował jakimiś zaworami n-drogowymi, termostatycznymi, sterownikami, itp, itd.

Teraz instalator który wykonuje nam instalacje musi się wykazać odpowiednią wiedzą teoretyczną oraz odpowiednim doświadczeniem praktycznym.

Niestety jak jest dobrze wiemy........ co jakiś czas można się przekonać na Forum że temu spieprzono to, innemu tamto.....

Przy zakupie kotła nadal niestety najlepszy jest ten - jaki mają w sklepie do którego wejdziemy... może poza nielicznymi wyjątkami.

Alk...sprawdzałem u siebie czy mam zgodnie z rysunkiem i jestem zaskoczony.... nawet odległość 80 cm mam zachowaną :yes:

Edytowane przez jorgo

Jorgo, dokładnie 80cm?

Mój instalator jak zobaczył 4D to pierwsze co zrobił to polecił zakupić korek, by zatkać jedną stronę... - chciał go przerobić na 3D....

Te 80 cm też mu nie pasowało, ale nie miał wyboru, musiał zrobić - dało sobie powiedzieć, a to bywa różnie.

Wcześniej też tego nie wiedziałem, ale cóż, trzeba pytać mądrzejszych od siebie.

Edytowane przez Alk

Kid póki co udało nam się ustabilizować pracę kotła,odstawia się bo produkuje za dużo mocy a niżej zejść się już nie da masz min 42deg(nie wiem czy kocioł jest przewymiarowany czy nie,zobaczymy jak wania dmuchnie mrozem,jedno jest pewne można by było sobie pozwolić w takim czasie jak teraz na opał 21kJ) .Zrób tak jak Ci napisałem,wykorzystamy część wody do grzania CWU (skoro kocioł produkuje jej za dużo) i zaoszczędzimy energie elektr. eliminując pompę mieszającą bo wykorzystamy CWU jako mieszającą i dogrzejemy powrót :)

Podłącz pompę CWU do gniazda mieszającej w sterowniku(mieszająca out) ustawienia-tryb pompy mieszającej-cyrkulacyjna-czas przerwy w pracy-0(praca non stop) i uaktywnij programator pompy cyrkulacyjnej.

Zobaczymy jak bedzie pracował kocioł,upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu(powrót i ciepła woda CWU) :)

Pompa CWU na 1 bieg jak jest blisko a pisałeś że tak.Jak masz zawory przed i za pompą mieszającą(dobry instalator by założył) to zakręć

Zapisz czas do zasypu przed zabiegiem.

Pozdrawiam

edit:36min pracy zasobnika przez 10h to nie wiele!Tak sam bym chciał :)

Zrobiłem ten myk z przepięciem wtyczek zobaczymy jak to wyjdzie;) na chwilę obecną kocioł na pewno jest przewymiarowany wszak grzeje tylko dół domu i 26 m podłogówki na górze - docelowo będzie jakieś 150-160 metrów, a licząc po podłodze 175m - pewnie 16kw dałby sobie radę ale ja bałem się ryzykować dla paruset złotych i wziąłem 25 kw (od przegrzania jeszcze nikt nie umarł...a z zimna i owszem;) piec w końcu zaczął mnie pozytywnie zaskakiwać ale na dworzu jest ciepło więc wyczekuję jakiegoś mrozuuuu

Jak dobrze go zamontujesz, to jak najbardziej! Mi działa na grawitacji. Jakiś czas temu pisałem o regułach montażu takiego zaworu, nie znalazłem jeszcze wspomnianego schematu.

Sorki mam wykształcenie techniczne, ale jakoś nie mogę zakumkać Jak działa zawór 4D w układzie gdzie nie ma pompy przecie ciepła woda idzie do góry zimna do dołu.:confused::confused::confused:

A jak chcesz utrzymać zadane temperatury? Bez podawania paliwa?

Jak się moc chwilowa kotła zgra z chwilowym zapotrzebowaniem - to może tak chodzić nawet godzinami. Przecież o to chodzi w regulacji kotła.

Zgadza się tylko czemu jak miałem zadaną temp. wew. 21 piec nagrzał mi do ponad 24 i co około 1 min.podawał paliwo.Nie odstawił się ani na chwilę?

Zrobiłem ten myk z przepięciem wtyczek zobaczymy jak to wyjdzie;) na chwilę obecną kocioł na pewno jest przewymiarowany wszak grzeje tylko dół domu i 26 m podłogówki na górze - docelowo będzie jakieś 150-160 metrów, a licząc po podłodze 175m - pewnie 16kw dałby sobie radę ale ja bałem się ryzykować dla paruset złotych i wziąłem 25 kw (od przegrzania jeszcze nikt nie umarł...a z zimna i owszem;) piec w końcu zaczął mnie pozytywnie zaskakiwać ale na dworzu jest ciepło więc wyczekuję jakiegoś mrozuuuu

Ok,teraz popatrzymy jak kociołek leci.Wodę CWU będziesz miał w tym układzie można rzec za free,nadmiar mocy z kotła ja ogrzeje,powrót już jest piękny-dogrzany nio i parę pln-ów w kieszeni bo pompa mieszająca nie pracuje :)

Sam jestem ciekaw jak teraz zacznie pracować Twój kocioł,pożyjemy zobaczymy.

Zaktualizuj soft,zrobimy obroty wiatraka na 34%,zawsze oszczędniej,jeśli opał pozwoli...oczywiście ;)

Edit:i konstrukcja(budowa komina) ;)

Edytowane przez markowsski

Zgadza się tylko czemu jak miałem zadaną temp. wew. 21 piec nagrzał mi do ponad 24 i co około 1 min.podawał paliwo.Nie odstawił się ani na chwilę?

A jaka była wtedy temp minimalna?

Jeżeli temp wewn została uzyskana na temp minimalnej a temp na kotle nie został przekroczona powyżej 5deg od zadanej to znaczy,że odbiór był na tyle większy,że owej wyższej nie osiągnął.

Sprawdź czy inne pomieszczenia miały te sama temp jak to w którym masz czujnik wewn.Być może jest tak ,że z innych grzejników wraca zimniejsza temp powrotu i nie opłaca się kotła odstawiać.Za szybko by się obniżyła temp CO w kotle a tam gdzie masz czujnik obieg jest na tyle krótki,że szybko nagrzeje oczekiwana temp wewn.

A jaka była wtedy temp minimalna?

Jeżeli temp wewn została uzyskana na temp minimalnej a temp na kotle nie został przekroczona powyżej 5deg od zadanej to znaczy,że odbiór był na tyle większy,że owej wyższej nie osiągnął.

Sprawdź czy inne pomieszczenia miały te sama temp jak to w którym masz czujnik wewn.Być może jest tak ,że z innych grzejników wraca zimniejsza temp powrotu i nie opłaca się kotła odstawiać.Za szybko by się obniżyła temp CO w kotle a tam gdzie masz czujnik obieg jest na tyle krótki,że szybko nagrzeje oczekiwana temp wewn.

Przepraszam ale nie mogę już dzisiaj dłużej pisać,ale jakbyś chciał to zobacz wczorajszy wykres.