Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A biorąc pod uwagę, że jestem tu nowy to ciągle czytam i staram się czegoś nauczyć.

Raczej z miernym skutkiem bo znowu nie bardzo rozumiem Wasze zachwyty nad zaworami 4D.

Ja wybrałem ten kociołek z lenistwa i dla wygody.

Po co mam kręcić i ustawiać zawór jeśli go nie musi być?

Tzn. gdybym się decydował to na taki z siłownikiem i ... no właśnie?

Co by miało nim sterować by nie ogłupiać pieca?

Więc mam termostaty na grzejnikach ( tańsze ) i działają niezależnie...

Na CO i CWU mam alfę 2 - przy 7 watach może sobie pracować ...

A i tak tą na CO już niedługo przestawię na wyłączona.

Po co mam grzać całe wiadro jak wystarczy mi szklanka?

Zawijan z tego co rozumiem jest za małą pojemnością wodną kotła.

Bo ma mniejsze straty i łatwiej nim sterować.

Kupujemy grzejniki płytowe. Robimy instalacje cienko rurowe i dokładamy dodatkową pętlę...

Zakładam oczywiście,że powrotu pilnuje nam pompa CWU-mieszająca.

To może już jeśli chcemy koniecznie sterować temperaturą w dół, założyć zawór 3D z siłownikiem i sterem jako termostat pokojowy ?

Co Panowie na to ?

Tylko paru jest tutaj takich co chętnie pomogą a reszta tylko żeby coś napisać i nabić ilość postów...

hętnie bym wam skopiował wiadomości prywatne które dostaje od czytelników (po tych moich głupich postach) tego wspaniałego forum (było by śmiechu) a co po niektórzy więcej by się już nie wypowiadali.

Po pierwsze to nie mierz wszystkich własną miarą. Zdanie o nabijaniu postów jest dość symptomatyczne.

A po drugie drogie dziecko, chwalisz się "zabawką" ale jej nie pokażesz. Jakież to urocze.

Więc albo pokaż "zabawkę", albo przestań piep...ć jak gówniarz.

ot tylko zwykła ciekawość - ale skoro pellet jest mniej kaloryczny to powinno się go więcej spalić przy tym samym zapotrzebowaniu na ciepło - no to i mieszanki też trochę więcej hmm :)

Kolego spalam tyle samo teraz tej mieszanki z pelletem co ekogroszku, tylko z jedną bardzo wielką różnicą, w przypadku samego ekogroszku na 48h wyjmowałem 4 pełne popielniki nie spalonych spieków ekogroszku, a teraz 1 popielnik zadowalającego popiołu.

Pozdrawiam

A biorąc pod uwagę, że jestem tu nowy to ciągle czytam i staram się czegoś nauczyć.

Raczej z miernym skutkiem bo znowu nie bardzo rozumiem Wasze zachwyty nad zaworami 4D.

Ja wybrałem ten kociołek z lenistwa i dla wygody.

Po co mam kręcić i ustawiać zawór jeśli go nie musi być?

Tzn. gdybym się decydował to na taki z siłownikiem i ... no właśnie?

Co by miało nim sterować by nie ogłupiać pieca?

Zakładam oczywiście,że powrotu pilnuje nam pompa CWU-mieszająca.

To może już jeśli chcemy koniecznie sterować temperaturą w dół, założyć zawór 3D z siłownikiem i sterem jako termostat pokojowy ?

Co Panowie na to ?

Wiesz, powiem tak.

Po co mi traktor jak nie mam pola? Jeździć do pracy? W sumie można.

Zawór 4D nie jest potrzebny zawsze, są inne też rozwiązania. Nie wiem czy lepsze czy gorsze. Piszesz że temperaturą możesz kierować za pomocą zaworu 3D + sterownik + pompa pilnująca powrotu. Nie zaprzeczam. Jeżeli jesteś zadowolony ze swojego układu to super, cieszyć się. Ja jestem zwolennikiem 4D, niedługo z drobną elektroniką. Markowsski preferuje pompę mieszającą i chwali sobie to bardzo. Jeden woli blondynki, drugi brunetki.

Są tutaj opisywane różne elementy. Niedawno ktoś opisywał zawory zwrotne. Ja ich nie mam. I miał nie będę bo nie są mi potrzebne.

Edytowane przez Alk

Witam!

W końcu dotarł wyczekiwany pellet, już jeden zasobnik mieszanego pelletu z ekogroszkiem 50:50 został zużyty, ze 100 kg zasobnika jedna skrzynka popiołu, żadnych spieków, cel został osiągnięty. Podpowiedzcie szanowni użytkownicy co zrobić, żeby obniżyć spalanie, które na chwilę obecną oscyluję wokół 50 kg (mieszanki pellet/ekogroszek) na dobę. Proszę nie brać w przypadku analiz wykresów dni 10 i 11 grudnia dramat cały kocioł zabrudzony 3 kasety spieków

Pozdrawiam i ciepłej zimy.

https://esterownik.pl/remote/1050

na pewno trzeba obniżyć temp. spalin o jakieś 50 stopni bo wszystko w kosmos idzie, dmuchawa 58% spróbuj obniżyć do 40,

napisz jaki pellet i jaki groch (kaloryczność), czym Ty palisz że co chwilę masz info zabrudzenie pieca co to za groch

napisz coś jeszcze jaka powierzchnię ogrzewasz, ocieplenie domu, temp. wew. itp. żeby było wiadomo na czym stoimy

aha dodaj sterownik do stopki będzie łatwiej śledzić

Edytowane przez GMZ

GMZ

Jak czopuch? Widzę że spaliny ciut cieplejsze, aczkolwiek zbyt gorące nie są.

teraz jest idealnie, połączenie ekonomii spalania i czystości pieca

tak w ogóle to widzę, że już jest 0.2.9.10 wersja, wszystkie wychwycone przez użytkowników forum niedociągnięcia szybko eliminowane BRAWO!, tylko mojego postulatu o wersji 3.0 z funkcją chłodzenia browaru w podajniku nie mogą ugryźć :-P może do wiosny się uda

Edytowane przez GMZ

teraz jest idealnie, połączenie ekonomii spalania i czystości pieca

tak w ogóle to widzę, że już jest 0.2.9.10 wersja, wszystkie wychwycone przez użytkowników forum niedociągnięcia szybko eliminowane BRAWO!, tylko mojego postulatu o wersji 3.0 z funkcją chłodzenia browaru w podajniku nie mogą ugryźć :-P może do wiosny się uda

Może się uda :)

Zmieniłem tylko prace pompy i wymiar paleniska.

:jawdrop: wymiar ???

Ja mam OEP 25 lecz "jestem budowie" grzeję tylko parter i to nie do końca ocieplony...

Więc na początek zakleiłem otworki palnika i pobawiłem się z zawirowaczami..

Jednak doszedłem do wniosku, że zamiast grzać komin to może lepiej puścić trochę więcej ciepełka do środka...

Ale zmienić wymiar ?

A jakim cudem uzyskałeś w takim razie tak regularną amplitudę spalin?

O tak niewielkim zakresie???

Minertu...podziwiam Cię za temp. wewnętrzną......25,9 deg.

ja się dlatego na początku mojej przygody z piecem kilka miesięcy temu wzorowałem na minertu bo jest z mojego zakresu temperaturowego, zimne to ma być piwo :-D

a kolega Wojtek gdzie zniknął, zadał pytanie i poleciał (chyba po coś zimnego z pianą), tak w ogóle to obserwuję sterownik Wojtka i wydaje mi się że piecykowi kalorii brakuje ma zadane 50 stopni i nie może się przez to przebić (gdzie tam 55 przy której by się odstawił), chyba że ten najnowszy soft tak ma że dobija do zadanej a nie jak wcześniej +5

Edytowane przez GMZ

Znalazłem:

Wysłany: 05.12.2011

Chyba znalazłem jakiegoś Buga w sofcie, czy jak to tam się zwie. Mam w tej chwili ustawiony piec jako 25kW, zadana CO 44 i dogrzewa do 49 stopni. W momencie gdy dam czas pracy podajnika na 17 sekund, to podajnik raz zarazem włącza się z przerwą jakieś kilka sekund. Gdy dogrzeje do 49 stopni, dmuchawa ustawia się na 38% i jeszcze chwilę pracuje a temperatura potrafi przekroczyć 50 stopni. W popielniku moment pełno niedopalonego węgla. Ale dobre jest to, że gdy ustawię podajnik już na 16 sekund i w dół, to wtedy pracuje z długimi przerwami takimi, że czasem trudno mu dogrzać do 49 stopni. Zaobserwowałem to na ustawieniach kotła 15kW, 25kW i 35kW na 16kW nie ma tego efektu. Cały czas walczę z niskim poziomem żaru w palniku, ale to na 17-tu sekundach to przesada :-D Zaobserwował ktoś coś podobnego u siebie?

chyba wielki brat czuwa :-D

He, nie wiem czy dobrze jarzę ale poprawili to o czym pisałem parę dni temu:

"Wersja testowa: 0.2.9.10

Opis zmian:

1. Poprawiono błędne wyliczanie czasu postoju podajnika w grzaniu w przypadku ustawionego czasu podawania w grzaniu powyżej 16 sek."

no właśnie o tym pisałem że dopiero co o tym było na forum i już poprawka czujni są w Elektrosystemie, kolejny raz się potwierdza że to konkretna firma, tylką z tym chłodzeniem piany by coś wymyślili, ale coś może być z koncesją na rzeczy

ja się dlatego na początku mojej przygody z piecem kilka miesięcy temu wzorowałem na minertu bo jest z mojego zakresu temperaturowego, zimne to ma być piwo :-D

a kolega Wojtek gdzie zniknął, zadał pytanie i poleciał (chyba po coś zimnego z pianą), tak w ogóle to obserwuję sterownik Wojtka i wydaje mi się że piecykowi kalorii brakuje ma zadane 50 stopni i nie może się przez to przebić (gdzie tam 55 przy której by się odstawił), chyba że ten najnowszy soft tak ma że dobija do zadanej a nie jak wcześniej +5

A czy dalej się wzorujesz? :)

I tak mi to teraz nie potrzebne :-D Zszedłem na 3 sekundy podawania bo mi Kazek Juliusz strasznie spieka czy tam szlakuje (RI 0 he, he), nie bardzo jarze różnicy, ale jest coraz lepiej, a i problem niskiego paleniska jakby zniknął po zmianie węgla. Edytowane przez mario633