Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:jawdrop: wymiar ???

Ja mam OEP 25 lecz "jestem budowie" grzeję tylko parter i to nie do końca ocieplony...

Więc na początek zakleiłem otworki palnika i pobawiłem się z zawirowaczami..

Jednak doszedłem do wniosku, że zamiast grzać komin to może lepiej puścić trochę więcej ciepełka do środka...

Ale zmienić wymiar ?

A jakim cudem uzyskałeś w takim razie tak regularną amplitudę spalin?

O tak niewielkim zakresie???

Heh szczęka to dopiero opadnie po zimie jak się wszystko sprawdzi po mojej myśli. :)

Albo i nie :(

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybkie pytanie Panowie. Mam program w wersji 2.0.0.10 i w funkcjach zaawansowanych opcję przestawienia pieca na Eko plusa 16 kw (mam nadwymiarowy- 24 kw ale już po tuningu :) Przy okienku ze zmianą rozmiaru kotła wyskakuje pomarańczowy półksiężyc " błąd podczas zapisywania parametru: nieobsługiwana komenda" to chyba nie jest dobrze bo jak zapiszę i ponownie wejdę to to okienko jest puste. Soft 0.2.8.0. Jest niby aktualizacja na 0.2.8.1 ale chyba nie istotna. Proszę o jakąś wskazówkę.

I jeszcze jedno czy jest sens obniżać temp. do 42 stopni w przypadku gdy CWU (220 L) mam ustawione na 40. Bo wydaje mi się że tak mała amplituda nie pozwoli zbyt długo pracować w podtrzymaniu. Dobrze myślę?

ja się dlatego na początku mojej przygody z piecem kilka miesięcy temu wzorowałem na minertu bo jest z mojego zakresu temperaturowego, zimne to ma być piwo :-D

a kolega Wojtek gdzie zniknął, zadał pytanie i poleciał (chyba po coś zimnego z pianą), tak w ogóle to obserwuję sterownik Wojtka i wydaje mi się że piecykowi kalorii brakuje ma zadane 50 stopni i nie może się przez to przebić (gdzie tam 55 przy której by się odstawił), chyba że ten najnowszy soft tak ma że dobija do zadanej a nie jak wcześniej +5

no przy takiej temperaturze to faktycznie coś zimnego z pianą musi być :)

Heh byłem w poniedziałek w Jaworznie u takiego Pana co mosty buduje.

Dlaczego nie zaktualizujesz sterownika?

trzeba było mówić to bym zaprosił do mojej kotłowni, a sterownika nie aktualizuję bo jestem zadowolony z pracy pieca, nawet mi się czujników nie chce podpiąć i się kurzą w kotłowni, nie mogę przesadzać ze sprawnością bo się boję że piec całkiem rzuci palenie :-)

minertu jak zwykle tajemniczy przy testach nad super czymś, półtora miesiąca temu też coś kombinował i się nie chciał pochwalić, silikon, wiertło (a wężyk?) czy Ty przypadkiem nie robisz ........

Edytowane przez GMZ

Szybkie pytanie Panowie. Mam program w wersji 2.0.0.10 i w funkcjach zaawansowanych opcję przestawienia pieca na Eko plusa 16 kw (mam nadwymiarowy- 24 kw ale już po tuningu :) Przy okienku ze zmianą rozmiaru kotła wyskakuje pomarańczowy półksiężyc " błąd podczas zapisywania parametru: nieobsługiwana komenda" to chyba nie jest dobrze bo jak zapiszę i ponownie wejdę to to okienko jest puste. Soft 0.2.8.0. Jest niby aktualizacja na 0.2.8.1 ale chyba nie istotna. Proszę o jakąś wskazówkę.

I jeszcze jedno czy jest sens obniżać temp. do 42 stopni w przypadku gdy CWU (220 L) mam ustawione na 40. Bo wydaje mi się że tak mała amplituda nie pozwoli zbyt długo pracować w podtrzymaniu. Dobrze myślę?

Wgraj wersje testowa z strony esterownik.pl

A jakiego to tuningu dokonałeś?

Możesz zejść na 42deg spokojnie dogrzeje.

trzeba było mówić to bym zaprosił do mojej kotłowni, a sterownika nie aktualizuję bo jestem zadowolony z pracy pieca, nawet mi się czujników nie chce podpiąć i się kurzą w kotłowni, nie mogę przesadzać ze sprawnością bo się boję że piec całkiem rzuci palenie :-)

minertu jak zwykle tajemniczy przy testach nad super czymś, półtora miesiąca temu też coś kombinował i się nie chciał pochwalić, silikon, wiertło (a wężyk?) czy Ty przypadkiem nie robisz ........

Podłącz choćby tylko do mojego zaspokojenia jaka masz temp wewnętrzną. :)

Ten dynamit to niezmiennie już drugi sezon groszek średni z KWK CHWAŁOWICE.

OK.

Musiałem coś napisać bo umieram z ciekawości - sam czasem lubię coś posprawdzać...

A jeśli do tego faktycznie dodałeś wspomniany wężyk to już na tym etapie Ci zazdroszczę i trzymam kciuki.

Zatem nic tylko czekać :popcorn:

Podłącz choćby tylko do mojego zaspokojenia jaka masz temp wewnętrzną. :)

no może mi się po świętach będzie chciało na razie na słowo musisz uwierzyć że jest 25-25,5 z wyjątkiem garażu i kotłowni 16-18,

mnie u Ciebie zastanawiał zawsze czas pracy na zasobniku 720min, u mnie po 600 jest na dnie w gardle na kilkanaście minut, ok 100min. różnicy

eke ten wężyk to tak dodałem od siebie żeby podnieść temp.

dobra idę spaaać bo po 5 trzeba wstać, niezniszczalnych zawleczek życzę dobranoc

Edytowane przez GMZ

no może mi się po świętach będzie chciało na razie na słowo musisz uwierzyć że jest 25-25,5 z wyjątkiem garażu i kotłowni 16-18,

mnie u Ciebie zastanawiał zawsze czas pracy na zasobniku 720min, u mnie po 600 jest na dnie w gardle na kilkanaście minut, ok 100min. różnicy

eke ten wężyk to tak dodałem od siebie żeby podnieść temp.

dobra idę spaaać bo po 5 trzeba wstać, niezniszczalnych zawleczek życzę dobranoc

Bo u mnie do eko 24kW wchodzi 156kg groszku.

Po pierwsze to nie mierz wszystkich własną miarą. Zdanie o nabijaniu postów jest dość symptomatyczne.

A po drugie drogie dziecko, chwalisz się "zabawką" ale jej nie pokażesz. Jakież to urocze.

Więc albo pokaż "zabawkę", albo przestań piep...ć jak gówniarz.

Ale jesteś nie wychowany tak brzydko piszesz bardzo nie ładnie bardzo:-)

Stary jak mierze tak mierze moja sprawa...

A jakiej zabawce piszesz gówniarzu bo na prawde nie kumam takim głupi, co ci mam pokazywać???

AAAAAAAAAAA na pewno o te wiadomości ci chodzi z priva... nie mogę bardzo mi przykro de...lu.

Wracając do forum ktoś tu pisał ze wszyscy się zachwycają zaworami n-drożnymi ja mam sprzęgło hydrauliczne i wydaje mi się że jest to lepsze rozwiązanie. Na powrocie temperatura jest tylko o parę stopni niższa niż na kotle, regulować nie musze ręcznie, siłownika też nie potrzebuje.

Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda zapraszam pare stron wcześniej do mojego postu wkleiłem tam zdjęcia mojej instalacji w kotłowni.

pozdro