Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam zamiaru się tłumaczyć czy usprawiedliwiać..

Ze swojej strony przepraszam Was, że tak się stało.

Gdy ja dołączyłem do Forum, wielu użytkowników już tu było i wiecie doskonale, że nigdy nikogo nie zaczepiałem słownie ani też nikomu nie ubliżałem. To tyle.

:rolleyes:

Teraz jadę do Łodzi na zakupy świąteczne..oj pójdzie kasiorki

Tak trzymajcie:-)

Temat o OEP+ HA HA jak małe dzieci, jak już kiedyś pisałem "pampersy" :-)

Tylko paru jest tutaj takich co chętnie pomogą a reszta tylko żeby coś napisać i nabić ilość postów...

Lepiej pogadajcie z żoną dziećmi (jak macie) wyjdźcie gdzieś a nie tylko pisać pisać i się kłócić o głupoty...

Jorgo jest jednym właśnie z tych którzy nie mają co robić i ciągle piszą jak nie tu to na innych forach większości same bzdety...

Chętnie bym wam skopiował wiadomości prywatne które dostaje od czytelników (po tych moich głupich postach) tego wspaniałego forum (było by śmiechu) a co po niektórzy więcej by się już nie wypowiadali.

Wiem że znowu wszyscy na mnie naskoczą ale mam to gdzieś.

Ludzie jak jest to forum o tym kotle to niech będzie, bo na razie ty z tych 232 postów to może 20% jest na temat a reszta to... sami widzicie.

Jeszcze raz apeluje do forumowiczów piszcie na temat czytajcie posty nowych użytkowników nawet jak są głupie (nie ma głupich pytań) waszym zdaniem i odpowiadajcie ale normalnie:-)

pozdro dla wszystkich

złamas mucia

Witam!

W końcu dotarł wyczekiwany pellet, już jeden zasobnik mieszanego pelletu z ekogroszkiem 50:50 został zużyty, ze 100 kg zasobnika jedna skrzynka popiołu, żadnych spieków, cel został osiągnięty. Podpowiedzcie szanowni użytkownicy co zrobić, żeby obniżyć spalanie, które na chwilę obecną oscyluję wokół 50 kg (mieszanki pellet/ekogroszek) na dobę. Proszę nie brać w przypadku analiz wykresów dni 10 i 11 grudnia dramat cały kocioł zabrudzony 3 kasety spieków

Pozdrawiam i ciepłej zimy.

https://esterownik.pl/remote/1050

Witam!

W końcu dotarł wyczekiwany pellet, już jeden zasobnik mieszanego pelletu z ekogroszkiem 50:50 został zużyty, ze 100 kg zasobnika jedna skrzynka popiołu, żadnych spieków, cel został osiągnięty. Podpowiedzcie szanowni użytkownicy co zrobić, żeby obniżyć spalanie, które na chwilę obecną oscyluję wokół 50 kg (mieszanki pellet/ekogroszek) na dobę. Proszę nie brać w przypadku analiz wykresów dni 10 i 11 grudnia dramat cały kocioł zabrudzony 3 kasety spieków

Najlepiej o spalaniu takiej mieszaniny wie markowsski.Jak się nie pogniewał to Ci napisze jeśli się nie pokaże na forum to napisz do niego na priva

A biorąc pod uwagę, że jestem tu nowy to ciągle czytam i staram się czegoś nauczyć.

Raczej z miernym skutkiem bo znowu nie bardzo rozumiem Wasze zachwyty nad zaworami 4D.

Ja wybrałem ten kociołek z lenistwa i dla wygody.

Po co mam kręcić i ustawiać zawór jeśli go nie musi być?

Tzn. gdybym się decydował to na taki z siłownikiem i ... no właśnie?

Co by miało nim sterować by nie ogłupiać pieca?

Więc mam termostaty na grzejnikach ( tańsze ) i działają niezależnie...

Na CO i CWU mam alfę 2 - przy 7 watach może sobie pracować ...

A i tak tą na CO już niedługo przestawię na wyłączona.

Po co mam grzać całe wiadro jak wystarczy mi szklanka?

Zawijan z tego co rozumiem jest za małą pojemnością wodną kotła.

Bo ma mniejsze straty i łatwiej nim sterować.

Kupujemy grzejniki płytowe. Robimy instalacje cienko rurowe i dokładamy dodatkową pętlę...

Zakładam oczywiście,że powrotu pilnuje nam pompa CWU-mieszająca.

To może już jeśli chcemy koniecznie sterować temperaturą w dół, założyć zawór 3D z siłownikiem i sterem jako termostat pokojowy ?

Co Panowie na to ?

Tylko paru jest tutaj takich co chętnie pomogą a reszta tylko żeby coś napisać i nabić ilość postów...

hętnie bym wam skopiował wiadomości prywatne które dostaje od czytelników (po tych moich głupich postach) tego wspaniałego forum (było by śmiechu) a co po niektórzy więcej by się już nie wypowiadali.

Po pierwsze to nie mierz wszystkich własną miarą. Zdanie o nabijaniu postów jest dość symptomatyczne.

A po drugie drogie dziecko, chwalisz się "zabawką" ale jej nie pokażesz. Jakież to urocze.

Więc albo pokaż "zabawkę", albo przestań piep...ć jak gówniarz.

ot tylko zwykła ciekawość - ale skoro pellet jest mniej kaloryczny to powinno się go więcej spalić przy tym samym zapotrzebowaniu na ciepło - no to i mieszanki też trochę więcej hmm :)

Kolego spalam tyle samo teraz tej mieszanki z pelletem co ekogroszku, tylko z jedną bardzo wielką różnicą, w przypadku samego ekogroszku na 48h wyjmowałem 4 pełne popielniki nie spalonych spieków ekogroszku, a teraz 1 popielnik zadowalającego popiołu.

Pozdrawiam

A biorąc pod uwagę, że jestem tu nowy to ciągle czytam i staram się czegoś nauczyć.

Raczej z miernym skutkiem bo znowu nie bardzo rozumiem Wasze zachwyty nad zaworami 4D.

Ja wybrałem ten kociołek z lenistwa i dla wygody.

Po co mam kręcić i ustawiać zawór jeśli go nie musi być?

Tzn. gdybym się decydował to na taki z siłownikiem i ... no właśnie?

Co by miało nim sterować by nie ogłupiać pieca?

Zakładam oczywiście,że powrotu pilnuje nam pompa CWU-mieszająca.

To może już jeśli chcemy koniecznie sterować temperaturą w dół, założyć zawór 3D z siłownikiem i sterem jako termostat pokojowy ?

Co Panowie na to ?

Wiesz, powiem tak.

Po co mi traktor jak nie mam pola? Jeździć do pracy? W sumie można.

Zawór 4D nie jest potrzebny zawsze, są inne też rozwiązania. Nie wiem czy lepsze czy gorsze. Piszesz że temperaturą możesz kierować za pomocą zaworu 3D + sterownik + pompa pilnująca powrotu. Nie zaprzeczam. Jeżeli jesteś zadowolony ze swojego układu to super, cieszyć się. Ja jestem zwolennikiem 4D, niedługo z drobną elektroniką. Markowsski preferuje pompę mieszającą i chwali sobie to bardzo. Jeden woli blondynki, drugi brunetki.

Są tutaj opisywane różne elementy. Niedawno ktoś opisywał zawory zwrotne. Ja ich nie mam. I miał nie będę bo nie są mi potrzebne.

Edytowane przez Alk

Witam!

na pewno trzeba obniżyć temp. spalin o jakieś 50 stopni bo wszystko w kosmos idzie, dmuchawa 58% spróbuj obniżyć do 40,

napisz jaki pellet i jaki groch (kaloryczność), czym Ty palisz że co chwilę masz info zabrudzenie pieca co to za groch

napisz coś jeszcze jaka powierzchnię ogrzewasz, ocieplenie domu, temp. wew. itp. żeby było wiadomo na czym stoimy

aha dodaj sterownik do stopki będzie łatwiej śledzić

Edytowane przez GMZ

GMZ

Jak czopuch? Widzę że spaliny ciut cieplejsze, aczkolwiek zbyt gorące nie są.

teraz jest idealnie, połączenie ekonomii spalania i czystości pieca

tak w ogóle to widzę, że już jest 0.2.9.10 wersja, wszystkie wychwycone przez użytkowników forum niedociągnięcia szybko eliminowane BRAWO!, tylko mojego postulatu o wersji 3.0 z funkcją chłodzenia browaru w podajniku nie mogą ugryźć :-P może do wiosny się uda

Edytowane przez GMZ

teraz jest idealnie, połączenie ekonomii spalania i czystości pieca

tak w ogóle to widzę, że już jest 0.2.9.10 wersja, wszystkie wychwycone przez użytkowników forum niedociągnięcia szybko eliminowane BRAWO!, tylko mojego postulatu o wersji 3.0 z funkcją chłodzenia browaru w podajniku nie mogą ugryźć :-P może do wiosny się uda

Może się uda :)