eke 15.12.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Zmieniłem tylko prace pompy i wymiar paleniska. wymiar ??? Ja mam OEP 25 lecz "jestem budowie" grzeję tylko parter i to nie do końca ocieplony... Więc na początek zakleiłem otworki palnika i pobawiłem się z zawirowaczami.. Jednak doszedłem do wniosku, że zamiast grzać komin to może lepiej puścić trochę więcej ciepełka do środka... Ale zmienić wymiar ? A jakim cudem uzyskałeś w takim razie tak regularną amplitudę spalin? O tak niewielkim zakresie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 15.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Minertu...podziwiam Cię za temp. wewnętrzną......25,9 deg. ja się dlatego na początku mojej przygody z piecem kilka miesięcy temu wzorowałem na minertu bo jest z mojego zakresu temperaturowego, zimne to ma być piwo a kolega Wojtek gdzie zniknął, zadał pytanie i poleciał (chyba po coś zimnego z pianą), tak w ogóle to obserwuję sterownik Wojtka i wydaje mi się że piecykowi kalorii brakuje ma zadane 50 stopni i nie może się przez to przebić (gdzie tam 55 przy której by się odstawił), chyba że ten najnowszy soft tak ma że dobija do zadanej a nie jak wcześniej +5 Edytowane 15 Grudnia 2011 przez GMZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 15.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 He, nie wiem czy dobrze jarzę ale poprawili to o czym pisałem parę dni temu:"Wersja testowa: 0.2.9.10Opis zmian:1. Poprawiono błędne wyliczanie czasu postoju podajnika w grzaniu w przypadku ustawionego czasu podawania w grzaniu powyżej 16 sek." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 15.12.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Znalazłem: Wysłany: 05.12.2011 Chyba znalazłem jakiegoś Buga w sofcie, czy jak to tam się zwie. Mam w tej chwili ustawiony piec jako 25kW, zadana CO 44 i dogrzewa do 49 stopni. W momencie gdy dam czas pracy podajnika na 17 sekund, to podajnik raz zarazem włącza się z przerwą jakieś kilka sekund. Gdy dogrzeje do 49 stopni, dmuchawa ustawia się na 38% i jeszcze chwilę pracuje a temperatura potrafi przekroczyć 50 stopni. W popielniku moment pełno niedopalonego węgla. Ale dobre jest to, że gdy ustawię podajnik już na 16 sekund i w dół, to wtedy pracuje z długimi przerwami takimi, że czasem trudno mu dogrzać do 49 stopni. Zaobserwowałem to na ustawieniach kotła 15kW, 25kW i 35kW na 16kW nie ma tego efektu. Cały czas walczę z niskim poziomem żaru w palniku, ale to na 17-tu sekundach to przesada Zaobserwował ktoś coś podobnego u siebie? chyba wielki brat czuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 15.12.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 He, nie wiem czy dobrze jarzę ale poprawili to o czym pisałem parę dni temu: "Wersja testowa: 0.2.9.10 Opis zmian: 1. Poprawiono błędne wyliczanie czasu postoju podajnika w grzaniu w przypadku ustawionego czasu podawania w grzaniu powyżej 16 sek." no właśnie o tym pisałem że dopiero co o tym było na forum i już poprawka czujni są w Elektrosystemie, kolejny raz się potwierdza że to konkretna firma, tylką z tym chłodzeniem piany by coś wymyślili, ale coś może być z koncesją na rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 ja się dlatego na początku mojej przygody z piecem kilka miesięcy temu wzorowałem na minertu bo jest z mojego zakresu temperaturowego, zimne to ma być piwo a kolega Wojtek gdzie zniknął, zadał pytanie i poleciał (chyba po coś zimnego z pianą), tak w ogóle to obserwuję sterownik Wojtka i wydaje mi się że piecykowi kalorii brakuje ma zadane 50 stopni i nie może się przez to przebić (gdzie tam 55 przy której by się odstawił), chyba że ten najnowszy soft tak ma że dobija do zadanej a nie jak wcześniej +5 A czy dalej się wzorujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 15.12.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) I tak mi to teraz nie potrzebne Zszedłem na 3 sekundy podawania bo mi Kazek Juliusz strasznie spieka czy tam szlakuje (RI 0 he, he), nie bardzo jarze różnicy, ale jest coraz lepiej, a i problem niskiego paleniska jakby zniknął po zmianie węgla. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 wymiar ??? Ja mam OEP 25 lecz "jestem budowie" grzeję tylko parter i to nie do końca ocieplony... Więc na początek zakleiłem otworki palnika i pobawiłem się z zawirowaczami.. Jednak doszedłem do wniosku, że zamiast grzać komin to może lepiej puścić trochę więcej ciepełka do środka... Ale zmienić wymiar ? A jakim cudem uzyskałeś w takim razie tak regularną amplitudę spalin? O tak niewielkim zakresie??? Heh szczęka to dopiero opadnie po zimie jak się wszystko sprawdzi po mojej myśli. Albo i nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 15.12.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) A czy dalej się wzorujesz? nie ostatnich Twoich wykresów się boję, ja zostaję przy pile te Twoje są za dzikie jak dla mnie eke minertu to jest wyższa szkoła jazdy a te amplitudy to z sejsmografu zeskanował Edytowane 15 Grudnia 2011 przez GMZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 nie ostatnich Twoich wykresów się boję, ja zostaję przy pile te Twoje są za dzikie jak dla mnie Heh byłem w poniedziałek w Jaworznie u takiego Pana co mosty buduje. Dlaczego nie zaktualizujesz sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 15.12.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Heh szczęka to dopiero opadnie po zimie jak się wszystko sprawdzi po mojej myśli. Albo i nie Dzięki za wyczerpującą odpowiedź OK. rozumiem:lol2: Mam nadzieję, że jednak kiedyś się pochwalisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..Piotrek.. 15.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Szybkie pytanie Panowie. Mam program w wersji 2.0.0.10 i w funkcjach zaawansowanych opcję przestawienia pieca na Eko plusa 16 kw (mam nadwymiarowy- 24 kw ale już po tuningu Przy okienku ze zmianą rozmiaru kotła wyskakuje pomarańczowy półksiężyc " błąd podczas zapisywania parametru: nieobsługiwana komenda" to chyba nie jest dobrze bo jak zapiszę i ponownie wejdę to to okienko jest puste. Soft 0.2.8.0. Jest niby aktualizacja na 0.2.8.1 ale chyba nie istotna. Proszę o jakąś wskazówkę. I jeszcze jedno czy jest sens obniżać temp. do 42 stopni w przypadku gdy CWU (220 L) mam ustawione na 40. Bo wydaje mi się że tak mała amplituda nie pozwoli zbyt długo pracować w podtrzymaniu. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 15.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 ja się dlatego na początku mojej przygody z piecem kilka miesięcy temu wzorowałem na minertu bo jest z mojego zakresu temperaturowego, zimne to ma być piwo a kolega Wojtek gdzie zniknął, zadał pytanie i poleciał (chyba po coś zimnego z pianą), tak w ogóle to obserwuję sterownik Wojtka i wydaje mi się że piecykowi kalorii brakuje ma zadane 50 stopni i nie może się przez to przebić (gdzie tam 55 przy której by się odstawił), chyba że ten najnowszy soft tak ma że dobija do zadanej a nie jak wcześniej +5 no przy takiej temperaturze to faktycznie coś zimnego z pianą musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jak będzie czym to się pochwalę.Jak nie to będę stratny 2 tubki silikonu 1 wiertło fi 4,5mm i parę godzin spędzonych w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 15.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Heh byłem w poniedziałek w Jaworznie u takiego Pana co mosty buduje. Dlaczego nie zaktualizujesz sterownika? trzeba było mówić to bym zaprosił do mojej kotłowni, a sterownika nie aktualizuję bo jestem zadowolony z pracy pieca, nawet mi się czujników nie chce podpiąć i się kurzą w kotłowni, nie mogę przesadzać ze sprawnością bo się boję że piec całkiem rzuci palenie minertu jak zwykle tajemniczy przy testach nad super czymś, półtora miesiąca temu też coś kombinował i się nie chciał pochwalić, silikon, wiertło (a wężyk?) czy Ty przypadkiem nie robisz ........ Edytowane 15 Grudnia 2011 przez GMZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Szybkie pytanie Panowie. Mam program w wersji 2.0.0.10 i w funkcjach zaawansowanych opcję przestawienia pieca na Eko plusa 16 kw (mam nadwymiarowy- 24 kw ale już po tuningu Przy okienku ze zmianą rozmiaru kotła wyskakuje pomarańczowy półksiężyc " błąd podczas zapisywania parametru: nieobsługiwana komenda" to chyba nie jest dobrze bo jak zapiszę i ponownie wejdę to to okienko jest puste. Soft 0.2.8.0. Jest niby aktualizacja na 0.2.8.1 ale chyba nie istotna. Proszę o jakąś wskazówkę. I jeszcze jedno czy jest sens obniżać temp. do 42 stopni w przypadku gdy CWU (220 L) mam ustawione na 40. Bo wydaje mi się że tak mała amplituda nie pozwoli zbyt długo pracować w podtrzymaniu. Dobrze myślę? Wgraj wersje testowa z strony esterownik.pl A jakiego to tuningu dokonałeś? Możesz zejść na 42deg spokojnie dogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 15.12.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jak będzie czym to się pochwalę.Jak nie to będę stratny 2 tubki silikonu 1 wiertło fi 4,5mm i parę godzin spędzonych w kotłowni. I tonę dynamitu... Bo to chyba nim musisz palić. Z tąd te regularne wybuchy i temp. podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 trzeba było mówić to bym zaprosił do mojej kotłowni, a sterownika nie aktualizuję bo jestem zadowolony z pracy pieca, nawet mi się czujników nie chce podpiąć i się kurzą w kotłowni, nie mogę przesadzać ze sprawnością bo się boję że piec całkiem rzuci palenie minertu jak zwykle tajemniczy przy testach nad super czymś, półtora miesiąca temu też coś kombinował i się nie chciał pochwalić, silikon, wiertło (a wężyk?) czy Ty przypadkiem nie robisz ........ Podłącz choćby tylko do mojego zaspokojenia jaka masz temp wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 I tonę dynamitu... Bo to chyba nim musisz palić. Z tąd te regularne wybuchy i temp. podajnika Ten dynamit to niezmiennie już drugi sezon groszek średni z KWK CHWAŁOWICE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 15.12.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Ten dynamit to niezmiennie już drugi sezon groszek średni z KWK CHWAŁOWICE. OK. Musiałem coś napisać bo umieram z ciekawości - sam czasem lubię coś posprawdzać... A jeśli do tego faktycznie dodałeś wspomniany wężyk to już na tym etapie Ci zazdroszczę i trzymam kciuki. Zatem nic tylko czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts