Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zmieniłem tylko prace pompy i wymiar paleniska.

:jawdrop: wymiar ???

Ja mam OEP 25 lecz "jestem budowie" grzeję tylko parter i to nie do końca ocieplony...

Więc na początek zakleiłem otworki palnika i pobawiłem się z zawirowaczami..

Jednak doszedłem do wniosku, że zamiast grzać komin to może lepiej puścić trochę więcej ciepełka do środka...

Ale zmienić wymiar ?

A jakim cudem uzyskałeś w takim razie tak regularną amplitudę spalin?

O tak niewielkim zakresie???

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minertu...podziwiam Cię za temp. wewnętrzną......25,9 deg.

ja się dlatego na początku mojej przygody z piecem kilka miesięcy temu wzorowałem na minertu bo jest z mojego zakresu temperaturowego, zimne to ma być piwo :-D

a kolega Wojtek gdzie zniknął, zadał pytanie i poleciał (chyba po coś zimnego z pianą), tak w ogóle to obserwuję sterownik Wojtka i wydaje mi się że piecykowi kalorii brakuje ma zadane 50 stopni i nie może się przez to przebić (gdzie tam 55 przy której by się odstawił), chyba że ten najnowszy soft tak ma że dobija do zadanej a nie jak wcześniej +5

Edytowane przez GMZ

Znalazłem:

Wysłany: 05.12.2011

Chyba znalazłem jakiegoś Buga w sofcie, czy jak to tam się zwie. Mam w tej chwili ustawiony piec jako 25kW, zadana CO 44 i dogrzewa do 49 stopni. W momencie gdy dam czas pracy podajnika na 17 sekund, to podajnik raz zarazem włącza się z przerwą jakieś kilka sekund. Gdy dogrzeje do 49 stopni, dmuchawa ustawia się na 38% i jeszcze chwilę pracuje a temperatura potrafi przekroczyć 50 stopni. W popielniku moment pełno niedopalonego węgla. Ale dobre jest to, że gdy ustawię podajnik już na 16 sekund i w dół, to wtedy pracuje z długimi przerwami takimi, że czasem trudno mu dogrzać do 49 stopni. Zaobserwowałem to na ustawieniach kotła 15kW, 25kW i 35kW na 16kW nie ma tego efektu. Cały czas walczę z niskim poziomem żaru w palniku, ale to na 17-tu sekundach to przesada :-D Zaobserwował ktoś coś podobnego u siebie?

chyba wielki brat czuwa :-D

He, nie wiem czy dobrze jarzę ale poprawili to o czym pisałem parę dni temu:

"Wersja testowa: 0.2.9.10

Opis zmian:

1. Poprawiono błędne wyliczanie czasu postoju podajnika w grzaniu w przypadku ustawionego czasu podawania w grzaniu powyżej 16 sek."

no właśnie o tym pisałem że dopiero co o tym było na forum i już poprawka czujni są w Elektrosystemie, kolejny raz się potwierdza że to konkretna firma, tylką z tym chłodzeniem piany by coś wymyślili, ale coś może być z koncesją na rzeczy

ja się dlatego na początku mojej przygody z piecem kilka miesięcy temu wzorowałem na minertu bo jest z mojego zakresu temperaturowego, zimne to ma być piwo :-D

a kolega Wojtek gdzie zniknął, zadał pytanie i poleciał (chyba po coś zimnego z pianą), tak w ogóle to obserwuję sterownik Wojtka i wydaje mi się że piecykowi kalorii brakuje ma zadane 50 stopni i nie może się przez to przebić (gdzie tam 55 przy której by się odstawił), chyba że ten najnowszy soft tak ma że dobija do zadanej a nie jak wcześniej +5

A czy dalej się wzorujesz? :)

I tak mi to teraz nie potrzebne :-D Zszedłem na 3 sekundy podawania bo mi Kazek Juliusz strasznie spieka czy tam szlakuje (RI 0 he, he), nie bardzo jarze różnicy, ale jest coraz lepiej, a i problem niskiego paleniska jakby zniknął po zmianie węgla. Edytowane przez mario633

:jawdrop: wymiar ???

Ja mam OEP 25 lecz "jestem budowie" grzeję tylko parter i to nie do końca ocieplony...

Więc na początek zakleiłem otworki palnika i pobawiłem się z zawirowaczami..

Jednak doszedłem do wniosku, że zamiast grzać komin to może lepiej puścić trochę więcej ciepełka do środka...

Ale zmienić wymiar ?

A jakim cudem uzyskałeś w takim razie tak regularną amplitudę spalin?

O tak niewielkim zakresie???

Heh szczęka to dopiero opadnie po zimie jak się wszystko sprawdzi po mojej myśli. :)

Albo i nie :(

Szybkie pytanie Panowie. Mam program w wersji 2.0.0.10 i w funkcjach zaawansowanych opcję przestawienia pieca na Eko plusa 16 kw (mam nadwymiarowy- 24 kw ale już po tuningu :) Przy okienku ze zmianą rozmiaru kotła wyskakuje pomarańczowy półksiężyc " błąd podczas zapisywania parametru: nieobsługiwana komenda" to chyba nie jest dobrze bo jak zapiszę i ponownie wejdę to to okienko jest puste. Soft 0.2.8.0. Jest niby aktualizacja na 0.2.8.1 ale chyba nie istotna. Proszę o jakąś wskazówkę.

I jeszcze jedno czy jest sens obniżać temp. do 42 stopni w przypadku gdy CWU (220 L) mam ustawione na 40. Bo wydaje mi się że tak mała amplituda nie pozwoli zbyt długo pracować w podtrzymaniu. Dobrze myślę?

no przy takiej temperaturze to faktycznie coś zimnego z pianą musi być :)

Heh byłem w poniedziałek w Jaworznie u takiego Pana co mosty buduje.

Dlaczego nie zaktualizujesz sterownika?

trzeba było mówić to bym zaprosił do mojej kotłowni, a sterownika nie aktualizuję bo jestem zadowolony z pracy pieca, nawet mi się czujników nie chce podpiąć i się kurzą w kotłowni, nie mogę przesadzać ze sprawnością bo się boję że piec całkiem rzuci palenie :-)

minertu jak zwykle tajemniczy przy testach nad super czymś, półtora miesiąca temu też coś kombinował i się nie chciał pochwalić, silikon, wiertło (a wężyk?) czy Ty przypadkiem nie robisz ........

Edytowane przez GMZ

Szybkie pytanie Panowie. Mam program w wersji 2.0.0.10 i w funkcjach zaawansowanych opcję przestawienia pieca na Eko plusa 16 kw (mam nadwymiarowy- 24 kw ale już po tuningu :) Przy okienku ze zmianą rozmiaru kotła wyskakuje pomarańczowy półksiężyc " błąd podczas zapisywania parametru: nieobsługiwana komenda" to chyba nie jest dobrze bo jak zapiszę i ponownie wejdę to to okienko jest puste. Soft 0.2.8.0. Jest niby aktualizacja na 0.2.8.1 ale chyba nie istotna. Proszę o jakąś wskazówkę.

I jeszcze jedno czy jest sens obniżać temp. do 42 stopni w przypadku gdy CWU (220 L) mam ustawione na 40. Bo wydaje mi się że tak mała amplituda nie pozwoli zbyt długo pracować w podtrzymaniu. Dobrze myślę?

Wgraj wersje testowa z strony esterownik.pl

A jakiego to tuningu dokonałeś?

Możesz zejść na 42deg spokojnie dogrzeje.

trzeba było mówić to bym zaprosił do mojej kotłowni, a sterownika nie aktualizuję bo jestem zadowolony z pracy pieca, nawet mi się czujników nie chce podpiąć i się kurzą w kotłowni, nie mogę przesadzać ze sprawnością bo się boję że piec całkiem rzuci palenie :-)

minertu jak zwykle tajemniczy przy testach nad super czymś, półtora miesiąca temu też coś kombinował i się nie chciał pochwalić, silikon, wiertło (a wężyk?) czy Ty przypadkiem nie robisz ........

Podłącz choćby tylko do mojego zaspokojenia jaka masz temp wewnętrzną. :)

Ten dynamit to niezmiennie już drugi sezon groszek średni z KWK CHWAŁOWICE.

OK.

Musiałem coś napisać bo umieram z ciekawości - sam czasem lubię coś posprawdzać...

A jeśli do tego faktycznie dodałeś wspomniany wężyk to już na tym etapie Ci zazdroszczę i trzymam kciuki.

Zatem nic tylko czekać :popcorn: