mario633 16.12.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) ja od początku byłem za 16Kw lecz wszyscy namawiają mnie na 25Kw bo lepiej większy bo może nie starczy a mnie chodzi o koszty utrzymania Byłem w podobnej sytuacji, szwagier tez mówił im większy piec tym lepszy he, he. Jak zobaczył 16-tkę OEP to zbladł, że taki malutki i w ogóle Nikt chyba na 100% Ci nie doradzi, wybór należy do ciebie. Ja tylko mogę odpowiedzieć, że mam podobny metraż domu, bez kominka i wybrałem 16kW, który na 20kW powinien śmigać. Jakbyś poszperał w tym wątku, to znajdziesz wyliczenia któregoś z zawijanów dotyczących doboru mocy kotła. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 16.12.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czy wyłączenie kotła powiedzmy od 11 do 17 wpłynie negatywnie na kocioł czy coś ... Mam taka bezwładność że spadek temperatury wewnątrz domu nie przekracza 1C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.12.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witam, ja będę montował pompę mieszającą w styczniu bo nie daje rady z zaworem mieszającym esbe 141 powrót mam OK na 1-szej kresce ale za to zimne grzejniki na dole i niska temp w pomieszczeniach,a jak przestawię na 2-gą kreskę to mam w domu cieplutko ale za to powrót 35 deg.Zakładam pompę mieszającą na 10000% Pozdrawiam Jakie masz grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czy wyłączenie kotła powiedzmy od 11 do 17 wpłynie negatywnie na kocioł czy coś ... Mam taka bezwładność że spadek temperatury wewnątrz domu nie przekracza 1C Ustaw sobie programator auto-lato w danych godzinach i masz problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.12.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ponowie swoje pytanie jaki piec wybrać oep 16 czy 25 dom z poddaszem użytecznym razem 205m2 nowe budownictwo, ocieplony 12cm dach 15cm na parterze ogrzewanie podłogowe a góra grzejniki dodatkowym (raczej ozdobnym) źródłem ogrzewania ma być kominek z płaszczem o mocy 19Kw ja od początku byłem za 16Kw lecz wszyscy namawiają mnie na 25Kw bo lepiej większy bo może nie starczy a mnie chodzi o koszty utrzymania jaka jest wasza opinia 25 kW to z d e c y d o w a n i e za dużo...... 16 kW będzie z zapasem przy podłogówce i wspomaganiu kominkiem.... http://www.hydraulik.poznan.pl/sposob-na-obliczenie-mocy-kotla.html http://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/dobieramy-moc-grzewcza-pieca-do-co-poradnik,31_2780.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 16.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Jakie masz grzejniki? Witaj, żeliwne,180 sztuk (żeberek) Pozdrawiam i dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 16.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Zapytam inaczej czy przy temperaturach dodatnich gdy kocioł pracuje z minimalną mocą i co pół godziny wchodzi w podtrzymanie nie lepiej zmagazynować sobie trochę ciepełka, tak by kocioł pracował z większą mocą kilka godzin na dobę , a potem w podtrzymaniu. Bez problemu można to zrealizować wykorzystując funkcjonalność sterownika, pod warunkiem, że ma się gdzie to ciepełko zmagazynować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.12.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Zapytam inaczej czy przy temperaturach dodatnich gdy kocioł pracuje z minimalną mocą i co pół godziny wchodzi w podtrzymanie nie lepiej zmagazynować sobie trochę ciepełka, tak by kocioł pracował z większą mocą kilka godzin na dobę , a potem w podtrzymaniu. Bez problemu można to zrealizować wykorzystując funkcjonalność sterownika, pod warunkiem, że ma się gdzie to ciepełko zmagazynować. He he sam zadajesz sobie pytanie i sam na nie odpowiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 16.12.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Ale czy to nie jest sztuka dla sztuki? Czy da jakieś oszczędności? Jak to wpływa na czystość i trwałość kotła? Czy ktoś badał taki model pracy OEP? Edytowane 16 Grudnia 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 17.12.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witaj, żeliwne,180 sztuk (żeberek) Pozdrawiam i dzięki jeśli są starego typu, to masz ( mniej więcej) z rurami i kotłem ok. 400 l wody w układzie. Jak się to rozbuja to powinno ładnie pracować - grzejniki żeliwne trzymają długo ciepełko - przy odpowiednim ustawieniu układ powinien pracować stabilnie. Nie wiem jak u innych, ale u mnie na dole grzejniki - mam aluminiowe- też są mocno letnie. Z grzejnikami przy aktualnym zapotrzebowaniu na ciepełko tak chyba musi być. Pompka pracuje mi na 1-szum biegu, więc przepływ jest powolny, oddają ciepełko na mieszkanie i dlatego tak jest. Przy niskiej temp. na zewnątrz będą pewno ciepłe. Moim zdaniem, jak masz ciepło w domu, to niech sobie będą letnie na dole a jeszcze jedno... jeśli grzejniki pracowały wcześniej wiele lat, wespół z kotłem zasypowym.... to mogą być po prostu zaszlamowane i przed uruchomieniem ich z nowym kotłem powinny być wypłukane... tylko kto zwraca na to uwagę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 17.12.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Wita,Pewnie masz racje jak się tylko zrobi zimniej i kociołek nastawie na 60deg to pewnie i powrót będzie ciepły pamiętam jak grzałem gazem to dopiero przy ustawieniu 60 stopni całe grzejniki były ciepłe tak samo jak przepaliło się węglem,tylko najbardziej mnie boli ten zimny powrót muszę jednak w styczniu a nie jak zaplanowałem po sezonie zamontować pompkę mieszającą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 17.12.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam, Od Basco dla wszystkich na święta, to działa. Zamiast cegieł i takich tam. Koszt: - jedno piwo dla spawacza - 4 zł - blacha grubości 2mm - 10 zł - inne - 6 zł ---------------------------------------- RAZEM: 20 zł Ukierunkowanie spalin o wysokiej temperaturze blisko ścian wymiennika zwiększa sprawność pieca o ile nie wiem. Powodzenia. Szczegóły na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 17.12.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Basco, napisz jak to umieszczasz w komorze kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 17.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Witam jorgo żadna trudność ......to ustrojstwo ma przyspawane uszy. Czy zimne czy gorące nie ma znaczenia "zestaw palacz nr1 -haczyk". Proste co nie. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Basco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.12.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Choć rzadko zabieram głos, to wątek śledzę na bieżąco. Markowsski, poniekąd cenię Twoje wypowiedzi za pewną taką bezkompromisowość i po części nie uznawanie aprioryzmu. Jednakowoż jak wielu "kotłowych" neofitów-eklezjastów posuwasz się często do formułowania radykalnych osądów w stosunku do innych. A pamiętam jak jeszcze niedawno "skomlałeś" o pomoc. Wyluzuj trochę chłopie. Jeśli moje wypowiedzi zabrzmiały własnie tak jak piszesz to bardzo mi przykro i muszę przeprosić.Wszak ze skomleniem się nie zgadzam.Prosiłem,z naciskiem o prosiłem o pomoc.Nie zgadzam się z tylko z faktem że czasem wielu nowych użytkowników ma ciekawe pomysły a idą..w kosmos bo pochodzą o d nowych a nie tych co maja zasłużone konto na forum (liczne w wypowiedzi) choć czesto ilość napisanych postów nie jest współmierne z ich wiedzą.Jak napisałeś "skomlenie" dało się słyszeć też z postów jorga,ale widać on może pouczać już,a inni jeszcze nie.Tyle. Nie zmienia to faktu że mnie poniosło-za co teraz przepraszam i ciepło pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 17.12.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 ,,,, Ukierunkowanie spalin o wysokiej temperaturze blisko ścian wymiennika zwiększa sprawność pieca o ile nie wiem. ,,,, Basco jak Zawijanowie zobaczą Twoją koncepcje, to nie wiem czy tak bardzo będą zachwyceni tym pomysłem. Dopóki palenisko będzie pracowało na niskich mocach to Twoja metoda na pewno poprawi wymianę ciepła pomiędzy spalinami a ściankami kotła w komorze dopalania. Sytuacja diametralnie się zmieni, kiedy palnik zacznie pracować większą mocą i proces dopalania gazów zostanie zaburzony poprzez gwałtowne ostudzenie spalin, powstałe w wyniku ich przepływu w pobliżu zimnych ścianek wymiennika w komorze dopalania. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 17.12.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam Makowsski, Ja już sobie odpuściłem i tobie radzę to samo. Z prywatnym folwarkiem nie wygrasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 17.12.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Basco jak Zawijanowie zobaczą Twoją koncepcje, to nie wiem czy tak bardzo będą zachwyceni tym pomysłem. Dopóki palenisko będzie pracowało na niskich mocach to Twoja metoda na pewno poprawi wymianę ciepła pomiędzy spalinami a ściankami kotła w komorze dopalania. Sytuacja diametralnie się zmieni, kiedy palnik zacznie pracować większą mocą i proces dopalania gazów zostanie zaburzony poprzez gwałtowne ostudzenie spalin, powstałe w wyniku ich przepływu w pobliżu zimnych ścianek wymiennika w komorze dopalania. Pozdrawiam Andrzej Może tak może nie, bo całość jest zrobiona z blachy i kumuluje ciepło. Podobnie pisał Zawijan_2 kilka postów wcześniej, tylko były to cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.12.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam Makowsski, Ja już sobie odpuściłem i tobie radzę to samo. Z prywatnym folwarkiem nie wygrasz. Dzięki Pozieram na Twe rozwiązanie,jak z osadzaniem się sadzy w dolnej części kotła ?Bez drucianej szczoty nie podchodź czy spoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.12.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam, Od Basco dla wszystkich na święta, to działa. Zamiast cegieł i takich tam. Koszt: Ukierunkowanie spalin o wysokiej temperaturze blisko ścian wymiennika zwiększa sprawność pieca o ile nie wiem. Dostałem takie fotki od Roberta (haraz-chyba się nie pogniewa) rozwiązanie w szamocie-takie zamówiłem sobie,nie używam paleniska awaryjnego. Fotki dają widok po miesiącu użytkowania-niestety nie wiem w jakim cyklu chodził kocioł-sadząc po czystości szamotu-bez odstawiania pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts