Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podłącz choćby tylko do mojego zaspokojenia jaka masz temp wewnętrzną. :)

no może mi się po świętach będzie chciało na razie na słowo musisz uwierzyć że jest 25-25,5 z wyjątkiem garażu i kotłowni 16-18,

mnie u Ciebie zastanawiał zawsze czas pracy na zasobniku 720min, u mnie po 600 jest na dnie w gardle na kilkanaście minut, ok 100min. różnicy

eke ten wężyk to tak dodałem od siebie żeby podnieść temp.

dobra idę spaaać bo po 5 trzeba wstać, niezniszczalnych zawleczek życzę dobranoc

Edytowane przez GMZ

no może mi się po świętach będzie chciało na razie na słowo musisz uwierzyć że jest 25-25,5 z wyjątkiem garażu i kotłowni 16-18,

mnie u Ciebie zastanawiał zawsze czas pracy na zasobniku 720min, u mnie po 600 jest na dnie w gardle na kilkanaście minut, ok 100min. różnicy

eke ten wężyk to tak dodałem od siebie żeby podnieść temp.

dobra idę spaaać bo po 5 trzeba wstać, niezniszczalnych zawleczek życzę dobranoc

Bo u mnie do eko 24kW wchodzi 156kg groszku.

Po pierwsze to nie mierz wszystkich własną miarą. Zdanie o nabijaniu postów jest dość symptomatyczne.

A po drugie drogie dziecko, chwalisz się "zabawką" ale jej nie pokażesz. Jakież to urocze.

Więc albo pokaż "zabawkę", albo przestań piep...ć jak gówniarz.

Ale jesteś nie wychowany tak brzydko piszesz bardzo nie ładnie bardzo:-)

Stary jak mierze tak mierze moja sprawa...

A jakiej zabawce piszesz gówniarzu bo na prawde nie kumam takim głupi, co ci mam pokazywać???

AAAAAAAAAAA na pewno o te wiadomości ci chodzi z priva... nie mogę bardzo mi przykro de...lu.

Wracając do forum ktoś tu pisał ze wszyscy się zachwycają zaworami n-drożnymi ja mam sprzęgło hydrauliczne i wydaje mi się że jest to lepsze rozwiązanie. Na powrocie temperatura jest tylko o parę stopni niższa niż na kotle, regulować nie musze ręcznie, siłownika też nie potrzebuje.

Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda zapraszam pare stron wcześniej do mojego postu wkleiłem tam zdjęcia mojej instalacji w kotłowni.

pozdro

Witam wszystkich kapitanów oraz budowniczych na statkach pod nazwą OEP, :bye:

Coś ciekawego w tych piecach jest, coś co na pewno przewidział zawijan i zawijan2 a potem ES napisał program.:yes:

To to, że zawsze znajdą się użytkownicy tacy jak nawet ja, którzy będą chcieli na siłę prowadzić swój statek OEP jak po sznurku do wyznaczonego celu. Przewidzieli to i dali nam taką możliwość. Mam wątpliwości czy takie prowadzenie pieca jak na smyczy naprawdę daje oszczędności w spalaniu.:confused:

Koledzy kapitanowie jak uważacie co o tym myśleć. ??

GENIALNE, GENIALNE :yes:

Mam pytanie do Zawijan, Zawijan2.

Napiszcie jaki wpływ ma temperatura powrotu na pracę pieca jeżeli jest niższa lub wyższa od zadanej.?

Jak pracuje OEP gdy temperatura powrotu jest w przedziale 0-4,99 st. od temperatury na wyjściu z pieca a jak gdy ta różnica jest 5 st. i więcej

Pozdrawiam

Edytowane przez Basco

Minertu z tym akcesoriami to mnie zaskoczyłeś.:) Ja już sobie wyobrażałem nową koronę.. Przynajmniej tak myślę pokombinować u siebie. Zbiorę wymiar paleniska, jakaś grubsza blacha, spawarka sąsiada i do przodu. Ale to na wiosnę po sezonie. Przy okazji rozmontowałem u siebie soft-mostek w sterowniku, by podpiąć pompę cyrkulacyjną pod ecoala. Teraz zamiast 15 minut wg programatora analogowego chodzi 3 minuty - przerwy 10 minut a woda cały czas cieplutka w kranie.

Bo u mnie do eko 24kW wchodzi 156kg groszku.

to będę Cię męczył po świętach, bo kumple ma eko 24 ze sterownikiem electronic i z zazdrością patrzy na mojego ecoala, narzeka że albo ma spieki albo wyrzuca mu niedopalony węgiel, jak mu się nie uda to się do niego wybiorę po świętach, a jak i mnie się nie uda to pomęczę Cię na priva.

Och jak dobrze mieć ecoala

Basco ciekawy wykres masz z 11 grudnia od rana do 12 grudnia wieczorem jakie miałeś ustawienia?

Edytowane przez GMZ

Witam GMZ,

- podawanie 10s

- pompa CO załączona na 3

- pompa mieszająca załączona z pominięciem sterownika na 3

- zawór 4D w pozycji 9 (prawie max)

- praca pieca według krzywej grzania

Cóż więcej mogę napisać?

Z wykresu jest to praca ciągła i tak rzeczywiście było, ale to jeszcze nie to o co mi chodziło po głowie.

Za dużo ciepła wypychałem w komin niepotrzebnie.

Nie namawiam na zmianę skoro według Ciebie ustawienia są OK. W porządku, :)

W sterowaniu OEP występuje pewna ciekawa zależność którą chciałem przedyskutować.

Może ktoś z użytkowników to zaobserwował, a mówiąc wprost, różnica temperatury poniżej lub powyżej 5 stopni pomiędzy wyjściem a powrotem ma znaczenie przy pracy pieca na korzyść lub nie w spalaniu.

No ale cóż wielki brat milczy.

Mam do ogrzania 180 m2 budynek piętrowy nie ocieplony, lata 80, 250 litrów wody w układzie otwartym. Tak, że jest co grzać.:bash:

Edytowane przez Basco

na pewno trzeba obniżyć temp. spalin o jakieś 50 stopni bo wszystko w kosmos idzie, dmuchawa 58% spróbuj obniżyć do 40,

napisz jaki pellet i jaki groch (kaloryczność), czym Ty palisz że co chwilę masz info zabrudzenie pieca co to za groch

napisz coś jeszcze jaka powierzchnię ogrzewasz, ocieplenie domu, temp. wew. itp. żeby było wiadomo na czym stoimy

aha dodaj sterownik do stopki będzie łatwiej śledzić

GMZ dzięki za szybką odpowiedź

wczoraj zadałem pytanie ale musiałem uciec "dzidzia płakała". Pellet http://www.pellet.com.pl/pellet.html pseudo najlepszy ekogroszek http://ekogroszekpakowany.pl/Oferta-1m.html dom 2 kondygnacyjny, rok budowy 1989, powierzchnia grzania 180m2, grzejniki tradycyjne żeliwne, instalacja stalowa o dużym przekroju. Ocieplenie na stropie 20cm, ściany ocieplone wełną mineralną 10cm. Temperatura wewnętrzna mierzona termometrem nie czujnikiem z kotła między 22.5-23.4. Koledzy jak dodać sterownik do stopki??

P.S we wcześniejszych postach wkleiłem zdjęcia jak wyglądało spalanie tego super ekogroszku. Tyle pieniędzy poszło wpizd... czytaj w komin :bash:

Wystarczy Ci to co masz. Po co Ci dwie rzeczy skoro tak na prawdę nie musi być ani jednej ani drugiej..Kup sobie coś co bardzie Ci się przyda. To ma za zadanie zabezpieczenie powrotu kotła przed zbyt niska temp. Pompa mieszająca da sobie tu doskonale z tym rade, w każdej sytuacji.Pozdrawiam

Dzięki jack18 za radę. Zobaczę jak będzie się dalej wszystko sprawowało i może zostawię tak jak jest na pompie i nie będę się bawił w montaż zaworu 4D.