markowsski 17.12.2011 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Od wczoraj palę miałem plus owies plus odpady z czyszczenia nasion facelii. Kaloryczność mieszanki oceniam poniżej 20, mała gęstość (ciężar w) Dużo lekkiego popiołu wypalone wszystko w 100% Kocioł praktycznie cały czas pracuje z minimalna mocą nie wchodząc w podtrzymanie. Kiedyś kombinowałem tak ale się wyśmiewali Na kilku pomysłach (o których pisałem)działaja kotły np.https://esterownik.pl/remote/982 wczesniej,mocno przegrzewane pomieszczenia,teraz spoko,bez ingerencji w budowę wymiennika(tj,zatykania dostępu powietrza, itd) Pomysł nie mój ale działa,póki koleś nie odpali piętra domu gdzie aktualnie nie mieszka tak można dawać sobie radę. Ehhh to tylko czysta logika,nic osobistego-działa i tyle. Obserwować,czytać wykresy i tyle. Trzeba zachować w przewymiarowanym chwilowo kotle status quo,zima i tak nadejdzie,czy chcemy czy nie. a kocioł da nam tyle by było ciepło Edytowane 17 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 18.12.2011 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam Makowsski, Ja już sobie odpuściłem i tobie radzę to samo. Z prywatnym folwarkiem nie wygrasz. Basco, kolego nie mogłem się oprzeć.Piękny tekst o prywatnym folwarku. Zostanie przemilczany,miej świadomość tego że jest 100% trafny. I tyle. Pozdrawiam folwark (nie każdy czytał Orwella,nie ma to związku..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 18.12.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 "Basco jak Zawijanowie zobaczą Twoją koncepcje, to nie wiem czy tak bardzo będą zachwyceni tym pomysłem." Szczerze? Nic mi do tego, co kto ze swoją własnością wyczynia. Jeśli uważa, że mu lepiej, to tylko pogratulować. Podjął kolega decyzję, że woli w komorze paleniskowej odbierać ciepło od niedopalonych jeszcze gazów przez konwekcję, zamiast przede wszystkim przez promieniowanie, to jego wola. Mnie nic do tego. Ja twierdzę, że moja metoda lepsza, bo ją badałem przy pomocy aparatury specjalistycznej. Miałem przy okazji ten komfort, że mogłem w kotle badawczym wiercić otwory w różnych miejscach, wtykać w nie sondy i czujniki, podglądać "rozebrany do rosołu" kocioł z zewnątrz za pomocą kamery termowizyjnej, aby ustalić wewnętrzny rozkład strug wody etc.Zanim powstał produkt handlowy, to wielokrotnie był modernizowany. Nawet i pierwsze "handlówki" nie ustrzegły się pewnych modernizacji. To, co popełniłem w swoim "elaboracie", to skondensowana wiedza dla tych, którzy popełnili błąd kupując mocno przewymiarowane jednostki typu OE. Ponieważ znam OE i OE+ w miarę dobrze, bo straciłem przy ich spłodzeniu i niemowlęctwie nieco czasu, dlatego mogłem sobie na to pozwolić. Powiem wprost: nie wziąłbym się już nigdy za płodzenie "czajnika" bez udziału aparatury badawczej i samotnie. W tym przypadku praca grupowa ma ogromny sens.Do dzisiaj, gdybym ślepo wierzył w dane np. producentów wentylatorów, to siedziałbym w "dąbkach". Dopiero samodzielny cykl badań przy pomocy specjalistycznego przepływomierza i całej reszty aparatury pozwolił mi na zdjęcie pełnych charakterystyk wentylatora pracującego z palnikiem. Oj, mocno one różne od fabrycznych danych. To tylepozdrawiam serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 18.12.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) A teraz kilka słów o paliwach Z racji tego, że mam od kilku dni nieco więcej czasu - bom do komputera przyklejony, przeto trafiła mi się informacja, która powinna "ucieszyć".Otóż pewna jednostka górnicza ogłosiła przetarg na sprzedaż mułu z osadników w ilości ponad 50 tys. ton i w cenie wywoławczej !!!!!!!!!! 2,10 PLN/t.Wartość opałowa tego kitu wg danych z ogłoszenia waha się od ok. 8 - 9 do 23 MJ/kg. Tyle, że ile czego - nie wiadomo. Jak myślicie: co się stanie z tym "paliwem" gdy już ktoś przetarg wygra i kupi za (przepowiadam) ok. 5 PLN/t? Nie kupi tego żadna duża i kontrolowana jednostka ciepłownicza, bo tam się płaci za emisję, a ten kit ma sygnaturę odpadu.Nie pójdzie toto nawet jako objętościówka w nasypy drogowe, bo zbyt mokre i śliskie. Jak znam życie, to po prostej operacji technologicznej stanie się składnikiem mieszanek paliwowych typu (nazwa podobna do markowej), producent nieco mniej znany itd. Wystarczy ten kit puścić z niewielką ilością drobnego miału na przesiewacze o odpowiednich oczkach, by uzyskać czarne kluseczki dość zwarte. Gdy przeschną pod wiatą i się je ożeni z byle jakim groszkiem, to będzie "super" paliwo. W cenie ok. 100 razy wyższej, niż koszt surowca. Gdzie się toto podzieje? Odpowiedzcie sobie sami. Przyszły sezon grzewczy będzie pewnie obfitował w różne wpisy, nie tylko na tym forum. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Edytowane 18 Grudnia 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 18.12.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam zawijan_2Pomysł jak pomysł ..........raz coś się uda a 100 razy nie. Od Was zależy czy jest wart przebadania. Kto to wie ...........jak nie WY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 18.12.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 To, co popełniłem w swoim "elaboracie", to skondensowana wiedza dla tych, którzy popełnili błąd kupując mocno przewymiarowane jednostki typu OE. zawijan_2 Czy po Twoich przeróbkach z elaboratu, mój EOP25 będzie miał zbliżoną sprawność na małych mocach do EOP16? Wydaję mi się, że chyba tak i chyba lepiej mieć kociołek przewymiarowany niż za mały ?! Czy oprócz kwestii ceny zakupu kotła, taki przerobiony, przewymiarowany EOP25 ma inne wady w porównaniu z mniejszymi kotłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 18.12.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) 95% czasu w roku kocioł pracuje z małą mocą, lub w podtrzymaniu. 5% z dużą przewymiarowany lub pełną na wymiar. Moim zdaniem lepszy lekko niedowymiarowany gdy kilka % z tych 5% dni pracuje z mocą ponad nominalną.Rożnica 500zł pomiędzy 16kW a 25kW jest nieistotna w perspektywie nastu lat. Ale strzelanie z armaty do kaczek zamiast ze strzelby, bo jest prawie w takiej samej cenie jest bezsensu. Nad kotłem lekko niedowymiarowanym łatwiej chyba zapanować niż nad przewymiarowanym?? Pełen szacuneczek dla ludzi którzy coś robią, kombinują, budują, tworzą nawet nie mając wiedzy czy warsztatu i dzieląc się tym tworzą, może nie zawsze zgrany, ale jakiś tam duży zespół. Ochrona dóbr intelektualnych, patenty dają środki na badania, ale hamują postęp. Każdy kto przypadkiem coś odkryje i podzieli się tym za darmo psuje interes. Ale oba te światy mogą obok siebie istnieć w symbiozie?? Panowie zawijan " y podziwiam wasza cierpliwość. Jestem powiedzmy specjalistą w jakiejś tam wąskiej dziedzinie i jak słyszę jakieś pseudonaukowe dyskusje i nie daj boże się w nie wdam, to szlag mnie trafia. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 18.12.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 95% czasu w roku kocioł pracuje z małą mocą, lub w podtrzymaniu. 5% z dużą przewymiarowany lub pełną na wymiar. Moim zdaniem lepszy lekko niedowymiarowany gdy kilka % z tych 5% dni pracuje z mocą ponad nominalną. Rożnica 500zł pomiędzy 16kW a 25kW jest nieistotna w perspektywie nastu lat. Ale strzelanie z armaty do kaczek zamiast ze strzelby, bo jest prawie w takiej samej cenie jest bezsensu. Nad kotłem lekko niedowymiarowanym łatwiej chyba zapanować niż nad przewymiarowanym?? Widzę u Ciebie również znaki zapytania. Też mam wątpliwości, ale nie widzę większych wad przewymiarowanego kotła, jeżeli w ciągu kilku minut mogę (dzięki wiedzy i chęcią dzielenienia sią nią przez Zawijanów) poprawić jego sprawność na niskich mocach - nie zauważyłem żadnych problemów z chłodnymi spalinami. Pytanie tylko czy ta sprawność będzie taka jak dla mniejszych kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 18.12.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Jestem dyletantem w tej dziedzinie, ale zapytam trochę przekornie Ciągle przewija się problem z chłodnymi spalinami, ale gorące spaliny to straty. 1. Ile stopni Celsjusza mają chłodne spaliny przy spalaniu węgla o zawartości siarki do 1% wilgotności do12% przy temperaturze powrotu powyżej 40C? Przy pracy z podtrzymaniem temperatura spalin spada przecież do temperatury wody w kotle?? I co?? 2. Czy jeśli temperatura spalin powinna być powiedzmy powyżej XXX C to czy zamiast zatykać kanały czy w inny sposób ograniczać wymianę ciepła, nie lepiej po prostu podnieś temperaturę pracy kotła, a temperaturę w domu można regulować na wiele sposobów. Od zaworów 3-4D po programowalne termostaty. 3. I z innej strony, przy małym zapotrzebowaniu lepiej spalać?? a. ekogroszek 30 MJ/kg praca z częstym podtrzymaniem podczas podtrzymania nie ucieka ciepło do komina b. miał z trocinami zbożem i innymi o niskiej kaloryczności i gęstości, ciągła praca- cały czas ze spalinami ucieka ciepło Moim zdaniem wykres powinien wyglądać ładnie może się mylę Robiąc rożne mieszanki i układając cegły w różny sposób, jak nie grzebać wykres wygląda tak czy dobrze? Nie wiem? Ale ładnie Jeszcze drażnią mnie ząbki na wykresie temperatura powrotu, ale mniejsza pompa nie daje rady przy dużym zapotrzebowaniu na CW http://images43.fotosik.pl/1273/8323aab9e1504eedm.jpg Innym podoba się taki jak EKG;) Po zatrzymaniu sterownika żar nie gaśnie nawet po 5h. Wymyśliłem sobie taki czujnik zablokowania podajnika podłączony pod wejście alarm zewnętrzny, który zatrzymuje sterownik , co by wentylatornie zgasił palnika. Informację dostaję SMS co pozwala uniknąć powtórnego rozpalania. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 18.12.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 A ktoś próbował tego patentu z przysłonięciem części dmuchawy o czym pisał Zawijan2 ? Zastanawiam się jak tam dojść, jak się nie mylę to ten obszar gdzie dmuchawa nabiera powietrza znajduje się na obudowie dmuchawy od strony ściany kotła...ciężko tam rękę włożyć a jak dostać się z taśmą żeby zakleić pół otworu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 18.12.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Wystarczy „zainwestować” w kilka kawałków wełny mineralnej i zatkać nią część rur wymiennika oraz ograniczyć przekrój kanału między komorą spalania a pierwszym poziomym ciągiem wymiennika konwekcyjnego (szczelina gdzie płyta ceramiczna z wymiennikiem wodnym czyni I ciąg). Aby „przypilnować” komorę spalania przy tych mikro mocach wystarczy na ruszcie po środku – ułożyć 4 cegły – mogą być zwykłe czerwone. Chodzi o to, aby ograniczyć przekrój czynny rusztodeflektora. NIe zabardzo wiem jak maja byc umiejscowione te cztery cegly i jak ograniczyc przekrój kanału między komorą spalania a pierwszym poziomym ciągiem wymiennika konwekcyjnego. moze jakies zdjeciamoj kociol strasznie duzo produkuje sadzy i temperatura spalin szybko szybuje w gore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 19.12.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Technicznie, aby "przytkać" otwór ssawny wentylatora, gdy dostep do szczeliny jest utrudniony wystarczy poruszać nieco głową.Można zrobić to np. tak: Pasek kartonu (tektury) zagiąć tak, aby utworzyła się sprężysta listwa. Wsunąć ja na odpowiednią głębokość i ... po problemie. Tekturka rozprężając się będzie dociskała swój drugi kawałek do wentylatora. Podciśnienie ssania zrobi resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.12.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 A ktoś próbował tego patentu z przysłonięciem części dmuchawy o czym pisał Zawijan2 ? Zastanawiam się jak tam dojść, jak się nie mylę to ten obszar gdzie dmuchawa nabiera powietrza znajduje się na obudowie dmuchawy od strony ściany kotła...ciężko tam rękę włożyć a jak dostać się z taśmą żeby zakleić pół otworu ? pomiędzy obudową dmuchawy a obudową kotła jest 5,5 cm.... aż lub tylko..... jak kto woli, ale generalnie można pokombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 19.12.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 grzmaj otwórz drzwiczki nad rusztem i poukładaj cegły jak najbliżej drzwiczek. Chodzi o to, abyś zabrał ok. połowy czynnej części rusztu od swojej (drzwiczek) strony. Nie ważne, czy ułożysz cegły na płask, czy na "wozówkę". Jak zostanie jakaś drobna szczelina to nie problem. Pozdr. z_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 19.12.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) grzmaj Po co kupowałeś OEP ?? trzeba było do razu sobie kaflowy piec kupić Pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2011 przez Basco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 19.12.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Czytając posty, jak by nie było naszych mentorów, przyznaję że moja konstrukcja jeszcze wymaga dopracowania o mały szczegół. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.12.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Witam.Czytając ten wątek zastanawiałem się nad problemem przygotowania CWU w kotłach OE+ małej mocy 10 lub 16kW w sensownym czasie. Typowe zapotrzebowanie mocy wymiennika CWU przekracza 20kW. Czy nie było by celowe zastosowanie w kotłach 25kW podwójnego wentylatora o odpowiednio dobranej wydajności w połączeniu z klapowymi zaworami zwrotnymi dla każdego kanału nawiewu, wysterowując je w taki sposób, żeby dla niskich mocy 2-12kW (np. na potrzeby CO) działał tylko jeden, natomiast na potrzeby przygotowania CWU (pełna moc) oba jednocześnie. Być może w tym wariancie nie trzeba będzie zaklejać części otworów w palniku i zasłaniać wełną części płomieniówek wymiennika oraz zaklejać taśmą wentylatora, a w zamian rozszerzymy zakres pracy modulacyjnej kotła z zadowalającą sprawnością w pełnym zakresie mocy. Dobranie odpowiednich dawek paliwa dla obu zakresów nie powinno chyba stanowić problemu. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.12.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Czytając posty, jak by nie było naszych mentorów, przyznaję że moja konstrukcja jeszcze wymaga dopracowania o mały szczegół. Pozdrawiam Święta za pasem, i ludzie biznesu nadrabiają czas. Teraz wzięli się za ..... a tak na poważnie Basco to przy zastosowaniu tego wynalazku ile zaoszczędzisz opału w sezonie grzewczym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 19.12.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Basco Żarty żartami, ale podpowiedz jeśli potrafisz - jak pomóc ludziom, których tzw. doradcy i inne "fahoffce" w ci.la zrobili bo im przewymiarowali kotły? Basco, czy wrąbiesz do przewymiarowanego OE+ swoją brytfankę za 20 PLN, czy mojego "kachloka" za circa 6 - 8 PLN to w sumie chodzi o to, aby zatrzymać na max spaliny w komorze, a później dopalone o wys. temp. wykorzystać w górnej części: najpierw odcyckać promieniowanie, później w niższych temp. konwekcję. Proste i mało skomplikowane. Ja wolę promieniowanie. Co ty wolisz? Twoja sprawa. Pozdr. z_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 19.12.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Panie nilcóśtam Buduj pan swoją konstrukcję i nie kombinuj pan na cudzych, bo skoro wiedza mikra to i wyniki nie tęgie będą.Amen. Bo jeśli ci powiem "po imieniu", to się wnerwisz, że tajemnicę zdradziłem.Wstawiaj do litwina nawet 5 wentylatorów, 16 klapek i 32 dobre uczynki.Najpierw pobadaj ten kocioł, miej go fizycznie a później zacznij zaśmiecać ponownie wątek. Poczytaj najpierw co sie pisze. Cegły, wełna itd. dotyczy sytuacji, gdy ludziom wciśnięto znacznie przewymiarowane do ich potrzeb kotły. jeśli tego nie rozumiesz po polsku, to może potrzebujesz tłumaczenia na litewski? Edytowane 19 Grudnia 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts