jorgo 24.12.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 No i znowu Święta..... z tej okazji życzę Forumowiczom ( dziś wyjątkowo wszystkim ) wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń, duuuużżżżoooo zdrowia i niech Wasze kociołki pracują całą zimę na 1 kg najgorszego miału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 25.12.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Sprawność kotła rośnie ze wzrostem jego mocy efektywnej. Świta święta i po świętach - piec robi co do niego należy.... macskup.. Sprawność rośnie ........... nie będę powtarzał po zawijan. Nie licz na to że sprawność Twojego OE przy temperaturach (+ 4 stopnie) będzie na poziomie 96% . Ustaw OE do swoich potrzeb, a resztę zrobi za Ciebie automatyka. Instrukcja to tylko instrukcja, jeśli na tych ustawieniach temperatura w domu jest dla Ciebie odpowiednia to proponuję nic nie zmieniać. Pozdrawiam Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Basco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 26.12.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Świta święta i po świętach - piec robi co do niego należy.... macskup.. Sprawność rośnie ........... nie będę powtarzał po zawijan. Nie licz na to że sprawność Twojego OE przy temperaturach (+ 4 stopnie) będzie na poziomie 96% . Ustaw OE do swoich potrzeb, a resztę zrobi za Ciebie automatyka. Instrukcja to tylko instrukcja, jeśli na tych ustawieniach temperatura w domu jest dla Ciebie odpowiednia to proponuję nic nie zmieniać. Pozdrawiam Ja przeszedłem na cykliczną pracę pompy CO - przy obecnych temp. na dworze (u nas +9 deg.) to chyba najlepsza opcja. Widziałem, że kolega Minertu jedzie na cyklicznej pracy i patrząc na wykresy wygląda to nie najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Ja przeszedłem na cykliczną pracę pompy CO - przy obecnych temp. na dworze (u nas +9 deg.) to chyba najlepsza opcja. Widziałem, że kolega Minertu jedzie na cyklicznej pracy i patrząc na wykresy wygląda to nie najgorzej Na tę porę to chyba najlepsze wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Poza tym jak nie nadąży nagrzewać to włączy się na stałe do momentu uzyskania żądanej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 26.12.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Na tę porę to chyba najlepsze wyjście. minertu... Też tak zrobię przejdę na cykliczną pracę pompy, nawet tak jak dla mojej żony ździebko za gorąco. Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Basco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Ja też na zimno nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Minertu ostatnio pisałeś ze nie opłaca się praca cykliczna, ani termostat- zmieniłeś zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Minertu ostatnio pisałeś ze nie opłaca się praca cykliczna, ani termostat- zmieniłeś zdanie? Tak pisałem ale teraz mam inny palnik i pora odpowiednia,dodać trzeba,że mam trochę inne ustawienia no i co najważniejsze i już nie raz pisałem ,zrezygnowałem z tej opcji z powodu dziadka jemu było zimno bo grzejnik był zimny.Od tego czasu również co nie co w sofcie się zmieniło na lepsze. Nawiasem mówiąc czekałem na Twoja reakcję bo wiem,że jesteś zwolennikiem pracy cyklicznej. Zmiana pokierowana była również kryzowaniem grzejników co uczyniłem i sprawdzam jak się to ma do oszczędnośći i jakości spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.12.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Tak pisałem ale teraz mam inny palnik i pora odpowiednia,dodać trzeba,że mam trochę inne ustawienia no i co najważniejsze i już nie raz pisałem ,zrezygnowałem z tej opcji z powodu dziadka jemu było zimno bo grzejnik był zimny.Od tego czasu również co nie co w sofcie się zmieniło na lepsze. Nawiasem mówiąc czekałem na Twoja reakcję bo wiem,że jesteś zwolennikiem pracy cyklicznej. Zmiana pokierowana była również kryzowaniem grzejników co uczyniłem i sprawdzam jak się to ma do oszczędnośći i jakości spalania. U mnie się to sprawdza ,ale kiedy tylko spadnie temperatura na zewnątrz poniżej zera, tez na stałą prace przejdę. Na razie jest tak ze nawet gdym kocioł dal na minimum ,to przy tych temp na pracy ciągłej miał bym 24 stopnie wewnątrz..Fajnie by było żeby w sterowniku była możliwość ustawienia przejścia z pracy cyklicznej lub termostatu na prace ciągłą. Oczywiście poniżej jakiejś temp. Coś na styl auto-lato..Co myślisz?temperatura graniczna musiała by być ustawiana wedle indywidualnych potrzeb.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klokoczyce 26.12.2011 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 witam wszystkich! 2 dni temu rozpocząłem przygode z paleniem w piecu. Do tej pory nie miałem styczności z piecami. Przejrzałem ten temat do połowy i zastanawiam sie gdzie zdobyliscie taką wiedzę o paleniu::D (nie mówie o osobach które zawodowo sie tym zajmują - ci to już w ogóle). Mam problem - Mój Eko Plus 25 KW pożera 50 kg eko dziennie.(a na dworze chyba teraz z 7 stopni). Wydaje mi sie ze to duzo za duzo - nie wiem czy instalacja jest wykonana poprawnie? Czy jest ktos z Wrocławia lub okolic kto moglby wpaść do mnie i looknac na instalacje, sprawdzic co jest nie tak, (podpowiedziec jak palic) itd, że takie mam spalanie ? Oczywiscie odwdziecze sie:yes: Zalezy mi na tym bardzo, bo zbankrutuje niedługo chyba. Prosze o pomoc!!! klokoczyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.12.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 U mnie się to sprawdza ,ale kiedy tylko spadnie temperatura na zewnątrz poniżej zera, tez na stałą prace przejdę. Na razie jest tak ze nawet gdym kocioł dal na minimum ,to przy tych temp na pracy ciągłej miał bym 24 stopnie wewnątrz..Fajnie by było żeby w sterowniku była możliwość ustawienia przejścia z pracy cyklicznej lub termostatu na prace ciągłą. Oczywiście poniżej jakiejś temp. Coś na styl auto-lato..Co myślisz?temperatura graniczna musiała by być ustawiana wedle indywidualnych potrzeb.. To już jest.Popatrz na mój sterownik.W nocy sam przeszedł w pracę ciągłą gdy temp wewn spadnie poniżej zadanej z histerezą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.12.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 witam wszystkich! 2 dni temu rozpocząłem przygode z paleniem w piecu. Mam problem - Mój Eko Plus 25 KW pożera 50 kg eko dziennie.(a na dworze chyba teraz z 7 stopni). Wydaje mi sie ze to duzo za duzo - nie wiem czy instalacja jest wykonana poprawnie? Czy jest ktos z Wrocławia lub okolic kto moglby wpaść do mnie i looknac na instalacje, sprawdzic co jest nie tak, (podpowiedziec jak palic) itd, że takie mam spalanie ? Oczywiscie odwdziecze sie:yes: Zalezy mi na tym bardzo, bo zbankrutuje niedługo chyba. Prosze o pomoc!!! klokoczyce Na pewno ktoś się zgłosi mieszkający bliżej Ciebie i mający doświadczenie z OE. Napisz jeszcze jaką powierzchnię grzejesz ( czy dom ocieplony i jak) , czym dokładnie palisz. No podaj link do swojego sterownika jak masz go już w sieci. Jak palisz pierwszy sezon to wiadomo, że więcej się spali bo dom się musi wygrzać no ale 50 kg ekogroszku przy obecnych temperaturach to dużo. Ja najwięcej spalałem w pierwszym sezonie w duże mrozy - no to dochodziło do 53,3 kg na dobę http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2009-2010.html - teraz po dwóch sezonach jest ok. Udostępnij jak najszybciej swój sterownik publicznie to więcej osób będzie mogło Ci coś doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 27.12.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 To już jest.Popatrz na mój sterownik.W nocy sam przeszedł w pracę ciągłą gdy temp wewn spadnie poniżej zadanej z histerezą. Minertu jak żeś To zrobił ?! Klokoczyce koniecznie musisz się podpiąć pod sieć i rzucić jakieś fotki swojej instalacji - tu są ludzie, którzy szybko Ci pomogą wiem to po sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 27.12.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 To już jest.Popatrz na mój sterownik.W nocy sam przeszedł w pracę ciągłą gdy temp wewn spadnie poniżej zadanej z histerezą. No to ja wiem . Tylko ze miałem na myśli żeby wyznacznikiem była temperatura na zewnątrz.Tak to będzie śmigał aż nie dogrzeje znów wewnątrz, ale w połączeniu z krzywa grzania nie wyjdzie z pracy cyklicznej bo podniesie temperaturę CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 27.12.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Kurcze Klokoczyce, a bylem 2 razy w Długołęce dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klokoczyce 27.12.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Na pewno ktoś się zgłosi mieszkający bliżej Ciebie i mający doświadczenie z OE. Napisz jeszcze jaką powierzchnię grzejesz ( czy dom ocieplony i jak) , czym dokładnie palisz. No podaj link do swojego sterownika jak masz go już w sieci. Jak palisz pierwszy sezon to wiadomo, że więcej się spali bo dom się musi wygrzać no ale 50 kg ekogroszku przy obecnych temperaturach to dużo. Ja najwięcej spalałem w pierwszym sezonie w duże mrozy - no to dochodziło do 53,3 kg na dobę http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2009-2010.html - teraz po dwóch sezonach jest ok. Udostępnij jak najszybciej swój sterownik publicznie to więcej osób będzie mogło Ci coś doradzić [/quote Witajcie! Więc; wiem że najlepszym sposobem na to żebyscie mi podpowiedzieli jest wpięcie sterownika do sieci. Jednak jest to budowa, musiałbym podpisać jakąś umowę na net(TMobile), i podłączyć - podłączyc tez nie potrafieęeek: Dom jest w trakcie budowy - 133 m2 + garaz 2 stanowiskowy i pomieszczenie nad nim (myslę ze z 200m razem) - http://www.dobreprojekty.pl/zamow.php?kod=w4912b&typ=jednojbp sciany z Ytonga 24 cm, poddasze nieocieplone ( wejscie na gore odciałem drzwiami), mury nieocieplone. Wylewki i posadzki zrobione latem - wiec mysle że za dużej wilgoci nie ma. Palenie rozpoc załem kilka dni temu i zdaje sobie sprawe że bedzie brał eko. Ale wydaje mi się że cos jest z podłączeniem - na którejs stronie widziałem zdjecie czujników , które dostaje się razem z piecem - białe, plastikowe. Nie widze zeby hydraulik je zamontował. więc potrzebuje czyjejś pomocy - żeby fizycznie zobzczył połączenie i doradził co dalej. mam pompy - ale która do czego - nie mam pojęcia.dworze 10 stopni a piec pali 50 kg eko dziennie. Jack - od Długołeki na budowe do mnie niedaleko już - nie wybierasz sie w najblizszym czasie? zależy mi bardzo na pomocy - oddam za dojazd - z tym nie ma problemu. Doradzicie coś? Aha z 60 m podłogówki, reszta to kaloryfery. Te na piętrze przykręciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 27.12.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witajcie! Więc; wiem że najlepszym sposobem na to żebyscie mi podpowiedzieli jest wpięcie sterownika do sieci. Jednak jest to budowa, musiałbym podpisać jakąś umowę na net(TMobile), i podłączyć - podłączyc tez nie potrafieęeek: Dom jest w trakcie budowy - 133 m2 + garaz 2 stanowiskowy i pomieszczenie nad nim (myslę ze z 200m razem) - http://www.dobreprojekty.pl/zamow.php?kod=w4912b&typ=jednojbp sciany z Ytonga 24 cm, poddasze nieocieplone ( wejscie na gore odciałem drzwiami), mury nieocieplone. Wylewki i posadzki zrobione latem - wiec mysle że za dużej wilgoci nie ma. Palenie rozpoc załem kilka dni temu i zdaje sobie sprawe że bedzie brał eko. Ale wydaje mi się że cos jest z podłączeniem - na którejs stronie widziałem zdjecie czujników , które dostaje się razem z piecem - białe, plastikowe. Nie widze zeby hydraulik je zamontował. więc potrzebuje czyjejś pomocy - żeby fizycznie zobzczył połączenie i doradził co dalej. mam pompy - ale która do czego - nie mam pojęcia.dworze 10 stopni a piec pali 50 kg eko dziennie. Jack - od Długołeki na budowe do mnie niedaleko już - nie wybierasz sie w najblizszym czasie? zależy mi bardzo na pomocy - oddam za dojazd - z tym nie ma problemu. Doradzicie coś? Aha z 60 m podłogówki, reszta to kaloryfery. Te na piętrze przykręciłem. Pewnie cię nie pocieszę ale ja też palę ok 50 kg od ok. miesiąca. Teraz 40... Dom o podobnym metrażu i w podobnym stanie. Jedyne pocieszenie, że groch czeski;) Ciekawe jaki Ty masz ? Jeśli masz możliwość to zobacz jaka jest różnica temperatury na zasilaniu i powrocie podłogówki oraz grzejników - będzie to pewnego rodzaju wyznacznik strat ( zapotrzebowania ) ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 27.12.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Klokoczyce Ps. U mnie ściany mają już 3 lata, wylewki w tym roku, też się łudziłem, że będzie mniej groszku szło. Pamiętaj, cudów nie ma. Kociołek MUSI wyprodukować tyle ciepełka ile z chałupki go wywieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klokoczyce 27.12.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Eke - kupiłem ekoret pakowany przez producenta. Sprawdzić temperatur nie umiem. Domyslam sie ze trzeba sprawdzić na sterowniku - nie wiem jak się ma to do faktu ze podajnik dziala jako automat. I dlatego potrzebuje żeby ktoś sie ze mna spotkal i łopatologicznie wytłumaczył wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts