Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Eke - kupiłem ekoret pakowany przez producenta. Sprawdzić temperatur nie umiem. Domyslam sie ze trzeba sprawdzić na sterowniku - nie wiem jak się ma to do faktu ze podajnik dziala jako automat. I dlatego potrzebuje żeby ktoś sie ze mna spotkal i łopatologicznie wytłumaczył wszystko.

Sprawdzić mógłbyś tylko gdybyś miał termometr ( nawet przylgowy ) lub założone zegary w instalacji :-(

No to tak po chłopsku. Jeśli jak piszesz grzejesz dopiero kilka dni to powinny ci się okna rosić...

Jak po jakimś czasie ( u mnie miesiąc ) zaczną ci się robić suche to będzie znaczyło, że domek ci się już zaczyna ładnie wygrzewać i dopiero wtedy spalanie zacznie spadać.

Czegoś takiego jak mamy jednym workiem groszku nawet najlepszego nie opędzisz!

ok. 200m2 x min 110-130 w / m2 to musi boleć.

Pociesz się, że jak teraz wygrzejemy domki i je ocieplimy to w przyszłym sezonie będzie dużo lepiej

A teraz jak się chciało pałac budować bez ocieplenia i zimą coś robić to nie ma wyjścia trzeba płakać i płacić...

Oczywiście może ktoś na to wszystko Ci jeszcze spojrzy ( ja mam 300 km ) lecz wątpię by cudów dokonał...

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdzić mógłbyś tylko gdybyś miał termometr ( nawet przylgowy ) lub założone zegary w instalacji :-(

No to tak po chłopsku. Jeśli jak piszesz grzejesz dopiero kilka dni to powinny ci się okna rosić...

Jak po jakimś czasie ( u mnie miesiąc ) zaczną ci się robić suche to będzie znaczyło, że domek ci się już zaczyna ładnie wygrzewać i dopiero wtedy spalanie zacznie spadać.

Czegoś takiego jak mamy jednym workiem groszku nawet najlepszego nie opędzisz!

ok. 200m2 x min 110-130 w / m2 to musi boleć.

Pociesz się, że jak teraz wygrzejemy domki i je ocieplimy to w przyszłym sezonie będzie dużo lepiej

A teraz jak się chciało pałac budować bez ocieplenia i zimą coś robić to nie ma wyjścia trzeba płakać i płacić...

Oczywiście może ktoś na to wszystko Ci jeszcze spojrzy ( ja mam 300 km ) lecz wątpię by cudów dokonał...

Eke, w cuda wierzę. A co do temp. - w salonie jest 19 stopni - wilgoć na nosa czuje troche - ale na oknach zadnej pary, rosy. Moim zdaniem nie ma za dużej wilgoci -chyba juz od lata tynki i wylewki wyschły. Pije ciagle do tego że ktoś obcykany zobaczyć musi - bo coś mi nie gra, Jack18 był dziś niedaleko - moze go uproszę o pomoc? chyba ze jest ktoś inny na forum z Wrocławia. Czekam na info. A może Karoka bywa we Wrocławiu?

Eke, w cuda wierzę. A co do temp. - w salonie jest 19 stopni - wilgoć na nosa czuje troche - ale na oknach zadnej pary, rosy. Moim zdaniem nie ma za dużej wilgoci -chyba juz od lata tynki i wylewki wyschły. Pije ciagle do tego że ktoś obcykany zobaczyć musi - bo coś mi nie gra, Jack18 był dziś niedaleko - moze go uproszę o pomoc? chyba ze jest ktoś inny na forum z Wrocławia. Czekam na info. A może Karoka bywa we Wrocławiu?

Piorunochron na dachu kościoła jest dowodem na to, że każdy ma czasem wątpliwości ...

Byłem w piątek wieczorem. Szwagrowi "cytryna" nawaliła i zawoziłem go po odbiór do warsztatu pod Arkadami.

Teraz się nie zanosi.

Suspenser i Trociu są z okolic Jelcza-Oławy. Nie mają Ogniwa ale mają doświadczenie.

Jack18 z drugiej strony wrocka mieszka, nikomu nie chce się przeprawiać przez całe miasto.

Może odezwie się ktoś z twojej strony.

Na razie zbieram się do naszych dobroczyńców z Kutna jak zima nie zaskoczy na dobre to na przyszły tydzień w autko i ogień.

Odbierz prv.

Edytowane przez jack18

Mam kilka pytan, ktore ostatnio mnie nurtuja:

1.Jak prawidlowo zamontowac czujnik spalin? powinien wchodzic do konca (tj opierac sie o przeciwlegla scianke do otworu przez ktory go wkladam do czopucha)?

2. Czy mozna zmienic kierunek zamontowania wentylatora - odwrocic go po prostu (i czy to cos zmieni). Obecnie wlot powietrza mam od strony kotla i wentylator bardzo glosno wyje nawet przy 36%. Czy wam tez na dowolnych obrotach wentylator pracuje b. glosno?

Wiem, ze pewnie gdzies juz byly odpowiedzi na te pytania, ale nie potrafie znalezc.

Mam kilka pytan, ktore ostatnio mnie nurtuja:

1.Jak prawidlowo zamontowac czujnik spalin? powinien wchodzic do konca (tj opierac sie o przeciwlegla scianke do otworu przez ktory go wkladam do czopucha)?

2. Czy mozna zmienic kierunek zamontowania wentylatora - odwrocic go po prostu (i czy to cos zmieni). Obecnie wlot powietrza mam od strony kotla i wentylator bardzo glosno wyje nawet przy 36%. Czy wam tez na dowolnych obrotach wentylator pracuje b. glosno?

Wiem, ze pewnie gdzies juz byly odpowiedzi na te pytania, ale nie potrafie znalezc.

u mnie czujnik spalin wchodzi trochę więcej niż do połowy, patrząc od strony czopucha końcówka jest mniej więcej w środku czopucha;

co do wentylatora mam taki sam układ i przy standardowym nadmuchu ok. 40% nie jest zbyt głośny, gdy zdarzy się jakieś większe zapotrzebowanie to ponad 50% jest wyraźnie głośniejszy ale bez tragedii

Powidzcie mi czemu po dwoch dniach mam kociol pelen sadzy. mialo sie go czyscic co miesiac a to trzeba codziennie prawie robic. Gorzej wyglada niz na fotografi pierwszej i dugiej http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/ruszt-wodny-tak-czy-nie/

Trzeba? A kto Ci powiedział ze trzeba to codziennie czyścic? W czym Ci przeszkadza to co masz na ściankach (bo to nie koniecznie sadza)?I jeszcze jedno pytanie -czym palisz i jakie nastawy? Daj link do ster...

Trzeba? A kto Ci powiedział ze trzeba to codziennie czyścic? W czym Ci przeszkadza to co masz na ściankach (bo to nie koniecznie sadza)?I jeszcze jedno pytanie -czym palisz i jakie nastawy? Daj link do ster...

https://esterownik.pl/remote/789

czyszczenie dzis o 12:45 ekogroszek chwalowice nie spieka sie ale nie dopala do konca

Witam. Zamierzam zakupić kocioł Ogniwo Eco Plus. Aktualnie posiadam stary kocioł Ogniwo Biecz typ chyba SI 17 KW, jest to kocioł koksowy. Powierzchnia do ogrzania wynosi 165 m2 (przy czym w jednym pomieszczeniu o pow 30 m2 temperatura może być niższa) przy wysokości 2,5 metra. Dom z pustaków szarych otynkowany częściowo ocieplony (ocieplony strop 2 warstwy wełny, część ścian pod połacią dachową styropian 5 cm, okna skrzyniowe w dobrym stanie), dom bez piwnic pod ziemią. Ta moc kotła którą posiadam w zupełności wystarcza do ogrzania domu i CWU 250 litrów. Instalacja typu otwartego ale nie wiem jaka ilość wody, rury instalacji grube, zbiornik wyrównawczy na poddaszu, grzejniki aluminiowe ale takie z lat 80 -ych. Zuzywam przez okres zimy (mieszkam na Podhalu, Nowy Targ) 5,5 do 6 tony wegla typu orzech dobrej jakości. Palę tylko węglem, utrzymując temperaturę 21 C. Instalator sugeruje Eco Plus o mocy 25 KW zwraca uwagę że zakres modulacji mocy kotła odpowiada moim potrzebom a opał może byc róznej jakości i warto mieć w zapasie wieksza moc, mnie wydaje się że 16 KW wystarczy, zwłaszca że zamierzam docieplić strop. Bardzo prosze o Waszą radę i pozdrawiam Wojciech.

Witam kolegów jeszcze w starym roku. Nie chciałbym zepsuć wam nastroi przed balem sylwestrowym ale chciałem podzielić się swoimi nowymi doświadczeniami.

https://esterownik.pl/remote/1102

Podrzucam link do mojego kociołka sterowanego przez eCoala.

Wielu skazywało mnie na porażkę przed startem, nawet nasi przyjaciele z E-S nie bardzo byli przekonani do tego pomysłu.

Jeszcze na spotkaniu w Zabrzu ja i nasz kolega Bobek_Budowniczy mówiliśmy że to powinno działać nie tylko na tym jednym palniku i dmuchawie.

Informuję że w między czasie nie zmieniłem kotła na Ogniwo.

Jest to nadal mój stary "badziewiaczek" za 4800 a o pompie obiegowej gratis już nie wspomnę hehe.

Kociołek wyposażony w zwykłą retortę fajkową PPS 25, która zasilana jest dmuchawą WPA 06 z przesłoną o wydajności 255m3/h.

Jeszcze trochę prób trzeba wykonać ale jak na razie to żal może trochę dupsko ściskać że tak powiem.

Zobaczymy jak będzie przy pracy na większym obciążeniu przy znacznym spadku temperatury ale myślę że im będzie większe zapotrzebowanie na ciepło tym lepiej palnik będzie pracował.

Przy bardzo niskim zapotrzebowaniu na ciepło co było widać na wczorajszym wykresie kociołek pracował jak na sterowniku dwustanowym ale i temu udało się zaradzić.

Zmniejszyłem temp. zadaną z 54 do 50 stopni a żeby zachować temp. za zaworem 4D czyli na grzejnikach leciutko zwiększyłem przepływ na tym zaworze i wygląda to jak wygląda a myślę że nie ma się czego wstydzić.

Pan Edward z E-S powiedział "bajka"

Pozostaje sprawdzenie na większej mocy jak napisałem i w trybie Lato ale z tym trybem chyba jest najmniejszy problem bo eCoal ma pełny dostęp do nastaw w tym trybie jak każdy sterownik dwustanowy.

To na razie tyle, zobaczymy co będzie dalej.