Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W nr 12/2011 miesięcznika CIEPŁOWNICTWO OGRZEWNICTWO WENTYLACJA opublikowane są wyniki mojego pojedynku z eCoalem przy sterowaniu kotłem OE+ 16 kW na 4 różnych poziomach mocy:

ponadnominalnej (115%), nominalnej (16kW), obniżonej (80%), niskiej (50%), bardzo niskiej (25%).

Wygrałem (choć nie wysoko) pojedynek z tym plastikowym pudełeczkiem sterującym procesem spalania w kotle retortowym.

Tyle, że ja byłem wyposażony w zestaw analizatorów za kilkadziesiąt tys. zł i kombajn VERO do zbierania, archiwizacji i wizualizacji danych. Za drugie tyle.

A „pudełeczko” posiłkowało się tylko danymi z tanich czujników temperatury spalin i wody. No i swoim „diabelskim” algorytmem – dzieckiem wielu ojców z zespołu interdyscyplinarnego.

Piszę to wyłącznie po to, aby uzmysłowić Koleżankom i Kolegom użytkującym kotły wyposażone w ten sterownik, że eCoal ma „pod czapką” w tej dziedzinie nie mniej, niż niżej podpisany.

Dlatego pozwólcie swoim sterownikom pracować bez nadmiernej ingerencji i pośpiechu.

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku

zawijan_2

Wszystkiego najlepszego zawijan_2.....

Pewnie markowsski znowu nie omieszka mi nawymyślać od "klakierów", ale powiem tak: fajnie mieć zawijana_2 zamkniętego w pudełku u siebie w kotłowni ... nomen omen cudowna lampa alladyna ;)

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jorgo

Dzięki za radę. Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Na jednym z początkowych wpisów zawijan pisał, że z uwagi na wielkość wymiennika w eco plus 25kW, łatwiejsze jest jego czyszczenie a także zapas mocy pozwoli na rzadsze czyszczenie. Czy gdybym zakupił piec 25 kW, to czy przy jego pracy na połowie mocy będzie występowało zjawisko osadzania smoły czy też sterownik poradzi sobie. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

w # 4939

"A co najważniejsze bez fuzzy logic ...".

Muszę Cię znowu nilsan zmartwić.

Jak najbardziej - z wykorzystaniem elementów logiki rozmytej. Mądrze i z rozmysłem zastosowanej.

Na wstępie witam wszystkich w nowym roku.

To że nowoczesne sterowniki korzystają z elementów logiki rozmytej jest dla mnie oczywiste.

Mnie raczej chodziło o pewien rodzaj marketingu w stylu:

"palnik retortowy Fuzzy Logic wyposażony w trzy końcówki palnika w standardzie."

Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić co w tym palniku jest logicznie rozmyte, no może poza ceną.

nilsan

"palnik retortowy Fuzzy Logic wyposażony w trzy końcówki palnika w standardzie."

A gdzie na takie dictum Waszmość trafiłeś?

Bo na pewno nie dotyczy to ani Brucera, ani Burnera (palników) ani eCoala, czy Bruli jako sterowników.

Nie wiem, czy wszystkie nowoczesne sterowniki korzystają z FL, bo z nimi (tymi wszystkimi) nie śpię, dzieci nie mam ani innych zobowiązań.

Mogę tylko o eCoalusieńku w Nowym Roczku gaworzyć.

Takie "cóś" dynda na dołku w reklamach:

Zalety ogrzewania peletem:

Ogrzewanie hal i innych obiektów za pomocą peletu to same korzyści:

niski koszt ogrzewania - 1 GJ już od 30 zł !

piece na pelet nie generują dużej ilości popiołu, po spaleniu peletu pozostaje tylko 0,5 % popiołu

brak emisji Co2

Strach mnie pychol wykrzywia i trzewiami skręca:

brak emisji CO2

Za taką technologię każdy koncern energetyczny dałby nie ty lko d. ale i kasiorę przeogromną. Aby opłat za emisję uniknąć.

A tu jakieś dziecię co ma co najmniej wieczorowa maturę i kursa niektóre, że o 3 akademiach - w tym dwóch pierwszomajowych nie wspomnę - tak sobie lekko problem światowy rozwiązuje.

Przecież to Nobla warte. I nagród paru innych. Udało się pewnie dobrać im tak krótki czas schładzania gazu pirolitycznego, że zapomniał on (ten gaz) o równowadze Bouduarda i się z CO na CO2 zamienić nawet w części nie zdołał.

No i wali z komina czysty CO. A co to to? Ano sam 2 minuty w płuckach i już się jest w innym - wolnym od problemów świecie.

Pewnie sprawność ze 137% toto ma. I naród głupi toto kupi. I szafa gra.

A w gratisie za frico pewnie: goli, strzyże, bańki stawia, krawaty wiąże i usuwa ciąże.

I tu go CBA ma. Bo usuwają niedorosłe mamy. Nie to co hasła reklamy.

Po co to pisze?

Ano po to, aby po raz kolejny uzmysłowić wszystkim, że obiecać nie grzech. Papier wszystko przyjmie. Tylko zrealizować o niebo trudniej.

W takim razie chyba coś źle zrozumiałem.

Chodzi mi o to, że podobnież uzyskali poprawę pracy kotła w zakresie niskich mocy, stosując modulację prędkości obrotowej pompy CO poniżej pewnego poziomu mocy. Innymi słowy zmniejszając przepływ przez kocioł korygowali lekko w górę temperaturę na wyjściu z kotła i tym samym temperaturę spalin, co pozwoliło na obniżenie mocy ciągłej pracy kotła bez taktowania. Czy badaliście takie rozwiązanie w OE+ z eCoalem?

nilsan

kilku już próbowało we własnym zakresie i raczej wszyscy dochodzili do wniosku, że poniżej pewnej mocy, lepiej jest wysterować palnik w pracy dwustanowej, niż dalej brnąc w pracę ciągłą. Oczywistym też pozostaje, że dla każdego palnika ten próg mocy jest różny.

...

Strach mnie pychol wykrzywia i trzewiami skręca:

brak emisji CO2

Za taką technologię każdy koncern energetyczny dałby nie ty lko d. ale i kasiorę przeogromną. Aby opłat za emisję uniknąć.

A tu jakieś dziecię co ma co najmniej wieczorowa maturę i kursa niektóre, że o 3 akademiach - w tym dwóch pierwszomajowych nie wspomnę - tak sobie lekko problem światowy rozwiązuje.

...

Heh

Niezły wywód. A cała sprawa przez marketing rozpędzona, który proste rzeczy przedstawia jak jakąś nieprawdopodobną magię. Nie słuszne jest pisanie o braku emisji gdy ona jest. Natomiast chodzi o nie wydobywanie kolejnych atomów węgla jako paliw kopalnianych a obieg węgla w przyrodzie. Powinno mieć to swoją nazwę bo emisja to tu najnormalniej nie pasuje.

Edytowane przez krzy27

masz mnie ....

robiliśmy to mentalnie

swoją drogą chciałbym znać zdanie Zawijanów ...

też podobne wnioski były wyciagane i z badań eksploatacyjnych to jasno wynikało...

czy nie lepiej by było, próg przejścia na pracę dwustanową ustawić wyżej i nie schodzić do 40% sprawności przy 3 kW, tylko po to by praca była niemal ciągła?

trochę mi to wygląda jak sztuka dla sztuki

vld:

Nie wiem jaką sprawność uzyskują przy 2kW, ale z wyników badań przy 30% mocy nominalnej mają sprawność 88%.

nilsan

po pierwsze patrz na to przez gruube palce, po drugie 30% z 25 kW to 7,5 kW.

po drugie, między 7,5 kW, a 3 kW jest przepaść.

nie ma co się domyślać. Zrobili takie testy dla OE+ 16, a wyniki na blogu zawijana.

Edytowane przez Vld

vld:

Dlatego też chciałbym znać opinię zawijanów, ponieważ tego zakresu żadne badania oficjalne nie obejmują, a jednak kotły w tym zakresie pracują.

Domyślam się, że eCoal wprowadza kocioł w tryb pracy dwustanowej poniżej pewnej wartości sprawności.

nilsan

Edytowane przez nilsan