Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie po raz kolejny od dawna. Mam OEP 24,

Przy paleniu miałem jak rozpalam w trybie ręcznym to wszystko jest ok, duży płomień, co chwile włączam podajnik. Jak przejdę w tryb auto to obroty dmuchawy spadają i bardzo długo dochodzi do temp. zadanej, dmuchawa chyba nie może przedmuchać tego miału, nawet jak zostawię to na dwa, trzy dni. Czy da się zmienić żeby mocniej dmuchało? proszę o pomoc. Drugie pytanie Jak zmienić oprogramowanie z oEP 16 na OEP 24. Proszę o odpowiedź

Witam serdecznie po raz kolejny od dawna. Mam OEP 24,

Przy paleniu miałem jak rozpalam w trybie ręcznym to wszystko jest ok, duży płomień, co chwile włączam podajnik. Jak przejdę w tryb auto to obroty dmuchawy spadają i bardzo długo dochodzi do temp. zadanej, dmuchawa chyba nie może przedmuchać tego miału, nawet jak zostawię to na dwa, trzy dni. Czy da się zmienić żeby mocniej dmuchało? proszę o pomoc. Drugie pytanie Jak zmienić oprogramowanie z oEP 16 na OEP 24. Proszę o odpowiedź

Po części kolego to już sobie trochę odpowiedziałeś tzn. że jak w trybie ręcznych co trochę podajesz paliwo to masz ładny płomień i ładnie się pali a jak wrzucisz na automat to z biegiem czasu zaczynają się problemy.

Nie mam co prawda Ogniwa ale zrobiłbym tak:

ściągnąć nowszą wersję oprogramowania np. http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/eCoalUpdater_0.2.9.10.exe

która umożliwia korektę dawki i nadmuchu.

Ustawić dawkę na 3 sekundy i zwiększyć nadmuch np. +2 i poobserwować.

Jeśli będziesz podawał paliwo mniejszymi dawkami a częściej nie powinno się spiekać a złoże powinno lepiej się napowietrzać.

Typ kotła możesz zmienić wchodząc w parametry zaawansowane ( pin 7492) i tam znajdziesz coś takiego jak " Inne parametry" tam można przestawić na typ kotła 25kW.

A jak zawinięte mówili, aby z doborem uważać i dobrze pomyśleć, to ich od czci i wiary co niektórzy odsadzali. :p

Ale nie cieszmy się, bo starzy górale chrust zbierają. Pewnie prognozę długoterminową w TV widzieli. :o

Koledzy! głowy do góry. Jeszcze Waniuszka nieco dmuchnie, to się Wam kociołki choć na krótko na 50% ustawią. :confused:

Ruch zawijan_2 ruchem a kondensat bedziesz jechać do kida i scierać z marmurów:) przewimiarowany kocioł może być...ale trzeba pomysleć jak to wykorzystać, u mnie przewymiarowanie robi jako dodatkowy bufor :) dzięki temu mogę sobie pozwolić na prace kotla jak w trybie lato- kocioł grzeje się raz na jakiś czas a naddatek pojemnosci kotła grzeje mi cwu lub idzie na grzejniki... kwestia instalacji...dzieki takiemu rozwiazaniu mam naprawdę małe zużycie eko..

A co Wy na to?

https://esterownik.pl/remote/982

Kid1 wybacz, ale muszę się pochwalić.

Jeden email od kida, jeden do kida i proszę. Jeden ruch. Jak było poprzednio, a jak jest dzisiaj?

:wiggle:

Kid i nic im nie mów. Niech kombinują.

:bye:

No nic nie powiem ;D chociaż nie lubię zgrywać Cwaniaka w czymś nad czym siedzę dopiero 3 miesiąc ;P co innego jakbyśmy o NBA pogadali albo Speedway i te sprawy/ Jedyne co zrobiłem sam to wyczyściłem wczoraj gruntownie kociołek jak ostatnio zwykłem raz na dwa tygodnie (ps. mam też 3 cegiełki na płasko położone w górnym ruszcie)