jorgo 02.01.2012 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 jorgo Czy gdybym zakupił piec 25 kW, to czy przy jego pracy na połowie mocy będzie występowało zjawisko osadzania smoły czy też sterownik poradzi sobie. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Tylko zastanów się nad tym co napisałeś: chcesz kupić przewymiarowany kocioł aby pracował z połową mocy??? --- bez sensu i szkoda kasy. Ja też miałem wcześniej kocioł zasypowy , a teraz OE+16 i powiem Ci, że filozofia pracy kotła jest całkowicie inna - jak zainstalujesz już "niebieskiego" to sam się przekonasz. I zamiast spędzać czas w kotłowni będziesz siedział przy laptopie i sobie sterował, porównywał, podglądał pracę kotła u innych, dzielił się swoimi uwagami na tym wątku i w ciepełku popijał śliwowicę łącką A dziękuję i również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 02.01.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Być może masz rację. Jak dotąd nikt nie udowodnił, że praca ciągła jest lepsza od dwustanowej. Nie ma takich opublikowanych materiałów. Pisałem o tym kilkakrotnie. Może to dobry temat na pracę magisterską/doktorat? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 02.01.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 "Może to dobry temat na pracę magisterską/doktorat?" To weź się za to. Chętnie poznam udokumentowane wyniki badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 02.01.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 re: krzy27 Przepraszam za kolokwializm, ale proste pytanie: Czym się najszybciej nawalić można? wysokoprocentowym, czy rozcieńczonymi siuśkami? Po co spalać byle co, skoro można i powinno się (byle mądrze) wykorzystywać to co najmocniejsze? Mądrze i oszczędnie spalać! Nie przegrzewać zbędnie, izolować, akumulować itd. Drzewa sadzić gdzie się da. Rośliny potrzebują CO2 i są w stanie wchłonąć go b. dużo. Choć i tlenu potrzebują (nocą). Wykorzystywać energię słoneczną, kinetyczną wód i gdzieniegdzie powietrza. A rozdrabnianie, przetwarzanie, ponowne zagęszczanie - wszystko za pomocą energii elektrycznej (którą z czegoś trzeba było uzyskać - najczęściej z węgla) to czyste marnotrawstwo. I zdania nie zmienię. Do ewidentnego marnotrawstwa zaliczam również użytkowanie mocno przewymiarowanych kotłów na paliwa stałe. Tylko autokarawan z wielkim silnikiem powinien jeździć wolno. Bo to co zbędnie spali - państwo w swej dobroci w zasiłku pogrzebowym zrekompensuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 02.01.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 zawijan_2: "To weź się za to. Chętnie poznam udokumentowane wyniki badań." Magisterkę już mam, parcie na doktorat trochę mniejsze, ze względu na brak czasu. Poza tym taka zabawa wymaga niezłej kasy i oprzyrządowania. Ale sama propozycja jest kusząca... nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.01.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam w nowym roku. Wczoraj z racji wolnego czasu wyrzuciłem moje UFO z kotła i zastąpiłem go czymś nowym. Kociołek pracuje stabilniej,sadzy 50% mniej niż było,temp na kotle wyższa bez ingerencji w ustawienia krzywej grzania. Podniosłem tylko nadmuch o 2%. Spieków jeszcze mniej niż było i powróciłem do 3 s podawania. Zdjęć nie wklejam jeszcze aby nie zapeszyć ale raczej udało mi się podnieść sprawność OE 24kW. Ja to mam chyba za dużo wolnego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 02.01.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Minertu Nie ZA DUŻO CZASU, tylko łeb na karku. I tak trzymać. Pozdrówka w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.01.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Minertu Nie ZA DUŻO CZASU, tylko łeb na karku. I tak trzymać. Pozdrówka w Nowym Roku Również pozdrawiam. Czas wolny się skończył na dziś,praca czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 02.01.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Life is brutal. Unfortunately. :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 02.01.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 And full of zasadzkas... (sorki za OT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 02.01.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 re; #4974 "Intryguje mnie w jaki sposób udało się to osiągnąć w Sztokerze z Cobrą." Pytaj ONYCH. Od TEGO z TĄ. Będą wiedzieć, to pewnie powiedzą. I wyniki pokażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Nudy nie...... w piecach zamiast sie palić to się tli.... eko zamiast się wypalac będzie na następny rok )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 02.01.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Widzę, że koledzy z nudów zdychają. Może czas, żeby trochę zamieszać? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 02.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam serdecznie po raz kolejny od dawna. Mam OEP 24,Przy paleniu miałem jak rozpalam w trybie ręcznym to wszystko jest ok, duży płomień, co chwile włączam podajnik. Jak przejdę w tryb auto to obroty dmuchawy spadają i bardzo długo dochodzi do temp. zadanej, dmuchawa chyba nie może przedmuchać tego miału, nawet jak zostawię to na dwa, trzy dni. Czy da się zmienić żeby mocniej dmuchało? proszę o pomoc. Drugie pytanie Jak zmienić oprogramowanie z oEP 16 na OEP 24. Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdur 02.01.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam wszystkich w Nowym Roku, Mam pytanie o eko + 10 kW czy jest w planach w sprzedaży w I kwartale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.01.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam serdecznie po raz kolejny od dawna. Mam OEP 24, Przy paleniu miałem jak rozpalam w trybie ręcznym to wszystko jest ok, duży płomień, co chwile włączam podajnik. Jak przejdę w tryb auto to obroty dmuchawy spadają i bardzo długo dochodzi do temp. zadanej, dmuchawa chyba nie może przedmuchać tego miału, nawet jak zostawię to na dwa, trzy dni. Czy da się zmienić żeby mocniej dmuchało? proszę o pomoc. Drugie pytanie Jak zmienić oprogramowanie z oEP 16 na OEP 24. Proszę o odpowiedź Po części kolego to już sobie trochę odpowiedziałeś tzn. że jak w trybie ręcznych co trochę podajesz paliwo to masz ładny płomień i ładnie się pali a jak wrzucisz na automat to z biegiem czasu zaczynają się problemy. Nie mam co prawda Ogniwa ale zrobiłbym tak: ściągnąć nowszą wersję oprogramowania np. http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/eCoalUpdater_0.2.9.10.exe która umożliwia korektę dawki i nadmuchu. Ustawić dawkę na 3 sekundy i zwiększyć nadmuch np. +2 i poobserwować. Jeśli będziesz podawał paliwo mniejszymi dawkami a częściej nie powinno się spiekać a złoże powinno lepiej się napowietrzać. Typ kotła możesz zmienić wchodząc w parametry zaawansowane ( pin 7492) i tam znajdziesz coś takiego jak " Inne parametry" tam można przestawić na typ kotła 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 02.01.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tomczar Na zewnątrz wczesne lato a ty... na 25 chcesz przechodzić?Nie wystarczy podkręcić nadmuch jak Ci kol. karoka radzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Przy takich temperaturach nie ma sensu przechodzić na 25kW.Też przed chwilą przyciąłem trochę przepływ na 4D bo sauna w chałpie, niech Koala trochę popracuje w dwóch stanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 hehe na ecoalu widac jak na dłoni kto ma kocioł przewymiarowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.01.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 hehe na ecoalu widac jak na dłoni kto ma kocioł przewymiarowany Do mnie pijesz cwaniaczku, hehe Mam i to fest Trzeba się było szybciej do nauki wziąć, nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts