Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o k............. aż tak waszego narodowego języka to ja nie znam :))))

Co prawda Zawijan_2 nieraz żegnał się z nami na forum, ale widać, że z Nowym Rokiem to energii u niego dostatek i wygląda jakoby mu jeszcze tej energii przybyło.

Oby ten jego rubaszny styl bycia dalej nam, zawiłości i kontrowersje związane z spalaniem i kotłami w intrygujący i ciekawy sposób wyjaśniał.

A teraz postaram się przetłumaczyć na język ogólnie zrozumiały, co Ten zgrywus napisał.

Masz racje kolego. I także tutaj można sobie buzie obić. A lekarze powolni. Zaraz by Cię w gips wpakowali albo i lewatywę podali. Dlatego należy samemu do zdrowia dojść (o zdrowie dbać). No to już kończę.

Pozdrawiam

Andrzej

Miał jest ok, duże ziarna, nawet za duże, przesiewam zeby nie blokowało podajnika, a poza tym OEP z załozenia miał sobie radzic z miałem.

Ale do rzeczy. Po rozpaleniu bardzo długo dochodzi do temperatury zadanej, czasem nawet nie dojdzie i wyskakuje alarm "wyczyśc kocioł" (kociol oczywiście jest czysty), dużo niedopalonego miału w popielniku, przy sterowaniu ręcznym jest znacznie lepiej, proszę w dalszym ciągu o jakieś rady, Pozdrawiam

Miał jest ok, duże ziarna, nawet za duże, przesiewam zeby nie blokowało podajnika, a poza tym OEP z załozenia miał sobie radzic z miałem.

Ale do rzeczy. Po rozpaleniu bardzo długo dochodzi do temperatury zadanej, czasem nawet nie dojdzie i wyskakuje alarm "wyczyśc kocioł" (kociol oczywiście jest czysty), dużo niedopalonego miału w popielniku, przy sterowaniu ręcznym jest znacznie lepiej, proszę w dalszym ciągu o jakieś rady, Pozdrawiam

Nie wiem jaka masz temp zadaną,ale rozgoń kocioł do 60deg i jeśli masz zawór mieszający to otwieraj go powoli na układ.Alarm kocioł zabrudzony wyskakuje dla tego jeśli w ciągu 2-3- h nie może dojść do zadanej.Przyczyną może być dużo zimnej wody powrotnej,kocioł idzie na maxa a efektu żadnego.

Napisz coś więcej,jaka instalacja,ile pomp,czy masz zawór mieszający,ile wody w układzie ,jaka moc kotła.

minertu no no - wygląda choćby UFO Ci w kotle wylądowało. :)

Z identycznych żeliwnych rusztów zrobiłem sobie w lato dodatkowe trzecie (ruchome) palenisko awaryjne tuż nad retortą - no jak górne miałem zabudowane a trzeba było gdzieś deski spalić. Teraz ruszta zdjęte i czekają na okazje :)

minertu no no - wygląda choćby UFO Ci w kotle wylądowało. :)

Z identycznych żeliwnych rusztów zrobiłem sobie w lato dodatkowe trzecie (ruchome) palenisko awaryjne tuż nad retortą - no jak górne miałem zabudowane a trzeba było gdzieś deski spalić. Teraz ruszta zdjęte i czekają na okazje :)

Ufo to raczej odleciało.

Na razie to jest prowizorka,ale widać ,że się sprawdziła :)

Może się mylę ale chyba dużo daje ułożenie owych żeber pod skosem dając odbicie spalin na wymiennik a nie prosto w górę.Na górze są 2 szamotki,które przedtem stały z boku palnika.