Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taaaaaak.... u mnie na wykresie najważniejsze sa 2 kreski !!! ciemnozielona ( temp wew w domu) i niebieska (temp cwu) reszta to wypadkowa...spróbujmy z innej strony, czy dązenie do pracy ciągłej kotła to mam być priorytet?? czy jednak nie? co sie stanie jezeli kocioł będzie przechodził często w podtrzymanie przy niskim poborze ciepła??? ano trzeba by policzyć bilans zysków i strat, nie wiem ile kocioł pali w podtrzymaniu (czyli grzeje sam siebie) a ile spali w pracy ciągłej? powiedzmy 17 i 25Kw, czy nie lepiej jak kocioł popracuje z 20-30 min i wejdzie w podtrzymanie ( na kilka h),+ to brak pracy pomp ( wiec zużycie elektyczne) + brak pracy podajnika ,dmuchawy ( elektryczność + niższe zużycie sprzętu) czy za wszelką cenę mamy dązyć do pracy ciągłej??

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybym miał zezwolenie i haslo od kida1 aby mu pogrzebać ... w kotle oczywiście ;), to byłoby jeszcze lepiej. No i jeszcze czas.

Choć i teraz jest już super.

Nie wiem jak wygląda dom Kida, nie wiem co ma w kotłowni. Widziałem tylko to, co każdy inny. Jednym e-mailem przestawiliśmy kocioł. To wszystko.

Oczywiście da się to jeszcze doszlifować.

Cieszy mnie to, że nawet w tak prymitywny sposób da się za pomocą eCoala osiągnąć tak wiele.

Nilsan. Ty ze mną nic nie masz. Nawet na pieńku.

Gdy kupisz sobie Ogniwo z eCoalem, to wówczas może Ci pomogę, choć wiem, że przecież ty "wiesz", więc po co?

Tak się składa, że grupa OE, OE+ i E-S dba o swoich Klientów. Bo tak to powinno wyglądać.

Pozdrowienia dla wszystkich :bye:

Piotrze,

Oczywiście, że to co piszesz warte głębokiego zastanowienia.

Tyle, że w obecnych warunkach, gdy kocioł wielokrotnie przewymiarowany trzeba najpierw ratować to, co się da. Nie szkoda róż, gdy płonie las.

Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą. Przy okazji zdejmiemy charakterystykę budynku, pokukamy termowizją, zabudujemy "szpicla" do zdalnego podglądu itp.

Pozdrawiam :bye:

Edytowane przez zawijan_2

Piotrze,

Oczywiście, że to co piszesz warte głębokiego zastanowienia.

Tyle, że w obecnych warunkach, gdy kocioł wielokrotnie przewymiarowany trzeba najpierw ratować to, co się da. Nie szkoda róż, gdy płonie las.

Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą.

ehhh tyle sie o tym w zeszłym roku mowiło..... o badaniach eksploatacyjnych kotłów, a nie atestacyjnych....

Taaaaaak.... u mnie na wykresie najważniejsze sa 2 kreski !!! ciemnozielona ( temp wew w domu) i niebieska (temp cwu) reszta to wypadkowa...spróbujmy z innej strony, czy dązenie do pracy ciągłej kotła to mam być priorytet?? czy jednak nie? co sie stanie jezeli kocioł będzie przechodził często w podtrzymanie przy niskim poborze ciepła??? ano trzeba by policzyć bilans zysków i strat, nie wiem ile kocioł pali w podtrzymaniu (czyli grzeje sam siebie) a ile spali w pracy ciągłej? powiedzmy 17 i 25Kw, czy nie lepiej jak kocioł popracuje z 20-30 min i wejdzie w podtrzymanie ( na kilka h),+ to brak pracy pomp ( wiec zużycie elektyczne) + brak pracy podajnika ,dmuchawy ( elektryczność + niższe zużycie sprzętu) czy za wszelką cenę mamy dązyć do pracy ciągłej??

Z mojego skromnego doświadczenia w zakresie spalania paliw stałych wynika, że kociołki bardzo nie lubią być zmuszane do pracy pulsacyjnej.

Szczególnie cykliczne zasypowe zdecydowanie mniej retortowe. Wynika to z b.dużej bezwładności procesu spalania paliw stałych. W kotłach retortowych dawki są małe więc problem jest mniejszy, ale i tak wyraźnie widoczny na wykresach. W trybie pracy ciągłej z powolnymi zmianami mocy kotła, pracuje on z największą sprawnością dla aktualnych parametrów obciążeniowych.

nilsan

Z mojego skromnego doświadczenia w zakresie spalania paliw stałych wynika, że kociołki bardzo nie lubią być zmuszane do pracy pulsacyjnej.

Szczególnie cykliczne zasypowe zdecydowanie mniej retortowe. Wynika to z b.dużej bezwładności procesu spalania paliw stałych. W kotłach retortowych dawki są małe więc problem jest mniejszy, ale i tak wyraźnie widoczny na wykresach. W trybie pracy ciągłej z powolnymi zmianami mocy kotła, pracuje on z największą sprawnością dla aktualnych parametrów obciążeniowych.

nilsan

Znowu mi tu wyjezdzasz z zasypowym kotłem???:bash: a kto mowi o pracy pulsacyjnej??? wystrczy zawór 4 drogowy lub wymiennik ciepła i masz stala wysoką temp wody na krótkim obiegu, w przypadku duzego poboru mocy kocioł i tak sie dostosuje....

Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą. Przy okazji zdejmiemy charakterystykę budynku, pokukamy termowizją, zabudujemy "szpicla" do zdalnego podglądu itp.

WOW! Nieźle, aby tylko to doszło do skutku :-D

Piotrek:

Pod pojęciem pracy pulsacyjnej rozumiem tryb pracy dwustanowej kotła.

Sam się zastanawiałem nad wpływem zaworu 3D/4D na pracę kotła w zakresie małych mocy.

Moim zdaniem we współpracy z zaworem 4D kocioł pracując w trybie dwustanowym miałby wykresy

parametrów roboczych bardziej rozciągnięte w funkcji czasu, czyli bardziej kształtem zbliżone do sinusoidy.

Dzięki temu pracowałby bardziej płynnie.

Widać to na wykresach u karoka.

Choć temperatura spalin (strata kominowa) byłaby większa niż w trybie pracy zaproponowanym przez zawijana_2. Trzeba byłoby sprawdzić plusy i minusy każdego z rozwiązań sposobu wysterowania kotła.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Piotrze,

No i zawijan_2 zaraz dostanie pewnie zjebki od pryncypała zwanego zawijan za zdradzanie tajemnicy służbowej.... a może nawet i po premii...albo dostanie na utrzymanie czyjąś wredną teściową :)

Edytowane przez Piotrek42

Piotrze,

no to ja się piszę, pierwszy :-)

A co Wy na to?

https://esterownik.pl/remote/982

Kid1 wybacz, ale muszę się pochwalić.

Jeden email od kida, jeden do kida i proszę. Jeden ruch. Jak było poprzednio, a jak jest dzisiaj?

:wiggle:

Kid i nic im nie mów. Niech kombinują.

:bye:

Sorry, że wchodzę w słowo:wiggle:...... uzupełniam zaległości.

NO .. NO .....jestem pod wrażeniem:yes: perpetuum mobile ze swojego OEP -25 nie zrobię ale każdy grosz się liczy.

Moją " brytwankę" h.. strzelił ale nie daję za wygrane.

Pozdrawiam

Piotrze,

Jestem za

Piotrze,

Strachu i pieniędzy nigdy zbyt dużo nie mialem. I nie mam. Tak mniemam.

A poza tym to jo synek z bogaty rodziny pochodza. Mój opa mioł przed wojnom koło. Z drzewianymi szprychami i skórzanom kietom. I nawet sklep otwar. Nocom. U somsiada. Od zadku. Brechom. I za to go sanacja prześladowała.

Jak nie poradzisz kamracie tego na swoje przełonacyć, to ci to Jendruś wyłonacy.

Pyrsk :bye: