Piotrek42 03.01.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Taaaaaak.... u mnie na wykresie najważniejsze sa 2 kreski !!! ciemnozielona ( temp wew w domu) i niebieska (temp cwu) reszta to wypadkowa...spróbujmy z innej strony, czy dązenie do pracy ciągłej kotła to mam być priorytet?? czy jednak nie? co sie stanie jezeli kocioł będzie przechodził często w podtrzymanie przy niskim poborze ciepła??? ano trzeba by policzyć bilans zysków i strat, nie wiem ile kocioł pali w podtrzymaniu (czyli grzeje sam siebie) a ile spali w pracy ciągłej? powiedzmy 17 i 25Kw, czy nie lepiej jak kocioł popracuje z 20-30 min i wejdzie w podtrzymanie ( na kilka h),+ to brak pracy pomp ( wiec zużycie elektyczne) + brak pracy podajnika ,dmuchawy ( elektryczność + niższe zużycie sprzętu) czy za wszelką cenę mamy dązyć do pracy ciągłej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 03.01.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Gdybym miał zezwolenie i haslo od kida1 aby mu pogrzebać ... w kotle oczywiście , to byłoby jeszcze lepiej. No i jeszcze czas. Choć i teraz jest już super. Nie wiem jak wygląda dom Kida, nie wiem co ma w kotłowni. Widziałem tylko to, co każdy inny. Jednym e-mailem przestawiliśmy kocioł. To wszystko. Oczywiście da się to jeszcze doszlifować. Cieszy mnie to, że nawet w tak prymitywny sposób da się za pomocą eCoala osiągnąć tak wiele. Nilsan. Ty ze mną nic nie masz. Nawet na pieńku. Gdy kupisz sobie Ogniwo z eCoalem, to wówczas może Ci pomogę, choć wiem, że przecież ty "wiesz", więc po co? Tak się składa, że grupa OE, OE+ i E-S dba o swoich Klientów. Bo tak to powinno wyglądać. Pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.01.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 zawijan_2: To co zrobiłeś jednym sztychem, dało bdb rezultaty.Pewnie dałoby się wprowadzić to do algorytmu eCoala i sam by to zrobił po przejściu w tryb pracy dwustanowej.Przynajmniej zanim nie wymyślisz jak pogonić galernika do płynnej roboty w zakresie niższych mocy. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 03.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Piotrze, Oczywiście, że to co piszesz warte głębokiego zastanowienia. Tyle, że w obecnych warunkach, gdy kocioł wielokrotnie przewymiarowany trzeba najpierw ratować to, co się da. Nie szkoda róż, gdy płonie las. Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą. Przy okazji zdejmiemy charakterystykę budynku, pokukamy termowizją, zabudujemy "szpicla" do zdalnego podglądu itp. Pozdrawiam Edytowane 3 Stycznia 2012 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 03.01.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Nilsan Poczytam mu "Nad Niemnem". :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.01.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Piotrze, Oczywiście, że to co piszesz warte głębokiego zastanowienia. Tyle, że w obecnych warunkach, gdy kocioł wielokrotnie przewymiarowany trzeba najpierw ratować to, co się da. Nie szkoda róż, gdy płonie las. Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą. Pozdrawiam ehhh tyle sie o tym w zeszłym roku mowiło..... o badaniach eksploatacyjnych kotłów, a nie atestacyjnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.01.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Taaaaaak.... u mnie na wykresie najważniejsze sa 2 kreski !!! ciemnozielona ( temp wew w domu) i niebieska (temp cwu) reszta to wypadkowa...spróbujmy z innej strony, czy dązenie do pracy ciągłej kotła to mam być priorytet?? czy jednak nie? co sie stanie jezeli kocioł będzie przechodził często w podtrzymanie przy niskim poborze ciepła??? ano trzeba by policzyć bilans zysków i strat, nie wiem ile kocioł pali w podtrzymaniu (czyli grzeje sam siebie) a ile spali w pracy ciągłej? powiedzmy 17 i 25Kw, czy nie lepiej jak kocioł popracuje z 20-30 min i wejdzie w podtrzymanie ( na kilka h),+ to brak pracy pomp ( wiec zużycie elektyczne) + brak pracy podajnika ,dmuchawy ( elektryczność + niższe zużycie sprzętu) czy za wszelką cenę mamy dązyć do pracy ciągłej?? Z mojego skromnego doświadczenia w zakresie spalania paliw stałych wynika, że kociołki bardzo nie lubią być zmuszane do pracy pulsacyjnej. Szczególnie cykliczne zasypowe zdecydowanie mniej retortowe. Wynika to z b.dużej bezwładności procesu spalania paliw stałych. W kotłach retortowych dawki są małe więc problem jest mniejszy, ale i tak wyraźnie widoczny na wykresach. W trybie pracy ciągłej z powolnymi zmianami mocy kotła, pracuje on z największą sprawnością dla aktualnych parametrów obciążeniowych. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 03.01.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Piotrze, To nie Kanna Galilejska. Takie badania w terenie kosztują krocie. Nie będzie miał ich kto sfinansować, to pupcia blada. A tylko długonogim i długowłosym szczupłym blondynkom (podobnym do mnie ) łatwo o sponsora. Dlatego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.01.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Tak się składa, że grupa OE, OE+ i E-S dba o swoich Klientów. Bo tak to powinno wyglądać. Jo tyż. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.01.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Z mojego skromnego doświadczenia w zakresie spalania paliw stałych wynika, że kociołki bardzo nie lubią być zmuszane do pracy pulsacyjnej. Szczególnie cykliczne zasypowe zdecydowanie mniej retortowe. Wynika to z b.dużej bezwładności procesu spalania paliw stałych. W kotłach retortowych dawki są małe więc problem jest mniejszy, ale i tak wyraźnie widoczny na wykresach. W trybie pracy ciągłej z powolnymi zmianami mocy kotła, pracuje on z największą sprawnością dla aktualnych parametrów obciążeniowych. nilsan Znowu mi tu wyjezdzasz z zasypowym kotłem??? a kto mowi o pracy pulsacyjnej??? wystrczy zawór 4 drogowy lub wymiennik ciepła i masz stala wysoką temp wody na krótkim obiegu, w przypadku duzego poboru mocy kocioł i tak sie dostosuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 03.01.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 witam Jaka nastawe wybarac w opcji korekta dmuchawy w grzaniu?Mam OEP 25 w serowniku zostawic na OEP 16 KW czy przestawic na OE 24KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 03.01.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą. Przy okazji zdejmiemy charakterystykę budynku, pokukamy termowizją, zabudujemy "szpicla" do zdalnego podglądu itp. Pozdrawiam WOW! Nieźle, aby tylko to doszło do skutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.01.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Piotrek: Pod pojęciem pracy pulsacyjnej rozumiem tryb pracy dwustanowej kotła.Sam się zastanawiałem nad wpływem zaworu 3D/4D na pracę kotła w zakresie małych mocy.Moim zdaniem we współpracy z zaworem 4D kocioł pracując w trybie dwustanowym miałby wykresyparametrów roboczych bardziej rozciągnięte w funkcji czasu, czyli bardziej kształtem zbliżone do sinusoidy.Dzięki temu pracowałby bardziej płynnie.Widać to na wykresach u karoka.Choć temperatura spalin (strata kominowa) byłaby większa niż w trybie pracy zaproponowanym przez zawijana_2. Trzeba byłoby sprawdzić plusy i minusy każdego z rozwiązań sposobu wysterowania kotła. nilsan Edytowane 3 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.01.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Piotrze, Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą. Przy okazji zdejmiemy charakterystykę budynku, pokukamy termowizją, zabudujemy "szpicla" do zdalnego podglądu itp. Pozdrawiam No i zawijan_2 zaraz dostanie pewnie zjebki od pryncypała zwanego zawijan za zdradzanie tajemnicy służbowej.... a może nawet i po premii...albo dostanie na utrzymanie czyjąś wredną teściową Edytowane 3 Stycznia 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 03.01.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Piotrze, Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą. Przy okazji zdejmiemy charakterystykę budynku, pokukamy termowizją, zabudujemy "szpicla" do zdalnego podglądu itp. Pozdrawiam no to ja się piszę, pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.01.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 No i zawijan_2 zaraz dostanie pewnie zjebki od pryncypała zwanego zawijan za zdradzanie tajemnicy służbowej.... a może nawet i po premii...albo dostanie na utrzymanie czyjąś wredną teściową Brrrr. to już chyba lepiej bez tej premii chodzić cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.01.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Skoro powstaje lista na testy to ja też się zapisuje jako drugi ze swoim żeliwnym monstrum - no chyba, że dotyczy to tylko niebieskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 03.01.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 A co Wy na to? https://esterownik.pl/remote/982 Kid1 wybacz, ale muszę się pochwalić. Jeden email od kida, jeden do kida i proszę. Jeden ruch. Jak było poprzednio, a jak jest dzisiaj? Kid i nic im nie mów. Niech kombinują. Sorry, że wchodzę w słowo:wiggle:...... uzupełniam zaległości. NO .. NO .....jestem pod wrażeniem:yes: perpetuum mobile ze swojego OEP -25 nie zrobię ale każdy grosz się liczy. Moją " brytwankę" h.. strzelił ale nie daję za wygrane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 03.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Piotrze, Może już niedługo przeprowadzimy z moim Guru długotrwałe testy na obiektach w całym kraju. Jeśli wyrazicie zgodę to podjedziemy do was z aparaturą, zabudujemy to i owo i zarejestrujemy. Sprowadzimy dane - zgodnie z zasadami sztuki - do pozycji porównawczych i dopiero wówczas wielu się oczęta otworzą. Przy okazji zdejmiemy charakterystykę budynku, pokukamy termowizją, zabudujemy "szpicla" do zdalnego podglądu itp. Pozdrawiam Jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 03.01.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Piotrze, Strachu i pieniędzy nigdy zbyt dużo nie mialem. I nie mam. Tak mniemam. A poza tym to jo synek z bogaty rodziny pochodza. Mój opa mioł przed wojnom koło. Z drzewianymi szprychami i skórzanom kietom. I nawet sklep otwar. Nocom. U somsiada. Od zadku. Brechom. I za to go sanacja prześladowała. Jak nie poradzisz kamracie tego na swoje przełonacyć, to ci to Jendruś wyłonacy. Pyrsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts