ansu 03.01.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Miałem na myśli opcję sterownika kocioł pellet i palić owsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 03.01.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Miałem na myśli opcję sterownika kocioł pellet i palić owsem Bezpieczniej byłoby zrobić mix,eko+owies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.01.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 zawijan_2 Nie wiym czy pamiyntosz nasza godka jakiś dwie śćwierci roku tymu o wjeździe do moi kotłownie z waszym ekwipunkiym. Szło by i przi tymu jako halba hlasnyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.01.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Szło by i przi tymu jako halba hlasnyć A co ty minertu CHOREMU PROPONUJESZ FLASZKĘ!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.01.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 kiedys czytałem na forum że gosciowi odwrotnie podłaczyli dmuchawę przy montażu..(bład podłaczenia kabli) W skali hurtowej taka "wtopa" producenta/serwisu oferującego wentyle zdarza się częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.01.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 W skali hurtowej taka "wtopa" producenta/serwisu oferującego wentyle zdarza się częściej I pewnie nie ma winnych ??)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.01.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 A co ty minertu CHOREMU PROPONUJESZ FLASZKĘ!!!!!!! Ino po tej halbie do auta nie wsiadać, na przykopy uważać, na hample mocno nie dusić a nocą na ceście na babucie uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.01.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 I pewnie nie ma winnych ??)) A Ty zawsze nieomylny jesteś?, przecież tam też tylko ludzie pracują. Nic się nie zdarzy jak się nic nie robi. Bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 03.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 zawijan_2 Nie wiym czy pamiyntosz nasza godka jakiś dwie śćwierci roku tymu o wjeździe do moi kotłownie z waszym ekwipunkiym. Szło by i przi tymu jako halba hlasnyć I nakręcić to wszystko termowizją .....:rotfl: Ps. Paluszki już tak zaswędziały, że musiałem coś wystukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Nic się nie zdarzy jak się nic nie robi. Bez przesady Powiedz to tym co tak kocioł zamontują)) i mysla czemu nie grzeje:) to jest praktycznie ostania rzecz do sprawdzenia... a jeszcze jak ktos ma kocioł 1 raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Zdarza się najlepszym i tragedii nie ma co z tego robić.Grunt, aby poziom takich pomyłek był niski a błąd dało radę wyłapać na ostatniej kontroli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 03.01.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Jak bydzie tak daleko że Zawijany pojadom w świat ze swoimi naprawami by połoglondać kajniekaj jak to wyglondo, to jo sie tyz na to pisza. Daleko do mie niy mocie, 2 razy beretym ciepniecie i już. Wierza jednak, że trocha wody jeszcze upłynie zanim sie to stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Jak bydzie tak daleko że Zawijany pojadom w świat ze swoimi naprawami by połoglondać kajniekaj jak to wyglondo, to jo sie tyz na to pisza. Daleko do mie niy mocie, 2 razy beretym ciepniecie i już. Wierza jednak, że trocha wody jeszcze upłynie zanim sie to stanie. To je pryndzyj niż nowe fusekle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 04.01.2012 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 a co mu zalezy na odkręcenie kilku srub...są rzeczy o których nie sniło się filozofom )) kiedys czytałem na forum że gosciowi odwrotnie podłaczyli dmuchawę przy montażu..(bład podłaczenia kabli) Z sieciowym zasilaniem 230V nie są możliwe lewe obroty. Konstrukcja dmuchaw do pieców nie zmieni ciągu przy odwrotnej rotacji. Osłabnie najwyżej jej wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 04.01.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Fajnie było wczoraj wieczorem, wesoło i naukowo zarazem. Ale teraz do dzieła. Popatrzcie koledzy, że właściwie wszystkie udostępnione do podglądu kotły w tych warunkach przechodzą w podtrzymanie. Jedne częściej, inne rzadziej ale jednak.Na zewnątrz cały czas cieplutko, wilgotność w murach taka, że brakuje "złodzieja ciepła" z wewnątrz w postaci pary wodnej. Kotły tradycyjnie przewymiarowane bardzo mocno. Nawet osłabiony "patenciak" minertu się odstawia.Czyli nie ma mocnych. Jestem mile zaskoczony pracą kotłów innych producentów z użyciem eCoala. Np. Kolega tesel nie ma się co wstydzić wyników pracy swojego kotła. Chciałbym spytać kolegów dlaczego ustawiacie tak niziutko poziom temperaturowy w swoich zasobnikach CWU. Przecież tam występują największe krótkotrwałe rozbiory ciepła. Co wam szkodzi trzymać w "magazynku" w tej samej objętości więcej ciepełka, skoro i tak macie go nadmiar? Pewnie nikt z was nie myje się bezpośrednio tym, co ma w zasobniku, tylko miesza z zimną wodociągówką. Czekam na rzeczowe uzasadnienia. Pozdrawiam miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 04.01.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 re: krzy27 Masz pełną rację. Lewe - prawe wszystko jedno. Tyle, że odwrotne obroty tak mocno osłabiają wentylator promieniowy, że można go co najwyżej w takim stanie użyć jako nabiurkowego wiatraka. Do nadmuchu w palnikach, gdzie opory są znaczne taki uklad się nie nadaje. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 04.01.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Basco Nie masz powodu do dąsów. Jeśli dojdzie do realizacji to właśnie cudze też pod to podlegać będą.Głowa do góry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pesto 04.01.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 zawijan_2 zrób troszkę miejsca na skrzynce na PRIV, bo nie mogę wysłać wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 04.01.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Fajnie było wczoraj wieczorem, wesoło i naukowo zarazem. Ale teraz do dzieła. Popatrzcie koledzy, że właściwie wszystkie udostępnione do podglądu kotły w tych warunkach przechodzą w podtrzymanie. Jedne częściej, inne rzadziej ale jednak. Na zewnątrz cały czas cieplutko, wilgotność w murach taka, że brakuje "złodzieja ciepła" z wewnątrz w postaci pary wodnej. Kotły tradycyjnie przewymiarowane bardzo mocno. Nawet osłabiony "patenciak" minertu się odstawia. Czyli nie ma mocnych. Jestem mile zaskoczony pracą kotłów innych producentów z użyciem eCoala. Np. Kolega tesel nie ma się co wstydzić wyników pracy swojego kotła. Chciałbym spytać kolegów dlaczego ustawiacie tak niziutko poziom temperaturowy w swoich zasobnikach CWU. Przecież tam występują największe krótkotrwałe rozbiory ciepła. Co wam szkodzi trzymać w "magazynku" w tej samej objętości więcej ciepełka, skoro i tak macie go nadmiar? Pewnie nikt z was nie myje się bezpośrednio tym, co ma w zasobniku, tylko miesza z zimną wodociągówką. Czekam na rzeczowe uzasadnienia. Pozdrawiam miłego dnia A czy przypadkiem utrzymywanie wyższej temperatury CWU nie powoduje większego zużycia opału? Ja mam zasobnik 200 l i przy ustawionej temperaturze 44 i 6 osobowej rodzinie wody mi spokojnie wystarcza. Nie mam za dużego doświadczenia z piecami retortowymi bo do tej pory używałem przez 30 lat śmieciucha żeliwnego camino. A dla mnie priorytetem jest jak już ktoś tu napisał: ciepło w domu i ciepła woda w kranie przy jak najmniejszych kosztach. W tej chwili przy 120 m domu nieocieplonego z lat 70, 200 l zasobniku CWU i dogrzewaniu garażu ze 20 m spalam jakieś 15- 17 kg groszku na dobę. Groszek luzem podobno kaloryczność 25-27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 04.01.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Z sieciowym zasilaniem 230V nie są możliwe lewe obroty. Konstrukcja dmuchaw do pieców nie zmieni ciągu przy odwrotnej rotacji. Osłabnie najwyżej jej wydajność. To tak jak znajomy podłączył czajnik elektryczny włączajac wtyczkę odwrotnie i ten zaczął... mu mrozić wodę he, he ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts