nilsan 04.01.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Jasnym jest, że w takim układzie nie nagrzeję całego zasobnika.... przecież temperatura wody w pionowym zasobniku rozkłada się w pionie... im wyżej tym cieplej. Podłączenie i zawór zwrotny tez dokładnie tak jak mówisz. No to nie ma cudów musisz mieć walnięty zawór zwrotny bo się nie domyka. Spadek ciśnienia odkładający się na kotle ok 30-50Pa (Kvs=25-30m3/h) na pewno by go zamknął w takim wariancie podłączenia. nilsan Edytowane 4 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 04.01.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Czy temperatura powrotu na poziomie 30-35C przy pracy na minimalnej mocy lub z podtrzymaniem będzie zabójcza dla OEP. Taką temperaturę mam przy pracy wyłącznie na grawitacji przy około 0C na zewnątrz i 45C na kotle Poprzedni kocioł zginął tragicznie po prawie 20 latach z powodu przerdzewiałej dziury wewnątrz vis a vis podłączenia powrotu? Ciekawe czy OEP tyle wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 04.01.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Ansu, dobrze by było aby wytrzymał, ale żaden obecny tego nie doczeka. Nie ma takiego stalowego. I już pewnie nie będzie.Przyczyna tkwi gdzie indziej. Kiedyś wrócimy do tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 04.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam odbiegnę trochę od ostatnich tematów ale ma pytanie do posiadaczy pieców OE+ 16KW do pieca w kotłowni będzie podłączony bojler (pompa), Grzejniki (pompa), podłogówka (pompa), mam tez założony zaraz na zasilaniu zawór 3 drożny i cyrkulacja będzie puszczona za bojlerem kłopot w tym że mam tez kominek z płaszczem wodnym Lechma (pompa) Panowie instalatorzy mówią tak że piec będzie chodził ok Gdy będzie chodził piec i kominek tez wszytko będzie ok Gdy będzie chodził sam kominek to będzie grzał tylko same grzejniki i bojler a gdy powrót do pieca będzie ciepły to załączy się pompa podłogówki i zacznie grzać podłoga i woda w piecu tez się będzie grzała (przynajmniej tak to zrozumiałem) Mówią że inaczej się nie da bo piec ma tylko jedno wyjście Ja nie wiem czy chce za dużo ale widziałem to tak 1. chodzi piec i zasila wszystko (nie grzeje wody w kominku) 2. Chodzi piec i kominek zasilane jest wszystko 3. Chodzi kominek zasila wszystko (nie grzeje wody w piecu) tak wygląda piec z przyłączami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 04.01.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Ja dzisiaj zauważyłem błąd instalatora,który jest i u ciebie.Mianowicie,jak w razie W wymontujesz zawór różnicowy?Powiecie pewnie,że tego nie ma potrzeby ruszać,ale ja kiedyś musiałem.Na szczęście miałem jeszcze starą instalacię i była taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 04.01.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Skresz: Żeby uzyskać pełną funkcjonalność o którą ci chodzi, konieczny będzie zawór 2D z siłownikiem (link poniżej), który wysterujesz w trybie ON/OFF ze sterownika kominka zamiast pompy. Pomiędzy kotłem i pierwszym trójnikiem wstaw jeszcze jeden trójnik, do którego zostanie podłączone zasilanie z kominka. Do odgałęzienia trójnika podłącz zawór 2D, natomiast powrót z kominka podłącz do powrotu z kotła. W stanie bezprądowym zawór 2D jest zamknięty i instalacja będzie zasilana z kotła, natomiast po podaniu napięcia ze sterownika kominka zawór 2D przełączy się i otworzy drogę dla zasilania z kominka równolegle z kotłem.Pompa kominka jest zbędna. Reszta jak na zdjęciu.http://www.dempan.pl/pl/zawory-serii-40xx-z-napedem-t-108.html nilsan PSZZ za pompą CWU jest zbędny. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 04.01.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Wszystkie te zawory pompy siłowniki to zawracanie wody kijem w rurach o małych przekrojach. To zakup kotła staje się najmniejszym kosztem. A mogło by się wydawać że ciepła woda idzie do góry a zimna do dołu PS ... to temperatura powrotu na poziomie 30-35C przy pracy na minimalnej mocy lub z podtrzymaniem będzie zabójcza dla OEP?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 04.01.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Q.rczę ANSU Po raz kolejny: dla OE i OE+ z eCoalem NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A to co wyżej napisałeś, to PRAWDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 04.01.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam Panowie!Mam pytanie odnośnie temperatury spalin. Od kilku dni, tj. od czasu jak został zmieniony sterownik, temperatura spalin poszła nagle w górę i przez cały czas utrzymuje się w granicach 300 stopni i więcej. Przedtem (a mam piec od czerwca i od tej pory cały czas "chodzi") temperatura spalin wynosiła około 100 stopni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ustawienia w nowym sterowniku zrobiłam takie same jak w poprzednim. Wersja oprogramowania też jest taka sama. Może ktoś podpowie czy da się z tym coś zrobić? https://esterownik.pl/remote/1104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 04.01.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Skresz: Żeby uzyskać pełną funkcjonalność o którą ci chodzi, konieczny będzie zawór 2D z siłownikiem (link poniżej), który wysterujesz w trybie ON/OFF ze sterownika kominka zamiast pompy. Pomiędzy kotłem i pierwszym trójnikiem wstaw jeszcze jeden trójnik, do którego zostanie podłączone zasilanie z kominka. Do odgałęzienia trójnika podłącz zawór 2D, natomiast powrót z kominka podłącz do powrotu z kotła. W stanie bezprądowym zawór 2D jest zamknięty i instalacja będzie zasilana z kotła, natomiast po podaniu napięcia ze sterownika kominka zawór 2D przełączy się i otworzy drogę dla zasilania z kominka równolegle z kotłem. Pompa kominka jest zbędna. Reszta jak na zdjęciu. http://www.dempan.pl/pl/zawory-serii-40xx-z-napedem-t-108.html nilsan PS ZZ za pompą CWU jest zbędny. czyli jak dobrze rozumiem ma być tak jak na przerobionym foto wtedy będzie tak 1. jak pale w piecu grzeje się wszystko (prócz wody w kominku) 2. jak pale w piecu i zapalam kominek to grzeje się wszystko 3. jak pale w samym kominku to grzeje się wszystko ( lecz nie woda w piecu) co do reszty jest ok (zawór za pompą zbędny ale nie przeszkadza??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 04.01.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Aga: Jakie masz zużycie groszku w stosunku do poprzedniego sterownika? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 04.01.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Aga: Jakie masz zużycie groszku w stosunku do poprzedniego sterownika? nilsan Chyba ciut większe, bo przedtem zasobnik wystarczył mi na 4 - 5 dni, w porywach 6, a teraz 3-4 dni. Ostatnio zasypywałam w sobotę po południu, a już dziś rano trzeba było znów zasypać, czyli niecałe 4 dni, a przewidywana data zasypu po dzisiejszym uzupełnieniu węgla, to 7.01. czyli po 3 dniach. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez Aga2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 04.01.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Skresz: Nie uwzględniłem opcji zimny kocioł kominek praca.Musisz do kotła zamontować taki sam układ zawór 2D + sterownik, z tym że w tym przypadku funkcję sterownika ON/OFF dla siłownika w obiegu kotłowym pełnił by któryś z portów eCoala. nilsan Edytowane 4 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 04.01.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 jeszcze jedno pytanie czy zastosowanie pompy do kominka jest błędem gdy będzie zawór 2 drożny pytam ponieważ pompy mam już zapłacone i nie bardzo mam jak oddać ponieważ już po remanentach a tanie niestety nie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 04.01.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Skresz: Nie uwzględniłem opcji zimny kocioł kominek praca. Musisz do kotła zamontować taki sam układ zawór 2D + sterownik, z tym że w tym przypadku funkcję sterownika ON/OFF pełnił by któryś z portów eCoala. nilsan nisan nie bardzo rozumiem jak to zrobić i czy to nie za bardzo skomplikuje instalacji (czy gra jest warta świeczki) kurde więc teraz jest 1. kocioł pracuje zasila wszystko prócz (wody w kominku) 2. piec pracuje pale dodatkowo w kominku zasilane jest wszystko 3. pale w kominku piec nie pracuje lecz kominek grzeje w nim wodę jak dobrze rozumiem to jak się ma takie rozwiązanie do tego które jest teraz zastosowane rozumiem że w tym co mam teraz jest tak że pale w kominku i jest zasilany bojler i grzejniki jak powrót się nagrzeje to zasilana będzie dodatkowo podłogówka i woda w piecu przepraszam za ilość pytań ale jutro będzie już amen a chciałbym dobrać najbardziej optymalne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.01.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam Panowie! Mam pytanie odnośnie temperatury spalin. Od kilku dni, tj. od czasu jak został zmieniony sterownik, temperatura spalin poszła nagle w górę i przez cały czas utrzymuje się w granicach 300 stopni i więcej. Przedtem (a mam piec od czerwca i od tej pory cały czas "chodzi") temperatura spalin wynosiła około 100 stopni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ustawienia w nowym sterowniku zrobiłam takie same jak w poprzednim. Wersja oprogramowania też jest taka sama. Może ktoś podpowie czy da się z tym coś zrobić? https://esterownik.pl/remote/1104 czujnik chyba sfiksował...... przy 300-360 deg spalin temp co i cwu na normalnym poziomie. a czyszczony czujnik spalin?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 04.01.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Aga: Podejrzewałem uszkodzony czujnik temperatury spalin, ale to raczej nie to.Czy wymiennik ciepła był ostatnio czyszczony? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.01.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Ja dzisiaj zauważyłem błąd instalatora,który jest i u ciebie.Mianowicie,jak w razie W wymontujesz zawór różnicowy?Powiecie pewnie,że tego nie ma potrzeby ruszać,ale ja kiedyś musiałem.Na szczęście miałem jeszcze starą instalacię i była taka możliwość. oszczędność inwestora a na poważnie to faktycznie instalator dał d... z tym kulowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 04.01.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) nisan nie bardzo rozumiem jak to zrobić i czy to nie za bardzo skomplikuje instalacji (czy gra jest warta świeczki) kurde więc teraz jest 1. kocioł pracuje zasila wszystko prócz (wody w kominku) 2. piec pracuje pale dodatkowo w kominku zasilane jest wszystko 3. pale w kominku piec nie pracuje lecz kominek grzeje w nim wodę jak dobrze rozumiem to jak się ma takie rozwiązanie do tego które jest teraz zastosowane rozumiem że w tym co mam teraz jest tak że pale w kominku i jest zasilany bojler i grzejniki jak powrót się nagrzeje to zasilana będzie dodatkowo podłogówka i woda w piecu przepraszam za ilość pytań ale jutro będzie już amen a chciałbym dobrać najbardziej optymalne rozwiązanie Pierwsze dwa punkty jak napisałeś. Punkt trzeci: palę w kominku piec nie pracuje, kominek zasila wszystko (prócz wody w kotle). Żeby zrealizować wszystkie funkcje każdy z zaworów 2D musi być wysterowany z przyporządkowanego mu źródła ciepła. Z tego co widzę na zdjęciu zasobnik, instalacja CO i podłogówka podłączone są do wspólnego zasilania. Instalacja CO i podłogówka poprzez zawory 3D, natomiast zasobnik bezpośrednio. Zatem mogą pracować jednocześnie w każdej z możliwych konfiguracji źródeł ciepła. nilsan Edytowane 4 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 04.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Pierwsze dwa punkty jak napisałeś. Punkt trzeci: palę w kominku piec nie pracuje, kominek zasila wszystko (prócz wody w kotle). Żeby zrealizować wszystkie funkcje każdy z zaworów 2D musi być wysterowany z przyporządkowanego mu źródła ciepła. Z tego co widzę na zdjęciu zasobnik, instalacja CO i podłogówka podłączone są do wspólnego zasilania. Instalacja CO i podłogówka poprzez zawory 3D, natomiast zasobnik bezpośrednio. Zatem mogą pracować jednocześnie w każdej z możliwych konfiguracji źródeł ciepła. nilsan właśnie mówią że tu jest problem bo jest jedno zasilanie w piecu ale pomijając to ten 2 schemat co przerobiłem będzie dzięki tobie 1. kocioł pracuje zasila wszystko prócz (wody w kominku) 2. piec pracuje pale dodatkowo w kominku zasilane jest wszystko 3. pale w kominku piec nie pracuje lecz kominek grzeje w nim wodę jak będzie spełniał te funkcje to dla mnie już ok bo to jeszcze rozumiem ale o kolejnym zaworze którym będzie sterował OE+ to dla mnie już kosmos wiec jeśli twoje rozwiązanie które podałeś odpowiada punktom powyżej i jest lepsze od tego co mam obecnie to super i nic mi więcej nie potrzeba Edytowane 4 Stycznia 2012 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts