Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jasnym jest, że w takim układzie nie nagrzeję całego zasobnika.... przecież temperatura wody w pionowym zasobniku rozkłada się w pionie... im wyżej tym cieplej. Podłączenie i zawór zwrotny tez dokładnie tak jak mówisz.

No to nie ma cudów musisz mieć walnięty zawór zwrotny bo się nie domyka.

Spadek ciśnienia odkładający się na kotle ok 30-50Pa (Kvs=25-30m3/h) na pewno by go zamknął w takim wariancie podłączenia.

nilsan

Edytowane przez nilsan

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy temperatura powrotu na poziomie 30-35C przy pracy na minimalnej mocy lub z podtrzymaniem będzie zabójcza dla OEP. Taką temperaturę mam przy pracy wyłącznie na grawitacji przy około 0C na zewnątrz i 45C na kotle

Poprzedni kocioł zginął tragicznie po prawie 20 latach z powodu przerdzewiałej dziury wewnątrz vis a vis podłączenia powrotu? Ciekawe czy OEP tyle wytrzyma?

Witam odbiegnę trochę od ostatnich tematów ale ma pytanie do posiadaczy pieców OE+ 16KW

do pieca w kotłowni będzie podłączony bojler (pompa), Grzejniki (pompa), podłogówka (pompa), mam tez założony zaraz na zasilaniu zawór 3 drożny i cyrkulacja będzie puszczona za bojlerem kłopot w tym że mam tez kominek z płaszczem wodnym Lechma (pompa)

Panowie instalatorzy mówią tak że piec będzie chodził ok

Gdy będzie chodził piec i kominek tez wszytko będzie ok

Gdy będzie chodził sam kominek to będzie grzał tylko same grzejniki i bojler a gdy powrót do pieca będzie ciepły to załączy się pompa podłogówki i zacznie grzać podłoga i woda w piecu tez się będzie grzała (przynajmniej tak to zrozumiałem)

Mówią że inaczej się nie da bo piec ma tylko jedno wyjście

Ja nie wiem czy chce za dużo ale widziałem to tak

1. chodzi piec i zasila wszystko (nie grzeje wody w kominku)

2. Chodzi piec i kominek zasilane jest wszystko

3. Chodzi kominek zasila wszystko (nie grzeje wody w piecu)

tak wygląda piec z przyłączami

kotłwnia.jpg

Skresz:

Żeby uzyskać pełną funkcjonalność o którą ci chodzi, konieczny będzie zawór 2D z siłownikiem (link poniżej), który wysterujesz w trybie ON/OFF ze sterownika kominka zamiast pompy. Pomiędzy kotłem i pierwszym trójnikiem wstaw jeszcze jeden trójnik, do którego zostanie podłączone zasilanie z kominka. Do odgałęzienia trójnika podłącz zawór 2D, natomiast powrót z kominka podłącz do powrotu z kotła. W stanie bezprądowym zawór 2D jest zamknięty i instalacja będzie zasilana z kotła, natomiast po podaniu napięcia ze sterownika kominka zawór 2D przełączy się i otworzy drogę dla zasilania z kominka równolegle z kotłem.

Pompa kominka jest zbędna. Reszta jak na zdjęciu.

http://www.dempan.pl/pl/zawory-serii-40xx-z-napedem-t-108.html

nilsan

PS

ZZ za pompą CWU jest zbędny.

Edytowane przez nilsan

Wszystkie te zawory pompy siłowniki to zawracanie wody kijem w rurach o małych przekrojach. To zakup kotła staje się najmniejszym kosztem. A mogło by się wydawać że ciepła woda idzie do góry a zimna do dołu :popcorn:

PS

... to temperatura powrotu na poziomie 30-35C przy pracy na minimalnej mocy lub z podtrzymaniem będzie zabójcza dla OEP??

Q.rczę ANSU

Po raz kolejny: dla OE i OE+ z eCoalem NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A to co wyżej napisałeś, to PRAWDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdr. :bye::sleep:

Witam Panowie!

Mam pytanie odnośnie temperatury spalin. Od kilku dni, tj. od czasu jak został zmieniony sterownik, temperatura spalin poszła nagle w górę i przez cały czas utrzymuje się w granicach 300 stopni i więcej. Przedtem (a mam piec od czerwca i od tej pory cały czas "chodzi") temperatura spalin wynosiła około 100 stopni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ustawienia w nowym sterowniku zrobiłam takie same jak w poprzednim. Wersja oprogramowania też jest taka sama. Może ktoś podpowie czy da się z tym coś zrobić? https://esterownik.pl/remote/1104

Skresz:

Żeby uzyskać pełną funkcjonalność o którą ci chodzi, konieczny będzie zawór 2D z siłownikiem (link poniżej), który wysterujesz w trybie ON/OFF ze sterownika kominka zamiast pompy. Pomiędzy kotłem i pierwszym trójnikiem wstaw jeszcze jeden trójnik, do którego zostanie podłączone zasilanie z kominka. Do odgałęzienia trójnika podłącz zawór 2D, natomiast powrót z kominka podłącz do powrotu z kotła. W stanie bezprądowym zawór 2D jest zamknięty i instalacja będzie zasilana z kotła, natomiast po podaniu napięcia ze sterownika kominka zawór 2D przełączy się i otworzy drogę dla zasilania z kominka równolegle z kotłem.

Pompa kominka jest zbędna. Reszta jak na zdjęciu.

http://www.dempan.pl/pl/zawory-serii-40xx-z-napedem-t-108.html

nilsan

PS

ZZ za pompą CWU jest zbędny.

czyli jak dobrze rozumiem ma być tak jak na przerobionym foto

wtedy będzie tak

1. jak pale w piecu grzeje się wszystko (prócz wody w kominku)

2. jak pale w piecu i zapalam kominek to grzeje się wszystko

3. jak pale w samym kominku to grzeje się wszystko ( lecz nie woda w piecu)

co do reszty jest ok (zawór za pompą zbędny ale nie przeszkadza??)

Schowek011.jpg

Aga:

Jakie masz zużycie groszku w stosunku do poprzedniego sterownika?

nilsan

Chyba ciut większe, bo przedtem zasobnik wystarczył mi na 4 - 5 dni, w porywach 6, a teraz 3-4 dni. Ostatnio zasypywałam w sobotę po południu, a już dziś rano trzeba było znów zasypać, czyli niecałe 4 dni, a przewidywana data zasypu po dzisiejszym uzupełnieniu węgla, to 7.01. czyli po 3 dniach.

Edytowane przez Aga2011

Skresz:

Nie uwzględniłem opcji zimny kocioł kominek praca.

Musisz do kotła zamontować taki sam układ zawór 2D + sterownik, z tym że w tym przypadku funkcję sterownika ON/OFF dla siłownika w obiegu kotłowym pełnił by któryś z portów eCoala.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Skresz:

Nie uwzględniłem opcji zimny kocioł kominek praca.

Musisz do kotła zamontować taki sam układ zawór 2D + sterownik, z tym że w tym przypadku funkcję sterownika ON/OFF pełnił by któryś z portów eCoala.

nilsan

nisan nie bardzo rozumiem jak to zrobić i czy to nie za bardzo skomplikuje instalacji (czy gra jest warta świeczki)

kurde więc teraz jest

1. kocioł pracuje zasila wszystko prócz (wody w kominku)

2. piec pracuje pale dodatkowo w kominku zasilane jest wszystko

3. pale w kominku piec nie pracuje lecz kominek grzeje w nim wodę

jak dobrze rozumiem to jak się ma takie rozwiązanie do tego które jest teraz zastosowane rozumiem że w tym co mam teraz jest tak że pale w kominku i jest zasilany bojler i grzejniki jak powrót się nagrzeje to zasilana będzie dodatkowo podłogówka i woda w piecu

przepraszam za ilość pytań ale jutro będzie już amen a chciałbym dobrać najbardziej optymalne rozwiązanie

Witam Panowie!

Mam pytanie odnośnie temperatury spalin. Od kilku dni, tj. od czasu jak został zmieniony sterownik, temperatura spalin poszła nagle w górę i przez cały czas utrzymuje się w granicach 300 stopni i więcej. Przedtem (a mam piec od czerwca i od tej pory cały czas "chodzi") temperatura spalin wynosiła około 100 stopni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ustawienia w nowym sterowniku zrobiłam takie same jak w poprzednim. Wersja oprogramowania też jest taka sama. Może ktoś podpowie czy da się z tym coś zrobić? https://esterownik.pl/remote/1104

czujnik chyba sfiksował...... przy 300-360 deg spalin temp co i cwu na normalnym poziomie.

a czyszczony czujnik spalin??

Ja dzisiaj zauważyłem błąd instalatora,który jest i u ciebie.Mianowicie,jak w razie W wymontujesz zawór różnicowy?Powiecie pewnie,że tego nie ma potrzeby ruszać,ale ja kiedyś musiałem.Na szczęście miałem jeszcze starą instalacię i była taka możliwość.

oszczędność inwestora ;) a na poważnie to faktycznie instalator dał d... z tym kulowym

nisan nie bardzo rozumiem jak to zrobić i czy to nie za bardzo skomplikuje instalacji (czy gra jest warta świeczki)

kurde więc teraz jest

jak dobrze rozumiem to jak się ma takie rozwiązanie do tego które jest teraz zastosowane rozumiem że w tym co mam teraz jest tak że pale w kominku i jest zasilany bojler i grzejniki jak powrót się nagrzeje to zasilana będzie dodatkowo podłogówka i woda w piecu

przepraszam za ilość pytań ale jutro będzie już amen a chciałbym dobrać najbardziej optymalne rozwiązanie

Pierwsze dwa punkty jak napisałeś.

Punkt trzeci: palę w kominku piec nie pracuje, kominek zasila wszystko (prócz wody w kotle).

Żeby zrealizować wszystkie funkcje każdy z zaworów 2D musi być wysterowany z przyporządkowanego mu źródła ciepła.

Z tego co widzę na zdjęciu zasobnik, instalacja CO i podłogówka podłączone są do wspólnego zasilania.

Instalacja CO i podłogówka poprzez zawory 3D, natomiast zasobnik bezpośrednio.

Zatem mogą pracować jednocześnie w każdej z możliwych konfiguracji źródeł ciepła.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Pierwsze dwa punkty jak napisałeś.

Punkt trzeci: palę w kominku piec nie pracuje, kominek zasila wszystko (prócz wody w kotle).

Żeby zrealizować wszystkie funkcje każdy z zaworów 2D musi być wysterowany z przyporządkowanego mu źródła ciepła.

Z tego co widzę na zdjęciu zasobnik, instalacja CO i podłogówka podłączone są do wspólnego zasilania.

Instalacja CO i podłogówka poprzez zawory 3D, natomiast zasobnik bezpośrednio.

Zatem mogą pracować jednocześnie w każdej z możliwych konfiguracji źródeł ciepła.

nilsan

właśnie mówią że tu jest problem bo jest jedno zasilanie w piecu ale pomijając to

ten 2 schemat co przerobiłem będzie dzięki tobie

jak będzie spełniał te funkcje to dla mnie już ok bo to jeszcze rozumiem ale o kolejnym zaworze którym będzie sterował OE+ to dla mnie już kosmos wiec jeśli twoje rozwiązanie które podałeś odpowiada punktom powyżej i jest lepsze od tego co mam obecnie to super i nic mi więcej nie potrzeba

Edytowane przez skresz