Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skresz:

Podsumowując:

Pomiędzy kocioł i pierwszy trójnik wstawiasz zawór 2D wysterowany ON/OFF z eCoala.

Za nim wstawiasz trójnik do którego odgałęzienia bocznego podłączasz zawór 2D wysterowany ON/OFF z termostatu kominka.

Każdy z siłowników jest otwarty gdy pracuje skojarzone z nim źródło ciepła, gdy nie pracuje jest zamknięty.

Nad tym montujesz pozostały układ z drugiego rysunku tj. pompę ładującą zasobnik, zawór 3D z pompą na instalację CO i zawór 3D z pompą na podłogówkę.

Pompa w obiegu kominka jest zbędna z uwagi na zastosowane przez ciebie zawory 3D. Poprostu nie może tam jej być, bo układ nie będzie prawidłowo działał.

Dodatkową pompę możesz zostawić jako zapasową lub sprzedać na Allgro.

Inaczej nie da się spełnić twoich oczekiwań i zrealizować wszystkich opcji pracy układu.

Sam postawiłeś takie wymagania.

Ja tylko próbuję w optymalny sposób pomóc ci je zrealizować.

nilsan

Edytowane przez nilsan

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jestem wdzięczny i to bardzo w końcu zrobiło się wszystko jasne , duży browar dla Ciebie

nie wspomniałem jeszcze o jednym nie wiem czy istotnym szczególe kominek jest niestety w drugim końcu domu tzn z kominka do pieca jest 14m licząc po rurach nie wiem czy to może mieć wpływ na instalacje

Edytowane przez skresz

nie wspomniałem jeszcze o jednym nie wiem czy istotnym szczególe kominek jest niestety w drugim końcu domu tzn z kominka do pieca jest 14m licząc po rurach nie wiem czy to może mieć wpływ na instalacje

Zrób z CU 28 lub odpowiednika PP, PE o tej samej średnicy wewnętrznej, zaizoluj dobrze i będzie git.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Zrób z CU 28 lub odpowiednika PP PE o tej samej średnicy wewnętrznej, zaizoluj dobrze i będzie git.

nilsan

mam zrobione tak jak piszesz

jeszcze może głupie pytanie czy jest sens robić takie coś tzn. czy nie za bardzo skomplikuje całą instalację

chodzi o to czy takie rozwiązanie jak teraz mam (pierwsza fotka) będzie w efekcie końcowym prowadziło do tego że samym kominkiem będę mógł ogrzać cały dom a jednym minusem jest to że najpierw będą się grzały grzejniki a późnej dopiero podłogówka z wodą w kotle czy może pozostawienie tak jak teraz jest dłużmy błędem i będę miał zimną podłogę

chyba ostatnie pytanie bo w sterowniku od kominka mam wolne miejsce na wpienicie dodatkowego urządzenia włączanego przez sterownik ale w ecoli tego nie widzę i nie bardzo wiem gdzie ewentualnie podpiąć przewody z czujnika zaworu 2 drożnego

Edytowane przez skresz

a czyszczony czujnik spalin??

Czujnik spalin nigdy nie był czyszczony, ale wymiennik był czyszczony przedwczoraj. Ale okazuje się, że był "zonk", a mianowicie po wymianie sterownika wtyczka od pompy CO była włożona w miejsce pompy CWU i odwrotnie. Pół godziny temu zostało to zamienione i włożone we właściwe miejsca. Czy to mogło być przyczyną czy raczej coś innego ? Spaliny wprawdzie nieco spadły do tego czasu, ale nadal są wysokie.

chodzi o to czy takie rozwiązanie jak teraz będzie w efekcie końcowym prowadziło do tego że samym kominkiem będę mógł ogrzać cały dom a jednym minusem jest to że najpierw będą się grzały grzejniki a późnej dopiero podłogówka z wodą w kotle czy może pozostawienie tak jak teraz jest dłużmy błędem

Instalacja CO i podłogówka będą chodzić zawsze równocześnie bez względu na to z jakiej konfiguracji źródeł będą zasilane.

Co do reszty to chyba wreszcie załapałem o co ci chodzi.

Żeby pracowały wszystkie pompy kocioł musi pozostawać w podtrzymaniu.

Dlatego jednak nie powinno być tego drugiego zaworu 2D w obiegu kotłowym, bo wejdzie w tryb awaryjnego wygaszania.

Wtedy woda przez kocioł będzie przepływać w trakcie pracy kominka.

I tak to należy zrobić.

nilsan

reasumując najlepszym rozwiązaniem jest pierwsza Twoja myśl czyli fotka poniżej (wpiąć kominek na pierwszym trójniku z zaworem 2 drożnym sterowanym przez kominek, na połączeniu kominka z piecem nie dawać pompy i wszystko będzie ok )

wtedy:

1.Pale w piecu ogrzewam wszystko + ciepła woda (nie grzeje wody w kominku)

2.Pale w piecu i kominku ogrzewam wszystko + ciepła woda

3.Pale w kominku ogrzewam wszystko + ciepła woda (grzeje wodę w piecu)

tak to rozumiem

Mogę jeszcze prosić o wyjaśnienie co będzie nie tak jak zostanie tak podłączone jak teraz bym miał jakieś uzasadnienie dla monterów

Schowek011.jpg

Edytowane przez skresz

Aga:

Oczyść czujnik temperatury spalin jak zalecał ci jorgo.

Następnie sprawdź spokojnie podłączenia pomp i czujników oraz wszystkie nastawy eCoala.

Sprawdź jeszcze raz podłączenie pompy CO bo stoi (bo może akurat nie musi pracować) i podnieś temperaturę zadaną w pomieszczeniu żeby ją uruchomić.

Ustaw wyższą temperaturę w zasobniku to obniżysz temperaturę spalin pompą CWU.

nilsan

reasumując najlepszym rozwiązaniem jest pierwsza Twoja myśl czyli fotka poniżej (wpiąć kominek na pierwszym trójniku z zaworem 2 drożnym sterowanym przez kominek, na połączeniu kominka z piecem nie dawać pompy i wszystko będzie ok )

Tak

wtedy:

1.Pale w piecu ogrzewam wszystko + ciepła woda (nie grzeje wody w kominku)

2.Pale w piecu i kominku ogrzewam wszystko + ciepła woda

3.Pale w kominku ogrzewam wszystko + grzeje wodę w piecu w trybie podtrzymania

W przypadku zapotrzebowania na CWU uruchamiany jest piec + pompa CWU i przechodzimy do punktu 2.

Po naładowaniu zasobnika wracamy do punktu 3 i piec przechodzi w tryb podtrzymania.

Mogę jeszcze prosić o wyjaśnienie co będzie nie tak jak zostanie tak podłączone jak teraz bym miał jakieś uzasadnienie dla monterów

Jeśli chodzi o tą wklejkę w prawym dolnym rogu, to ok ale bez zaworu zwrotnego i tego co przed nim od prawej strony.

Tzn. odgałęzienie trójnika, zawór kulowy, zawór 2D i rura zasilająca od kominka.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Tak

3.Pale w kominku ogrzewam wszystko + (grzeje wodę w piecu)

W przypadku zapotrzebowania na CWU uruchamiany jest piec i przechodzimy do punktu 2.

Po naładowaniu zasobnika wracamy do punktu 3 i piec przechodzi w tryb podtrzymania.

Jeśli chodzi o tą wklejkę w prawym dolnym rogu, to ok ale bez zaworu zwrotnego i tego co przed nim od prawej strony.

Tzn. odgałęzienie trójnika, zawór kulowy, zawór 2D rura zasilająca od kominka.

nilsan

przepraszam nilsan ale już nic nie rozumiem czyli jak napalę w samym kominku to nie będę miał ciepłej wody nawet jak zamontuje zawór 2-drożny

przepraszam nilsan ale już nic nie rozumiem czyli jak napalę w samym kominku to nie będę miał ciepłej wody nawet jak zamontuje zawór 2-drożny

Niestety tak, ponieważ nie ma możliwości wyłączenia kotła (kocioł w podtrzymaniu) i eCoala do którego podłączony jest czujnik temperatury wody w zasobniku i pompa CWU.

Zawór 2D odetnie tylko przepływ wody przez kominek gdy on nie pracuje, a pracuje lub nie pracuje kocioł.

Natomiast ciepło z kominka będzie odbierane poprzez zasobnik w trybie chwilowej równoległej pracy obu źródeł na potrzeby CWU. Po naładowaniu zasobnika CWU kocioł przejdzie w tryb podtrzymania, a kominek dalej będzie dostarczał ciepło do instalacji CO i podłogówki.

Można kombinować z równoległym podłączeniem zasilania pompy CWU z eCoala i sterownika kominka, ale potrzebny byłby drugi czujnik temperatury wody w zasobniku podłączony do sterownika kominka (o ile ma taki port).

Moim zdaniem lepiej zrobić to tak jak zaproponowałem, bo i tak wykorzystujesz całe ciepło z kominka.

Problem będzie tylko latem, ale wtedy trzeba kombinować jak wyżej.

nilsan

Edytowane przez nilsan

To co chłopakowi robić koszty jak oba układy w otwartym podpiąć kominek do układu z kotłem do tego 2 zawory zwrotne i 2 reczne zawory zamykające układ w kominku i ma za 50zł :)

Niestety na zaworach zwrotnych nic tu nie zrobisz.

Po za tym Skresz chce to zautomatyzować.

Jeśli uważasz inaczej to mu to jasno opisz.

Bo ja nie bardzo wiem jak chciałbyś to zrobić

nilsan

tez myślałem że będzie fajnie ładnie prosto ale niestety wyszło jak zawsze teraz bym tylko chciał żeby to funkcjonowało jak należy

W sumie to nie jest to takie skomplikowane.

Problemem jest tylko eCoal, do którego podpięte są wszystkie pompy i czujniki.

No i konieczność zapewnienia przepływu przez kocioł w trybie podtrzymania.

nilsan