Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

skresz:

Jak rozumiem chcesz jednym termostatem naściennym wysterować siłowniki w rozdzielaczu OP i eCoala, żeby sterował pracą pompy OP.

W przypadku twojego rozwiązania podłogówki pompa OP pracuje cały czas, ponieważ pełni funkcję mieszacza i nie może być sterowana poprzez eCala.

nilsan

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak chciałem zrobić jak piszesz (jeśli tak się nie da wyprowadzę drugi czujnik) ale

teraz znów problem bo z tego co piszesz to nie mogę podpiąć pompy podłogówki do sterownika pieca wiec teraz sterowanie podłogówką będę miał manualne tzn. za pomocą głowicy termostatycznej umieszczonej w rozdzieli OP.

trochę to bezsensu że względu na zastosowanie pomp energooszczędnych w miejscach gdzie będą pracować tylko sporadycznie a w miejscu OP gdzie pompa chodzi ciągle jest wstawiona pompa która na 1 biegu ma minimalny pobór 35W/h

rozumiem że w obecnej sytuacji nie ma możliwości sterowaniem pompą OP za pomocą sterownika kotła a przerobienie wiązałoby się ze zmianą rozdzielacza

Edytowane przez skresz

Bądź litościwy i nie karz długo czekać, bom ciekawy okrutnie.

Niech już będzie ta faktura VAT. ;)

W końcu za wiedzę warto płacić.

nilsan

Dumaj Waszeć, dumaj. Zaproś do dumania innych.

A na razie :p

:confused:

Kasa mnie nie interesuje. Już pisałem, że pracuję wyłącznie dla przyjemności. :wiggle:

:bye:

skresz:

Żaden problem.

Jeśli chcesz sterować podłogówką poprzez siłowniki, to i tak musisz zamontować termostaty naścienne w pomieszczeniach, w których ją masz.

I jest to niezależne od eCoala.

Żeby w twoim rozwiązaniu podłogówki wszystko działało prawidłowo, to musi być ona zasilana z instalacji CO (pompy CO), tzn z takich samych parametrów temperaturowych jak instalacja grzejnikowa.

Wcześniej nie widziałem twojego rozwiązania podłogówki, dlatego myślałem że jest robione pod eCoala,

W wersji w jakiej robią to twoi instalatorzy, to w ogóle prawidłowo nie będzie działała.

Muszą wywalić cały wykonany obieg zasilania OP z kotłowni i podłączyć jak napisałem powyżej.

Tym samym cały ten galimatias znacznie się uprości.

nilsan

Edytowane przez nilsan

AGA

Nie słuchaj, co ci niektórzy podpowiadają, bo widać, że nawet dokładnie nie poczytali, co napisałaś.

Zanim uznasz, że czujnik sfiksował, to:

Otwórz wyczystkę górną i zamknij dobrze pokrywkę 3 kanału spalinowego (to ten z którego spaliny opuszczają kocioł przez czopuch), bo to widac, że ewidentny skrót spalin zrobiony. Przez to temp. spalin poszła w górę, a zużycie paliwa dlatego, że część wymiennika została wyłączona z pracy. . No i przy okazji sprawdź, czy po ostatnim czyszczeniu zawirowywacze zostały założone do płomieniówek.

Daj znać jak poszło.

Pozdr. zawijan_2

Zrobiłam jak mówiłeś. Po ponownym uruchomieniu pieca rzeczywiście spaliny doszły do 150 i zaczęły spadać. Spadły do 120, ale wtedy włączył się alarm i piec się wyłączył. Chcę jeszcze dodać, że kocioł był czyszczony wczoraj, tzn. wybrany cały popiół razem ze spiekami. Dziś po ponownym otwarciu popielnika - przerażenie - znów pełny aż się wysypuje, spieki wielkości około 20 cm. Nie wiem, być może alarm i wyłączenie pieca ma związek z tymi spiekami i popiołem. Dodam, że od początku palę tym samym węglem, tzn. od tego samego dostawcy, co prawda po świętach była nowa dostawa, ale tego samego węgla.

Witam i pozdrawiam. Nowy użytkownik z pytaniem. Aby nie kuć ścian można dobrać czujnik temperatury pokojowy bezprzewodowy? Ewentualnie jaki?

Pewno są, tylko tak sobie myślę że cena będzie dużo wyższa niż wywiercenie dziurki w suficie czy ścianie i pociągnięcie przewodu.

A jeszcze kwestia możliwości w zakresie zasięgu tej bezprzewodowości w pomieszczeniach Twojego domku

No i jakie miałoby być zastosowanie tego czujnika? czy tylko odczyt temperatury czy np. współpraca ze sterownikiem ?

http://www.thermopomiar.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=23&Itemid=52

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1501613.html#7342733

http://www.alpat.com.pl/sbt/product/datasheets/N1632pl.pdf

http://www.frisko.com.pl/produkt.php?p=Bezprzewodowy,%20system,%20pomiaru,%20temperatury,%20wewn%EAtrznej&idk=33&idp=275

http://www.distech.pl/produkty/4/9

Tesel

Nie przesadzasz Waćpan z lekka z tą histerezą CO rzędu 0,1 stopnia?

Jak chcesz taką, to proszę uprzejmie: czujnik PT100 za 100PLN. Taniej może być. Tylko niewiele. I po co?

Daj mu trochę luzu. 0,3 st. Cię nie zbawi, bo i tak tego nie odczujesz.

Zawijan 2.Jestem pełen podziwu dla Ciebie.Nie spodziewałem się,że tak wnikliwie analizujesz sterowniki.Mi nawet do głowy nie przyszło,żeby sprawdzić histerezę.Pełen szacun.Pozdrawiam mieszaniec Tesel

@Aga...chciałem Cie popodglądać :rolleyes: ale sterownik masz wyłączony.... znowu czyszczenie?

Spoko, tym razem problem z nową wersja softa. ja to mam problemy, nie ? Musiałam niestety z powrotem zainstalować 2.8.1., bo 2.9.10 ma feler w postaci tego, że nie można było połączyć się z internetem. Jak wróciłam do 8-ki, wszystko jest ok. Wygląda na to, że Zawijan 2 miał rację, teraz spaliny idą jak ta lala. Stokrotne dzięki i polecam się na przyszłość (w rozwiązywaniu moich problemów, he, he). Oczywiście tylko tych z piecem. Chociaż...

https://esterownik.pl/remote/1104.

Aga

Czyli znowu się łysy nie pomylił w prognozie.

Prorok jaki czy co? :confused:

Wystarczyło na chwilkę wyłączyć sterownik i włączyć na powrót.

Przecież to co on zobaczył - spadek temp. spalin o ponad 100% to dla niego było info, że wygasł.

Nie widać cie na podglądzie, więc wybacz, że dalej nie będę ci mógł pomóc.

Dobra rada na koniec:

Zmałpuj (jota w jotę nastawy sterownika kol. kid1) i zapomnij, że masz kocioł w domu. https://esterownik.pl/remote/982

Gdy mu zdejmiesz nadmuch o 2 - 3 oczka, to się spieki stracą. A ten "wongiel" z byłego ZSRR ma takie właśnie cechy.

Pozdrawiam :bye: zawijan_2

Gdy mu zdejmiesz nadmuch o 2 - 3 oczka, to się spieki stracą. A ten "wongiel" z byłego ZSRR ma takie właśnie cechy.

Pozdrawiam :bye: zawijan_2

A taki był hałas, jak mówiłem, że drobne korekcje podawania i siły nadmuchu mogą być pomocne....

oj jakie wielkie stawanie okoniem i zapieranie się, że nie potrzeba itd....

pozdrawiam cieplutko :)

N.

nie ciesz się tak, bo tam egzaminy konkursowe i trzeba mieć dość trochę za uszami, aby się u Lucka do roboty załapać. Nawet J. będzie miał małe szanse (ale szepnę komu trzeba i na pomagiera go wezmę).

Ja sobie niedawno z nim (L.) to załatwiłem (trochę po starej znajomości, bom tam już przed laty na chwilkę zawitał), to spokojny o wieczną przyszłość jestem.

Narka :p

Edytowane przez zawijan_2

Jarecki79...

nawet jak coś niby ciepło mówisz, to z nutą dziegciu ;)

I tam...., drugiego dna szukasz.

Mówię jak było i cieszę się z tego, jak jest obecnie.

Mi się zmiany podobają, jak widzę Zawijanowi2 także do gustu przypadły.

Nie ma jakiejś wielkiej temperatury, są starania w zakresie pomocy innym. Tylko chwalić.

ps. czasami czasu wymaga, aby wybuchowe charaktery nauczyły się ze soba żyć.

Sukces to pewnie nauka nabierania dystansu do niektórych wypowiedzi.

ps.2 Zawijan2 jak ta literka J. była do mnie, to ja na pomagiera mogę u Lucka startować, lubię ciepełko :)

Edytowane przez Jarecki79