skresz 07.01.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 ma ktoś linka gdzie można dostać czujniki temperatury wewnętrznej (grzejniki, podłogówka) w jakiś ładnych opakowaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 ma ktoś linka gdzie można dostać czujniki temperatury wewnętrznej (grzejniki, podłogówka) w jakiś ładnych opakowaniach Jakie konkretnie i ile potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 07.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 właśnie dokładnie nie wiem co się nadaje do współpracy że sterownikiem ale z Blond punktu widzenia ma wisieć na ścianie i ładnie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 07.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Kol. czp01 I co? Mile jesteś zaskoczony? Nawet Twojego dinozaura eCoal potrafi oswoić. Jeśli możesz, to do rana już nic nie przestawiaj, a jak zaglądasz do środka to krótko, bo ja to też widzę. No, co najwyżej czas pracy pompy CO a raczej jej postoj. Ale widzę, że wiesz co robisz i już są wyniki. Zobaczymy rano jak się przez noc zachował. Tym bardziej, że u Ciebie już mrozek. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Jasne - kurde a dopiero co raz tam zajrzałem mu do palnika aby mu smutno przed snem nie było. Nie ruszam do rana a później od 5 do pracy to też nie ruszę. ( ewentualnie podglądnę z daleka) Oby tylko mrozek a tu pełno śniegu przed chwila spadło ( w każdym razie biało aż miło). Zauważyłem jedynie, ze teraz jakby kopczyk był deczko niższy niż zwykle i chyba mniej spieków nooo ale to może przypadek a spieki i tak kłopotliwe ani wielkie nie były. Pozdrawiam zimowo i też serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 07.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Tak, a o 22.1o musiałeś przestawić zadaną aż o 8 st. w górę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Ta zadana to z powodu grzania CWU w trybie priorytetu - a to wynika z programatora CWU. Co do priorytetu CWU to zauważyłem gdy po południu sterownik był w fazie grzania CO i włączyło się też w priorytetcie CWU to sterownik nie wygasił pompki CO tak jak powinno być a obie pompki pracowały razem hmmm. Zaskoczenie miłe - ale będziemy go dalej obserwować - coś się sterownik nauczył bo jak teraz dogrzewa dla potrzeb CWU do 50 st C to użył tylko 35 % nadmuchu czyli ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.01.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Ta zadana to z powodu grzania CWU w trybie priorytetu - a to wynika z programatora CWU. Co do priorytetu CWU to zauważyłem gdy po południu sterownik był w fazie grzania CO i włączyło się też w priorytetcie CWU to sterownik nie wygasił pompki CO tak jak powinno być a obie pompki pracowały razem hmmm. Zaskoczenie miłe - ale będziemy go dalej obserwować - coś się sterownik nauczył bo jak teraz dogrzewa dla potrzeb CWU do 50 st C to użył tylko 35 % nadmuchu czyli ok. Nie zawsze wyłączy CO w priorytecie jak temp na kotle jest powyżej 45deg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2012 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Nie zawsze wyłączy CO w priorytecie jak temp na kotle jest powyżej 45deg ok obserwujemy dalej poczynania niebieskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 08.01.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 No i co Kolego Drogi?Mile jesteś - tak sobie mniemam - zaskoczony "inteligencją" Koali?Tylko mu nie przeszkadzaj. On lubi się powoli uczyć. Wrzuciłeś go na głęboką wodę: do żeliwnego kotła 35 kW z retortą fajkową, z nieznanym mu wentylatorem, to się musiał trochę porozglądać, gdzie jest i znaleźć sobie sposób na zaadaptowanie w nowym środowisku.ECOAL to jest to! Pozdr. zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 No tak no tak nie będę ukrywał, że mile - niech się niebieski dalej przyzwyczaja w tym moim urządzeniu grzewczym. Tak od wczoraj do dziś z racji tego pierwszego spotkania z niebieskim nasunęły mi się (może i chybione w większości ale jednak) opcje i funkcjonalności jakie powinien mieć aby można go było bardziej doprecyzować do swoich potrzeb i kotła: 1. ustawianie ograniczenia maksymalnego nadmuchu jaki sterownik może użyć, no w pewnym zakresie np góra do 40 %, 2. opcja korygowania maksymalnej temperatury o jaką przebija temperaturę zadaną CO teraz przebija do plus 6,6 st to powinna być korekta od 0 do 5. 3. możliwość (ustawienia dla kotłów żeliwnym) niższej minimalnej temperatury tj. do 36 st C. 4. możliwość ograniczenia temperatury spalin tak jak w brulim wtedy sterownik wcześniej zwolni , 5. zwiększyć istniejącą korektę nadmuchu w skali do minus 10, No to tylko spostrzeżenia zwykłego użytkownika Koali - a może on to wszystko też w jakimś stopniu robi tylko ja o tym jeszcze nie wiem ha ha: Na razie jest całkiem całkiem ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 08.01.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 [ATTACH=CONFIG]93925[/ATTACH] Taki. jak nie masz w innej obudowie to napisz na PW jaka cena z kosztami wysyłki odnośnie 2 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 08.01.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 czp01 Większość o czym piszesz, to on ma, tylko trzeba wiedzieć jak do tego dotrzeć.Nie zapominaj, że eCoal powstał jako sterownik dedykowany do kotła, którego producent chciał ponieść ryzyko nowości. Dlatego z jego produktem pracuje.Inni mieli to w nosie. Wolą co najwyżej skrycie krytykować, wydziwiać itp.Wprowadzenie nastaw fabrycznych dla innych to teraz już dość prosta sprawa. Ale jakie były schody w fazie projektowania i pierwszych testów, ten tylko wie, kto ....To, co zrobili nasi przyjaciele z Kutna, to już majstersztyk. A nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 zawijan_2 kto wiem może kiedyś i producenci żeliwniaków w tym mój Kielar dołączą do grona niebieskich - wtedy mógłbym po prostu w sterowniku wybrać charakterystykę swojego kotła no Kielara - bo mój kocioł z różnymi przeróbkami jest już jednak trochę inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 08.01.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Sukces zawsze wielu ojców ma, tylko porażka sierotą. Tak, teraz gdy już widzą co i jak, że KOALA powolutku, pomalutku na najwyższe nawet drzewa wchodzi bez problemu, to by się chętnie w jego skórkę ubrali. Najlepiej za frico.Gdy proponowano im współpracę (w kupie raźniej - twierdzą owsiki), by koszty podzielić, to mieli nas w nosie.No to teraz niech się wybiorą do SKLEPU. SKLEP, czyli STÓJ KLIENCIE LUB EWENTUALNIE POPROŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.01.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Kto wie... może kiedyś ecoal trafi pod strzechy "nie niebeskich" użytkowników.... Może niekoniecznie potrzebna była blokada kupna niezależnemu użytkownikowi skoro tak sobie nieźle radzi? Ciekawi mnie okrutnie jak wyjdzie porównanie ekonomiczne zużycia ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 No z zużyciem trochę się martwię o niebieskiego a to stąd, że zapotrzebowanie na ciepło nikłe a on biedny w podtrzymaniu zamiast stać na 42 st C to buja się nawet do 48 i tu w tym momencie traci w stosunku do bruliego a nawet tym stanem podtrzymania w domu mi przegrzał deczko. ustawiłem go jako Eko plus 16 kw to już niżej chyba nie można a i tak jest za mocno wysterowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.01.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Koledze Tesel Zawijan_2 poradził aby zwiększyć histerezę, może i tutaj byłoby to potrzebne, obecnie jest 0,1 na programatorze pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 No tak ale ta histereza dotyczy chyba tylko programatora pokojowego a ten jak teraz nie włącza trybu grzania bo i tak jest za ciepło. Hmm a gdzie się ustawia histerezę kotła czyli histerezę temperatury zadanej CO ? np w trybie podtrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts