Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kol. czp01

I co? Mile jesteś zaskoczony?

Nawet Twojego dinozaura eCoal potrafi oswoić.

Jeśli możesz, to do rana już nic nie przestawiaj, a jak zaglądasz do środka to krótko, bo ja to też widzę.

No, co najwyżej czas pracy pompy CO a raczej jej postoj.

Ale widzę, że wiesz co robisz i już są wyniki.

Zobaczymy rano jak się przez noc zachował. Tym bardziej, że u Ciebie już mrozek.

Pozdrawiam serdecznie :bye: :sleep:

Jasne - kurde a dopiero co raz tam zajrzałem mu do palnika aby mu smutno przed snem nie było. Nie ruszam do rana a później od 5 do pracy to też nie ruszę. ( ewentualnie podglądnę z daleka)

Oby tylko mrozek a tu pełno śniegu przed chwila spadło ( w każdym razie biało aż miło). Zauważyłem jedynie, ze teraz jakby kopczyk był deczko niższy niż zwykle i chyba mniej spieków nooo ale to może przypadek a spieki i tak kłopotliwe ani wielkie nie były.

Pozdrawiam zimowo i też serdecznie :)

Ta zadana to z powodu grzania CWU w trybie priorytetu - a to wynika z programatora CWU.

Co do priorytetu CWU to zauważyłem gdy po południu sterownik był w fazie grzania CO i włączyło się też w priorytetcie CWU to sterownik nie wygasił pompki CO tak jak powinno być a obie pompki pracowały razem hmmm.

Zaskoczenie miłe - ale będziemy go dalej obserwować - coś się sterownik nauczył bo jak teraz dogrzewa dla potrzeb CWU do 50 st C to użył tylko 35 % nadmuchu czyli ok. :)

Ta zadana to z powodu grzania CWU w trybie priorytetu - a to wynika z programatora CWU.

Co do priorytetu CWU to zauważyłem gdy po południu sterownik był w fazie grzania CO i włączyło się też w priorytetcie CWU to sterownik nie wygasił pompki CO tak jak powinno być a obie pompki pracowały razem hmmm.

Zaskoczenie miłe - ale będziemy go dalej obserwować - coś się sterownik nauczył bo jak teraz dogrzewa dla potrzeb CWU do 50 st C to użył tylko 35 % nadmuchu czyli ok. :)

Nie zawsze wyłączy CO w priorytecie jak temp na kotle jest powyżej 45deg

No i co Kolego Drogi?

Mile jesteś - tak sobie mniemam - zaskoczony "inteligencją" Koali?

Tylko mu nie przeszkadzaj. On lubi się powoli uczyć.

Wrzuciłeś go na głęboką wodę: do żeliwnego kotła 35 kW z retortą fajkową, z nieznanym mu wentylatorem, to się musiał trochę porozglądać, gdzie jest i znaleźć sobie sposób na zaadaptowanie w nowym środowisku.

ECOAL to jest to!

Pozdr. zawijan_2

No tak no tak nie będę ukrywał, że mile :) - niech się niebieski dalej przyzwyczaja w tym moim urządzeniu grzewczym.:)

Tak od wczoraj do dziś z racji tego pierwszego spotkania z niebieskim nasunęły mi się (może i chybione w większości ale jednak) opcje i funkcjonalności jakie powinien mieć aby można go było bardziej doprecyzować do swoich potrzeb i kotła:

1. ustawianie ograniczenia maksymalnego nadmuchu jaki sterownik może użyć, no w pewnym zakresie np góra do 40 %,

2. opcja korygowania maksymalnej temperatury o jaką przebija temperaturę zadaną CO teraz przebija do plus 6,6 st to powinna być korekta od 0 do 5.

3. możliwość (ustawienia dla kotłów żeliwnym) niższej minimalnej temperatury tj. do 36 st C.

4. możliwość ograniczenia temperatury spalin tak jak w brulim wtedy sterownik wcześniej zwolni ,

5. zwiększyć istniejącą korektę nadmuchu w skali do minus 10,

No to tylko spostrzeżenia zwykłego użytkownika Koali - a może on to wszystko też w jakimś stopniu robi tylko ja o tym jeszcze nie wiem ha ha:

Na razie jest całkiem całkiem ok :)

czp01

Większość o czym piszesz, to on ma, tylko trzeba wiedzieć jak do tego dotrzeć.

Nie zapominaj, że eCoal powstał jako sterownik dedykowany do kotła, którego producent chciał ponieść ryzyko nowości. Dlatego z jego produktem pracuje.

Inni mieli to w nosie. Wolą co najwyżej skrycie krytykować, wydziwiać itp.

Wprowadzenie nastaw fabrycznych dla innych to teraz już dość prosta sprawa. Ale jakie były schody w fazie projektowania i pierwszych testów, ten tylko wie, kto ....

To, co zrobili nasi przyjaciele z Kutna, to już majstersztyk. A nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa.

Pozdrawiam

Sukces zawsze wielu ojców ma, tylko porażka sierotą.

Tak, teraz gdy już widzą co i jak, że KOALA powolutku, pomalutku na najwyższe nawet drzewa wchodzi bez problemu, to by się chętnie w jego skórkę ubrali. Najlepiej za frico.

Gdy proponowano im współpracę (w kupie raźniej - twierdzą owsiki), by koszty podzielić, to mieli nas w nosie.

No to teraz niech się wybiorą do SKLEPU.

SKLEP, czyli STÓJ KLIENCIE LUB EWENTUALNIE POPROŚ

No z zużyciem trochę się martwię o niebieskiego a to stąd, że zapotrzebowanie na ciepło nikłe a on biedny w podtrzymaniu zamiast stać na 42 st C to buja się nawet do 48 i tu w tym momencie traci w stosunku do bruliego a nawet tym stanem podtrzymania w domu mi przegrzał deczko. ustawiłem go jako Eko plus 16 kw to już niżej chyba nie można a i tak jest za mocno wysterowany :)