Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

re: szosiu

"Panowie, jak poprawnie zamontowac rusztodeflektor. Czy linia stanowiąca "łączenie" obu polowek rusztu ma byc w wzdłuż kotła (kierunek od drzwiczek do czopucha) czy w poprzek kotła (w bok) ??"

Właściwie wszystko jedno, bo komora ma przekrój kwadratowy, a ruszt jest symetryczny.

Uważam, że łatwiej montuje się go, gdy "szew" leci od drzwiczek, do tylnej ścianki.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

re: leonx # 573

..."Chodzi mi o to, że, jak zrozumiałem, ecoal został specjalnie zaprojektowany dla Eko Plusa; sterownik ów posiada tryb "lato", i nie jest to, jak mi się zdaje - ale mogę się oczywiście mylić co do intencji jego twórców - jakaś marginalna funkcja, czy też ekstra dodatek. "...

Uprzejmie informuję szanownego Kolegę, że sterownik Ecoal.pl najpierw w wersji v.1 a następnie v.2 został skompilowany z kotłami wyposażonymi w palnik Brucer (od kilku sezonów pracuje ich na tych kotłach kilka tysięcy).

W momencie, gdy zbudowaliśmy Burnera-S okazało się, że Ecoal bardzo dobrze z nim pracuje.

Tryb "LATO" został wprowadzony do sterownika na wyraźne życzenie użytkowników kotłów wyposażonych w ten sterownik. Podobnie jak kilka innych funkcji dodatkowych.

Zapraszam kolegę do odwiedzenia strony firmowej producenta sterownika oraz linków na niej umieszczonych.

re: leonx # 573

..."Chodzi mi o to, że, jak zrozumiałem, ecoal został specjalnie zaprojektowany dla Eko Plusa; sterownik ów posiada tryb "lato", i nie jest to, jak mi się zdaje - ale mogę się oczywiście mylić co do intencji jego twórców - jakaś marginalna funkcja, czy też ekstra dodatek. "...

Uprzejmie informuję szanownego Kolegę, że sterownik Ecoal.pl najpierw w wersji v.1 a następnie v.2 został skompilowany z kotłami wyposażonymi w palnik Brucer (od kilku sezonów pracuje ich na tych kotłach kilka tysięcy).

W momencie, gdy zbudowaliśmy Burnera-S okazało się, że Ecoal bardzo dobrze z nim pracuje.

Tryb "LATO" został wprowadzony do sterownika na wyraźne życzenie użytkowników kotłów wyposażonych w ten sterownik. Podobnie jak kilka innych funkcji dodatkowych.

Zapraszam kolegę do odwiedzenia strony firmowej producenta sterownika oraz linków na niej umieszczonych.

Tak, dziś zorientowałem się w swej pomyłce, gdy trafiłem na wątek Brucer+Ecoal, założony przez zawijana. Co samo w sobie nie zmienia istoty wątpliwości, które wysunąłem wczoraj. Natomiast post 587 w dużej mierze je rozwiał; teraz również informacja, że tryb "lato" został wprowadzony na życzenie użytkowników. Zastanawiam się jednak, czy zastosowanie "lata" nie powinno (albo raczej: czy nie warto by) być opatrzone w dokumentacji sterownika krótkim komentarzem o możliwych konsekwencjach.

re: szosiu

"Panowie, jak poprawnie zamontowac rusztodeflektor. Czy linia stanowiąca "łączenie" obu polowek rusztu ma byc w wzdłuż kotła (kierunek od drzwiczek do czopucha) czy w poprzek kotła (w bok) ??"

Właściwie wszystko jedno, bo komora ma przekrój kwadratowy, a ruszt jest symetryczny.

Uważam, że łatwiej montuje się go, gdy "szew" leci od drzwiczek, do tylnej ścianki.

Dzięki serdeczne :) U mnie jest tak jak napisales, co sie tyczy deflektora czyli tego "środka" to rozumiem ze ma on iść stożkiem do dolu.

Szanowni Koledzy

Bawię się nieco tymi kotłami, palnikami i sterownikami, a na dodatek nie od dziś (pewnie wiedza oraz umiejętności jakieś są) i ... jakoś nie mogę zaobserwować jakiś widocznych ujemnych skutków pracy na małych mocach. Jeśli tylko w komorze spalania istnieją dobre warunki dla procesu spalania, a prędkości przepływu spalin większe są niż ZERO, to ścianki suche, osady luźne i łatwe do usunięcia, czopuch suchy - podobnie jak i komin.

Nie popełnię pewnie żadnego świętokradztwa, gdy stwierdzę, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Tym bardziej, że w żadnej dostępnej tzw. wielkiej literaturze nie natrafiłem na wyniki badań (żadnych) kociołków o małych mocach. To czym się zachłystują niektórzy, to historia sprzed lat wielu i dotyczy na dodatek kotłów (parowych i wodnych do 110 st.C), a nie podgrzewaczy wody.

Śmiem twierdzić, że retorty i sterowniki elektroniczne dają radę temu "lucyferkowi".

Pozdrawiam

Ech, Włodek, Włodek…

Twoje sterowniki wszystko mogą. W Twoim mniemaniu.

Powiem Ci – dlaczego mogą. Mogą - bo nie mierzysz wyników ich pracy. Pokaż wyniki pracy swoich sterowników na np. 3kW mocy – zawartość tlenu i tlenku węgla w spalinach, sprawność kotła, temperatury spalin… Zobaczymy wtedy, co one mogą.

Odsyłam jeszcze raz do http://zawijan.wordpress.com/z-historii-krotkiej-badania-pewnej-pumy/

Tam na pierwszym wykresie widać wyniki pracy sterownika PUMA na węglu „groszek”

- średnia moc 6,5kW, zawartość w spalinach: tlenu 15%, tlenku węgla 0,08%. Sprawności wtedy nie określaliśmy – a szkoda.

Strasznie jestem ciekaw, jakie parametry miałaby PUMA na 3kW mocy?

Możesz coś takiego pokazać?

eCoal.pl na mocy 2,5-3,6kW (dane z ostatnich trzech dób) prowadzi kocioł z zawartością w spalinach (średnie dobowe) tlenu 14,6-14,8% i tlenku węgla 0.063-0,075%, średnia temperatura spalin wylotowych 108-112st.C.

Praca eCoala wygląda wtedy tak: przez ok. 15minut palnik pracuje (z określonym podawaniem i przerwą, przy określonym nadmuchu wentylatora) i przez ok. 5minut palnik stoi (wentylator też stoi, ale przepływ powietrza przez złoże węgla JEST, bo nie ma klapki zamykającej wentylator i przepływ spalin przez wymiennik też jest – jaki ten przepływ jest, tego nie wiem, ale jest).

Nie miałbym najmniejszego problemu, aby puścić palnik w pracy ciągłej, bez podtrzymania – jednak kosztem zwiększenia zawartości tlenu w spalinach do 17-18%, z określonym skutkiem obniżenia sprawności kotła. Nie jestem jednak przekonany, że ciągła praca palnika jest „lepsza”, niż praca z podtrzymaniem, szczególnie takim, jak robi to eCoal.

Ty pisałeś, że ciągła praca palnika jest lepsza, niż praca z podtrzymaniem, ale NIE UDOWODNIŁEŚ tego. Nie określiłeś także, co to jest to, co określasz jako podtrzymanie, jak ono wygląda. A podtrzymanie podtrzymaniu nierówne. I nie zmierzyłeś skutków tej lepszej ciągłej pracy palnika w porównaniu go tej gorszej pracy palnika z podtrzymaniem.

Za parę dni zakończę ten cykl badań i na blogu http://zawijan.wordpress.com/wyniki-badan/ opublikuję je wraz za szczegółowymi wykresami.

Proponuję Ci zrobienie czegoś podobnego ze swoimi sterownikami.

Wtedy pogadamy. Jak równy z równym.

Nie mam i nie będę miał wyników badań, bo do badań

potrzebny jest zestaw sterownik + kocioł, a my sprzedajemy

tylko sterowniki.

Myślę, że najlepiej byłoby porównać wyniki eCoala i Cobry na

tym samym kotle, wtedy to jest bardzo miarodajne.

Czy zgodziłbyś się na takie badanie w Łodzi?

Pozdrowienia,

Włodek

PS

Od razu zastrzegam - jestem zupełnie pozbawiony pychy, buty

i czego tam jeszcze...

Wiesz co -

Nie masz wyników badań, więc nie wiesz, jakie są rezultaty pracy Twoich sterowników. To prawda.

Ja wiem, jakie są rezultaty pracy eCoala. To prawda.

Chcesz zbadać Cobrę - zapraszam.

A teraz napisz bardzo wyraźnie i bez wykrętów - dlaczego badania w Łodzi?

WYRAŹNIE I BEZ WYKRĘTÓW! Bo chyba próbujesz manipulować.

Czy masz jakieś zastrzeżenia do naszej aparatury, moich umiejętności, mojej uczciwości...

Czy sugerujesz, że wyniki badań, które opublikowałem, a przy których byłeś osobiście obecny, są fałszywe lub błędne, lub...?

WYRAŹNIE I BEZ WYKRĘTÓW!

Bo w Łodzi nikt nie będzie sędzią w swojej sprawie.

Przenieśmy się na ranking kotłów.

Pozdrowienia,

Włodek.

Dzisiaj przywieźli "paliwo". Zamówiony 'EKO miał 25" 2t i EKO groszek "Kazek-Julek" 1t.

Pierwsze wrażenie to - miał o wiele bardziej "pakowny" w kotłowni (mniej zajmuje miejsca).

Całe szczęście zdążyłem zrzucić przed burzą z ulewą (nawet dość suche było).

Cenowo miał to 'rewelacja ;)' 490/t z przywozem i mam nadzieję, że sprawdzi się w EKO + 25 :)

Chwilowo mam w zasobniku jaret (21 Mj)+ścinki drewna, jak załaduję nowe paliwo to postaram się opisać jego przydatność w eksploatacji.

Napiszcie Koledzy forumowicze jak sprawują się Wasze kociołki na różnych paliwach i w ogóle co w nich spalacie.

@ ZawiJan & Wlodek_PID

Może na tym forum nie jestem "ELITA"... ale za przeproszeniem z tą 'zwadą'

sio na http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK

:offtopic:

Ja tam wolę "zwady" , przynajmniej na światło dzienne wychodzą jakieś ciekawe informacje. Właśnie dla tych "zwad" przeglądam ten i inne wątki.

Pozdrowienia dla " ELITY "

Ja tam wolę "zwady" , przynajmniej na światło dzienne wychodzą jakieś ciekawe informacje. Właśnie dla tych "zwad" przeglądam ten i inne wątki.

Pozdrowienia dla " ELITY "

Mogą być zwady ale w temacie, a tematem tu jest OGNIWO EKO PLUS.

Mnie wk... ten nachalny marketing typu:

- "A sterownik X to potrafi to właśnie ... " - w domyśle to czego nie potrafi ecoal.pl

albo

- "szukam dobrego kotła zastanawiam się nad eko plus i kotłem Y bo on jest bardzo fajny"

Rozumiem że na takie posty odpowiada @zawijan bo jak by nie odpowiadał to by wychodziło, że te inne kotły sterownik są w tym wszystkim lepsze a ogniwo eko to w ogóle od macochy...

Ale jak dla mnie i moich dzieci równie dobrze @zawijan (jeśli ma taką możliwość) może je wycinać z tego forum łącznie z korzeniami !

Szanowny Panie Włodku,

Śledzę od pewnego czasu waszą dysputę i powiem szczerze, że nie wszystko rozumiem.

Jeśli dobrze pamiętam, to było proste założenie:

Ten sam kocioł, na tych samych nastawach obciążeniowych miał być sterowany raz przez jeden sterownik, raz przez drugi. Podłączenie do aparatury analitycznej miało mieć na celu rejestrację parametrów pracy celem określenia średnich dających podstawę do jednoznacznej oceny.

Przepraszam, że mówię to wprost, ale pański wniosek o badania w Ł. nie bardzo wiem, jaki mają mieć cel.

Co stoi na przeszkodzie, aby przeprowadzić testy na tym samym kotle, tych samych paliwach (worki zaplombowane fabrycznie, wybrane losowo, podobnie jak i kolejność użytych sterowników) wg tego samego algorytmu? Aparatura wyłącznie do rejestracji zdarzeń. Praca pod kontrolą osób postronnych, zaakceptowanych przez obie strony. Podobnie jak algorytm, paliwa itd.

Wyniki badań do upublicznienia. Choćby na tym forum.

Tak nam jak i Panu oraz Pańskiej ekipie bliżej przecież do Zabrza, niż do Ł. Nie mówię już o kosztach wyjazdu, zakwaterowania, transportu paliw itp. Tym bardziej, że tylko test długoterminowy np. 5 - 7 dni na różnych paliwach i obciążeniach daje obraz rzeczywistych możliwości badanych urządzeń.

Nie stać mnie na dwutygodniowy urlop w centralnej Polsce, gdzie hotel to ok. 200 PLN/doba o całej reszcie nie wspominając.

Uprzejmie proszę o rzetelną odpowiedź

Pozdrawiam zawijan_2

Szanowny Panie Włodku,

Śledzę od pewnego czasu waszą dysputę i powiem szczerze, że nie wszystko rozumiem.

Jeśli dobrze pamiętam, to było proste założenie:

Ten sam kocioł, na tych samych nastawach obciążeniowych miał być sterowany raz przez jeden sterownik, raz przez drugi. Podłączenie do aparatury analitycznej miało mieć na celu rejestrację parametrów pracy celem określenia średnich dających podstawę do jednoznacznej oceny.

Przepraszam, że mówię to wprost, ale pański wniosek o badania w Ł. nie bardzo wiem, jaki mają mieć cel.

Co stoi na przeszkodzie, aby przeprowadzić testy na tym samym kotle, tych samych paliwach (worki zaplombowane fabrycznie, wybrane losowo, podobnie jak i kolejność użytych sterowników) wg tego samego algorytmu? Aparatura wyłącznie do rejestracji zdarzeń. Praca pod kontrolą osób postronnych, zaakceptowanych przez obie strony. Podobnie jak algorytm, paliwa itd.

Wyniki badań do upublicznienia. Choćby na tym forum.

Tak nam jak i Panu oraz Pańskiej ekipie bliżej przecież do Zabrza, niż do Ł. Nie mówię już o kosztach wyjazdu, zakwaterowania, transportu paliw itp. Tym bardziej, że tylko test długoterminowy np. 5 - 7 dni na różnych paliwach i obciążeniach daje obraz rzeczywistych możliwości badanych urządzeń.

Nie stać mnie na dwutygodniowy urlop w centralnej Polsce, gdzie hotel to ok. 200 PLN/doba o całej reszcie nie wspominając.

Uprzejmie proszę o rzetelną odpowiedź

Pozdrawiam zawijan_2

Panie Sławku,

1. Łódź to była propozycja do dyskusji. Być może dostaniemy

na to badanie dotację z Unii - stąd Łódź. Nie chciałbym płacić

za badanie kilkunastu tys. zł.

2. Na ile dobrze zrozumiałem wpisy, to Jacek nie chce mnie widzieć

w Zabrzu - to drugi powód.

3. Nie miałem i nie mam żadnych złych zamiarów. Nie zrobiłem

żadnego świństwa ani niczego nie sugeruję. Jak czytam, co pisze

Jacek, to ręce mi opadają.

4. Nigdy nie podważałem Waszych kompetencji i wierzę w Waszą

uczciwość.

Pozdrowienia,

Włodek

Napiszcie Koledzy forumowicze jak sprawują się Wasze kociołki na różnych paliwach i w ogóle co w nich spalacie.

Chętnie, ale to raczej po sezonie grzewczym.

Teraz (przez tydzień testowałem kocioł w trybie lato) to praktycznie cały czas chodził na podtrzymaniu i to z temperaturą CO i tak zawyżoną w stosunku do zadanej. No chyba że bym palił starymi gumofilcami zmieszanymi z piaskiem morskim, no wtedy może by i wskoczył na pracę ciągłą, kto wie ...

Planuję kupić na sezon Ekoret >26MJ (u nas na pomorzu drogi :-( - workowany 920 brutto za tonę).

Chętnie spróbował bym miał ale dobry, u nas jest tylko miał ... miałowaty około 20 MJ (workowany 567 brutto za tonę)

Chętnie, ale to raczej po sezonie grzewczym.

Teraz (przez tydzień testowałem kocioł w trybie lato) to praktycznie cały czas chodził na podtrzymaniu i to z temperaturą CO i tak zawyżoną w stosunku do zadanej. No chyba że bym palił starymi gumofilcami zmieszanymi z piaskiem morskim, no wtedy może by i wskoczył na pracę ciągłą, kto wie ...

Planuję kupić na sezon Ekoret >26MJ (u nas na pomorzu drogi :-( - workowany 920 brutto za tonę).

Chętnie spróbował bym miał ale dobry, u nas jest tylko miał ... miałowaty około 20 MJ (workowany 567 brutto za tonę)

Aktualnie czekam aż mi się wypali 'końcówka mieszanki' z zasobnika (śmietnik testowy - jaret + ścinki drewna + ścinki z papieru + nawet resztki trawy z 'grabienia' groszku sprzed okienka zsypowego...:))

Następnie mam zamiar 'zapodać' do podajnika zakupiony "EKO miał 25" - zobaczymy jak się sprawdzi..? Jak będzie OK. to właśnie tym będę palił (stosunek cena-jakość, "pakowność" w kotłowni [490/t]).

Jak nie to przetestuję EKO groszek 28Mj/kg (tutaj cena troszkę wyższa [790/t])... ale czas pokaże co lepsze.

P.s. Może wyjdzie tak, że jednak zostanę przy "jarecie" (21Mj/kg) [480/t]...? :)

Edytowane przez Wojtek159

...

Chętnie spróbował bym miał ale dobry, u nas jest tylko miał ... miałowaty

...

Oj to pomorze... Węgiel drogi, miał drogi, a noclegi ! :bash:

Chciałem się wybrać na jakiś tydzień nad Bałtyk, ale jak tak przeglądam oferty to :jawdrop:

Może wezmę ze dwa worki porządnego miału + jakąś Finlandię i podjadę do Ciebie. ;)

1. Kocioł sterowany przez badacza, za pomocą sterownika bruli.pl:

16.05 – moc: 22,3kW, temp.spalin: 160°C; sprawność: 84,0%; tlen: 7,9% (test 3-godzinny)

2. Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl:

16.05 – moc: 19,6kW, temp.spalin: 164°C; sprawność: 81,3%; tlen: 8,9%

dlaczego są takie rozbieżności?

z bruli większa moc 22,3kW i temp 160 st a eCoal 20kW i też 160?

1. Kocioł sterowany przez badacza, za pomocą sterownika bruli.pl:

16.05 – moc: 22,3kW, temp.spalin: 160°C; sprawność: 84,0%; tlen: 7,9% (test 3-godzinny)

2. Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl:

16.05 – moc: 19,6kW, temp.spalin: 164°C; sprawność: 81,3%; tlen: 8,9%

dlaczego są takie rozbieżności?

z bruli większa moc 22,3kW i temp 160 st a eCoal 20kW i też 160?

Przepisałeś dobrze a napisałeś inaczej.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś ???