karoka65 08.01.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 czp w podtrzymaniu ma normalne nastawy jak dwustanowy i nie wahaj użyć się tego co oferuje.Jak na długo wchodzi w nadzór to przegrzeje ci jak każdy sterownik przy złych nastawach.Widać że również bardzo mocno przeholowałeś z mocą kotła.Zobaczysz jak ładnie zacznie pracować jak zrobi się chłodniej i zwiększy się zapotrzebowanie na ciepło.Daj fona na priva zawsze można coś przedyskutować a ja nie lubię dużo pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.01.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 karoka: Mógłbyś podpiąć link do swojego sterownika w stopce. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Jasne - wieczorem zmienię mu te parametry podtrzymania - no ale to nie zmieni chyba faktu, że i tak o ponad te 6 st. C podciąga tem. wyżej niż zadana 42 st C - to w tym wypadku bruli był posłuszniejszy no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.01.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Kto wie... może kiedyś ecoal trafi pod strzechy "nie niebeskich" użytkowników.... Może niekoniecznie potrzebna była blokada kupna niezależnemu użytkownikowi skoro tak sobie nieźle radzi? Ciekawi mnie okrutnie jak wyjdzie porównanie ekonomiczne zużycia ekogroszku. Nie jest do końca jak piszesz z tą blokadą. Nie ubliżając nikomu ale jako inteligentny sterownik jest przeznaczony dla tych którzy nie bali się nowości i zaryzykowali na starcie w nowe technologie i jest do kupienia nawet teraz dla ludzi pokroju sterownika którzy są na tyle obyci z kotłem żeby doregulować ilość powietrza a nie jest to trudne. Większy problem gdy nie ma przesłony na dmuchawie i producent dobrał nieodpowiednią do palnika a jest tak niejednokrotnie. Co do zużycia paliwa to powiem tak gdy kocioł idzie w pracy ciągłej ze stałym nadmuchem i żeby tak mógł pracować muszę zwiększyć minimalnie temp. na instalacji żeby zwiększyć odbiór i wtedy spala więcej ale utrzymując większą temp. w domu co jest bardzo mile widziane przez domowników bo pisanie przez użytkowników PCi czy gazowników że temp 20 czy 20,5 to komfort jest bzdurą chyba że dla eskimosa a ja musiałbym się raczej pakować z chaty. Gdy doprowadzam kocioł do pracy dwustanowej obniżając delikatnie temp. to zaraz apetyt kotła maleje i jest raczej normalne porównując do innych sterowników które dane mi jest użytkować. Myślę że jak bardziej się ochłodzi kocioł pracując ze stałym nadmuchem spali adekwatną ilość paliwa do potrzeb i porównywalną do tego co na innych sterowaniach. Ale jeszcze zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.01.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Zgadza się, teraz blokada stała się mniej rygorystyczna to bardzo dobrze, co prawda na razie użytkownik (nie producent) nie może go kupić ale może i to się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.01.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Zgadza się, teraz blokada stała się mniej rygorystyczna to bardzo dobrze, co prawda na razie użytkownik (nie producent) nie może go kupić ale może i to się zmieni. Andrzej jest do kupienia ale patrz jak napisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 08.01.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Skoro już Szanowni Panowie o zużyciu mówimy, to proszę, liczone na szybko, na podstawie kociołka Kolegi Kid1 Od ostatniego zasypu (01.01.2012 21:34 do dzisiaj czyli 08.01.2012 10:20) zużył mu jego NIEBIESKI pracujący jako 16 kW (nie wiem, co ma naprawdę) średnio 0,64 kg/h. Licząc technicznie: średnia moc oddana wodzie to między 3 a 3,5 kW (z dokładnością poniżej 5%) Czyli jego kociołek dając mu komfort cieplny w domciu (histereza 0,3 nastawy ok. 22,5 - 23) plus cały czas do dyspozycji CWU o co najmniej zadanych parametrach pracował poniżej 20% mocy znamionowej (16 kW), Przyjmując koszt kg paliwa na poziomie 1 PLN za niecałe 65 groszy na godzinę ma on i jego familia wszystko, co cieplnie w domciu potrzeba. Dużo, to czy mało? Nie wiemy jak wielki ma dom. A znając realia, gdy Waniuszka w lutym nieco dmuchnie w kierunku warszawskim, to mu zużycie jednostkowe w dół i to mocno poleci. Oczywiście koszt dobowy będzie większy, ale i tak jednostka ciepełka będzie jeszcze tańsza. Odpowiedzcie sobie sami: czy ten, kto Wam kocioł dobierał to był fachman, czy może .... Kto za to zapłaci? Oczywiście Wy. Bo tak to już jest, gdy się nie słucha, tych, co wiedzą, co mówią. Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę cieplutkiej zimy zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.01.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Odpowiedzcie sobie sami: czy ten, kto Wam kocioł dobierał to był fachman, czy może .... Kto za to zapłaci? Oczywiście Wy. Bo tak to już jest, gdy się nie słucha, tych, co wiedzą, co mówią. Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę cieplutkiej zimy zawijan_2 wszystko pięknie, tylko gdzie te kotły o mocach 5-7 kW, czy 10-12 kW. Do wyboru fajkowe, tłokowe, rynnowe i innej wszelakiej maści? Nawet mając świadomość, czy dobre doradztwo, bardzo trudno dobrać kocioł do swoich potrzeb. Małych kóciołkow jak na lekarwsto, a królują kobyły 25 kW-atowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.01.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ale mamy już bardzo dobre kotły o mocach 16 czy 17kW a tu już nie 25 czy 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 08.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Vld Odpowiadam: Bo przez długi czas nawet duże hurtownie - utrzymujące "insztalatorów" mniejszych nie chciały.Podobnie z tym tzw. rusztem awaryjnym. Bez rusztu kotła nie sprzedasz, choć byłby znacznie lepszy niż ten z rusztem.To stado cwaniaków zarabiających dodatkowo na różnych "niezbędnych" zaworach 3 - 4 drogowych i innych bajerach potrzebnych w większości instalacji jak dziewce wszetecznej majtki NIESTETY dyktuje warunki. Gdyby w końcu ktoś w tym kraju doszedł do rozumu i skończyłby się niższy VAT, a było normalnie: składowe - wg jednej stawki, robocizna wg jednej stawki, to by się nieco unormowało. Gdyby prawo działało tak jak powinno, to "garażowicze" mogliby co najwyżej przęsła do płotów spawać, a nie kotłami na cudzej myśli opartych na szaro handlować. Duzi producenci ponoszą wszystkie koszty, w tym badań itp. a cwaniaczki szemranym marketingiem (30% mniejsze zużycie, jasno żółty płomień itp.) kasiorę na ich grzbiecie tłuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dopowiem że nie jestem konstruktorem ani żadnym autorytetem w tym temacie ale mamy na szczęście tutaj takich.Myślę że zaprojektowanie małego wymiennika nie jest problemem, problemem jest brak tak małych palników i tutaj jest problem żeby zbudować palnik który będzie mógł na dobrej sprawności pracować na niskiej mocy.Ale to tylko moje spostrzeżenie i nie wiem czy słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.01.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 karoka: "Co do zużycia paliwa to powiem tak gdy kocioł idzie w pracy ciągłej ze stałym nadmuchem i żeby tak mógł pracować muszę zwiększyć minimalnie temp. na instalacji żeby zwiększyć odbiór i wtedy spala więcej ale utrzymując większą temp. w domu co jest bardzo mile widziane przez domowników bo pisanie przez użytkowników PCi czy gazowników że temp 20 czy 20,5 to komfort jest bzdurą chyba że dla eskimosa a ja musiałbym się raczej pakować z chaty." No i w tym wypadku nie masz racji.Najprościej rzecz ujmując wymiana ciepła poprzez grzejniki odbywa się w 90% poprzez konwekcję i 10% poprzez promieniowanie. W przypadku ogrzewań płaszczyznowych jest dokładnie odwrotnie. Dlatego temperatura odczuwalna może być osiągnięta na takim samym poziomie co w przypadku grzejników, ale dla temperatury rzeczywistej o 2-3*C niższej. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.01.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Vld Odpowiadam: . nie pozostaje nic innego jak z diagnozą się zgodzić i czekać na nowe lepsze czasy ... i oby w tych lepszych czasach, całkiem nam nie zakazano węgla używać ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 08.01.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Czy może ktoś się orientuje gdzie można dokupić (o ile w ogóle można) uszczelkę do zasobnika, bo moja pękła i teraz z kosza wydobywa się dym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.01.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 nilsan o temperaturze odczuwalnej to pogadaj z moją żoną ale nie będzie to łatwa i przyjemna rozmowa, już ci współczuję Co do twojej prośby do wstawienia linka do stopki to kto chce to znajdzie a mam mocno obciążone łacze radiowe i jak każdy zacznie lukać na kupę to nie będzie szło dostać się do stera, już teraz chwilami nie mogę wejść na wykresy. Niestety w mojej miejscowości nie mam szans na razie na większe łącze a w tej chwili 4 kompy (dzieci w domu), konsola, N-box i 3 stery i druty czerwone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.01.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 No z zużyciem trochę się martwię o niebieskiego a to stąd, że zapotrzebowanie na ciepło nikłe a on biedny w podtrzymaniu zamiast stać na 42 st C to buja się nawet do 48 i tu w tym momencie traci w stosunku do bruliego a nawet tym stanem podtrzymania w domu mi przegrzał deczko. ustawiłem go jako Eko plus 16 kw to już niżej chyba nie można a i tak jest za mocno wysterowany To to oszukaj kalibracja czujnika CO,zawyż o 2-3 deg i się zacznie odstawiać. Mi też to kiedyś podpowiedziano i się sprawdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 08.01.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 AgaDo czasu aż nie przyślą Ci uszczelki (Dzwoń jutro raniutko do OGNIWA) proponuję (dla BEZPIECZEŃSTWA) uszczelnić pokrywe czymkolwiek samoprzylepnym (taśma pakowa, plaster med. itp.)Albo poświęć jakiś starszy kawałek tkaniny. Po otworzeniu klapy połóż kawał folii z rozciętego worka choćby na śmieci, na to tą tkaninę i zamknij klapę dociągając na max. zatrzask. Po chwili przestanie dymkować.I koniecznie szybko ściągaj uszczelkę z serwisu lub od producenta kotła. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Czy może ktoś się orientuje gdzie można dokupić (o ile w ogóle można) uszczelkę do zasobnika, bo moja pękła i teraz z kosza wydobywa się dym. Jak chcesz mieć tak oryginalnie to zadzwoń do producenta, pewnie ci przyślą, a domowym sposobem żeby nie mieć na razie smrodu to ten rant gdzie łączy się gardziel z zasobnikiem możesz zabezpieczyć folią aluminiową zakładając na ten rant dookoła, folia dobrze się zawija i profiluje. Panie Sławku wiem że to wasz patent metodą domową hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.01.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 zawijan2: Osobiście ze stosowania zaworów 3D i 4D bym nie rezygnował, ponieważ w wielu rozwiązaniach są one potrzebne. Nie wszystko w sensowny sposób da się załatwić na inteligentnych pompach. Poza tym mówisz o kotłach automatycznych, których konstrukcja wywodzi się z kotłów DS pracujących na niskich deltach T i wysokich przepływach, co wynika przede wszystkim z przyjętej w nich metody spalania paliwa. Oprócz tego są również kotły GS pracując na przeciwstawnych do DS parametrach i tam stosowanie zaworów 3D oraz 4D jest jak najbardziej wskazane.Natomiast zgadzam się, że wciskanie przez sprzedawców tych zaworów obligatoryjnie do każdego kotła, bez wiedzy na temat jego zasady działania, jest wysoce naganne. Naganne są również ukute przez lata stereotypy pracy i sposobów podłączania kotłów stałopalnych do instalacji CO. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Aga pękła ci ta pod pokrywą zasobnika czy między zasobnikiem a gardzielą ?Z resztą masz podpowiedzi do obydwu przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts