Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Qrde.

Minertu

Masz jak w banku. Gdy będę jechał do Biecza, to Cię wezmę ze sobą. Na swoją odpowiedzialność. I na dodatek załatwię Ci wszystkie glejty na wejście.

Skoroś tak techniki ciekaw. ;)

A JT to jeden z niewielu w tej branży, który wie co robi. Bo fachowiec. Nie tylko po szkołach. Praktycznie też.

Trzymaj się go też. Choć w stosunku do O. to jeszcze malutki. Ale z całego serca życzę mu, aby wyrósł na potentata - choćby na swoim terenie - na początek.

:bye:

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podpisuję się po tym rękami i nogami. Podejrzewam nawet, że ta pomoc nam "niebieskopalaczom" odbywa się kosztem co niektórych rodzin, co ja osobiście bardzo doceniam i chwalę "na każdym odpuście".

Heh, coś w tym jest. Moja żona mówi czasami że powinienem wziąć ślub raczej z laptopem.

Podpisuję się po tym rękami i nogami. Podejrzewam nawet, że ta pomoc nam "niebieskopalaczom" odbywa się kosztem co niektórych rodzin, co ja osobiście bardzo doceniam i chwalę "na każdym odpuście". Zresztą ta pomoc jest widoczna gołym okiem. Wystarczy poczytać posty. Chyba nie ma forumowicza tego wątku, który by nie skorzystał z rad Zwijanów, którzy przecież (jak można wywnioskować czytając to forum) zęby zjedli na OE i OEP. Z ES z kolei ja w ciągu ostatnich 2 miesięcy miałam kontakt telefoniczny wiele razy. Nigdy nie usłyszałam w ich głosie zniecierpliwienia, a pomoc uzyskałam zawsze, do tego stopnia, że dwa razy miałam wymienianą płytkę sterownika.

Konkludując: nie szukajmy tego czego nie zgubiliśmy i nie zaglądajmy tam gdzie nas nie ma.

Jest dokładnie tak jak piszesz i mario633 dwa posty niżej.

A swoją drogą.... napisz Aga w jaki sposób uszkodziłaś uszczelkę - tak ku przestrodze innym "niebieskim"

Qrde.

Minertu

Masz jak w banku. Gdy będę jechał do Biecza, to Cię wezmę ze sobą. Na swoją odpowiedzialność. I na dodatek załatwię Ci wszystkie glejty na wejście.

Skoroś tak techniki ciekaw. ;)

A JT to jeden z niewielu w tej branży, który wie co robi. Bo fachowiec. Nie tylko po szkołach. Praktycznie też.

Trzymaj się go też. Choć w stosunku do O. to jeszcze malutki. Ale z całego serca życzę mu, aby wyrósł na potentata - choćby na swoim terenie - na początek.

Jestem pewien,że wyrośnie.

A skoro JT to producent malutki to O musi być ogromne.

JT to pełno wymiarowe boisko piłkarskie ( o ile nie większe) jaki jest stosunek JT do O?

JUSTYNA KOWALCZYK NICZYM ECOAL

Znowu nasza "Kasina Wielka" pokazała kto rządzi. Dała przeciwniczkom popalić, choć ją od czci i wiary kupa odsądzała.

I się q.rcze rozmarzyłem:

1. Zdalny pełny serwis kociołkow przez sieć.

2. Użytkownik wykupuje abonament i zapomina, ze ma kocioł węglowy w domciu.

3. W wersji full paliwko markowe na czas sami do domciu przywiozą, kociołek o czasie wyczyszczą, zakonserwują, przestawią, nastawią wg oczekiwań komfortu zlecającego.

4. Itd. Itp. Itd.

No co? Pomarzyć nie wolno?

:confused:

Edytowane przez zawijan_2

JUSTYNA KOWALCZYK NICZYM ECOAL

Znowu nasza "Kasina Wielka" pokazała kto rządzi. Dała przeciwniczkom popalić, choć ją od czci i wiary kupa odsądzała.

I się q.rcze rozmarzyłem:

1. Zdalny pełny serwis kociołkow przez sieć.

2. Użytkownik wykupuje abonament i zapomina, ze ma kocioł węglowy w domciu.

3. W wersji full paliwko markowe na czas sami do domciu przywiozą, kociołek o czasie wyczyszczą, zakonserwują, przestawią, nastawią wg oczekiwań komfortu zlecającego.

4. Itd. Itp. Itd.

No co? Pomarzyć nie wolno?

:confused:

Ja bym dodał do tego jeszcze wykonawstwo: projekt + instalacja.......... oczywiście klient zamawia wszystko razem lub też jedną z usług - w zależności od potrzeb i stanu posiadania.

Minertu

W krzywym lustrze, to co się nam (:confused:) normalne wydaje, ponoć de facto malutkie i niezbyt robotne :)

Weź na przesłuchanie, to się przyzna.

:p

Napisałem co widziałem a obszedłem wszystko i wrażenie zostało bo do domku mi było spieszno.

Fundament już na nową halę wylany ,wszystko czeka do poskładania a już Pan JT wie,że i to będzie za małe.

:) az taki ciekawski nie jestem i co mogłem usłyszeć i się dowiedzieć to usłyszałem i się dowiedziałem.

Nikt większych planów raczej nie zdradza.

Kolega Jarecki w #5339 napisał:

Kocioł o mocy 35kW, ale kolega palnik na mniejszy wymienił, ma 25kW, przypuszczam,że identyczny jak Karoka, więc te dwa kotły można względem siebie porównywać, bo serca mają takie same, tyle,że na innych domach i instalacjach pracują

No to liczymy na szybko:

Kolega CZP01 do tej pory ma zapotrzebowanie rzędu 0,65 kg/h. Wynik bardzo podobny do Kid 1.

No i co?

Wymiennik 35 kW. Skorygowany konstrukcją wewnętrzną drogą e-mailową z niżej podpisanym.

Palnik ponoć 25 kW.

Wentylator, ktorego eCoal wcześniej nie widział na swoje plastikowe oczęta.

A jedzie na 3 - 3,5 kW. I jeszcze ma domek przegrzany, bo nie realizuje do końca tego, co mu się korespondencyjnie zaleca.

A jeszcze by ze 3 - 5 groszy na godzinę zaoszczędził. :)

Dobry to wynik, czy zły?

Czy są jeszcze jakieś pytania do grupy zawijana?

Ukłony dla wszystkich, którzy wcześniej nie widzieli, a uwierzyli.

:):bye:

pisałeś, że wielkie monstrum, wcale nie takie ogromne.

Uzupełniłem tylko info, bo być może nie wiedziałeś, że palnik jest obecnie mniejszy 25kW.

Czy dobry wynik, to się okaże za dni kilka.

Tutaj będzie obiektywnie widać, czy na eCoalu pójdzie podobna ilość paliwa co na Bruli.

Ogólnie chodzi jednak o to, aby użytkownik był zadowolony i to bym traktował priorytetowo a te kilka gram w lewo czy prawo to na granicy błędu statystycznego (trochę więcej cwu, może mocniej zawieje czy się bardziej wychłodzi na zewnątrz).

Czy mogę liczyć na odpowiedź na wcześniejsze pytanie?

Z każdym sobie poradzi.

Potrzebny jest tylko ktoś, kto sfinansuje prace badawczo-wdrożeniowe.

Za darmo - umarło. Już bardzo dawno temu.

Ze złym palnikiem nie widzę tego w różowych barwach.

Do źle napowietrzonego to już lepiej Bruli czy jakiś inny dwustanowy..... i będzie spokój.

Bardzo dobrze, że za darmo umarło. Było by jeszcze miło, aby porządek jakiś prawny był..... a nie taka wolna amerykanka, badania dobrowolne itd... biurokracja i tony bzdetnych papierów.

Oczywiście. CZP01 zasypał się dopiero wczoraj. Dlatego obliczenia na szybko, obarczone pewnym błędem. Ale jednak.

Nie siedzi w kotłowni, nie gryzie paznokci, co by tu jeszcze...

Jak już pisał mój GURU - eCoal jest dla tych, którzy wiedzą, że każda godzina ich życia kosztuje. Więc lepiej poświęcić czas na to na czym się człowiek zna, miast próbować się uczyć w KUWM (kotłowy uniwersytet wieczorowy muratora :)) od często "pogońskich wykladowców nie mających ZPOTCP*" - lepiej ten czas przeznaczyć na to, na czym się człek zna.

* ZPOTCP - zielone pojęcie o tym, co piszą

Prawdopodobnie przy załadunku węgla, bo jak się wsypuje węgiel do zasobnika, to worek opiera się na rancie, tym właśnie z uszczelką i jedna od drugiej się odkleiła czy też pękła wzdłuż. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to wygląda jakby były dwie uszczelki, jedna na drugą naklejona. Trzeba więc będzie opracować inny sposób zasypywania, bo inaczej cały czas będę miała problem z uszczelką.

zawijan2

Tutaj to wszyscy czynnie biorący udział sa pozytywnie zakręceni.

CZP01 przecież na Brulim pracował i myślę, że także do kotłowni wielce nie latał.

Nie sądzę, aby Karoka także godzinami w kotłowni z Brulim czy Cobrą siedział.

A że człek ciekawy, to i kombinować lubi.

eCoal do takich bardzo prostych urządzeń nie należy, ale cała aktywna brać na forum wzajemnie sobie pomagać potrafi czy to w sprawie bruli, czy eCoala czy też cobry...

Proste to jest dla kogoś, kto z danym urządzeniem już dłużej pracuje.

Edytowane przez Jarecki79

Prawdopodobnie przy załadunku węgla, bo jak się wsypuje węgiel do zasobnika, to worek opiera się na rancie, tym właśnie z uszczelką i jedna od drugiej się odkleiła czy też pękła wzdłuż. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to wygląda jakby były dwie uszczelki, jedna na drugą naklejona. Trzeba więc będzie opracować inny sposób zasypywania, bo inaczej cały czas będę miała problem z uszczelką.

Nie chodzi o inny sposób zasypywania, tylko o uszczelkę w innym miejscu.

Zgłoś to do Ogniwa, niech wiedzą jaki jest problem, to pewnie wpadną na pomysł jak położenie uszczelki zmienić....

Ja takiego problemu nie mam....