Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od pewnego czasu czytam ten wątek i pomimo istniejącej wątpliwości jakie źródło ciepła wybrać -czy piec na eko groszek czy pc, opcja z kotłem ogniwo eko plus zaczyna być interesująca. Nie wiem tylko jakiej mocy piec brać pod uwagę (16-25 KW) i z jakim zużyciem eko groszku na sezon mniej więcej mam się liczyć

Konkretniej - w domu jest 3 mieszkańców ok 200 m2, 274 podłóg jest dobrze izolowany ,ściana Ytong 400 + 20 cm grafit styro, 30 cm na dachu, 20 podłoga wszystkie okna łącznie z dachowymi 0,8

Czy przy wykorzystaniu pieca na eko groszek można użyć rury z nierdzewki tzw. wymiennika ciepła odzyskującego ciepło ze spalin ?

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od pewnego czasu czytam ten wątek i pomimo istniejącej wątpliwości jakie źródło ciepła wybrać -czy piec na eko groszek czy pc, opcja z kotłem ogniwo eko plus zaczyna być interesująca. Nie wiem tylko jakiej mocy piec brać pod uwagę (16-25 KW) i z jakim zużyciem eko groszku na sezon mniej więcej mam się liczyć

Konkretniej - w domu jest 3 mieszkańców ok 200 m2, 274 podłóg jest dobrze izolowany ,ściana Ytong 400 + 20 cm grafit styro, 30 cm na dachu, 20 podłoga wszystkie okna łącznie z dachowymi 0,8

Czy przy wykorzystaniu pieca na eko groszek można użyć rury z nierdzewki tzw. wymiennika ciepła odzyskującego ciepło ze spalin ?

:bash::bash::bash:

Czy to tylko ja jestem tak durny, że czytam 200 parę stron wątku zanim zadam pytanie ?

hmmm gdzie by tego posta wcisnąć, a tu napisze.. najwyżej się gdzieś skopiuje, jak komuś nie będzie pasował albo znowu będzie jakaś wojenka ;) Otóż otrzymałem zaproszenie od firmy ELEKTRO-SYSTEM s.c. -producenta sterowników ecoal i bruli do wizyty w ich firmie w celu zapoznania sie z ich wyrobem,zobaczyć na własne oczy firmę , podyskutować jako użytkownik ich wyrobu (sterownik bruli) o ich produkcie , z zaznaczeniem że kilka osob z forum również będzie w tym dniu w firmie ELEKTRO-SYSTEM - No i to już była gratka- każdy chciałby poznać osoby ktore kryją się pod nikami , w sumie nie wiem dlaczego mnie wybrano (chyba TYLKO dlatego że uzytkuję wyrób E-S bo przczecież kłócę się zarówno z jareckim jak i zawijanem ;) - nie mam nic wspolnego z branżą kotlarską, nie zajmuję się sprzedażą kotłów ani innym rzeczami z tym związanymi, acha miałem sterownik ognika,tatarka i teraz bruliego), wiec w piatek zapakowałem d.. w samochód i machnełem te skromne 450km ( trochę drogi mi się nadłożyło :o) zajechałem do firmy zapoznałem sie z użytkownikami forum ( nie zostałem przez nich upoważniony więc nie wymieniam ich ników) zapoznałem się z szefostwem i pracownikami (hehe 06-01 święto -a oni w robocie) co od razu rzuciło mi się w oczy??? są to bardzo młodzi ludzie, tak na oko to srednia ok 30 lat!! poklnęłem trochę na nasze paskudne drogi i wdaliśmy się w rozmowę ale to już w dalszej części...c.d.n. Edytowane przez Piotrek42

Po pierwsze

Aby zapobiec głupim sprzeczkom, zaczną od stwierdzenia, że nie czuje się obrażony. W najmniejszym stopniu.

Po drugie

W tym wątku - rzeczywiście - patrzę wyłącznie z perspektywy OE+ i eCoala. I z przyjemnością widziałbym, że inni w tym wątku też tak patrzą. Tylko wtedy możliwe jest, że się dogadamy. Nie interesują mnie tutaj inne kotły, bo nie o nich jest ten wątek.

Po trzecie

W przypadku kotła OE+ zawór 3/4D nie jest absolutnie niezbędny. Choć, umiejętnie zastosowany przez użytkownika znającego się na rzeczy, może być pożyteczny. Natomiast użytkownik nie posiadający stosownych umiejętności, któremu takie coś wsadzi bezmyślny instalator, może mieć z tego powodu sporo kłopotów.

Po czwarte

Rozdział "UKŁAD WODNY C.O." na moim blogu czeka na swojego autora. Ja jeszcze nie jestem gotów do jego napisania.

Możesz spróbować. Zapraszam.

zapomniałeś dodać:

AMEN

:p

A tak na marginesie

Ja np. wrzucam do swojego niebieskiego 30 - 50 kg na dobę i jestem zadowolony !!!

Bo grzeję 180 mkw nieocieplonego parteru w trakcie budowy...

Po skończeniu ma być prawie 380mkw i te 24 Kw muszą mi wystarczyć bez żadnych dodatkowych bajerów...

( nie licząc wężownicy schładzającej ) :rolleyes:

c.d

Na dzień dobry usyszeliśmy historię powstania firmy,następnie przeliśmy do zagadnień związanych już bezpośrednio zwiazanych ze sterownikiem... usłyszeliśmy jak firma chciała stworzyć sterownik z możliwością kontroli kotła przez net.. jak usiłowała zachęcić producentów...i w sumie nie bardzo byli zainteresowani...(bo wiecie panowie na co komu net w kotle, a po co stwarzać oprogramowanie jak te są dobre ( i tanie) etc (czyli tak jak pisał zawijan każdy to miał w nosie..)... jak doszło do spotkania panow z IPHW panów z Ogniwa i producentów sterownika,jak powstała koncepcja wykonania sterownika który będzie myślał za użytkownika, bedzie ...inny!! bedzie dobierał swoją prace na podstawie temp spalin czyli będzie pracował,OPTYMALNIE,CZYSTO, I BĘDZIE STEROWANY PRZEZ INTERNET...jak panowie doszli do porozumienia , to jak to panowie z E-S powiedzieli :) napisanie skrytów i skonfigurowanie tego wszystkiego to był już pikuś ;) zajęło im to jakies 3 lata...(jeszcze dziwicie się dlaczego sterowniki mają takie ceny??:) następnie produkty były testowne w kotłach oginiwo na konkretnych palnikach i kotłach,(dlatego ecoal jest dedykowany pod konkretne palniki i kotły-bo na tym był sprawdzany) no i od słow do czynów... trzeba zwiedzić zakład... ale to w dalszej części .. pisać dalej???

c.d.n

Edytowane przez Piotrek42

I jeszcze jedno

Pokłony ( b. niskie ) do Zawijanów za ich wiedzę i chęć dzielenia się nią !!!

Lubię testować, eksperymentować itd.

Ale jako człek z natury leniwy ( a jest to mój 1! kociołek ) nie lubię się uczyć rzeczy zbędnych.....

Proponuję malkontentom poczytać inne fora i porady na temat prawidłowych ustawień czasu podawania, przerwy itd...

- to nie na moją łysą głowę ;) ( chyba jesteśmy tu w większości ) lepiej już testować to co JUŻ JEST DOBRE SAMO W SOBIE ...

.. pisać dalej???

Piotrek, powiem szczerze, że nie jesteś godzien użytkowania takiego sterownika.

Taką mini relacje w pigułce to powinieneś pisać on-line na kolanie w czasie spotkania w Elektro-Systemie.

Teraz powinieneś napisać cały artykuł.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez Andrzej_M_

Piotrek, powiem strzeże, że nie jesteś godzien użytkowania takiego sterownika.

Taką mini relacje w pigułce to powinieneś pisać on-line na kolanie w czasie spotkania w Elektro-Systemie.

Teraz powinieneś napisać cały artykuł.

Pozdrawiam

Andrzej

Cały byś przeczytał po łebkach.Może nie Ty ale większość .

c.d

Od czegos trzeba zacząć zwiedzac zakład... jak myslicie od czego?? otóż... od stolika z kawą :)) po tych 450km, spalonych papierosach i zadawanych pytaniach, pić się chcialo przeokropnie ( uwierzycie że na jakieś 15-20 osób byłem jedyną!!! osoba palącą ) no to idziemy, ja jako osoba lubiąca sprzet komputerowy proszę o pokaznie firmy od strony zarzadzającej podglądem przez internet, wchodzimy do sali gdzie stoją 4-5 foteli, ekran (bagatelka 42 cale) widzimy skrypty w debianie,widowsa,os-a masę tabel, specjalnie dla nas zrobiono wizualizację tego wszystkiego, bo nie szło ogarnąć :) patrzymy na jakieś skromne z 10 komputerów, ogladamy malutką serwerownię (jakieś skromne z 50 przekazników)dowiadujemy się że serwer na którym stoi cały system wraz z archiwizacją mieści się we.......Francji i jest dodatkowo opłacany,dziwny trafem dowiadujemy się ze jednak sms-y które wysyłaja nasze kotły nie sa za free ale firma musi za nie płacić... masę kabli,generalnie wygladało jak u mnie za biurkiem x 50 :) dowiadujemy sie że firma znalazła receptę na podlączenie kotła za pomocą wifi bez AP (bardzo ciężko ustawić jak ktos się nie orientuje :) 2 małe przekazniki wielkości pudełeczka od zapałek jedno wkłada sie do bruliego/ecoala -a drugie do rutera i........tyle, chciałem wydębić zestaw do testów ale mi nie dali... ( chytrusy nie ;) ) ponoc to narazie jest na etapie testów..naprawde ogarnać to wszytko nie jest napewno łatwo,popatrzylismy pomlaskaliśmy (kto z nas nie chciałby miec takiego sprzętu w domu) i idziemy dalej.... dalej widzimy halę z różnymi rzeczami ,co się rzuca w oczy to masę płytek, obudów ,czujników, kabli od ecoala/bruliego (uwierzycie ze czujniki kabelki i płytki są montowane w zakładzie przez pracowników- a nie kupowane u chińczyków?) są również wydzielone miejsca dla programistów,do testowania nowych rozwiazaniań do całkowicie innych rozwiazań nie zwiazanch ze sterownikami ( firma nie żyje tylko z produkcji sterowników) naprawde duża hala z wieloma stanowiskami.

c.d.n

A tak na marginesie

Wiem, że porównania do samochodu są tu niezbyt miło widziane, lecz nie rozumiem czemu jak mamy kupić WOZODUP za kilkadziesiąt tyś. zł.i mamy określony budżet a chcemy to tamto i owo ... nie jesteśmy oburzeni jak zostają nam 2-3 marki do wyboru. Ten " cud techniki" na czterech kołkach posłuży nam ok 5 lat....

Godzimy się na to bo za nowinki techniczne i udogodnienia trzeba zapłacić ! A tu nie? To może wrócimy wszyscy do grawitacji w otwartym systemie...

Albo lepiej do lepianek i ognisk i nie damy się uszczęśliwiać " na siłę " nawiedzonym wizjonerom co dbają o naszą wygodę - ZA KASĘ !!!

- A by dać dobry przykład od dziś będę pracować za darmo - tylko jako entuzjasta...

No dobra wycofuję się - jutro poniedziałek i mój szef może to przeczytać :)

Tak na marginesie spróbuje zadać jeszcze jedno pytanie czy włączenie trybu pogodowego i ustawienie odpowiednio krzywej grzania ( tzn. np. temperatury 30 st C dla plus 10 st tem. zewn) spowoduje obniżenie w aktualnych warunkach temperatury w trybie podtrzymania eCoala czy nie ma to żadnego wpływu i dalej w tym trybie będzie przebijał za wysoko ?

Pytam aby niebieskiemu za dużo nie mieszać bez powodu.

c.d

Zwiedziliśmy już stanowiska komputerowe i.............niespodzianka szefostwo E-S zaprosiło na spotkanie równiez własciciela znanej firmy produkującej kotły ( jak wspomniałem nie jestem związany z branżą kotlarska więc nie wpisuje nazwy ,ale był to własciciel dużej firmy kotlarskiej z rejonu jak to mówi jarecki zagłębia kotlarskiego) NO.. to teraz zaczyna się jazda :DDD, pytamy sie praktycznie o WSZYSTKO!!! o budowę kotłów, palniki,sterowniki, zabezpieczenia kotłów na wypadek braku prądu, przegrzania, dawkowania, spalnia, opału, chyba własciciel firmy deczko się zdziwił że ktoś nie związany z kotlarstwem może miec tyle pytań, i sporą wiedzę na temat kotłów (haha przemaglowaliśmy własciciela firmy dość dokładnie- ale trzeba przyznać...wybrnął, acha przyjechał z drugą osoba może dlatego miał łatwiej ;) po tym gradzie pytań czas na odpoczynek ( znaczy papieroska) idziemy na stanowisko testownia kotłów, akurat na tapecie stoi kocioł na miał, tz miałowiec z szufladą...no i my już zaczynamy wybrzydzać ( a to kocioł testowy-tz surowy) a to zamkniecie krzywo, a to jakiś brzydki etc.. pierwsze co to w porównaniu do naszych kotłów na ekogroszek ten miałowiec chociaż ma TYLKO 20KW jest WIELKI naprawde gabaryty ma spore..a zasobniczek malutki...jakies 80-90kgale patrzymy nawet fajnie chodzi.... no i zaraz dyskusja... kocioł 20Kw patrzymy na czujnki co2 a tu CZYSTO!!!!! poziom spalin praktycznie jak w spalaniu ekogroszku a kocioł miałowy!!!!! pytamy sie co i jak? i dowiadujemy się że E-S opracował sterownie do miałowca z naprawde dobrymi parametrami spalania, nie wiem czy to nie jest tajemnica firmy wiec szczegółów nie będz wyjasniał... ale okazuje się że to co tylu producentom spędzało sen z powiek udało się w E-S!! kocioł miałowy może konkurowac z kotłami na ekogroszek i to na sterowniku bruli..ufff ...dość na dziś....

c.d.n