Piotrek42 08.01.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dziwne???? Mnie nie ma, a wojna jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 08.01.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Aby nie było później jakiegoś eges szmeges. Ponowna edycja wyniknęła z doklejenia tego: "...ale jak dla mnie odpowiedź ta była wymijająca ..." tak później napisał s. To niech wklei całą pocztę. Poczytamy, zobaczymy. chyba sobie żarty robisz edycja była bo nie zauważyłem że zamiast napisać wymijająca napisałam wymiatająca to odp. od ciebie (NAPISZ O CO PYTAŁEM BO TO JEST WAŻNE) Szanowny Kolego, Pół domu w podłogówce, czyli max. temp. wody to 40 stopni. Grzejniki również zapewne wysokosprawne np. typu Ferroli lub podobne. Dom dobrze ocieplony z porządnymi oknami. Fundamenty izolowane (tak mniemam). No liczymy: przyjmując dla takiej konstrukcji zapotrzebowanie na poziomie 60 W/m2 (przy średniej wys. 2,5 m) x 205 m2 = 12,3 kW. Dokładając do tego 2 - 3 dla CWU otrzymujemy odpowiedź: OE+ 16 kW całkowicie wystarczy. Tym bardziej, że z bardzo wysoką sprawnością potrafi iść nonstop z mocą 20 kW. Wg statystyki dni mroźnych jest tylko ok. 5% całego sezonu grzewczego. Budowla szybko ciepła nie traci. Rzeczywiste zapotrzebowanie roczne dla takiego domu wyniesie nie więcej 10 kW + CWU. Ważną rzeczą jest aby już jesienią, gdy budynek posiada w sobie zakumulowane znaczne ilości ciepła jako pozostałość z lata nie dopuścić do jego wychłodzenia nadmiernego. Sterownik eCoal jest do tego przystosowany. Zdrowych Spokojnych Świąt Sławomir Janiszewski vel zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Zawijan2, pytałeś o sekundanta, to się zgłosiłem. Zwracam Ci uwagę, bo przeginasz. Możliwe, że powinien Ci ją zwrócić Twój zwierzchnik.Nie wiem co brałeś w ostatnich godzinach, ale wyraźnie Ci to nie służy. Wyluzuj, odpocznij, odejdź od komputera, przeczytaj ze spokojem jutro tych kilka ostatnich stron i może dojdziesz do wniosku, że kogoś przeprosić wypada. Skresz nie napisał nic z tego, co tutaj insynuujesz:Napisał tak:"żeby napisać całą prawdę to wyjaśnię dostałem jedynie odpowiedź jeśli chodzi o dobór kotła (po napisaniu na PW) ale jak dla mnie odpowiedź ta była wymijająca chodź i tak między innymi dzięki niej kupiłem 16KW do domu 205m2 " aby było to tutaj #5393:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5108363&viewfull=1#post5108363 Napisał,że mu dobrze poleciłeś moc. Dalej to już szkoda Twoich wypowiedzi komentować.Wrzuć na luz, zrób sobie spacer, przeczytaj jutro ze spokojem wszystko raz jeszcze i może dojdziesz do wniosku, że komuś przeprosiny się należą. Sekundatem być mogę.Widzę to tak:1. Kolega skresz przypomina swoje wymagania2. Rozumiem,że za radami nilsana i minertu jest jakaś wersja do wykonania.3. Po wykonaniu tej wersji wklejone zostaną zdjęcia wraz z opisem4. Ty udowodnisz lub nie, że 1/3 z tych dodatków można wyciąć i wszystko będzie działać tak, jak Skresz sobie życzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.01.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 hmmm kocioł jest poprawnie dobrany...ja w czwartek proponowałem sprzegło, pewnie ta opcja była by tańsza jak kol nielsana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Mam pytanie związane z grzaniem CWU w trybie normalnym tak jak teraz mam ustawione. Kocioł przebił aż do 50 st C temperatura zadana CWU to 45 a ten grzeje do 43 st C i wyłącza pompę CWU o co chodzi??? Histerezę CWU mam ustawiona na 2 st C - no ale kocioł powinien dogrzać CWU do zadanej a nie do zadanej minus histereza - ma ktoś jakiś pomysł ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.01.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 zawijan: "Ośmielę się wyrazić pogląd, że zawór 3D lub 4D zupełnie nie jest potrzebny z punktu widzenia kotła. Kocioł go nie potrzebuje. Jest potrzebny, a czasem nawet niezbędny, z punktu widzenia instalacji wodnej. Tam, z drugiej strony lustra. " Akurat tamtą stronę lustra bardzo dobrze znam. Twoją oglądam bacznie od czterech lat. Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że zawór 3/4D na pewno nie szkodzi, a w przypadku licznych kotłów jest wręcz niezbędny. Nie możesz patrzeć na świat kotłów jedynie z perspektywy OE+ i eCoala. Ponieważ jest to kocioł pracujący na małych deltach T i dużych przepływach. tylko w tego typu kotłach taka praca jest możliwa. A świat kotłów póki co nie ogranicza się tylko do OE+. nilsan A wątek ten dotyczy tego rozwiązania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Kto wie? Kto wie? A swoją drogą chciałbym zobaczyć tą liczną rzeszę zadowolonych "projektantów" czy instalatorów" z takiego rozwiązania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 08.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Od pewnego czasu czytam ten wątek i pomimo istniejącej wątpliwości jakie źródło ciepła wybrać -czy piec na eko groszek czy pc, opcja z kotłem ogniwo eko plus zaczyna być interesująca. Nie wiem tylko jakiej mocy piec brać pod uwagę (16-25 KW) i z jakim zużyciem eko groszku na sezon mniej więcej mam się liczyćKonkretniej - w domu jest 3 mieszkańców ok 200 m2, 274 podłóg jest dobrze izolowany ,ściana Ytong 400 + 20 cm grafit styro, 30 cm na dachu, 20 podłoga wszystkie okna łącznie z dachowymi 0,8Czy przy wykorzystaniu pieca na eko groszek można użyć rury z nierdzewki tzw. wymiennika ciepła odzyskującego ciepło ze spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.01.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Od pewnego czasu czytam ten wątek i pomimo istniejącej wątpliwości jakie źródło ciepła wybrać -czy piec na eko groszek czy pc, opcja z kotłem ogniwo eko plus zaczyna być interesująca. Nie wiem tylko jakiej mocy piec brać pod uwagę (16-25 KW) i z jakim zużyciem eko groszku na sezon mniej więcej mam się liczyć Konkretniej - w domu jest 3 mieszkańców ok 200 m2, 274 podłóg jest dobrze izolowany ,ściana Ytong 400 + 20 cm grafit styro, 30 cm na dachu, 20 podłoga wszystkie okna łącznie z dachowymi 0,8 Czy przy wykorzystaniu pieca na eko groszek można użyć rury z nierdzewki tzw. wymiennika ciepła odzyskującego ciepło ze spalin ? :bash: Czy to tylko ja jestem tak durny, że czytam 200 parę stron wątku zanim zadam pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.01.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) hmmm gdzie by tego posta wcisnąć, a tu napisze.. najwyżej się gdzieś skopiuje, jak komuś nie będzie pasował albo znowu będzie jakaś wojenka Otóż otrzymałem zaproszenie od firmy ELEKTRO-SYSTEM s.c. -producenta sterowników ecoal i bruli do wizyty w ich firmie w celu zapoznania sie z ich wyrobem,zobaczyć na własne oczy firmę , podyskutować jako użytkownik ich wyrobu (sterownik bruli) o ich produkcie , z zaznaczeniem że kilka osob z forum również będzie w tym dniu w firmie ELEKTRO-SYSTEM - No i to już była gratka- każdy chciałby poznać osoby ktore kryją się pod nikami , w sumie nie wiem dlaczego mnie wybrano (chyba TYLKO dlatego że uzytkuję wyrób E-S bo przczecież kłócę się zarówno z jareckim jak i zawijanem - nie mam nic wspolnego z branżą kotlarską, nie zajmuję się sprzedażą kotłów ani innym rzeczami z tym związanymi, acha miałem sterownik ognika,tatarka i teraz bruliego), wiec w piatek zapakowałem d.. w samochód i machnełem te skromne 450km ( trochę drogi mi się nadłożyło ) zajechałem do firmy zapoznałem sie z użytkownikami forum ( nie zostałem przez nich upoważniony więc nie wymieniam ich ników) zapoznałem się z szefostwem i pracownikami (hehe 06-01 święto -a oni w robocie) co od razu rzuciło mi się w oczy??? są to bardzo młodzi ludzie, tak na oko to srednia ok 30 lat!! poklnęłem trochę na nasze paskudne drogi i wdaliśmy się w rozmowę ale to już w dalszej części...c.d.n. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Po pierwsze Aby zapobiec głupim sprzeczkom, zaczną od stwierdzenia, że nie czuje się obrażony. W najmniejszym stopniu. Po drugie W tym wątku - rzeczywiście - patrzę wyłącznie z perspektywy OE+ i eCoala. I z przyjemnością widziałbym, że inni w tym wątku też tak patrzą. Tylko wtedy możliwe jest, że się dogadamy. Nie interesują mnie tutaj inne kotły, bo nie o nich jest ten wątek. Po trzecie W przypadku kotła OE+ zawór 3/4D nie jest absolutnie niezbędny. Choć, umiejętnie zastosowany przez użytkownika znającego się na rzeczy, może być pożyteczny. Natomiast użytkownik nie posiadający stosownych umiejętności, któremu takie coś wsadzi bezmyślny instalator, może mieć z tego powodu sporo kłopotów. Po czwarte Rozdział "UKŁAD WODNY C.O." na moim blogu czeka na swojego autora. Ja jeszcze nie jestem gotów do jego napisania. Możesz spróbować. Zapraszam. zapomniałeś dodać: AMEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 zapomniałeś dodać: AMEN Ps. Zwłaszcza podrugie i po trzecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 A tak na marginesie Ja np. wrzucam do swojego niebieskiego 30 - 50 kg na dobę i jestem zadowolony !!! Bo grzeję 180 mkw nieocieplonego parteru w trakcie budowy... Po skończeniu ma być prawie 380mkw i te 24 Kw muszą mi wystarczyć bez żadnych dodatkowych bajerów... ( nie licząc wężownicy schładzającej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) c.d Na dzień dobry usyszeliśmy historię powstania firmy,następnie przeliśmy do zagadnień związanych już bezpośrednio zwiazanych ze sterownikiem... usłyszeliśmy jak firma chciała stworzyć sterownik z możliwością kontroli kotła przez net.. jak usiłowała zachęcić producentów...i w sumie nie bardzo byli zainteresowani...(bo wiecie panowie na co komu net w kotle, a po co stwarzać oprogramowanie jak te są dobre ( i tanie) etc (czyli tak jak pisał zawijan każdy to miał w nosie..)... jak doszło do spotkania panow z IPHW panów z Ogniwa i producentów sterownika,jak powstała koncepcja wykonania sterownika który będzie myślał za użytkownika, bedzie ...inny!! bedzie dobierał swoją prace na podstawie temp spalin czyli będzie pracował,OPTYMALNIE,CZYSTO, I BĘDZIE STEROWANY PRZEZ INTERNET...jak panowie doszli do porozumienia , to jak to panowie z E-S powiedzieli napisanie skrytów i skonfigurowanie tego wszystkiego to był już pikuś zajęło im to jakies 3 lata...(jeszcze dziwicie się dlaczego sterowniki mają takie ceny?? następnie produkty były testowne w kotłach oginiwo na konkretnych palnikach i kotłach,(dlatego ecoal jest dedykowany pod konkretne palniki i kotły-bo na tym był sprawdzany) no i od słow do czynów... trzeba zwiedzić zakład... ale to w dalszej części .. pisać dalej??? c.d.n Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.01.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 08.01.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Pisać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ja albo zaprzeczę albo potwierdzę Na razie potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 08.01.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ja albo zaprzeczę albo potwierdzę Na razie potwierdzam Szczęściarze ... byli widzieli i słyszeli to teraz pisać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.01.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 I jeszcze jedno Pokłony ( b. niskie ) do Zawijanów za ich wiedzę i chęć dzielenia się nią !!! Lubię testować, eksperymentować itd. Ale jako człek z natury leniwy ( a jest to mój 1! kociołek ) nie lubię się uczyć rzeczy zbędnych..... Proponuję malkontentom poczytać inne fora i porady na temat prawidłowych ustawień czasu podawania, przerwy itd... - to nie na moją łysą głowę ( chyba jesteśmy tu w większości ) lepiej już testować to co JUŻ JEST DOBRE SAMO W SOBIE ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.01.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dowieriaj, no prowieriaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts