Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.. pisać dalej???

Piotrek, powiem szczerze, że nie jesteś godzien użytkowania takiego sterownika.

Taką mini relacje w pigułce to powinieneś pisać on-line na kolanie w czasie spotkania w Elektro-Systemie.

Teraz powinieneś napisać cały artykuł.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez Andrzej_M_

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piotrek, powiem strzeże, że nie jesteś godzien użytkowania takiego sterownika.

Taką mini relacje w pigułce to powinieneś pisać on-line na kolanie w czasie spotkania w Elektro-Systemie.

Teraz powinieneś napisać cały artykuł.

Pozdrawiam

Andrzej

Cały byś przeczytał po łebkach.Może nie Ty ale większość .

c.d

Od czegos trzeba zacząć zwiedzac zakład... jak myslicie od czego?? otóż... od stolika z kawą :)) po tych 450km, spalonych papierosach i zadawanych pytaniach, pić się chcialo przeokropnie ( uwierzycie że na jakieś 15-20 osób byłem jedyną!!! osoba palącą ) no to idziemy, ja jako osoba lubiąca sprzet komputerowy proszę o pokaznie firmy od strony zarzadzającej podglądem przez internet, wchodzimy do sali gdzie stoją 4-5 foteli, ekran (bagatelka 42 cale) widzimy skrypty w debianie,widowsa,os-a masę tabel, specjalnie dla nas zrobiono wizualizację tego wszystkiego, bo nie szło ogarnąć :) patrzymy na jakieś skromne z 10 komputerów, ogladamy malutką serwerownię (jakieś skromne z 50 przekazników)dowiadujemy się że serwer na którym stoi cały system wraz z archiwizacją mieści się we.......Francji i jest dodatkowo opłacany,dziwny trafem dowiadujemy się ze jednak sms-y które wysyłaja nasze kotły nie sa za free ale firma musi za nie płacić... masę kabli,generalnie wygladało jak u mnie za biurkiem x 50 :) dowiadujemy sie że firma znalazła receptę na podlączenie kotła za pomocą wifi bez AP (bardzo ciężko ustawić jak ktos się nie orientuje :) 2 małe przekazniki wielkości pudełeczka od zapałek jedno wkłada sie do bruliego/ecoala -a drugie do rutera i........tyle, chciałem wydębić zestaw do testów ale mi nie dali... ( chytrusy nie ;) ) ponoc to narazie jest na etapie testów..naprawde ogarnać to wszytko nie jest napewno łatwo,popatrzylismy pomlaskaliśmy (kto z nas nie chciałby miec takiego sprzętu w domu) i idziemy dalej.... dalej widzimy halę z różnymi rzeczami ,co się rzuca w oczy to masę płytek, obudów ,czujników, kabli od ecoala/bruliego (uwierzycie ze czujniki kabelki i płytki są montowane w zakładzie przez pracowników- a nie kupowane u chińczyków?) są również wydzielone miejsca dla programistów,do testowania nowych rozwiazaniań do całkowicie innych rozwiazań nie zwiazanch ze sterownikami ( firma nie żyje tylko z produkcji sterowników) naprawde duża hala z wieloma stanowiskami.

c.d.n

Edytowane przez Piotrek42

A tak na marginesie

Wiem, że porównania do samochodu są tu niezbyt miło widziane, lecz nie rozumiem czemu jak mamy kupić WOZODUP za kilkadziesiąt tyś. zł.i mamy określony budżet a chcemy to tamto i owo ... nie jesteśmy oburzeni jak zostają nam 2-3 marki do wyboru. Ten " cud techniki" na czterech kołkach posłuży nam ok 5 lat....

Godzimy się na to bo za nowinki techniczne i udogodnienia trzeba zapłacić ! A tu nie? To może wrócimy wszyscy do grawitacji w otwartym systemie...

Albo lepiej do lepianek i ognisk i nie damy się uszczęśliwiać " na siłę " nawiedzonym wizjonerom co dbają o naszą wygodę - ZA KASĘ !!!

- A by dać dobry przykład od dziś będę pracować za darmo - tylko jako entuzjasta...

No dobra wycofuję się - jutro poniedziałek i mój szef może to przeczytać :)

Tak na marginesie spróbuje zadać jeszcze jedno pytanie czy włączenie trybu pogodowego i ustawienie odpowiednio krzywej grzania ( tzn. np. temperatury 30 st C dla plus 10 st tem. zewn) spowoduje obniżenie w aktualnych warunkach temperatury w trybie podtrzymania eCoala czy nie ma to żadnego wpływu i dalej w tym trybie będzie przebijał za wysoko ?

Pytam aby niebieskiemu za dużo nie mieszać bez powodu.

c.d

Zwiedziliśmy już stanowiska komputerowe i.............niespodzianka szefostwo E-S zaprosiło na spotkanie równiez własciciela znanej firmy produkującej kotły ( jak wspomniałem nie jestem związany z branżą kotlarska więc nie wpisuje nazwy ,ale był to własciciel dużej firmy kotlarskiej z rejonu jak to mówi jarecki zagłębia kotlarskiego) NO.. to teraz zaczyna się jazda :DDD, pytamy sie praktycznie o WSZYSTKO!!! o budowę kotłów, palniki,sterowniki, zabezpieczenia kotłów na wypadek braku prądu, przegrzania, dawkowania, spalnia, opału, chyba własciciel firmy deczko się zdziwił że ktoś nie związany z kotlarstwem może miec tyle pytań, i sporą wiedzę na temat kotłów (haha przemaglowaliśmy własciciela firmy dość dokładnie- ale trzeba przyznać...wybrnął, acha przyjechał z drugą osoba może dlatego miał łatwiej ;) po tym gradzie pytań czas na odpoczynek ( znaczy papieroska) idziemy na stanowisko testownia kotłów, akurat na tapecie stoi kocioł na miał, tz miałowiec z szufladą...no i my już zaczynamy wybrzydzać ( a to kocioł testowy-tz surowy) a to zamkniecie krzywo, a to jakiś brzydki etc.. pierwsze co to w porównaniu do naszych kotłów na ekogroszek ten miałowiec chociaż ma TYLKO 20KW jest WIELKI naprawde gabaryty ma spore..a zasobniczek malutki...jakies 80-90kgale patrzymy nawet fajnie chodzi.... no i zaraz dyskusja... kocioł 20Kw patrzymy na czujnki co2 a tu CZYSTO!!!!! poziom spalin praktycznie jak w spalaniu ekogroszku a kocioł miałowy!!!!! pytamy sie co i jak? i dowiadujemy się że E-S opracował sterownie do miałowca z naprawde dobrymi parametrami spalania, nie wiem czy to nie jest tajemnica firmy wiec szczegółów nie będz wyjasniał... ale okazuje się że to co tylu producentom spędzało sen z powiek udało się w E-S!! kocioł miałowy może konkurowac z kotłami na ekogroszek i to na sterowniku bruli..ufff ...dość na dziś....

c.d.n

Tak na marginesie spróbuje zadać jeszcze jedno pytanie czy włączenie trybu pogodowego i ustawienie odpowiednio krzywej grzania ( tzn. np. temperatury 30 st C dla plus 10 st tem. zewn) spowoduje obniżenie w aktualnych warunkach temperatury w trybie podtrzymania eCoala czy nie ma to żadnego wpływu i dalej w tym trybie będzie przebijał za wysoko ?

Pytam aby niebieskiemu za dużo nie mieszać bez powodu.

Nie zejdzie niżej jak 42 deg z małym odchyłem

minertu jeszcze jedno poprzednie pytanko o CWU

Mam pytanie związane z grzaniem CWU w trybie normalnym tak jak teraz mam ustawione.

Kocioł przebił aż do 50 st C temperatura zadana CWU to 45 a ten grzeje do 43 st C i wyłącza pompę CWU o co chodzi???

Histerezę CWU mam ustawiona na 2 st C - no ale kocioł powinien dogrzać CWU do zadanej a nie do zadanej minus histereza - ma ktoś jakiś pomysł ???

minertu jeszcze jedno poprzednie pytanko o CWU

Mam pytanie związane z grzaniem CWU w trybie normalnym tak jak teraz mam ustawione.

Kocioł przebił aż do 50 st C temperatura zadana CWU to 45 a ten grzeje do 43 st C i wyłącza pompę CWU o co chodzi???

Histerezę CWU mam ustawiona na 2 st C - no ale kocioł powinien dogrzać CWU do zadanej a nie do zadanej minus histereza - ma ktoś jakiś pomysł ???

Nie wiem czy dobrze wyjaśnię.

Prawdopodobieństwo przy 50deg na kotle a 45 zadanej na CWU jest takie,że gdyby była lekka grawitacja na CWU mogło by dogrzać przy takiej temp CO samo,teraz widzisz,gdy temp na kotle jest tylko o 1,5deg mniejsza od zadanej CWU pompa pracuje aż osiągnie 45 deg zadane

Po wszelkich przebojach, chociażby ze względu na charakterystykę mojej instalacji CO doszedłem do wniosku, że najlepiej jest utrzymywać podobny poziom temperatury CO i CWU za pomocą ciągłej pracy pompy CWU.

Jak to uświadomił mi zawijan_2 rzeczywiście panuje tam największy rozbiór wody i skoki temperaturowe.

Obecnie przy plusowych temperaturach i tak zużywam 15 kilo grochu na dobę. Warto dodać że mam ustawiony priorytet CWU.

Oglądając własne wykresy widać na nich że CWU ma 17 włączeń na dobę.

Dogrzanie 120 litrów wody z 39 st do 41 st zabiera jej i kociołkowi 18 minut. W tym czasie centralne stoi i stygnie.

Uważam, że warto wymusić stałą pracę pompy CWU, o ile na to instalacja pozwala i pompka CWU nie będzie podbierała wody pompce CO.

Nie uważam również, że taki "wynalazek" jakoś szczególnie wpłynie na zużycie paliwa, bo jak raz pisałem 25 kilo badziewia z niebieskiego sklepu dla majstrów starczyło na 5 dni grzania wody do 55 st.

Poza tym większość e-coalowców ma obniżoną "kuźwę" grzania do 60-55 stopni CO dla (-10) stopni.

Tyle, jednym się przyda, innym nie. Wszystko zależy od chaty, instalacji i upodobań.

Pozdrawiam

c.d

Wracając jeszcze do stanowiska pomiarowego.... co jest największa trudnością w paleniu miałem?? w paleniu miałem największa trudnośc sprawia złe (brudne) spalanie miału, jak jest podawana porcja miału to z komina niestety ale wydobywają sie ogromne ilości sadzy z komina,pomijając kwestie ekologiczne paskudnie wygląda takie spalanie (nie na darmo mowi się że spalnie miałem to kopciuchy) funkcja ta została wyelimionowana przez odpowiedni dobór parametrów,obroty dmuchawy i masę innych czynników o których zapewne się nie dowiemy..wazne ze kocioł pracuje czysto... poda dawke paliwa ogrzeje co ma ogrzać i w przypadku braku odbioru ciepła kocioł przechodzi w podtrzymanie ,dzięki czemu nie powinno być już problemu z podgrzewaniem cwu latem (wygaszanie kotła). Następnie wróciliśmy do firmy na dłuższe rozmowy a że byliśmy wszystkiego bardzo ciekawi to dyskusja zajęla nam jakieś 8-9h ,dowiedzieliśmy sie mase ciekawych rzeczy o sterowniu kotłem, o programach pisanych na sterowniki, najczęstszych problemów ze sterownikami i jak im zaradzić, generalnie masę wiedzy w dosć krótkim czasie, korzystając z okazji spytałem się czy ecoal poradzi sobie z moim kotłem (kocioł 25kw, wymiennik poziomy (tradycyjnie nazwy nie podaje :)-przewymiarowany jakieś 40%) firma zaproponowała mi użyczenie sterownika do testów (oczywiście sie zgodziłem , kto by sie nie zgodził?? ;) ) dzis albo jutro podłaczę i zobaczymy różnicę, Generalnie było super!!! fajna firma , młodzi ludzie, masę pomyslów od groma gadzetów ;) (tablety,sterowniki,kompy,wifi i bóg wie co jeszcze:) Korzystając z okazji chciałbym podziękowac firmie ELEKTRO-SYSTEM s.c. kierownictwu i pracownikom za umożliwienie nam zobaczenia tego wszystkiego za miłą ,serdeczną atmosferę i przeprosić za kłopot.

Piotrek42

Niebiescy eCoalowcy - ma ktoś może jakiś pomysł ( poza oszukaniem czujnika CO) jak zmusić Koalę aby w podtrzymaniu ( teraz chodzi tak cały dzień) miał niższą temperaturę CO przebija do ponad 50 st C a mógłby się trzymać minimalnej temperatury zadanej - tych 42 st C a nie chce. :)

Jak go wprowadzasz w prace dwu stanową to inaczej nie będzie.Zauważ ,że sam go do tego zmusiłeś kalibracją :)

Niebiescy eCoalowcy - ma ktoś może jakiś pomysł ( poza oszukaniem czujnika CO) jak zmusić Koalę aby w podtrzymaniu ( teraz chodzi tak cały dzień) miał niższą temperaturę CO przebija do ponad 50 st C a mógłby się trzymać minimalnej temperatury zadanej - tych 42 st C a nie chce. :)

Ja bym zrobił na próbę tak;obniż krzywą grzania dla-10 na 40-50deg dla +10 na30-40deg.Jeśli możesz to obniż tempCWU o jakieś 2-3deg.Jak masz ustawioną CWU 45deg to kocioł musi ją czymś nagrzać.Masz ustawioną temp. CO 48 deg.Obniż ją.Ustaw pompęCWU jako CWU+mieszającą bo masz niską temp. powrotu.

Edytowane przez tesel