Piotrek42 09.01.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A tak wyglada praca ecoala na kotle 25kw w domu 152m2+ 40m2 garazu (ogrzewanego do temp 14-16st) https://esterownik.pl/remote/1093 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 09.01.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A tak wyglada praca ecoala na kotle 25kw w domu 152m2+ 40m2 garazu (ogrzewanego do temp 14-16st) https://esterownik.pl/remote/1093 A w ustawieniach zaawansowanych celowo wprowadzony jest 15kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ja bym zrobił na próbę tak;obniż krzywą grzania dla-10 na 40-50deg dla +10 na30-40deg.Jeśli możesz to obniż tempCWU o jakieś 2-3deg.Jak masz ustawioną CWU 45deg to kocioł musi ją czymś nagrzać.Masz ustawioną temp. CO 48 deg.Obniż ją.Ustaw pompęCWU jako CWU+mieszającą bo masz niską temp. powrotu. Korzystam z funkcji regulatora pokojowego i on teraz nie włącza grzania kotła bo i tak jest za ciepło a nie korzystam z funkcji pogodowej. Jak widać kocioł ma zadana teraz temp. 42 st C i tego powinien się trzymać. Co dogrzania CWU to mam włączone w trybie normalnym czyli nie zagrzeje wyżej niż na kotle i nie jest to priorytet więc nie wymusza grzania wyżej. Na próbę obniżę tą CO też do 42 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.01.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A tak wyglada praca ecoala na kotle 25kw w domu 152m2+ 40m2 garazu (ogrzewanego do temp 14-16st) https://esterownik.pl/remote/1093 To zasyp już masz z głowy do Barbórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.01.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Korzystam z funkcji regulatora pokojowego i on teraz nie włącza grzania kotła bo i tak jest za ciepło a nie korzystam z funkcji pogodowej. Jak widać kocioł ma zadana teraz temp. 42 st C i tego powinien się trzymać. Co dogrzania CWU to mam włączone w trybie normalnym czyli nie zagrzeje wyżej niż na kotle i nie jest to priorytet więc nie wymusza grzania wyżej. Na próbę obniżę tą CO też do 42 st. Trzyma się lepiej przy pogodówce, przy zadawaniu temp CO będzie zmierzał do 5deg powyżej zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.01.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 celowo, celowo.... mając wczesniej bruliego ograniczyłem mu sztucznie moc do max 15Kw tutaj robię tak samo,są pewne róznice w prowadzeniu sterownika ecoala a bruli 1 trzeba pamiętać że ecoal przeciąga o ok 5st, co za tym idzie trzeba mu zmienić krzywą grzania, 2- nie idzie ustawic histerezy recznie to znowu trzeba torszkę pokombinować,sterownik wymusza równiez dużo wiecej powietrza- to trzeba ograniczyc... jest kilka różnic które trzeba wziąść pod uwagę i najważniejsze to jest retorta 1 genaracji pancerpola a wiec praktycznie będziemy dopiero sprawdzać zachowanie sterownika!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.01.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 minertu celowo nie resetowałem... mam jeszcze z poł zasobnika... spalę to i zresetuję licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Trzyma się lepiej przy pogodówce, przy zadawaniu temp CO będzie zmierzał do 5deg powyżej zadanej. o widzisz tego nie wiedziałem - to zaraz mu zmieniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Czp01ustaw pompę CWU+mieszającą.Zauważ na wykresie;jak temp. powrotu rośnie to CWU dochodzi do zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Czp01ustaw pompę CWU+mieszającą.Zauważ na wykresie;jak temp. powrotu rośnie to CWU dochodzi do zadanej. ok zmieniam - wczesniej tak na brulim próbowałem ale Koala jakos inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 c.d Korzystając z okazji chciałbym podziękowac firmie ELEKTRO-SYSTEM s.c. kierownictwu i pracownikom za umożliwienie nam zobaczenia tego wszystkiego za miłą ,serdeczną atmosferę i przeprosić za kłopot. Piotrek42 Również dołączę się do podziękowań. Ciekawe dyskusje oficjalne i te mniej oficjalne. Bardzo fajni ludzie tam pracują, większość to młode chłopaczki ale wiedzą co robią, mają dużo bardzo ciekawych pomysłów, wszystko co robią, robią razem, widać wspaniały zespół i znakomitą współpracę. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Jak Grześki ? Chyba dobrego sprawozdawce wybraliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Trzyma się lepiej przy pogodówce, przy zadawaniu temp CO będzie zmierzał do 5deg powyżej zadanej. Na pogodówce też trzyma 5deg powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 tesel - u Ciebie widzę, ze tak jak od północy to eCoal też tylko w trybie podtrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 tesel - u Ciebie widzę, ze tak jak od północy to eCoal też tylko w trybie podtrzymania Zgadza się,tylko ja zadbałem o temp. powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Czp01-masz zainstalowaną pompę cyrkulacyjną?Jeżeli nie to ustaw funkcję pompy mieszającej jako mieszającą.Nie ma to znaczenia dla działania układu ale lepiej widać na schemacie kiedy jest mieszanie.Jeszcze zrobiłbym jedno.Ustawiłbym dłuższy czas pracy pompy CO np.5 min i wydłużył czas postoju,ale to musisz wyczuć,żeby nie przegrzewało Ci chatki.Zmień ustawienie niezależna praca pompy mieszającej na TAK. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 No u mnie żeliwo to temp powrotu może być niższa - ale wiadomo, ze jak powrót wyższy to stabilniejsza praca kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ustawiłem eCoala jako Eco plus 16 - na palniku 25 kw, kotle 35 kw i dodatkowym ogniwie grzewczym na powierzchnię 240 m2 i wydaje mi się, że i tak za dużo ciepła sterownik produkuje - przydałaby się jakaś wersja na 10 kw. Niechybnie jak mi mój kocioł kiedyś padnie to kupię góra 15 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.01.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Niechybnie jak mi mój kocioł kiedyś padnie to kupię góra 15 kw hmmm, a co ze 300 lat zamierzasz żyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Czp01-przapraszam, że piszę tak na raty,ale jestem trochę zajęty i nie wszystko odrazu zauważę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ustawiłem eCoala jako Eco plus 16 - na palniku 25 kw, kotle 35 kw i dodatkowym ogniwie grzewczym na powierzchnię 240 m2 i wydaje mi się, że i tak za dużo ciepła sterownik produkuje - przydałaby się jakaś wersja na 10 kw. Niechybnie jak mi mój kocioł kiedyś padnie to kupię góra 15 kw No cóż, taka "zima".Ja też chciałbym mieć soft na 10kw.Kiedyś miałem ,ale za radą kogoś,już nie pamiętam kogo i nie mam o to pretensji,zmieniłam na nowszy bo była w nim korakta dmuchawy.A teraz tamtego już nie ma.Najlepszy,jak dla mnie,byłby 10kw z korektą dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts