Piotrek42 09.01.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Wiecie co.....jak ktoś powie ze aktualizacja softu w ecoalu to trudna sprawa... to pojadę do tego kogoś i do d... nakopię, czas aktualizacji to 2 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.01.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Taaak ,popatrzymy jak sterownik chodzi na ustawieniach w miarę fabrycznych a jutro, pojutrze zabieram sie za zmiany zwrócie uwagę jak mam ustawione cwu,wyzej o 1 st niż temp kotła, a dlaczego?? bo ecoal i tak przeciągnie temp zadaną o 5 st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.01.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Piotrek nie wiszę co masz na palniku ale obniżyłbym jeszcze nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.01.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 No cóż, taka "zima".Ja też chciałbym mieć soft na 10kw.Kiedyś miałem ,ale za radą kogoś,już nie pamiętam kogo i nie mam o to pretensji,zmieniłam na nowszy bo była w nim korakta dmuchawy.A teraz tamtego już nie ma.Najlepszy,jak dla mnie,byłby 10kw z korektą dmuchawy. Nie pamiętam która to wersja ale owy soft na pewno posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.01.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Piotrek nie widzę co masz na palniku ale obniżyłbym jeszcze nadmuch. Obniżę, obnizę, ale chcę zobaczyć co ecoal potrafi sam z siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.01.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Również dołączę się do podziękowań. Ciekawe dyskusje oficjalne i te mniej oficjalne. Bardzo fajni ludzie tam pracują, większość to młode chłopaczki ale wiedzą co robią, mają dużo bardzo ciekawych pomysłów, wszystko co robią, robią razem, widać wspaniały zespół i znakomitą współpracę. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Jak Grześki ? Chyba dobrego sprawozdawce wybraliśmy Ja tych ludzi znam trochę dłużej i potwierdzam to co piszesz Sprawozdawca spisał się na medal za co również podziękowania dla niego ,że za nas to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 czp01CWU masz 45deg obniżoną 4deg i histereza 2.Myślę,że to za duży roztrzał.Ja ,jak miałem CWU ustawioną na normalną,to piec mi dogrzewał do zadanej około 8 godz.U ciebie może być tak,że zanim dogrzeje Ci do zadanej,to programator obniży ją o 4 deg.Dlatego,może,nie dogrzewa Ci i wyłącze się pompa.Nie włączyłeś mieszania,może nie chcesz,Twoja sprawa.Moim skromnym zdaniem za bardzo obniżyłeś CWU.Na tym węgla nie zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.01.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Piotrek on przeciąga bo się uczy ,nie zapominaj a trwać to może 4h.Obniż CWU i poczekaj do rana.Jak przeciągnie to nie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Nie pamiętam która to wersja ale owy soft na pewno posiadam Tylko ja już sam nie wiem co byłoby dla mnie lepsze soft na 10kw czy korekta wiatraka.Najlepsze byłoby 2 w 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Czp01zobacz .Kociołek stanął przy temp. 47,1deg i tego już nie zmienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.01.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Spoko wodza narazie nie będę mu przeszkadzac .. niech sie uczy.... a jak juz sie nauczy, to go trochę podenerwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Jestem - no pompa mieszająca na tak zaraz włączam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Jestem - no pompa mieszająca na tak zaraz włączam Fakt. pompa CWU wyłączyła się za wcześnie.Proponuję zmienić histerezę CWU na 0,5.Jak to nie dogrzeje bojlera to zostanie jeszcze wypróbować priorytet CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Priorytet działa ok - a jak w trybie normalnym dogrzeje do 43 to też wystarczy ale dziwne, że nie chce wyżej grzać CWU jak ma zapas temp. na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Priorytet działa ok - a jak w trybie normalnym dogrzeje do 43 to też wystarczy ale dziwne, że nie chce wyżej grzać CWU jak ma zapas temp. na kotle. No dziwne.Ustaw jeszcze histerezę na0,5 i zobaczymy.Nie zaszkodzi spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ale Twój Kielar to lokomotywa.Wyłącza się przy temp.47deg a potem swoją bezwładnością pędzi do ponad 51deg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 tesel No ma z tyłu dodatkowy wymiennik i jeszcze ten przyspieszacz spalin w komorze awaryjnej to trochę pędzi - sterownik pokazuje temperaturę na kotle ale na wymienniku jeszcze dobije ze 2 st C to wyjdzie co najmniej na 53. Zmieniłem histerezę na 0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 tesel No ma z tyłu dodatkowy wymiennik i jeszcze ten przyspieszacz spalin w komorze awaryjnej to trochę pędzi - sterownik pokazuje temperaturę na kotle ale na wymienniku jeszcze dobije ze 2 st C to wyjdzie co najmniej na 53. Zmieniłem histerezę na 0,5. Dziwnie zachowuje się ten Twój sternik.Co jakiś czas włącza i wyłącza pompę CWU nie osiągając zadanej.Nie posądzam go aż o taką inteligencję,żeby wyłączał pompę jak temp.kotła spadnie poniżej zadanej CWU.Ale mogę się mylić.Poobserwuję go jeszcze trochę.A swoją drogą.Masz ustawioną temp.wew.obniżoną o 0,3 deg.Czy to odczujecie? I jeszcze jedno.Ustaw histerezę pokojowego na jakieś 0,3-0,4.Ja też tak miałem jak ty teraz i Zawijan mi napisał'Daj mu trochę luzu". Ps.zamień się bojlerem z Minertu.On ma zadaną 40deg a grzeje mu do 45deg;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 09.01.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Acha,pompa CWU włączyła się ponownie jak zmieniłeś histerezęCWU.Narazie grzeje dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Czytałem jak pisał zawijan_2 ale w tym moim przypadku to i tak nieistotne bo temperaturę w domu i tak mam wyższą to sterownik w ogóle nie wchodzi na tryb grzania to ta histereza jest bezprzedmiotowa. Tak wygląda stanowisko testowania eCoala na moim sprzęcie ( po prostu leży na kotle) http://czp.pl/foto/eCoal/1.jpg http://czp.pl/foto/eCoal/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts