Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż, taka "zima".Ja też chciałbym mieć soft na 10kw.Kiedyś miałem ,ale za radą kogoś,już nie pamiętam kogo i nie mam o to pretensji,zmieniłam na nowszy bo była w nim korakta dmuchawy.A teraz tamtego już nie ma.Najlepszy,jak dla mnie,byłby 10kw z korektą dmuchawy.

Nie pamiętam która to wersja ale owy soft na pewno posiadam :)

Również dołączę się do podziękowań.

Ciekawe dyskusje oficjalne i te mniej oficjalne.

Bardzo fajni ludzie tam pracują, większość to młode chłopaczki ale wiedzą co robią, mają dużo bardzo ciekawych pomysłów, wszystko co robią, robią razem, widać wspaniały zespół i znakomitą współpracę.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Jak Grześki ?

Chyba dobrego sprawozdawce wybraliśmy :)

Ja tych ludzi znam trochę dłużej i potwierdzam to co piszesz :)

Sprawozdawca spisał się na medal za co również podziękowania dla niego ,że za nas to zrobił.

czp01CWU masz 45deg obniżoną 4deg i histereza 2.Myślę,że to za duży roztrzał.Ja ,jak miałem CWU ustawioną na normalną,to piec mi dogrzewał do zadanej około 8 godz.U ciebie może być tak,że zanim dogrzeje Ci do zadanej,to programator obniży ją o 4 deg.Dlatego,może,nie dogrzewa Ci i wyłącze się pompa.Nie włączyłeś mieszania,może nie chcesz,Twoja sprawa.Moim skromnym zdaniem za bardzo obniżyłeś CWU.Na tym węgla nie zaoszczędzisz.

tesel No ma z tyłu dodatkowy wymiennik i jeszcze ten przyspieszacz spalin w komorze awaryjnej to trochę pędzi - sterownik pokazuje temperaturę na kotle ale na wymienniku jeszcze dobije ze 2 st C to wyjdzie co najmniej na 53. Zmieniłem histerezę na 0,5.

Dziwnie zachowuje się ten Twój sternik.Co jakiś czas włącza i wyłącza pompę CWU nie osiągając zadanej.Nie posądzam go aż o taką inteligencję,żeby wyłączał pompę jak temp.kotła spadnie poniżej zadanej CWU.Ale mogę się mylić.Poobserwuję go jeszcze trochę.A swoją drogą.Masz ustawioną temp.wew.obniżoną o 0,3 deg.Czy to odczujecie? I jeszcze jedno.Ustaw histerezę pokojowego na jakieś 0,3-0,4.Ja też tak miałem jak ty teraz i Zawijan mi napisał'Daj mu trochę luzu". Ps.zamień się bojlerem z Minertu.On ma zadaną 40deg a grzeje mu do 45deg;)

Czytałem jak pisał zawijan_2 ale w tym moim przypadku to i tak nieistotne bo temperaturę w domu i tak mam wyższą to sterownik w ogóle nie wchodzi na tryb grzania to ta histereza jest bezprzedmiotowa.

Tak wygląda stanowisko testowania eCoala na moim sprzęcie ( po prostu leży na kotle)

http://czp.pl/foto/eCoal/1.jpg

http://czp.pl/foto/eCoal/2.jpg