Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejna doba pracy OGNIWO EKO PLUS na małej mocy

24.05 – moc: 3,07kW, temp.spalin: 125°C; sprawność: 46,4%; tlen: 15,4%

Czy będą wyniki dla mocy średnich (5-10kW)?

Ciężko te wyniki porównać z wcześniejszymi, kiedy było więcej otworów w palniku.

Można też byłoby pokusić się o przysłonięcie rury wymiennika.

16.05.2011 – moc: 19,6kW, zużycie węgla: 3,47kg/h

Witam ponownie czyli zużycie na 24h to 84kg eko-groszku albo ja coś pomyliłem albo już nie wiem mnie obecnie spala (w zimę przy -20) piec górnozasypowy 55kg na dobę w dodatku miału na 130m2 powierzchni gdzie instalacja jest z 1976r i okna plastiki niestety nieszczelne a ocieplenie to 5cm (typowa piętrówka)

Wyniki badanego kotła OGNIWO EKO PLUS za ostatnią dobę:

25.05 – moc: 3,58kW, temp.spalin: 136°C; sprawność: 49,5%; tlen: 15,2%; CO: 0,02%

kocioł nie czyszczony a sprawność w miarę się trzyma.

Na zdjęciach palnika które wstawiłeś widać coś z prawej i z lewej strony kotła powyżej palnika. Co to jest?

Mam bojler dwupłaszczowy Kospel. Nie bardzo wiem, gdzie mam w nim umieścić czujnik temperatury. Wystarczy wsunąć pod styropian i uszczelnić, czy też jest w nim jakieś miejsce na zainstalowanie takiego czujnika ?

powinna być taka tulejka do wsunięcia czujnika temperatury. Jeśli masz bojler z grzałką to musisz wsunąć w ten sam otwór w którym jest czujnik od termostatu bojlera

Mam bojler dwupłaszczowy Kospel. Nie bardzo wiem, gdzie mam w nim umieścić czujnik temperatury. Wystarczy wsunąć pod styropian i uszczelnić, czy też jest w nim jakieś miejsce na zainstalowanie takiego czujnika ?

Witaj. Mam podobny bojler.U mnie pod plastikiem okalającym grzałkę elektryczną z przyłączem i termostatem jest miejsce na czujnik temp CWU. Poszukaj u siebie, na pewno masz takie miejsce do zamontowania.

Kolejna doba bez czyszczenia

Sprawność nadal rośnie

26.05 – moc: 3,58kW, temp.spalin: 129°C; sprawność: 51,55%; tlen: 15,3%; CO: 0,02%

Czyżby jakaś mała rewolucja w eksploatacji kotłów CO ???

Wszyscy wszędzie podkreślają jak ważne jest dbanie o czyszczenie kotła, a tu proszę okazuje się, że jak nie czyścisz to sprawność rośnie :-)

Mam pytanie odnośnie kalibracji czujników w eko plusie. Nigdzie w menu sterownika nie ma nic takiego jak kalibracja czujnika więc czy ktoś może mi napisać jak to się robi.

W panelu sterownika też tego nie znalazłem ale na pewno z poziomu komputera i programu ecoal.pl po wejściu w tryb zaawansowany (kod 7492) jest możliwość kalibrowania czujników.