Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

re: młodypalacz

Pytasz Kolego "dlaczego są takie rozbieżności?..."

Odpowiadam:

Sterowałem tym kotłem w tym czasie. Miałem komfortową sytuację ponieważ widziałem na bieżąco wyniki analizy spalin, temp. spalin oraz lambdy. Przez to byłem taki dobry. O wieloletnim doświadczeniu nie wspominam.

Sterownik eCoal.pl tej komfortowej sytuacji nie posiada. Nie jest podłączony do stacji analizatorów spalin. Widzi jedynie temp. spalin oraz temp. wody. I na tej podstawie działa logiką algorytmu.

Ja męczyłem się przy tym teście 3 godziny. Ecoal prowadził goi znacznie dłużej.

Mnie po 8 godzinach przysługiwałoby wolne lub płatne nadgodziny. Jemu nie przysługuje prawie nic. No oprócz zapewnienia zasilania energią elektryczną oczywiście.

Pozdrawiam zawijan_2

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2. Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl:

16.05 – moc: 19,6kW, temp.spalin: 164°C; sprawność: 81,3%; tlen: 8,9%

17.05 – moc: 3,61kW, temp.spalin: 112°C; sprawność: 43,8%; tlen: 14,7%

18.05 – moc: 2,84kW, temp.spalin: 108°C; sprawność: 41,1%; tlen: 14,6%

19.05 – moc: 2,49kW, temp.spalin: 109°C; sprawność: 37,8%; tlen: 14,8%

20-22.05 – moc: 2,53kW, temp.spalin: 114°C; sprawność: 39,4%; tlen: 14,7%

23.05 – moc: 3,12kW, temp.spalin: 122°C; sprawność: 45,4%; tlen: 15,1%

Jak określić taką pracę sterownika? Praca ciągła? Praca z podtrzymaniem?

Wyniki – jak widać – są interesujące.

A mnie zupełnie inna rzecz zaskoczyła w tych wynikach ! I rzeczywiście są interesujące !

Kocioł przy palniku z dwoma rzędami otworów (jak dla 10kW) uzyskał moc maksymalną w okolicach 20kW, czyli jak dla kotła 16kW i to z wyższą sprawnością !

Szkoda, że nie ma wyników dla mocy 16kW, 13kW i 8kW (tak jak dla poprzedniego badania), mogło by się okazać, że wszyscy użytkownicy kotłów

16kW powinni zamienić palnik na taki z 2 rzędami otworów, mieli by ta samą moc maksymalną, lepsze sprawności i do tego możliwość pracy na niższej mocy

minimalnej w trybie ciągłym. Rewelacja !

Co do tych wyników dla mocy w okolicach 3kW to nie popadałbym w (moim przypadku) w jakiś straszny optymizm.

Ja oceniam swoje zapotrzebowanie na lato (tylko CWU) poniżej 2kW więc:

- to co osiągnięto to jest i tak za dużo dla mnie

- osiągnięta sprawność w okolicy do 40 % nie jest zbyt kusząca

Edytowane przez woma4

Oj to pomorze... Węgiel drogi, miał drogi, a noclegi ! :bash:

Chciałem się wybrać na jakiś tydzień nad Bałtyk, ale jak tak przeglądam oferty to :jawdrop:

Może wezmę ze dwa worki porządnego miału + jakąś Finlandię i podjadę do Ciebie. ;)

No ode mnie do morza to jeszcze ze 30 km jest :-(

Ale z dobrym miałem i rudą wódką (wolę whiskaczka od finlandii) zawsze można podjechać :-)

Kolejna doba pracy OGNIWO EKO PLUS na małej mocy

24.05 – moc: 3,07kW, temp.spalin: 125°C; sprawność: 46,4%; tlen: 15,4%

Czy będą wyniki dla mocy średnich (5-10kW)?

Ciężko te wyniki porównać z wcześniejszymi, kiedy było więcej otworów w palniku.

Można też byłoby pokusić się o przysłonięcie rury wymiennika.

16.05.2011 – moc: 19,6kW, zużycie węgla: 3,47kg/h

Witam ponownie czyli zużycie na 24h to 84kg eko-groszku albo ja coś pomyliłem albo już nie wiem mnie obecnie spala (w zimę przy -20) piec górnozasypowy 55kg na dobę w dodatku miału na 130m2 powierzchni gdzie instalacja jest z 1976r i okna plastiki niestety nieszczelne a ocieplenie to 5cm (typowa piętrówka)

Wyniki badanego kotła OGNIWO EKO PLUS za ostatnią dobę:

25.05 – moc: 3,58kW, temp.spalin: 136°C; sprawność: 49,5%; tlen: 15,2%; CO: 0,02%

kocioł nie czyszczony a sprawność w miarę się trzyma.

Na zdjęciach palnika które wstawiłeś widać coś z prawej i z lewej strony kotła powyżej palnika. Co to jest?

Mam bojler dwupłaszczowy Kospel. Nie bardzo wiem, gdzie mam w nim umieścić czujnik temperatury. Wystarczy wsunąć pod styropian i uszczelnić, czy też jest w nim jakieś miejsce na zainstalowanie takiego czujnika ?

powinna być taka tulejka do wsunięcia czujnika temperatury. Jeśli masz bojler z grzałką to musisz wsunąć w ten sam otwór w którym jest czujnik od termostatu bojlera

Mam bojler dwupłaszczowy Kospel. Nie bardzo wiem, gdzie mam w nim umieścić czujnik temperatury. Wystarczy wsunąć pod styropian i uszczelnić, czy też jest w nim jakieś miejsce na zainstalowanie takiego czujnika ?

Witaj. Mam podobny bojler.U mnie pod plastikiem okalającym grzałkę elektryczną z przyłączem i termostatem jest miejsce na czujnik temp CWU. Poszukaj u siebie, na pewno masz takie miejsce do zamontowania.