Mogami 11.01.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 A widziałeś tu same laurki? Cóż....., napisałem ...gdybym.... Przed zakupem przeczytałem ten wątek, cały, od samego początku. I kilkanaście innych. W ten sposób doszedłem do konkluzji: upraszczając - nie będę kupował kotła, przede wszystkim kupię tandem sterownik+palnik, reszta to drugi plan. Po zdefiniowaniu swoich potrzeb (wielogodzinne, wręcz hobbystyczne stanie przy panelu sterownika czy święty spokój) wybór padł na ecoal i burner. A ponieważ o owym "drugim planie" najwięcej dowiedziałem się znów od (ukłony) zawijanów i innych forumowiczów, wybór padł na OEP. Twierdzę jednak, że gdyby nie obecność na forum ludzi o innych poglądach, czasem antagonistów, uzyskałbym mniej informacji. A wówczas kto wie...? Tak wyglądał mój proces zakupowy P.S. Czy Was też tak wkurzają motylki i podkładki przy klapie wyczystki? A dolna, owalna krawędź otworu komory popielnika, utrudniająca wygarnięcie popiołu, sadzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 11.01.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Tak z ciekawości - jak je konkretnie ułożyłeś i co one w rezultacie zmieniły? Właśnie się zastanawiam nad tym patentem, co by u siebie przećwiczyć. Patenty są różne, ja jedną położyłem przy drzwiczkach na płask, drugą od strony czopucha a na nich poprzecznie dwie następne lekko rozsuwając. Piec mniej zachodzi sadzą po tygodniu jest jej mniej niż wcześniej po dwóch dniach. A i piec stabilniej chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 11.01.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Patenty są różne, ja jedną położyłem przy drzwiczkach na płask, drugą od strony czopucha a na nich poprzecznie dwie następne lekko rozsuwając. Piec mniej zachodzi sadzą po tygodniu jest jej mniej niż wcześniej po dwóch dniach. A i piec stabilniej chodzi. Czyli rozumiem, że te dwie górne znajdują się tuż nad deflektorem? Że tak się wspiąłem na wyżyny wyobraźni przestrzennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 11.01.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Czyli rozumiem, że te dwie górne znajdują się tuż nad deflektorem? Że tak się wspiąłem na wyżyny wyobraźni przestrzennej Cegły leżą na rusztodeflektorze (bo ja taki mam) na tym: http://zawijan.files.wordpress.com/2011/04/r2.jpg?w=720 Edytowane 11 Stycznia 2012 przez zopm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 11.01.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 P.S. Czy Was też tak wkurzają motylki i podkładki przy klapie wyczystki? A dolna, owalna krawędź otworu komory popielnika, utrudniająca wygarnięcie popiołu, sadzy? Tak, szczególnie jak są gorące (już kiedyś o tym pisałem, zresztą o źle umieszczonej uszczelce w pokrywie zasobnika także) Uważam, że forum w obecnej postaci jest dobre (mieszanina Zawijanów, Jareckiego i kilku życzliwych użytkowników), czasami tylko emocji za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.01.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Zdecydowanie tak. Masz rację. Bez tych kłótni, które zmuszały do formułowania argumentów, te informacje byłyby odbierane raczej jako teksty marketingowe. Przyznam szczerze, że Jarecki zrobił dobrą robotę na rzecz kotłów OGNIWO EKO PLUS. Wydaje mi się, że obie konstrukcje zyskały na rozwoju. Bez konkurencji rozwój niemożliwy. Wydaje mi się, że choćby bez konkurencyjnej Ekoenergii nie byłoby Burnera. Rozwój związany z drobnymi poprawkami konstrukcji obu kotłów, walka z ułomnościami palnika. Rozwój eCoala z opcją korekcji, rozwój Cobry czy Pumy, to wszystko dzięki ścieraniu się poglądów. Nadal produkty zachowały swoją odrębność i można wybierać, co komu bardziej odpowiada. Ostateczna korzyść na rzecz usera końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 11.01.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Patenty są różne, ja jedną położyłem przy drzwiczkach na płask, drugą od strony czopucha a na nich poprzecznie dwie następne lekko rozsuwając. Piec mniej zachodzi sadzą po tygodniu jest jej mniej niż wcześniej po dwóch dniach. A i piec stabilniej chodzi Również układałem cegły, ale zostałem wyśmiany przez fachowców Już się nie chwalę W moim OEP16 wykombinowałem Nad rusztodeflektorem 10mm 4,5 cegły dziurawki. Nad dziurawką dystanse z szamotu 20mm, na nich 3 cegły szamotowe tworzą półkę. Ogień rozbija się o żeliwny klocek, przechodzi przez ruszt i dziurawkę potem pod cegłami szamotowymi kierowany jest do tylnej ściany paleniska potem w górę i pod oryginalną płytą w stronę drzwiczek i dalej normalnie. Jakoś nie widzę różnicy, wydawało się że poprawi się spalanie na małych mocach Zastanawiam się (ale jeszcze mi nie przeszło) ile można poprawiać i udoskonalać coś co już jest dobre. re: minertu Pozwól Kolego "neofitom" pocieszyć się i niech sobie dumają jakby tu jeszcze z 0,0001% wycisnąc z 10% choć nie dysponują aparaturą badawczą i nie wiedzą, że nawet nie warto zgłaszać się do biegu przegranego już na starcie. A jak żal mi tych (z konkurencji), co cichcem kukają i szukają, do czego by się można przypiąć... i puppa bis...upa. Że też ten eCoal z tym szczelinowatym palnikiem nie chce dać na maxa p...py. Jak ta zjawa daje sobie radę? Gryzą pazury i .... null, null, null czyli zero wiedzy. I o to chodzi. Cieplutko pozdrawiam w chłodny "świeczkowo zniczony" wieczór wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.01.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 ansu A czy ja Cię wyśmiałem. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Mi jeszcze nie przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 11.01.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 ansu A czy ja Cię wyśmiałem. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Mi jeszcze nie przeszło minertu, a jak myślisz? Warto wejść w te szamotówki na rusztodeflektorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.01.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Pewnie.Sam coś podobnego stosuję tyle,że niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 11.01.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Wracam po trzydniowej przerwie (w dostawie internetu) i nie wierzę w to co czytam. Nie ma Zawijana_2, ktoś na kogoś donosi, ludzie gdzie my żyjemy? Czasy PRL-u już dawno minęły, mamy demokrację, wolność słowa. No dobra kończę z tymi wywodami, bo ktoś powie (napisze), ze zaśmiecam wątek. Zajrzałam tu, żeby napisać, że póki co uszczelniłam metodą domową (za radą Zawijana_2) pękniętą uszczelkę i oczywiście zadzwoniłam do Ogniwa. Bez żadnych problemów powiedzieli, że przyślą mi nową uszczelkę, bo trochę za daleko, żeby serwis przyjeżdżał i ją wymieniał na miejscu. Ale chcę jeszcze podpytać Was z innej beczki. Podglądałam trochę różne sterowniki i widzę, że macie dość dobre (niskie) zużycie węgla. A ja jak zasypię 125 kg (5 worków), to 3-4 dni (550 minut i ani chwili dłużej) i pusto. Może ktoś podpowie jak ograniczyć nieco zużycie opału. Widziałam na innych sterownikach, że zasobnik wystarczy przeważnie na 6 do 8 dni. Od czego to zależy ? https://esterownik.pl/remote/1104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.01.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam,dodam coś i ja.Jak zaczynałem tu z prośba o pomoc-nie wielu chciało pomóc,(ukłony dla zawijana,krz27,i innych-wiedzą o kim mowa) Nie trzeba byc super inteligentnym by zauważyć po przeczytaniu 30-40 postów że temat i sam kocioł ma swoich klakierów i przeciwników..do takich należą tak na szybko(klakier) jorgo i czarny charakter Jarecki..trudno powiedzieć że obaj są potrzebni-ale czy są nie potrzebni,tego nie wiem.. Wiem tylko że każda nowatorska idea ma swych zwolenników i wrogów-ważne jest natomiast to by i jedni i drudzy wiedzieli o czym mówią(patrz;piszą) a w tym wypadku posiadali jakąś inną wiedzę niż praktyczną.Moja jest prawie żadna i oparta na praktyce-być może nie raz nie miałem racji-ale mówiłem o moich doznaniach z Tym kotłem a nie o kolegi z pracy itd. BTW było by dobrze by wypowiadali się tu tacy co z tematem maja coś wspólnego(najlepiej "coś" z tematu posta czyli OEP+ jeden czy drugi) Czas na bzdurzenie czy to dobry zakup czy nie,nadejdzie po 2-3 sezonach i dobrych mrozach. Panowie i Panie,zgnoiliście ten wątek już dawno -nie chce się czytać a takich kolegów jak jorgo i Jarecki czy nilsan należało by poprosić o to aby powtórnie poczytali na wiki co oznacza forum internetowe kiegoś tematu.Nie koniecznie trzepa lizać tyłek lub ubliżać by rzeczowo porozmawiać. Miłej zabawy. Pozdrawiam nie użytkowników OEP+ a tych co wciąż są ludźmi(w każdym tego słowa znaczeniu markowsski - ty pseudo autorytecie !! ( to za klakiera ) Od kilku miesięcy jestem zwykłym użytkownikiem kotła OE+ i jestem z tego zadowolony. Nie mam wiedzy specjalistycznej odnośnie zagadnień c. o. i dobrze mi z tym. Uczę się jak wielu innych tutaj i jeśli ktoś w mojej ocenie nie udzieli mi tzw. pomocy nie mam do tej osoby pretensji. W przeciwieństwie do ciebie nie mam kompleksów na tym punkcie. Swoimi - bardziej lub mniej merytorycznymi - uwagami będę się dzielił na tym Forum, każdy ma prawo się wypowiedzieć, podzielić swoimi uwagami. I Bogu dzięki, nie masz na to wpływu. I jeszcze jedno: jest to Forum ludzi o różnym wykształceniu, wieku, doświadczeniu życiowym itp. Mnie nie razi, jeśli ktoś pisze w takim czy innym stylu, używając słów górnolotnych czy też języka potocznego. Powiem więcej - osoba na tzw. poziomie też nie robi z tego zagadnienia z powodów jak wyżej... w końcu jest to Forum użytkowników kotłów na ekogroszek. Uważam jednak, że powoływanie się przez ciebie w tej sytuacji na greckich filozofów, wtrącanie między wierszami autorytetów z dziedziny psychologii itp. jest po prostu małostkowe i śmieszne. Chcesz być erudytą to bądź - ale realizuj się na innych forach. To tyle w tym temacie. I nadal proszę cię o niewypowiadanie się na mój temat..... podkreślam p r o s z ę - tylko dlatego że jestem życzliwy ludziom. Oczywiście nie mam wpływu na twoje zachowanie, i zrobisz jak cię tam w dzieciństwie mama i tata nauczyli - mnie to lotto. p.s. słowa: cię, twoje, ty - z rozmysłem pisane z małej litery. aha...... a w temacie znaczenia słowa forum http://sjp.pwn.pl/slownik/2459856/forum pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 minertu, a jak myślisz? Warto wejść w te szamotówki na rusztodeflektorze? jutro zrobię fotkę jak mam ułożone dziurawki u siebie. Po sezonie może przyjdzie czas na jakieś zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Aga2011Przede wszystkim wywal tą cegłę bo podajnik miał dzis 60st!!! ja bym dał normalną pracę cwu ( nie priorytet) zwiększył cwu na 45st (ecoal- i tak przeciągnie ) zmiejszył deltę CO ( bo pozniej sterownik musi gonic) i wpodtrzymaniu zmiejszyłbym nawiew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 11.01.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 jutro zrobię fotkę jak mam ułożone dziurawki u siebie. Po sezonie może przyjdzie czas na jakieś zmiany. Hmmm... A to lepiej dziurawki czy szamotówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.01.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Wracam po trzydniowej przerwie (w dostawie internetu) i nie wierzę w to co czytam. Nie ma Zawijana_2, ktoś na kogoś donosi, ludzie gdzie my żyjemy? Czasy PRL-u już dawno minęły, mamy demokrację, wolność słowa. No dobra kończę z tymi wywodami, bo ktoś powie (napisze), ze zaśmiecam wątek. Zajrzałam tu, żeby napisać, że póki co uszczelniłam metodą domową (za radą Zawijana_2) pękniętą uszczelkę i oczywiście zadzwoniłam do Ogniwa. Bez żadnych problemów powiedzieli, że przyślą mi nową uszczelkę, bo trochę za daleko, żeby serwis przyjeżdżał i ją wymieniał na miejscu. Ale chcę jeszcze podpytać Was z innej beczki. Podglądałam trochę różne sterowniki i widzę, że macie dość dobre (niskie) zużycie węgla. A ja jak zasypię 125 kg (5 worków), to 3-4 dni (550 minut i ani chwili dłużej) i pusto. Może ktoś podpowie jak ograniczyć nieco zużycie opału. Widziałam na innych sterownikach, że zasobnik wystarczy przeważnie na 6 do 8 dni. Od czego to zależy ? https://esterownik.pl/remote/1104 Aga... zużycie ekogroszku zależy od bardzo wielu czynników, tak pokrótce : zapotrzebowania budynku na energie cieplną ( materiał z jakiego go zbudowano, powierzchni ogrzewanej, jego ocieplenia i jakości tego ocieplenia), rodzaju i jakości instalacji, ustawień kotła oraz jakości ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Hmmm... A to lepiej dziurawki czy szamotówki? dziurawkę widziałem w Chorzowie, do tego pozostała mi z ogrodzenia.... no i ma większą powierzchnię niż szamotówka, spaliny i pyły lepiej przechodzą przez te dziury. Domyślam się, że minertu wykorzystał szamotówki w celu zmniejszenia wnętrze paleniska..... ale to tylko moje domysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.01.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Również układałem cegły, ale zostałem wyśmiany przez fachowców Już się nie chwalę nikt Cię nie wyśmiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 11.01.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Cegły leżą na rusztodeflektorze (bo ja taki mam) Dokładnie o to samo mi chodziło. Mam tą samą wersję OE+. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 11.01.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Aga2011 Przede wszystkim wywal tą cegłę bo podajnik miał dzis 60st!!! ja bym dał normalną pracę cwu ( nie priorytet) zwiększył cwu na 45st (ecoal- i tak przeciągnie ) zmiejszył deltę CO ( bo pozniej sterownik musi gonic) i wpodtrzymaniu zmiejszyłbym nawiew... Jak rozumiem delta CO, to różnica miedzy temp. zadaną i obniżoną, czy tak? Przepraszam za głupie pytania, ale jestem zupełnym laikiem w tym temacie. A jaką cegłę miałeś na myśli? Bo jeśli o cegłę na rusztodeflektorze, to u mnie jej tam nie ma. Jeśli chodzi o temp. CWU, to specjalnie ustawiłam niższą, bo czujnik przekłamuje.Mam specjalny termometr, którym mierzę czasem temp. wody lecącej z kranu, bo okazało się, że jak na schemacie czujnik pokazywał 43 st, to w rzeczywistości z kranu leciała woda o temp. 48-50 st. Teraz jak pokazuje 40, to z kranu leci 44-45 st. Wiem, że jakoś można to ustawić tylko nie do końca wiem jak. Czy można na tablicy kalibracja czujników przestawiać offset? No i w którą stronę w moim przypadku ? I czy to coś da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts