Kuhan 12.01.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Zawijan prośba pomóż w doborze mocy kotła:Ogniwo Eko Plus Powierzchnia użytkowa budynku = 170m2(wysokość 2,7m) + 30m2 ogrzewanej piwnicy, przekrój komina - 180mm, komin systemowy ceramiczny.Budynek jest nowy i docieplony, instalacja cała z miedzi są jedynie grzejniki bez ogrzewania podłogowego.Jeszcze jedna kwestia wysokość do dolnej krawędzi czopucha od posadzki w kotłowni = 118cm czy kocioł będzie pasował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.01.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 zawijan Daj sobie adres forum w stopkę... każdy bedzie widział.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.01.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Zawijan prośba pomóż w doborze mocy kotła: Ogniwo Eko Plus Powierzchnia użytkowa budynku = 170m2(wysokość 2,7m) + 30m2 ogrzewanej piwnicy, przekrój komina - 180mm, komin systemowy ceramiczny. Budynek jest nowy i docieplony, instalacja cała z miedzi są jedynie grzejniki bez ogrzewania podłogowego. Jeszcze jedna kwestia wysokość do dolnej krawędzi czopucha od posadzki w kotłowni = 118cm czy kocioł będzie pasował Pozdrawiam Niestety ... ale nie. Wysokość całego kotła OE+ 16 kW to 110 cm ( od posadzki do górnej klapy wyczystki). Średnica czopucha u mnie to ok. 87-88 cm, dolna krawędź zasypu to 103 cm - wymiary złapane na szybko. Co do doboru mocy kotła do powierzchni to wielokrotnie już było pisane.... wg mnie 16kW będzie w Twoim przypadku rozsądnym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 12.01.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 kuhan Na stronie Ogniwa masz dokładne rysunki odległość od podstawy do dolnej krawędzi czopucha to: OEP16 820 mm OEP25 1020 mm Będziesz musiał podnieść posadzkę w miejscu gdzie posadowisz kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.01.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 zawijan Daj sobie adres forum w stopkę... każdy bedzie widział.... Też tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Już to zrobił. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarro 13.01.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Kotłownię mam blisko korytarza. Pytanie- w moim zasobniku jest zapach spalanego węgla, czasami dym. W zasobniku zębca kolegi zero zapachów. Jest możliwość poprawienia tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 13.01.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 kuhan Na stronie Ogniwa masz dokładne rysunki odległość od podstawy do dolnej krawędzi czopucha to: OEP16 820 mm OEP25 1020 mm Będziesz musiał podnieść posadzkę w miejscu gdzie posadowisz kocioł A rura łącząca czopuch z kominem nie może iść do góry pod pewnym kątem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A rura łącząca czopuch z kominem nie może iść do góry pod pewnym kątem? Lepiej żeby była poziomo. Zapobiegnie w ten sposób spływaniu ewentualnego kondensatu z komina do wymiennika kotła. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 13.01.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ja właśnie tak mam, przy użyciu 2 kolan rewizyjnych. Element 'pionowy' ma z 30-40 cm. Nie pamiętam dokładnie. Kondensatu nie stwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Lepiej żeby była poziomo. Zapobiegnie w ten sposób spływaniu ewentualnego kondensatu z komina do wymiennika kotła. nilsan Prawidłowo czopuch powinien iść lekko w górkę od kotła do komina ( ok. 5 stopni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Znam przypadek że dwa lata kocioł jest podłączony kolanami w dół czyli poniżej wylotu z kotła i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Znam przypadek że dwa lata kocioł jest podłączony kolanami w dół czyli poniżej wylotu z kotła i nie ma problemu. I nie będzie jak jest ciąg dobry dla palenia tradycyjnego,w automacie jest wymuszony wiec lepiej dla kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 13.01.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ja po prostu nie miałem wyboru. Postawiłem nowy komin systemowy i wejście do komina było na takiej a nie innej wysokości. Tak samo czopuch z OE+ jest gdzie jest i trzeba sobie radzić. Obawiałem się nieco sadzy w 'kolanach' ale mimo palenia miałem mój kocioł widocznie nie produkuje aż tyle sadzy by mogły te miejsca się przytkać. Poza tym jest cug, więc wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 13.01.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ja po prostu nie miałem wyboru. Postawiłem nowy komin systemowy i wejście do komina było na takiej a nie innej wysokości. Tak samo czopuch z OE+ jest gdzie jest i trzeba sobie radzić. Obawiałem się nieco sadzy w 'kolanach' ale mimo palenia miałem mój kocioł widocznie nie produkuje aż tyle sadzy by mogły te miejsca się przytkać. Poza tym jest cug, więc wszystko gra. no ja mam dwa kolana i co półtorej miesiąca odkręcam te rewizję i czyszczę, szczególnie dolną, trochę tego jest, nie za dużo ale lepiej sprawdzić co jakiś czas żeby nie zrobić sobie kuku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro0806 14.01.2012 03:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam wszystkich i pozdrawiam.Mam pytanie co może być przyczyną niedopalania węgla,na duże wiadro popiołu zostaje dobre pol mniejszego wiaderka drobnych nie spalonych kawałków węgla.Mi to wygląda jak by sterownik za dużo węgla podawał,albo za często i węgiel nie ma czasu się spalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.01.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Znam przypadek że dwa lata kocioł jest podłączony kolanami w dół czyli poniżej wylotu z kotła i nie ma problemu. Wiadomo: przepisy swoje, a życie swoje. Akurat u mnie całkowicie przypadkowo w starym kotle miałem kwadratowy czopuch i ten aktualny mi pasuje ( resztę zakleiłem). Po prostu wybór kotła powinien być dokonany najpóźniej na etapie budowy komina... by nie mieć później dodatkowych metrów rur i kolanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek1980 14.01.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witamzainteresowal mnie kocioł ogniwo eko plus 16 Mam pytanie do użytkowników tego pieca jakie macie spalanie eko-groszku , mialuprosił bym o podanie również pow ogrzewanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.01.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam zainteresowal mnie kocioł ogniwo eko plus 16 Mam pytanie do użytkowników tego pieca jakie macie spalanie eko-groszku , mialu prosił bym o podanie również pow ogrzewanej Sławku tego nikt ci nie powie dokładnie to zależy od wielu czynników ale najwięcej od tego jak hojny okażesz się przy docieplaniu swojego domku. Możesz poczytać w wątku o ilości spalanego obecnie węgla założonego chyba przez czp1. Userzy podają tam na bieżąco, ilość spalanego opału, powierzchnie domków, jaki kocioł, sterownik, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.01.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Masz link:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts