tesel 14.01.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Może jakiejś sąsiadce trzeba komin przeczyścić. hehe Wszystkie czyste:DPilnuję tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 14.01.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Chopy, niedziela u progu a wy tu cudzy komin byście czyścili... https://mlkshk.com/r/8NWA Wracając do tematu. Z niecierpliwością oczekuję zimniejszych temperatur niż teraz. Tak całkiem powoli OE ma co robić, chociaż jak na razie nie miał powodu się zasapać. Spaliłem ok 2.4 T miału (od połowy pażdziernika, ok 120m2, stare budownictwo), nieco więcej niż w tamtym roku na wszystkopalnym kotle. Tyle że wtedy paliłem również drewnem i miałem w domu z 3 stopnie mniej, a w nocy to nawet nie wspomnę jak zimno było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.01.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Chopy, niedziela u progu a wy tu cudzy komin byście czyścili... https://mlkshk.com/r/8NWA Wracając do tematu. Z niecierpliwością oczekuję zimniejszych temperatur niż teraz. Tak całkiem powoli OE ma co robić, chociaż jak na razie nie miał powodu się zasapać. Spaliłem ok 2.4 T miału (od połowy pażdziernika, ok 120m2, stare budownictwo), nieco więcej niż w tamtym roku na wszystkopalnym kotle. Tyle że wtedy paliłem również drewnem i miałem w domu z 3 stopnie mniej, a w nocy to nawet nie wspomnę jak zimno było. A jakim miałem palisz i gdzie kupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 14.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Miał Rokita, kupiony prosto z kopalni Bobrek. Suchy, od lipca się suszył w workach.Tutaj specyfikacja opału:http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/528,nasze_paliwa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 U mnie wychodzi ok 800kg na miesiąc , dom 280m2 temp wewn 26deg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 14.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Minertu, czyli tak źle nie wychodzę. Mamy podobne kubatury i podobne temperatury:). Ostatnimi czasy udało mi się zejść średnio ok 26-28 kg/doba. Dziś wyszło około 33 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 14.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Planowałem na dziś kilka pomysłów wprowadzić w życie i uszczelnić na nowo koronę ale taka pogoda na zewnątrz, że nie miałem serca domownikom na cały dzień kocioł wygasić. Poczekam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.01.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Planowałem na dziś kilka pomysłów wprowadzić w życie i uszczelnić na nowo koronę ale taka pogoda na zewnątrz, że nie miałem serca domownikom na cały dzień kocioł wygasić. Poczekam.... Kup sobie drugą i zajmie ci to jakieś 20min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.01.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Minertu, czyli tak źle nie wychodzę. Mamy podobne kubatury i podobne temperatury:). Ostatnimi czasy udało mi się zejść średnio ok 26-28 kg/doba. Dziś wyszło około 33 kg Czekam z utęsknieniem na mrozy co może wydawać się trochę dziwne.Na razie palnik po tuningu daje sobie świetnie radę przy -3 czekam na -10 W razie "w" nowa korona czeka na montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaspas82 15.01.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witajcie, Czy na forum są użytkownicy z woj pomorskiego chciałbym zobaczyć na żywo Ogniwo Eko Plus w żadnej hurtowni które odwiedziłem nie znalazłem tych kotłów, dystrybutorzy wymienieni na stronie producenta prowadzą sprzedaż internetową, przed zakupem wolałbym obejrzeć kocioł i dowiedzieć się od "palacza" jak działa.Pytanie do użytkowników jak duża jest komora do załadunku ręcznego? Czy latem/wiosną idzie w niej przepalać ręcznie drewnem lub węglem w celu podgrzania np wody? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro0806 15.01.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 witaj kaspas82 ja jestem użytkownikiem ogniwo eko plus 25kw i jestem z Słupska wiec jak byś chciał zobaczyc na żywo jak pracuje to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 15.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Przed zakupem, OEP16 widziałem tylko w internecie. Lokalni sprzedawcy nawet nie bardzo wiedzieli o co pytam. Tylko czerwone, pomarańczowe, zielone i żółte o niebieskich nie słyszeli. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.01.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Przed zakupem, OEP16 widziałem tylko w internecie. Lokalni sprzedawcy nawet nie bardzo wiedzieli o co pytam. Tylko czerwone, pomarańczowe, zielone i żółte o niebieskich nie słyszeli. Niebieskich jest więcej. Ja na moje ogniwo natknąłem się przypadkiem. O zakupie zadecydował sterownik oraz palnik. Uważam,że te dwa urządzenia odgrywają główną rolę. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 15.01.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Niebieskich jest więcej. Ja na moje ogniwo natknąłem się przypadkiem. O zakupie zadecydował sterownik oraz palnik. Uważam,że te dwa urządzenia odgrywają główną rolę. Ja też kupiłem swój kocioł z powodu koali i małej mocy.Czekałem na ogniwo 10kw ale się nie doczekałem.Myślę,że najważniejszy jest sternik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtarowicz 15.01.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Moi rodzice 4 lata temu wymienili piec (poprzedni firmy z Buska, nie pamiętam nazwy) który służył jakieś 15 lat. Założyli im piec z podajnikiem właśnie z Ogniwa. Polecała go firma montująca jak i mieszkamy niedaleko bieckiego Ogniwa więc trochę taki patriotyzm lokalny. Po ostatniej zimie padł sterownik - wymieniony w lecie, a tej zimy piec zaczął "lać". Na szczęście miejsce przecieku umożliwiało jego pospawanie bez ruszania pieca (oczywiście spawacz się nagimnastykował). Wydaje mi się, że to trochę dużo awarii jak na taki okres użytkowania. W marcu będę zmuszony wybrać piec do własnego domu więc trzeba się poważnie zastanowić czy nie wybrać innego producenta. Nie jestem wielkim znawcą pieców i być może takie rzeczy dzisiaj to standard (ich koszt nie był szczególnie wysoki), jednak zawsze to kłopot. Być może piece konkurencji nie są lepsze i być może trafili akurat na słaby egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 15.01.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Są i takie egzemplarze.... widomo nie od dziś że rdzewienie kotłów ogniwa- to pięta achillesowa zakładu, wg mnie dawno powinni to poprawić...a sterownik może paść -ludzka rzecz- dobrze że wymieni na czas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Zawijan w 2008 brucer już był. Przecież w lutym 2008 pisałes o tym artykuł :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.01.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Moi rodzice 4 lata temu wymienili piec (poprzedni firmy z Buska, nie pamiętam nazwy) który służył jakieś 15 lat. Założyli im piec z podajnikiem właśnie z Ogniwa. Polecała go firma montująca jak i mieszkamy niedaleko bieckiego Ogniwa więc trochę taki patriotyzm lokalny. Po ostatniej zimie padł sterownik - wymieniony w lecie, a tej zimy piec zaczął "lać". Na szczęście miejsce przecieku umożliwiało jego pospawanie bez ruszania pieca (oczywiście spawacz się nagimnastykował). Wydaje mi się, że to trochę dużo awarii jak na taki okres użytkowania. W marcu będę zmuszony wybrać piec do własnego domu więc trzeba się poważnie zastanowić czy nie wybrać innego producenta. Nie jestem wielkim znawcą pieców i być może takie rzeczy dzisiaj to standard (ich koszt nie był szczególnie wysoki), jednak zawsze to kłopot. Być może piece konkurencji nie są lepsze i być może trafili akurat na słaby egzemplarz. A moim zdaniem to gdyby nawet to kocioł powinien być jeszcze na gwarancji. Nic nie jest wieczne.Nawet mercedesy po 1 tyg użytkowania klękają. Sterownik to elektronika i wymienili. Kocioł był na gwarancji trudno go wymienić ale można było się jej domagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 15.01.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Zawijan w 2008 brucer już był. Przecież w lutym 2008 pisałes o tym artykuł :) mamy styczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 15.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Kiedyś zastanawiałem się Poprzedni kocioł zginął tragicznie po prawie 20 latach z powodu przerdzewiałej dziury wewnątrz vis a vis podłączenia powrotu? Ciekawe czy OEP tyle wytrzyma? Ansu, dobrze by było aby wytrzymał, ale żaden obecny tego nie doczeka. Nie ma takiego stalowego. I już pewnie nie będzie. Przyczyna tkwi gdzie indziej. Kiedyś wrócimy do tego tematu. Ciągle jestem ciekawy dlaczego? Może gdyby kotły wytrzymywały 20lat to firmy produkujące je zbankrutowały by:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts