Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chopy, niedziela u progu a wy tu cudzy komin byście czyścili...

https://mlkshk.com/r/8NWA

Wracając do tematu. Z niecierpliwością oczekuję zimniejszych temperatur niż teraz. Tak całkiem powoli OE ma co robić, chociaż jak na razie nie miał powodu się zasapać. Spaliłem ok 2.4 T miału (od połowy pażdziernika, ok 120m2, stare budownictwo), nieco więcej niż w tamtym roku na wszystkopalnym kotle. Tyle że wtedy paliłem również drewnem i miałem w domu z 3 stopnie mniej, a w nocy to nawet nie wspomnę jak zimno było.

Chopy, niedziela u progu a wy tu cudzy komin byście czyścili...

https://mlkshk.com/r/8NWA

Wracając do tematu. Z niecierpliwością oczekuję zimniejszych temperatur niż teraz. Tak całkiem powoli OE ma co robić, chociaż jak na razie nie miał powodu się zasapać. Spaliłem ok 2.4 T miału (od połowy pażdziernika, ok 120m2, stare budownictwo), nieco więcej niż w tamtym roku na wszystkopalnym kotle. Tyle że wtedy paliłem również drewnem i miałem w domu z 3 stopnie mniej, a w nocy to nawet nie wspomnę jak zimno było.

A jakim miałem palisz i gdzie kupujesz?

Minertu, czyli tak źle nie wychodzę. Mamy podobne kubatury i podobne temperatury:). Ostatnimi czasy udało mi się zejść średnio ok 26-28 kg/doba. Dziś wyszło około 33 kg

Czekam z utęsknieniem na mrozy co może wydawać się trochę dziwne.Na razie palnik po tuningu daje sobie świetnie radę przy -3 czekam na -10 :)

W razie "w" nowa korona czeka na montaż.

Witajcie,

Czy na forum są użytkownicy z woj pomorskiego chciałbym zobaczyć na żywo Ogniwo Eko Plus w żadnej hurtowni które odwiedziłem nie znalazłem tych kotłów, dystrybutorzy wymienieni na stronie producenta prowadzą sprzedaż internetową, przed zakupem wolałbym obejrzeć kocioł i dowiedzieć się od "palacza" jak działa.

Pytanie do użytkowników jak duża jest komora do załadunku ręcznego? Czy latem/wiosną idzie w niej przepalać ręcznie drewnem lub węglem w celu podgrzania np wody?

Pozdrawiam

Przed zakupem, OEP16 widziałem tylko w internecie. Lokalni sprzedawcy nawet nie bardzo wiedzieli o co pytam. Tylko czerwone, pomarańczowe, zielone i żółte o niebieskich nie słyszeli.

Niebieskich jest więcej.

Ja na moje ogniwo natknąłem się przypadkiem.

O zakupie zadecydował sterownik oraz palnik.

Uważam,że te dwa urządzenia odgrywają główną rolę.

Edytowane przez minertu

Niebieskich jest więcej.

Ja na moje ogniwo natknąłem się przypadkiem.

O zakupie zadecydował sterownik oraz palnik.

Uważam,że te dwa urządzenia odgrywają główną rolę.

Ja też kupiłem swój kocioł z powodu koali i małej mocy.Czekałem na ogniwo 10kw ale się nie doczekałem.Myślę,że najważniejszy jest sternik.

Moi rodzice 4 lata temu wymienili piec (poprzedni firmy z Buska, nie pamiętam nazwy) który służył jakieś 15 lat. Założyli im piec z podajnikiem właśnie z Ogniwa. Polecała go firma montująca jak i mieszkamy niedaleko bieckiego Ogniwa więc trochę taki patriotyzm lokalny. Po ostatniej zimie padł sterownik - wymieniony w lecie, a tej zimy piec zaczął "lać". Na szczęście miejsce przecieku umożliwiało jego pospawanie bez ruszania pieca (oczywiście spawacz się nagimnastykował). Wydaje mi się, że to trochę dużo awarii jak na taki okres użytkowania. W marcu będę zmuszony wybrać piec do własnego domu więc trzeba się poważnie zastanowić czy nie wybrać innego producenta. Nie jestem wielkim znawcą pieców i być może takie rzeczy dzisiaj to standard (ich koszt nie był szczególnie wysoki), jednak zawsze to kłopot. Być może piece konkurencji nie są lepsze i być może trafili akurat na słaby egzemplarz.

Moi rodzice 4 lata temu wymienili piec (poprzedni firmy z Buska, nie pamiętam nazwy) który służył jakieś 15 lat. Założyli im piec z podajnikiem właśnie z Ogniwa. Polecała go firma montująca jak i mieszkamy niedaleko bieckiego Ogniwa więc trochę taki patriotyzm lokalny. Po ostatniej zimie padł sterownik - wymieniony w lecie, a tej zimy piec zaczął "lać". Na szczęście miejsce przecieku umożliwiało jego pospawanie bez ruszania pieca (oczywiście spawacz się nagimnastykował). Wydaje mi się, że to trochę dużo awarii jak na taki okres użytkowania. W marcu będę zmuszony wybrać piec do własnego domu więc trzeba się poważnie zastanowić czy nie wybrać innego producenta. Nie jestem wielkim znawcą pieców i być może takie rzeczy dzisiaj to standard (ich koszt nie był szczególnie wysoki), jednak zawsze to kłopot. Być może piece konkurencji nie są lepsze i być może trafili akurat na słaby egzemplarz.

A moim zdaniem to gdyby nawet to kocioł powinien być jeszcze na gwarancji.

Nic nie jest wieczne.Nawet mercedesy po 1 tyg użytkowania klękają.

Sterownik to elektronika i wymienili.

Kocioł był na gwarancji trudno go wymienić ale można było się jej domagać.

Kiedyś zastanawiałem się

Poprzedni kocioł zginął tragicznie po prawie 20 latach z powodu przerdzewiałej dziury wewnątrz vis a vis podłączenia powrotu? Ciekawe czy OEP tyle wytrzyma?

Ansu,

dobrze by było aby wytrzymał, ale żaden obecny tego nie doczeka. Nie ma takiego stalowego. I już pewnie nie będzie.

Przyczyna tkwi gdzie indziej.

Kiedyś wrócimy do tego tematu.

Ciągle jestem ciekawy dlaczego? Może gdyby kotły wytrzymywały 20lat to firmy produkujące je zbankrutowały by:sick: