Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może gdyby kotły wytrzymywały 20lat to firmy produkujące je zbankrutowały by:sick:
No, a jak myślisz?...

Choć takie komentarze

Po ostatniej zimie padł sterownik - wymieniony w lecie, a tej zimy piec zaczął "lać".

wiadomo nie od dziś że rdzewienie kotłów ogniwa- to pięta achillesowa zakładu, wg mnie dawno powinni to poprawić.

mocno mnie zastanawiają nad prawidłowością wyboru...

Edytowane przez mario633

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dwóch znajomych, podobne domy kupili sobie taki sam kocioł nawet tego samego dnia. U jednego służył 5lat u drugiego ponad 15. Żeby było śmieszniej kupowali węgiel tego samego dnia w tej samej kopalni. Jechał jeden i brał dla obu.

Mam cichą nadzieje że mój OEP będzie mi służył dobrze i długo, a wszystkie problemy zostaną rozwiązane przed upływem gwarancji. Czego sobie i wszystkim życzę.

Odnośnie komentarza Zawijana2. Ostatnio miałem wykonywane balustrady na zewnątrz. Facet, który je robił stwierdził jasno - dzisiejsza stal i ta dawniejsza to dwa światy. Mówi, że niby ciągle używa do swoich wyrobów tzw "zbrojeniówki" ale ta która kupuje teraz -niektóre partie to "masakra". Kilka dni na powietrzu i już cała w rdzy. Gdy ją kładą do "kąpieli"- to aż wszystko kipi Ciężko się ją spawa itd. Ostatnio czytałem artykuł o polskim rynku stali i jego związkach ze wschodem. Może tu tkwi przyczyna...

Od lutego 2008 jeszcze nie upłynęły 4 lata.

no faktycznie, brakuje aż miesiąc czasu od napisania artykułu... :)

przypominam jednak,że produkcja ruszyła ponoć w listopadzie 2007 ;)

Nie ma jednak stresu, bo kolega nie napisał o jaki palnik i sterownik chodzi.

Myślę także, że po 3latach to raczej on sam kupił i zamienił sterownik... elektronika ma się jednak prawo zepsuć.

"Miał Rokita, kupiony prosto z kopalni Bobrek. Suchy, od lipca się suszył w workach.

Tutaj specyfikacja opału:

http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/...ze_paliwa.html"

Alk,

Jak Ci się ten miał wypala ? Z jakim nadmuchem pracuje dmuchawa ? Możesz coś więcej na temat tego miału ?

No coż, pali się. Jednak dziennie 1 szuflada koksu(czarne, lekkie spieki koksowe, rozpadąjace się w rękach), nie zauważyłem jednak żadnych większych zmian przy dmuchawie na +. Jedynie przy +5 kocioł miał problem z utrzymaniem zadanej temperatury - ciągle się przegrzewał i tez wyłączał. Od dzisiaj rana testuję dmuchawę na "-". Ale chyba nic mądrego nie osiągnę.

Sumując, w moim przypadku raczej nie zdecyduję się jeszcze raz na miał. Był to mój wybór biorąc taki a nie inny opał (być może jest zbyt drobny). Następny sezon to u mnie groszek - o ile zdążę spalić to co mam :)

Chciałbym tez przy okazji zapytać 'miałowców' na OE+, jak często go czyścicie. W moim przypadku to po 2 tygodniach palenia temperatura spalin wynosi ponad 200 stopni. Przy 3 tygodniach sięga 300, więc czas najwyższy się zabrać za czyszczenie. Próbowałem przy włączonej dmuchawie... więcej nie spróbuję. Może sytuacja przy paleniu grochem wygląda inaczej.

W moim przypadku to po 2 tygodniach palenia temperatura spalin wynosi ponad 200 stopni. Przy 3 tygodniach sięga 300, więc czas najwyższy się zabrać za czyszczenie. Próbowałem przy włączonej dmuchawie... więcej nie spróbuję. Może sytuacja przy paleniu grochem wygląda inaczej.

Straszne ilości ciepła puszczasz z kominem !

Ja palę eko-groszkiem i czyszczę co każdy załadunek, wychodzi co 5-6 dni.

I nie widzę w tym problemu 10-15 minut więcej roboty :-)

Ale temperatury mam w okolicy 100 st C (od 65 do 105 bo kocioł wpada w podtrzymanie).

Oczywiście czyszczenie w trybie ręcznym - przy wyłączonej dmuchawie ! :-)

Temperatura CO wg. pogodówki, z krzywej grzania wynika że powinno być 42 st. C ale kocioł przeciąga do 46-47 st. C

Edytowane przez woma4

Witam.

Stoję przed wyborem pieca i mam kilka pytań.

Czy piec faktycznie pracuje na ekogroszku i miale czy ekogroszek brać tylko pod uwagę? Jeśli na miale to czy widać spadek mocy pieca.

Mam do ogrzania 140 m, ale z czasem może kilka metrów dojść i czy lepiej kupić 25 i pozaklejać i takie tam czy twardo 16tkę. Zastanawia mnie czy na miale da sobie radę.

Widzę ( na zdjęciach), że, drzwiczki w 16tce są obok siebie- czy nie kolidują. Byłem w 2 hurtowniach mieli ogniwa, 25 ale nie wiem, dlaczego były poplombowane drzwiczki i nie mogłem ich obejrzeć, nie wiem czy to robi sieciówka z hurtowni czy ogniwo plombuje.

Jeśli ktoś miał do czynienia z serwisem to proszę o opinie, bo słyszałem w hurtowniach raczej mało pochlebne.

Czy ten wymiennik jest zrobiony solidnie i jeśli ktoś wie to, z jakiej grubej blachy? U innego (małego) producenta zostałem zaproszony po takim zapytaniu na hale i dokładnie widziałem, jaka blacha i co i jak jest robione itd., choć nie umawiałem się wcześniej na spotkanie.

I teraz proszę jeszcze o jedno, jeśli ktoś poleca to, dlaczego i jeśli nie to również.

Na stronie producenta jest napisane, że, gwarancja 4 lata a w hurtowni powiedzieli, że 5?

Mam dylemat, jaki piec kupić i czy ten czy inny.

Jeśli by ktoś nie chciał pisać na forum to chętnie poczytam na prywat.

Witam serdecznie,

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem i użytkownikiem OEP 16kW. PO wielu informacjach przeczytanych na forach i blogu zawijana , bezproblemowo udało mi się uruchomić i rozpocząć edukację palenia w piecu. Dodam, że dom jest parterowy z poddaszem użytkowym około 110m2 ocieplony zarówno ściany jak i dach na parterze grzejniki plus podłogówka na pietrze grzejniki regulator tylko na podstawie ustawień CO.

Na początek ustawienia były następujące:

55C – temperatura CO zdana.

53-58 temperatura CO

47-50 temperatura powrotu

W chwili obecnej nie użytkuje CWU tj jest ale zbiornik idzie jako pompa mieszająca i ustawiona dokładnie na te same wartości co CO ( nie ma odbioru cwu )

Piec przy takich ustawieniach piec chodził na początku jak mała lokomotywa co pewnie jest zrozumiałe ze względu na konieczność wygrzania instalacji szczególnie podłogowej i całego domu. Jednak przy takiej pracy kotła pojawiły się bardzo duże spieki kalafiory. Ewidentnie piec chodził ze zbyt dużą mocą jak dla tego węgla. Temperatura spalin dochodziła do 150C

W chwili obecnej ustawienia i parametry są następujące:

45 temperatura zadana CO

43-48 – temperatura CO

42- temperatura powrotu

80-110C – temperatura spalin

Piec chodzi stabilnie bez skoków trzyma zadane parametry, temepratura w domu taka jak być powinna tj. okolice 21C dodatkowo po ustawieniach pracy podajnika w grzaniu na 8s i korekty dmuchawy -5% podczas grzania, spieki praktycznie zniknęły i są malutkie tylko na obrzeżach palnika. Dodatkowo spalanie na poziomie 20-25 kg na dobę ekogroszku jest zadowalające jak dla mnie i fakt, że dom jest w budowie.

Po tym całym elaboracie mam tak naprawdę tylko jedno pytanie czy praca kotła w takich warunkach nie jest dla niego szkodliwa:

1. Czy temperatura Co nie jest za niska i piec pracuje na minimalnych mocach przez co jego żywotność może znacznie się skrócić?

2. Czy temperatura powrotu na poziomie 40-42 C to nie za mało ze względu na korozję i kamień?

3. Czy tak niskie temperatury spalin nie powodują nadmiernego wytrącania kondensatu ?

obecnie nie mam możliwości wystawienia pieca on-line ale pracuję nad tym.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Edytowane przez ALBAMA

Witam.

Stoję przed wyborem pieca i mam kilka pytań.

Czy piec faktycznie pracuje na ekogroszku i miale czy ekogroszek brać tylko pod uwagę? Jeśli na miale to czy widać spadek mocy pieca.

Mam do ogrzania 140 m, ale z czasem może kilka metrów dojść i czy lepiej kupić 25 i pozaklejać i takie tam czy twardo 16tkę. Zastanawia mnie czy na miale da sobie radę.

Widzę ( na zdjęciach), że, drzwiczki w 16tce są obok siebie- czy nie kolidują. Byłem w 2 hurtowniach mieli ogniwa, 25 ale nie wiem, dlaczego były poplombowane drzwiczki i nie mogłem ich obejrzeć, nie wiem czy to robi sieciówka z hurtowni czy ogniwo plombuje.

Jeśli ktoś miał do czynienia z serwisem to proszę o opinie, bo słyszałem w hurtowniach raczej mało pochlebne.

Czy ten wymiennik jest zrobiony solidnie i jeśli ktoś wie to, z jakiej grubej blachy? U innego (małego) producenta zostałem zaproszony po takim zapytaniu na hale i dokładnie widziałem, jaka blacha i co i jak jest robione itd., choć nie umawiałem się wcześniej na spotkanie.

I teraz proszę jeszcze o jedno, jeśli ktoś poleca to, dlaczego i jeśli nie to również.

Na stronie producenta jest napisane, że, gwarancja 4 lata a w hurtowni powiedzieli, że 5?

Mam dylemat, jaki piec kupić i czy ten czy inny.

Jeśli by ktoś nie chciał pisać na forum to chętnie poczytam na prywat.

Kolego - nie ma sensu brak 25kW. 16-tka w zupełności powinna Ci wystarczyć. Uwierz mi. Ja mam 150 m w starym budownictwie, kiepsko docieplony dach i jak na razie kocioł spala ok. 22kg eko na 24h, i idzie na miniamalnych ustawieniach, często wchodząc w podtrzymanie, więc chyba w porządku. Temp. w domu ok. 23 (w sypialniach 20-21). Jak przyjdzie Epoka Lodowcowa (np. -40 C), to przykręci się grzejniki na górze i na 80 metrach się pomieścimy (w blokach mają jeszcze ciaśniej...). Ale na razie takiej opcji nie przewiduję...

Co do wymiennika - to jak na razie największa niewiadoma, bo oczywiście grubości blachy nie sposób dostrzec. Ale chyba nie grubość jest w tym wypadku najistotniejsza, ale jej jakość. A tego ocenić to już zupełnie nie możemy wizualnie...

re: MiszaMG

na rynku jest bez liku propozycji kotłów i rozumiem Twoje rozterki...sam w ubiegłym roku miałem podobne.

Jeśli chodzi o dane dotyczące kotłów OGNIWO, to bez problemu znajdziesz informacje w DTR ( także i o grubości i rodzaju blach z jakich wykonany jest kocioł) tutaj http://ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/dtr

Generalnie jest tak że każda myszka swój ogonek chwali, więc zdecydowana większość użytkowników będzie zachwalała kocioł jaki posiada ( no bo jak już ktoś kupił to nie powie że dokonał złego wyboru...:) )

Jeśli chodzi o sprzedawców lub hurtowników, to będą Ci zachwalali ten produkt, ze sprzedaży którego mają największą prowizję - pieniądz to pieniądz. Dotyczy to także większości monterów - taka niestety jest prawda.

Kotły Ogniwo Eko Plus są od niedawna na rynku - trudno znaleźć opinie użytkowników w zakresie współpracy serwisu - wynika to wg mnie z tego że póki co kotły nie sprawiają problemów.

Jeśli rozważasz zakup kotła innego producenta, to polecam Ci ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK

Bardzo dobrym rozwiązaniem w twoim przypadku jest udanie się na któreś z targów budowlanych gdzie będę wystawcy, producenci, instalatorzy kotłów

tu kalendarz http://www.eurobudowa.pl/targi/ można sobie porównać na miejscu różne kotły, zobaczyć "na żywo" i samemu wyciągnąć wnioski.

A na koniec musisz sam podjąć decyzję - żebyś potem przez kilka lub kilkanaście lat nie pluł sobie w brodę że dokonałeś złego wyboru. :)

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że dokonałem słusznego wyboru i polecić Ci PLUSA :)

Przyszło trochę mrozu i zaczęły się kłopoty. Do tej pory węgiel ładnie się spalał i spieki były niewielki a dmuchawa rzadko dochodziła do 44%.

Teraz się ochłodziło i pojawiły się spore spieki i czasami obniża się poziom węgla w palniku, dmuchawa chodzi do 60%. Myślałem o zainstalowaniu oprogramowania z możliwością korekty nadmuchu, ale jak korygować skoro na niskich mocach jest OK? Dodam, że kocioł to EOP25 ustawiony na EOP16 (https://esterownik.pl/remote/728). Co radzicie?