dawid77db 26.05.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Mam pytanie odnośnie kalibracji czujników w eko plusie. Nigdzie w menu sterownika nie ma nic takiego jak kalibracja czujnika więc czy ktoś może mi napisać jak to się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 27.05.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Kolejna doba bez czyszczenia Sprawność nadal rośnie 26.05 – moc: 3,58kW, temp.spalin: 129°C; sprawność: 51,55%; tlen: 15,3%; CO: 0,02% Czyżby jakaś mała rewolucja w eksploatacji kotłów CO ??? Wszyscy wszędzie podkreślają jak ważne jest dbanie o czyszczenie kotła, a tu proszę okazuje się, że jak nie czyścisz to sprawność rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 27.05.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Mam pytanie odnośnie kalibracji czujników w eko plusie. Nigdzie w menu sterownika nie ma nic takiego jak kalibracja czujnika więc czy ktoś może mi napisać jak to się robi. W panelu sterownika też tego nie znalazłem ale na pewno z poziomu komputera i programu ecoal.pl po wejściu w tryb zaawansowany (kod 7492) jest możliwość kalibrowania czujników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 27.05.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Kolejna doba bez czyszczenia Sprawność nadal rośnie 26.05 – moc: 3,58kW, temp.spalin: 129°C; sprawność: 51,55%; tlen: 15,3%; CO: 0,02% Zawijan jak to wytłumaczysz? to wbrew logice Kocioł się brudzi a sprawność rośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 27.05.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Ogniwo ma nową stronę WWW !!! http://www.ogniwobiecz.com.pl/ W końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.05.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Kolejna doba bez czyszczenia Sprawność nadal rośnie 26.05 – moc: 3,58kW, temp.spalin: 129°C; sprawność: 51,55%; tlen: 15,3%; CO: 0,02% Ciekaw jestem jak wygląda wymiennik i gdzie osadziło się więcej zabrudzeń, na turbulatorach czy ściankach płomienówek. Bo mi to wygląda na efekt zmniejszającego się przelotu przez kanały dymowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 27.05.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Ciekaw jestem jak wygląda wymiennik i gdzie osadziło się więcej zabrudzeń, na turbulatorach czy ściankach płomienówek. Bo mi to wygląda na efekt zmniejszającego się przelotu przez kanały dymowe. tak to chyba sobie można wytłumaczyć, więcej ciepła odbiera komora z palnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 27.05.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Zawijan nie chciał się chwalić, ale eCoal jest sterownikiem samouczącym (najnowsza biotechnologia) i za miesiąc prześcignie wydajnością piece gazowe o sprawności powyżej 107%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.05.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Zawijan nie chciał się chwalić, ale eCoal jest sterownikiem samouczącym (najnowsza biotechnologia) i za miesiąc prześcignie wydajnością piece gazowe o sprawności powyżej 107%. a za dwa zeskoczy z kotła i zniszczy ludzkość na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 27.05.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Spokojnie Panowie, spokojnie. W poniedziałek zrobimy mu inspekcję, aby obejrzeć nawet najbardziej niedostępne miejsca zanim go przeczyścimy. Sami jesteśmy ciekawi jak wygląda, bo oprócz uzupełniania paliwa i usuwania popiołu (kocioł stoi na wadze) nic przy nim nie jest robione. Zapoznamy was z wynikami obserwacji. Pozdrawiam Wszystkich weekendowo Ciepłych nóżek i zimnego kapselka życzę zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 27.05.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 re: woma To jest nowa strona??? Ta dynda już od jakiegoś czasu w zastępstwie swojej poprzedniczki z czasów, gdy dinozaury małe jeszcze były. Z tego co wiem, to nowa będzie - ponoć za kilka już dni. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 27.05.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 re: woma To jest nowa strona??? Ta dynda już od jakiegoś czasu w zastępstwie swojej poprzedniczki z czasów, gdy dinozaury małe jeszcze były. Z tego co wiem, to nowa będzie - ponoć za kilka już dni. Pozdr. No mówię ! Już jest ! Funkel nówka, nierdzewka, nieśmigana ! Przynajmniej ja ją widzę pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris36g 27.05.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam. Właśnie podłączyłem swoje Ogniwo Eko Plus 16kW:) Zasypałem miałem (podobno wysoko kaloryczny) nastawiłem w trybie lato i do poniedziałku daję sobie spokój:stereo: Potem dam znać jak się kociołek sprawuje na tym paliwie. Pozdrawiam niebieskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midas80 28.05.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witam. Po śledzeniu tego forum i jeszcze innych, typu "RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK", zdecydowałem się na zakup kotła OGNIWO EKO PLUS 16 KW. Więc zamówiłem kocioł przez Internet u "FUEGO", kocioł dostarczoną wczoraj, popatrzcie co otrzymałem bo nic Mi się nie zgadza !!! Palnik: powinny być 4-członowy z 3 rządkami otworów nadmuchowych, jest 5-członowy z 4 rządkami otworów nadmuchowych Kanały pionowe: powinno być 4 + 4 zawirowaczę, jest 5 + 3 zawirowaczę Ruszt powinien mieć „coś na środku” nie ma ! Nie wiem co mam robić i jak ma się to wszystko do kotła, który testuje „ZAWIJAN" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 28.05.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 @midas80 Moim skromnym zdaniem to nawet masz trochę szczęścia. Dostałeś model z przed modernizacji głównie obniżającej koszt produkcji. W Twoim rozwiązaniu widzę więcej możliwości dostosowania kotła do np. grzania w lecie. Dziurki i płomieniówki możesz odpowiednio przytykać i uzyskiwać wyższą sprawność na małych mocach. Jedna rzecz jest bezwzględnie do wymiany, ruszt na rusztodeflektor, ale to nie problem - dzwonisz do Biecza i za parę dni serwis Ci go przywiezie i wymieni (ja tak miałem) A teraz "wągiel do zbiornika i OGIEŃ" P.s. Witaj w klubie:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 28.05.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 re: woma4 "No mówię ! Już jest ! Funkel nówka, nierdzewka, nieśmigana ! Przynajmniej ja ją widzę pierwszy raz." No mówię, że to nie to. To co widzisz pod tym adresem, to ta przejściówka. Od jakiegoś czasu już wisi i niedługo spadnie. Chyba, że ja mam tak ograniczony dostęp do ... i wolną transmisję, że widzę co innego niż ty. Na poważnie: nowa strona OGNIWA dopiero na ukończeniu i ukaże się niebawem. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 28.05.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 No cóż nowa strona Ogniwo faktycznie jest, ale poziom (jakość) informacji przedstawianej na tych stronach niestety nie zmienił się. Szata graficzna to nie wszystko - trzeba jeszcze klienta przekonać solidnymi informacjami. A tam czytamy:"Kotły OGNIWO-EKO PLUS zostały wyposażone w segmentowy palnik BRUNER S zgłoszony w Urzędzie Patentowym RP oznaczony numerem W119227"To ten BRUNER ze "Stawki większej niż życie", czy jeszcze jakiś inny ? Bo z tego co można wszędzie wyczytać palnik stosowany w kotłach nazywa się BURNER S. Oczywiście to nie jedyny mankament nowej strony - brak informacji o sterowniku itd. Mam nadzieję, że to się jeszcze poprawi, ale wrzucając nową stronę powinno się ją w miarę dopracować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 28.05.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Wczoraj uruchomiłem moje ogniwo 16kWWszystko git, tylko jedno mnie martwi. Zasypałem podajnik miałem i widze żę palnik cześć drobnego miału wudmuchuje do popiołu. Dziwna sprawa, ale jest tego troche niedopalego węgla. Mam palnik z 3 rzędami otworów. Dolne zaślepiłem i pozostały 2 rzędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 28.05.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 witam wszystkim bardzo prosze o pomoc,jestem zainetresowany kupnem eko plusa ale nie wiem ktorej mocy lepiej? moj dom budowany wg projektu dom pod katalpa;http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-katalpa/m45befc48d9f2bb.prosze o rzetelna odpowiedz Zawijan pisales ze wolalbys wiekszy wymiennik z mniejszym palnikiem,co radzisz w moim przypadku? co na to inni forumowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek43 28.05.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Witam wszystkich jestem bardzo zadowolony z takiej formy pozyskiwania wiadomości o pracy kotła Ogniwo Eco plus,wasze opinie i doswiadczenie pozwolilo mi podjąć decyzje po wielu tygodniach przegladania różnych opinii mój wybór padł na Eco plus ale niewiem czy 16 kw lub 25kwz podajnikiem oraz z nowoczesnym ssterownikiem.problem mój polega, na tym że powierzchnia mego ogrzewania wynosić bedzie 160 m oraz woda CWU zbiornik 200l kocioł który chciałbym mieć ma moc od 16-19kw wyglada na to że bedzie to na styk po moich wyliczeniach chyba dobrych , dom z betonu komórkowego ściany 24cm+styropian 10cm wysokość pokoji 260cm poddasze użytkowane będzie za 2lata powierzchnia 75mkw, dach ocieplany.czy ewentualny piec o mocy 25kw bedzie pracował na połowe mocy + bojler przez te dwa lata zaznaczam że latem chcę mieć wodę cwu.Jestem mało obeznany z piecami proszę o doradę.Zawijan wspomniał w poradniku że moce można zmienić zmianą otworów w palniku/myśle uparcie o 16kw a pozyskać np.22kw wydaje mi się że latem byłby efektywnieszy do cwu n ten 16kw proszę o poradę wiem że to zadanie dla instalatora ale o możliwościach wspomnianych kotłów to wy panowie uważam że więcej wiecie na czele z z glównym twórcą tego wątku tym samym składam podziękowania za wysiłek intelektualny i chęć dzielenia się z innymi posiadaną wiedzą Edytowane 28 Maja 2011 przez marek43 poprtawka pisowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts