tomczar12 18.01.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 witam ponownie, jakiś czas temu pisałem że kocioł nie chciał osiągnąć zadanej temperatury, ustawiłem mu 62 i nic, uporałem się z tym że podnosiłem mu co jakiś czas o kilka stopni, doszedł do zadanej i tak pale ze dwa tygodnie, Proszę m. in. pana zawijana o sprawdzenie czy to spalanie tak ma wyglądać, sterownik został podłączony do "zdalnego dostępu" pod nazwą "orawa11", co mnie niepokoi to że dużo sadzy a jak przyłożę rękę koło dmuchawy to czuję jak dmucha (powinno przecież wciągać). Pale tylko CO, na razie bez CWU, palę miałem, układ z zaworem czterodrogowym, temperatura ustawiona na 62 ale wyłącza się przy 67, prSterownik został zaktualizowany dwa dni temu i zmieniony typ kotła na 15 kw (kocioł mam 25). Jeszcze raz proszę szanownych kolegów o zerknięcie i jakieś rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 18.01.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Poniektórzy użytkownicy Ecoala mają kolejną wersję oprogramowania 2.9.11, nie widzę jednak żadnego źródła na forum ES. Widocznie jednak na dniach się pojawi, czekam niecierpliwie, być może tym razem będzie ta długo oczekiwana wersja z chłodzeniem piwa No, chyba że to dopiero w wersji 3.0.0... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.01.2012 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Przyszło trochę mrozu i zaczęły się kłopoty. Do tej pory węgiel ładnie się spalał i spieki były niewielki a dmuchawa rzadko dochodziła do 44%. Teraz się ochłodziło i pojawiły się spore spieki i czasami obniża się poziom węgla w palniku, dmuchawa chodzi do 60%. Myślałem o zainstalowaniu oprogramowania z możliwością korekty nadmuchu, ale jak korygować skoro na niskich mocach jest OK? Dodam, że kocioł to EOP25 ustawiony na EOP16 (https://esterownik.pl/remote/728). Co radzicie? Ja w tej sytuacji zmieniłbym soft ponownie na EO+ 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 19.01.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 czekam niecierpliwie, być może tym razem będzie ta długo oczekiwana wersja z chłodzeniem piwa No, chyba że to dopiero w wersji 3.0.0... ponoć dopiero na wiosnę jak się cieplej zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.01.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Puki co parapet zewnętrzny zrobi to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 19.01.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Poniektórzy użytkownicy Ecoala mają kolejną wersję oprogramowania 2.9.11, nie widzę jednak żadnego źródła na forum ES. Widocznie jednak na dniach się pojawi, czekam niecierpliwie, być może tym razem będzie ta długo oczekiwana wersja z chłodzeniem piwa No, chyba że to dopiero w wersji 3.0.0... Jest nawet wersja 2.9.12 http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 19.01.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja w tej sytuacji zmieniłbym soft ponownie na EO+ 25 Znowu jest ciepło i problem zniknął, przy następnych mrozach sprawdzę EO 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 19.01.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Kolega VERB pisze na forum esterownik.pl, że na spieki pomaga wydłużenie czasu podawania i korekta na minus dmuchawy. Czy inni też mają takie spostrzeżenia? Czy ktoś wie jaka jest maksymalna moc dmuchawy (%) dla poszczególnych ustawień sterownika (OEP16, OE15, OE25)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 19.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Wszyscy wyjechali? Ostatni gasi światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 19.01.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 to chyba efekty ostatnich spięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 20.01.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Znowu jest ciepło i problem zniknął, przy następnych mrozach sprawdzę EO 25. Warunki pogodowe są takie, że być może dopiero kolejnej zimy zmienisz soft na 25 ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 20.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Instalacja odpalona i mam kilka pytań 1. Jak można zaradzić dymieniu się z podajnika w czasie jego otwarcia 2. Czy połączenie podajnika z palnikiem można uszczelnić sylikonem (tez się z tego połączenia dymi) 3. Pompy grundfos Alpha2 w momencie gdy sterownik je wyłączy zaczynają mrugać (pisali o wymontowaniu kondensatorów ale u mnie to wygląda inaczej ) 4. Jaką macie korektę na temperaturze CO bo u mnie różnica między wskazaniami z sterownika a termometrami to 11 st (jest możliwy błąd podłączenia u mnie idzie brąz , niebieski, czarny, szary ) Edytowane 20 Stycznia 2012 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 20.01.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Ad1.Poprzez wyłączenie dmuchawy (dłuższe przytrzymanie klawisza 'wstecz', funkcja uzależniona od wersji software) Ad2. Tak. Silikon wysokotemperaturowy. Prawdopodobnie kopci się również przy zaślepce ze strony przeciwległej podajnikowi. Tam również uszczelinić. Chyba że piszesz o miejscu pomiędzy zasobnikiem a samym podajnikiem - tam powinna być uszczelka. Ad3.Przyzwyczaiłem się, nic nie zmieniałem, mam brązowe kondensatory. Ad4. Na temat kalibracji są zdania podzielone. Niektórzy nic nie robią (tak jak ja), niektórzy poprawiają wrzątkiem, lodem... o ile dobrze pamiętam to moje czujniki pokazują 4 stopnie więcej niż powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.01.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Podłaczenie CO z termikiem do płytki to w brulim i eCoalu - brąz- niebieski- czarny- szary Czyli masz dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.01.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Ad3.Na pierwszym zdjęciu na dole parami masz pogrupowanie. Kolejność powinna być taka jak wtyczek na obudowie. Usuwasz te, które odpowiadają podłączonej pompce Alpha2. Dla zwykłych pomp również nie powinno mieć ogromnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 20.01.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 dziękuje wszystkim za odpowiedź Ad1. Poprzez wyłączenie dmuchawy (dłuższe przytrzymanie klawisza 'wstecz', funkcja uzależniona od wersji software) Ad2. Tak. Silikon wysokotemperaturowy. Prawdopodobnie kopci się również przy zaślepce ze strony przeciwległej podajnikowi. Tam również uszczelinić. Chyba że piszesz o miejscu pomiędzy zasobnikiem a samym podajnikiem - tam powinna być uszczelka. Ad3. Przyzwyczaiłem się, nic nie zmieniałem, mam brązowe kondensatory. Ad4. Na temat kalibracji są zdania podzielone. Niektórzy nic nie robią (tak jak ja), niektórzy poprawiają wrzątkiem, lodem... o ile dobrze pamiętam to moje czujniki pokazują 4 stopnie więcej niż powinny. połączenie podajnik kocioł jest zrobione na silikon chodzi właśnie o miejsce styku samego zasobnika z podajnikiem tam gdzie jest uszczelka (nie wiem czy to silikonować czy opróżnić podajnik i mocno skręcić ) z temperaturą sobie zrobiłem korektę w ustawieniach lecz sie zastanawiam czy to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.01.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 ... z temperaturą sobie zrobiłem korektę w ustawieniach lecz sie zastanawiam czy to normalne Czujniki są tanie. Co tu ukrywać to nie jest jakaś super precyzja ale zauważyłem że dla czujników, które w 0°C korektę mają poniżej ±2°C pracują wystarczająco dobrze. Powyżej się tylko rozjeżdżają. Ważne jest to głównie do czujników zależnych od siebie, gdzie różnica wskazań ma związek z jakąś akcją sterownika (przykład CO oraz CWU). Czujnik spalin jest inny i piszę w zasadzie o pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 20.01.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 ad3. Na pierwszym zdjęciu na dole parami masz pogrupowanie. Kolejność powinna być taka jak wtyczek na obudowie. Usuwasz te, które odpowiadają podłączonej pompce alpha2. Dla zwykłych pomp również nie powinno mieć ogromnego znaczenia niestety nie masz racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 20.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Instalacja odpalona i mam kilka pytań 1. Jak można zaradzić dymieniu się z podajnika w czasie jego otwarcia 2. Czy połączenie podajnika z palnikiem można uszczelnić sylikonem (tez się z tego połączenia dymi) 3. Pompy grundfos Alpha2 w momencie gdy sterownik je wyłączy zaczynają mrugać (pisali o wymontowaniu kondensatorów ale u mnie to wygląda inaczej ) 4. Jaką macie korektę na temperaturze CO bo u mnie różnica między wskazaniami z sterownika a termometrami to 11 st (jest możliwy błąd podłączenia u mnie idzie brąz , niebieski, czarny, szary ) Ja uważam że należy skalibrować ( czujki kalibrowałem pod termometry, a pozostałość we wrzątku) by sterownik pracował na rzeczywistych parametrach, a i sam lubię mieć świadomość że wsio jest jak należy. Pompy adaptacyjnej nie mam, z pierwsze 2 punkty objaśnił Ci już Alk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.01.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Fakt.Opis zgodny jest umieszczony na płytce przy złączce. Wtyczki podajnika i dmuchawy na obudowie sąsiadują ze sobą. Skrecz mam nadzieje że nie zmyliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts