skresz 20.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Fakt. Opis zgodny jest umieszczony na płytce przy złączce. Wtyczki podajnika i dmuchawy na obudowie sąsiadują ze sobą. Skrecz mam nadzieje że nie zmyliłem. nie spoko dziś koniec zabawy (zmyliło mnie to zdjęcie bo płyta wygląda inaczej niż moja oraz u mnie jest wersja v2.2 a instrukcja do 2.1 i myślałem że coś zmieniono skoro problem już wcześniej występował i dlatego zastąpiono je innymi kondensatorami)jutro zabiorę się za wycinanie, kalibracje i uszczelnienie jak rozwiąże problemy dam znać Edytowane 20 Stycznia 2012 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiszaMG 21.01.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 No to napisz - proszę - o tych blachach. Co zobaczyłeś? Oczywiście to, co mogłem zobaczyć, czyli grubość ( 6 i 8mm), sposób cięcia, spawania. Gotowe wymienniki. Oczywiście nie wiem czy blacha zastosowana dobrej jakości czy kiepska. Ale miło jest jak producent jest zainteresowany pojedynczym klientem. Niestety pieca nie kupiłem, bo miał bardzo wysoko czopuch a producent nie chce nic zmieniać. Dlatego moje zainteresowanie ogniwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 21.01.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 ... myślałem że coś zmieniono skoro problem już wcześniej występował i dlatego zastąpiono je innymi kondensatorami ... Te kondensatory jest to filtr, który łagodzi skutki wyłączenia pompki. Nie jest to błąd lecz rozwiązanie do pracy z silnikiem indukcyjnym. Pompka Alpha2 jest specyficzna. Silnik jest stało prądowy oraz zawiera swoją elektronikę załączającą i sterującą silnikiem. Tam tego typu rozwiązanie jest już w niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 21.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 dzięki waszym radą pompy śmigają i nie mrugają (wymontowane kondensatory), demontaż góry podajnika i ponowny montaż rozwiązał problem dymienia, czujniki skalibrowane i teraz wszystko zaczęło się zgadzać. Teraz czas na resztę w popielniku mam sporo żużlu (chyba spieki) lecz chyba dopalone i wszystko spada tylko w stronę drzwiczek co utrudnia wybieranie nie wiem czy to normalne chciałem się również zapytać kogoś koto się orientuje jaka jest dopuszczalna różnica temperatur między zasilaniem a powrotem z grzejników ponieważ przy zadanej na piecu 50 st góra grzejników jest ciepła a duł zimny , przy 60 góry nie da się dotną tak do połowy lecz dół jest letni (pompa na 3 biegu grzejniki bez termostatów wszystko puszczone na full) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.01.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Może gdzieś ci woda szybciej oblatuje i wraca do pieca albo masz przydławiony powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 22.01.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Może gdzieś ci woda szybciej oblatuje i wraca do pieca albo masz przydławiony powrót. Instalacja odpalona dopiero we wtorek i cały czas kombinuje Mierzyłem termometrem zasilanie na grzejnikach i było 53st oraz powrót 44st przy temperaturze zadanej na piecu 60st wszystkie zawory pootwierane nie wiem czy to dobre parametry i na ile wyznacznikiem jest taki pomiar Jeszcze jedno pytanie jaką maksymalną moc przerobową ma OE+ 16KW (chodzi o maksymalne zużycie węgla na dobę) bo zarazie wygrzewam pomieszczenia tak jak piałem od wtorku i nie mam jeszcze drzwi w domu oraz miedzy parterem a piwnicą dodatkowo 4 z 7 grzejników są nad nieobrobionymi oknami dachowymi wiec ciepło zamiast grzać pomieszczenie leci na dach wiec mam niby 215m2 lecz jak doliczyć jeszcze resztę to jest około 300m2. Pytam się bo wczoraj zadołowałem cały pojemnik weszło 120Kg groszku a dziś sprawdzałem i juz połowy nie ma Temperaturę na piecu trzymam 60 st w pomieszczeniach mam ustawione na 12 st lecz od wtorku jeszcze nie dobiło z tym że podłogówka chodzi cyklicznie na 19 st Edytowane 22 Stycznia 2012 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.01.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Ciężko powiedzieć,u jednego Pana zasobnik 156kg w 33h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 22.01.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Ciężko powiedzieć,u jednego Pana zasobnik 156kg w 33h to spoko dziś może dobije do żądanej czyli tych 12 stopni więc może się uspokoi jak nie to zapowiada się ostre grzanie w kominku lub zmniejszenie temperatur na jakieś 5 stopni jutro zabieram się za obróbkę okien i schodów wiec nie będę już ogrzewał dachu swoją drogą ciekawi mnie czy dałbym rade przy tych temperaturach zewnętrznych dobić do 21 stopni w domu oczywiście żartuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 23.01.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ja trochę z innej beczki, jak głośno pracują Wasze podajniki ? tzn. nie mam tu na myśli poziomu w DB tylko u mnie słychać każde jedne załączenie podajnika i to w każdym pomieszczeniu, mimo iż kocioł stoi w piwnicy za zamkniętymi drzwiami...i nie mam tu na myśli odgłosów chrupiącego groszku, który dostaje się pod żmijkę...;( mnie to aż nazbyt nie przeszkadza ale żonę strasznie denerwuje..fakt faktem, że u nikogo w domu nie słyszałem pracy podajnika w trakcie podawania opału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 23.01.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Chcialbym wiedziec czy w jakis sposob na podstawie wykresow mozna okreslic moc z jaką w danym momencie pracuje moj kociolek (OEP16)?Da sie to w prosty w miare sposob oszacowac na podstawie np temperatury spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 23.01.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Kid1: u mnie niestety podajnik slychac w calym domu (mielenie wiekszych kawalkow), choc gorszym problemem jest nieustanny szum dmuchawy ktora jest znacznie glosniejsza od podajnika nawet na 36%. Kociolek jest w piwnicy, na poddaszu wszystko niestety slychac. Chyba musze jakos to wytlumic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 23.01.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ja trochę z innej beczki, jak głośno pracują Wasze podajniki ? tzn. nie mam tu na myśli poziomu w DB tylko u mnie słychać każde jedne załączenie podajnika i to w każdym pomieszczeniu, mimo iż kocioł stoi w piwnicy za zamkniętymi drzwiami...i nie mam tu na myśli odgłosów chrupiącego groszku, który dostaje się pod żmijkę...;( mnie to aż nazbyt nie przeszkadza ale żonę strasznie denerwuje..fakt faktem, że u nikogo w domu nie słyszałem pracy podajnika w trakcie podawania opału... ja tez mam problem z podajnikiem prblem opisywany na forum ponizej http://esterownik.pl/forum/posty,200/brucer-glosna-praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 23.01.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ja postawiłem kocioł na zbrojonej gumie,ale też słuchać podajnik.Nie głośno ale zawsze trochę słychaś.Zwłaszcza w nocy.Gorzej jednak przeszkadz mi jak załącza się pompa CO,a właściwie uderzenie zaworu różnicowego.U mnie pompa chodzi cyklicznie. Dmuchawy nie słychać wcale.Piec stoi w piwnicy, pod sypialnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Pisałem już dawno o głośniejszej pracy palników typu brucer na rankingu, ale wówczas było wielkie oburzenie,że piszę nieprawdę.... Tesel, bardzo dobrze zrobiłeś ustawiając kocioł na gumie, sugerujemy to w instrukcji kotła Co do zaworu... wiem o czym mówisz, bo u mnie w domu jakbym przełączył na pracę cykliczną to kulka w zaworze różnicowym wali bardzo głośno, to dopiero niesie po grzejnikach i instalacji.... Nie wiem jednak czy słyszeliście jak głośno hałasują palniki w kotłach olejowych.... Część osób, gdzie za kuchnią jest sypialnia też może powiedzieć jak fajnie potrafi hałasować lodówka.... Idzie się do pewnych rzeczy przyzwyczaić, ale warto pomyśleć jak pewne dźwięki zminimalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 23.01.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 To szkoda ze wczsniej nie wiedzialem. nie kupilbym tego kotla. nerwicy mozna dostac jak co minute buczy podajnik. Zastanawiam sie po co ja go kupilem. Halas spalanie duze. brak ciagu wszedzie kurz, pelno sadzy a mialo byc tak pieknie. Serwis olewa mowi ze nic sie nie da zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 To szkoda ze wczsniej nie wiedzialem. nie kupilbym tego kotla. nerwicy mozna dostac jak co minute buczy podajnik. Zastanawiam sie po co ja go kupilem. Halas spalanie duze. brak ciagu wszedzie kurz, pelno sadzy a mialo byc tak pieknie. Serwis olewa mowi ze nic sie nie da zrobic Masz inny kociołek, ale zawsze coś można zrobić. Spróbuj tak, jak zrobił Tesel, tak jak my sugerujemy przy palnikach żeliwnych dla konstrukcji Skam-P. tj. podłóż pod kocioł gumę, może to być z pasa transmisyjnego. Dalej można kombinować z cieńszą gumą podłożoną między przekładnię a korpus palnika. Z ciągiem jak masz kłopot... czy komin masz szczelny? Czy połączenie czopucha z kominem jest szczelne? Możesz wyjąć zawirowacze z kanałów pionowych i sprawdzić efekty. Mnogość rozwiązań instalacji, napowietrzenia kotłowni, różnych zaburzeń ciągu kominowego jest tak duża, że żadne laboratorium tego nie zasymuluje. Musisz sam troszeczkę głową ruszyć i pomyśleć, co idzie poprawić i czy aby część zaburzeń pracy nie leży po stronie Twojej kotłowni, komina, instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 23.01.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 kociol juz lezy na gumowych podkladkach odlosow chrupanego wegla wogole nie slychac tylko buczenie silnika. bylem u innej osoby ktora ma ogniwo eko i tam prawie wogole nie slychac w kotlowni buczenia tylko cicha praca. Co do ciagu to w poprzednim piecu wszystko bylo zaciagane do filara wiec ciag byl normalny. Dodam filar ma 10m i jest szczelny. Sadze duzo sadzy czyscic trzeba co tydzien. spalac samego mialu ciezko. Na dzien dzisiejszy zaluje zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 (edytowane) Akustyka danej kotłowni też ma znaczenie.Znaczenie ma także sposób łączenia kotła z daną instalacją grzewczą.Nie poddawaj się tak łatwo. Palnik potrafi spalać miał węglowy. Skoro i tak siedzisz i kombinujesz w kotłowni, to pomyśl o zmianie na bruli, wówczas z miałem pójdzie Ci pewnie lepiej.Użytkowników sterowników obu typów jest już sporo, napisz na esterownik prośbę o zamianę na próbę sterownika ecoal na bruli i sam zobaczysz, z którym Ci łatwiej i lepiej pracować. Próbowałeś wyjąc zawirowacze z kanałów pionowych? Czym objawiają się Twoje problemy z ciągiem kominowym? Edytowane 23 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 23.01.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Jakbym chcial bruliego to pewnie kupilbym go. Ecoal mial byc lepszy a teraz sie okazuje ze bruli. Akustytka kotlowni. pewnie wszystko mozna zrzucic na kotlownie na posadzke na instalacje. Najlepiej chyba z gumy wykonac. Za takie pieniadze sczerze spodziewalem sie czegos innego. A tu ciagle problemy. Podac sie to juz dawno poddalem tylko teraz jak z tego wyjsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 23.01.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Jakbym chcial bruliego to pewnie kupilbym go. Możesz spróbować za darmo - nic nie kupujesz. Zgłaszasz do ES i wymieniają Ci ster na bruli. W drugą stronę dopiero zapłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts