Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o moje prywatne zdanie, to u mnie wyżej stoją akcje modelu Bruli.

Zaproponuj komuś na esterownik zamianę na czas próbny np. 2tygodni czy miesiąca czasu.

Sam się przekonasz prawie gratis (koszt przesyłki), co Ci bardziej odpowiada.

Ja nie jestem pracownikiem Ogniwa...

Nie pisałem o akustyce kotłowni czy sposobie instalacji dla szukania wymówek. Tak to zwyczajnie wygląda,że dużo rzeczy ma znaczenie.

Znam ciszej pracujące palniki, ale idealnego nie znam żadnego.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakbym chcial bruliego to pewnie kupilbym go. Ecoal mial byc lepszy a teraz sie okazuje ze bruli.

Ja mam obydwa sterowniki i nie mogę powiedzieć że Bruli jest lepszy czy gorszy. Jak tobie eCoal nie pasuje to jeszcze bardziej nie będzie ci pasował Bruli.

Ci którzy mają trochę doświadczenie potrafią go dobrze ustawić, chwalą, a w eCoalu praktycznie nic nie robisz także zostań przy tym co masz.

Proponuję jeszcze spróbować zmianę paliwa bo to czym palimy ma bardzo duży wpływ na zachowanie kotła i całego procesu spalania.

Zacząłem kombinować z eCoalem zmieniając drastycznie paliwo o różnych parametrach i wszystko jest cacunio a co jeszcze ciekawe eCoal prowadzi kocioł z palnikiem z którym teoretycznie nie powinien pracować i z dmuchawą o prawie dwukrotnie wyższej wydajności niż zalecana.

Nie mogę spróbować co by było na samym miale bo na zwykłej retorcie raczej nie da rady ale już w mieszance z eko groszkiem 50/50 pewnie by było ok.

Do siebie ze sie dalem nabrac!!! Ale u innej osoby jest cicho a u mnie glosno wiec cos jest nie tak . Tylko ze to nikogo nie obchodzi. wziasc kase i tyle. meczyc sie samemu z gumami ceglami itp. Szkoda ze na watku zaijana nie bylo napisane bo przeczytam i jakos nic nie pisalo. Dopiero po zakupie olsnilo co niektorych. Edytowane przez grzmaj

Do siebie ze sie dalem nabrac!!! Ale u innej osoby jest cicho a u mnie glosno wiec cos jest nie tak . Tylko ze to nikogo nie obchodzi. wziasc kase i tyle. meczyc sie samemu z gumami ceglami itp. Szkoda ze na watku zaijana nie bylo napisane bo przeczytam i jakos nic nie pisalo. Dopiero po zakupie olsnilo co niektorych.

A czy kociołek masz wypoziomowany? - tu może tkwić przyczyna.

Moja kotłownia w piwnicy sąsiaduje z sypialnią na górze - i powiem szczerze że jak jest cicho w nocy i się wsłuchuję to słyszę podajnik, ale mnie - a co najważniejsze mojej żonce - to nie przeszkadza, już bardziej słychać wiatr za oknem.

Edytowane przez jorgo

Wiele osób co zakupiło u mnie kocioł tez po montażu dzwonili dlaczego tak głośno chodzi podajnik.

I to nie tylko Ogniwo ale inne również.Odpowiadałem z humorem,że jeszcze Pan będzie się dziwił dlaczego go nie słychać.

I tak było do zerwania pierwszej zawleczki.Zdziwiła go cisza w kotłowni. :)

Witam

Ja tu pierwszy raz... Od dwóch tygodni testuję OEP 25. Wszystko by było OK gdyby nie zużycie groszku - 30kg dziennie. Do ogrzania pow. całk. 175m2, suporeks 25 + 12 styropian, skosy - wełna 25, strych też ocieplony. Wykonałem pewną innowację... wyprowadziłem kotłownię 12 m poza dom do nowego bud. gospodarczego. Rury preizolowane (TWIN 1''1/4 LOGSTOR) pociągnąłem pod ziemią na gł. 1,4 m. Coś dziwnego jest na eCoal-u. Temp. zasilania jest np. 67st a termometr na instalacji wylotowej pokazuje mi 75st (???). Po wymianie termometru nic się nie zmieniło. W ustawieniach zaawansowanych po wpisaniu PIN widnieje OEP16 a ja mam OEP25, którego to nie ma nawet w rozwjanym menu eCoal-a. Czy ktoś mi coś poradzi? Zawijan co ty na to?

Taka pseudokalibracja nastąpiła gdyż w pochwę termometru wstawiłem trzy różne termometry i każdy wskazywał identyczną temperaturę. 25 kW dlatego gdyż obawiałem się znaczych strat na przesyle energii rurą podziemną oraz przez cały garaż aż do zb. buforowego w budynku (a jest to odległśc 25m w jedną stronę). Kocioł na ekogroszek jest moim trzecim źródłem zabezpieczenia w energię. Mam jeszcze piecyk gazowy INDESIT też 25 kW (zgodnie z projektem) oraz kominek z płaszczem wodnym chyba 13 kW. Propan butan jest tak drogi, że wolałem trochę dołożyć i doinstalować kocioł na ekogropszek. Palenie w kominku też mi nie odpowiada (chyba, że awaryjnie lub dla przyjemności) bo od noszenia drewna ręce mam po kolana a w salonie kotłownię...

Wiele osób co zakupiło u mnie kocioł tez po montażu dzwonili dlaczego tak głośno chodzi podajnik.

I to nie tylko Ogniwo ale inne również.Odpowiadałem z humorem,że jeszcze Pan będzie się dziwił dlaczego go nie słychać.

I tak było do zerwania pierwszej zawleczki.Zdziwiła go cisza w kotłowni. :)

http://www.youtube.com/watch?v=R7dFlqap-Zg tak chodzi u wszystkich???

http://www.youtube.com/watch?v=kLVCJ1752jA

Edytowane przez grzmaj

U mnie chodzi ciszej albo to takie złudzenie bo odgłos jest bardziej basowy.

Zgodnie z informacjami z tego forum kociołek stoi na gumie a ślimak w kilku miejscach jest przeszlifowany i jest ok.

Akurat wczoraj była u mnie sąsiadka co ma w kotłowni takie renomowane cudo za 1,5 raza więcej.

Sama była zdziwiona co u mnie w kotłowni tak cicho :-)

Atak na marginesie

Do firmy gdzie pracuję kupili 3 nowe autka. po roku 2 miały gwarancyjne naprawy lakieru a trzecie nie.

Za to akurat w nim silnik pracuje najgłośniej...

Taka pseudokalibracja nastąpiła gdyż w pochwę termometru wstawiłem trzy różne termometry i każdy wskazywał identyczną temperaturę. 25 kW dlatego gdyż obawiałem się znaczych strat na przesyle energii rurą podziemną oraz przez cały garaż aż do zb. buforowego w budynku (a jest to odległśc 25m w jedną stronę). Kocioł na ekogroszek jest moim trzecim źródłem zabezpieczenia w energię. Mam jeszcze piecyk gazowy INDESIT też 25 kW (zgodnie z projektem) oraz kominek z płaszczem wodnym chyba 13 kW. Propan butan jest tak drogi, że wolałem trochę dołożyć i doinstalować kocioł na ekogropszek. Palenie w kominku też mi nie odpowiada (chyba, że awaryjnie lub dla przyjemności) bo od noszenia drewna ręce mam po kolana a w salonie kotłownię...

Ja też mam OEP i mam ustawione 16 :-)

Co do czujnika w kotle to jak tu pisano w 25tce trzeba go owinąć sobie taśmą aluminiową bo kapilara jest za luźna...

Koledzy tak poza tematem-przepraszam. Dziś wstawiłem do kotłowni inwerter Orvaldi INV 300W. Okazuje się jednak, że jego moc jest zbyt mała jak na mój układ oraz kocioł. Mam więc do sprzedania fabrycznie nowy i sprawny inwerter, który chodził pod obciążeniem około 2 minut . Akumulator zostawiam sobie. Zainteresowanych proszę o kontakt na priv. Cena będzie na pewno korzystniejsza niż to co można zobaczyć w sieci. Inwerter oczywiście nowy z kartą gwarancyjną.