Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakbym chcial bruliego to pewnie kupilbym go. Ecoal mial byc lepszy a teraz sie okazuje ze bruli. Akustytka kotlowni. pewnie wszystko mozna zrzucic na kotlownie na posadzke na instalacje. Najlepiej chyba z gumy wykonac. Za takie pieniadze sczerze spodziewalem sie czegos innego. A tu ciagle problemy. Podac sie to juz dawno poddalem tylko teraz jak z tego wyjsc.

Bruli i Ecoal to jest to samo, z tym że Bruli jest dla ludzi lubiących ustawiać wszystko ręcznie a Ecoal to automat, ale regulacji tez masz sporo

Jak długo pociągnie wam UPS z akumulatorem 7Aha?

Mój ever 700 z takim aku przy podłączonych 3 pompkach 25/40 i piecu oczywiście wytrzymuje coś koło 4 min. u każdego ten czas może być różny bo zależy jak często się podajnik i pompki załączają. Mam już aku samochodowe 40 Ah kabelek już też zrobiłem tylko nie mam czasu podłączyć. A jest to konieczność bo u mnie codziennie rano wyłączają zasilanie na kilka/kilkanaście minut bo przełączenia robią. Jak się sprawdzi aku samochodowe (używka) to sobie kupię taki z 200Ah:D

Edytowane przez zopm

4 minuty to bardzo mało a ja myślałem, że taki UPS z akumulatorem pociągnie ładnych parę godzin:(

No a kocioł na eko na pewno bez prądu wytrzyma jakieś 5 godzin to w takim wypadku nie ma sensu stosować UPS na tak krótko - chyba, że jest jakiś sposób co by to awaryjne zasilanie było co najmniej 6 godzin ?

No a kocioł na eko na pewno bez prądu wytrzyma jakieś 5 godzin to w takim wypadku nie ma sensu stosować UPS na tak krótko - chyba, że jest jakiś sposób co by to awaryjne zasilanie było co najmniej 6 godzin ?

Wszystko prawda tylko, że wtedy nie grzeje a jak mróz większy będzie to kicha.

Teraz sobie skojarzyłem, że z tymi 4 min to pomyłka. Wprowadziłem was w błąd bo na 4 min to piec się wyłączył po rozładowaniu aku. Jak dotrę do domu wieczorem to sprawdzę ile faktycznie wytrzymuje i napiszę

Czp nie chodzi po jakim czasie kocioł wstanie po braku zasilania. Co z tego jak mi się rozpali nawet po 8 godzinach jak po takim czasie będę miał lodówkę albo zamrażarkę w domu.

Ja już pisałem że na akumulatorze z ciągnika Centra 12V 115Ah przy pracy ciągłej w okresie zimowym mogłem cieszyć się ciepłem przez 7h i 50min.

Teraz mam dodatkowo używany z ciężarówki 225Ah ale nie próbowałem ile na nim kocioł pojedzie.

7Ah to można zastosować do jakiegoś serwerka na niedługo a nie do kotła CO z podajnikiem

Próbowałem taki malutki ze skuterka to chyba około 20min wytrzymał, także nie kupujcie takich malutkich chociaż są żelowe w zestawie.

Kupić sam UPS i do tego jakiś większy akumulator jeśli ma to służyć przy jakimś większym braku energii elektrycznej a nie tylko od parady.

Faktycznie? Tego nie wiedziałem czyli jak tak jest to jak temperatura powrotu spadnie to czujnik nie będzie w miarę szybko na to reagował bo ciepła nie odda?

Folia śniadaniowa aluminowa - z jednej strony jest błyszcząca zaś z drugiej jest matowa, kierunek przepływu ciepła - od strony matowej do błyszczącej. Więc zanim owiniecie swoje czujniki warto na to zwrócić uwagę. Jeśli chodzi o czujnik temp. CO w kotle, to chcemy by ciepło przepływało od strony kotła do czujnika - w tym przypadku owy czujnik należy owinąć folią Alu błyszczącą stroną do czujnika (matową stroną do kotła).

Znajomy znajomego pracuje w pizzerii, żeby im pizza nie wystygła to owija się pizze folią Alu- w tym przypadku błyszczącą stroną w stronę pizzy, błyszcząca strona działa jak ekran cieplny czyli izoluje, odbija ciepło, nie wypuszcza ciepła w stronę matu folii.

Natomiast jeśli chcemy zabezpieczyć np. czujnik powrotu CO - po przykręceniu czujnika do rury blisko kotła (na powrocie) np. obejmą, warto to wszystko owinąć do okoła folią Alu, i tu ma zastosowanie przykład z pizzy. Owijamy błyszczącą stroną do środka by nie wypuszczać ciepła, matową na zewnątrz.

Wszystko co napisałem zrobiłem u siebie :-)

ps. jak pieczemy kuraka w piekarniku to stroną matową na zewnatrz by ciepło szło w stronę kuraka :-)

Edytowane przez szosiu

Do porównania 'hałasu' wydawanego przez OE+ zamieszczam moje nagranie. Dmuchawa 61%, grzeję miałem mieszanym (niezbyt starannie) ze spiekami koksowymi.

http://www.youtube.com/watch?v=Yp2IqYUdmwc

Jak się stoi obok kotła to głośniej to wszystko jakoś jest.

Oprócz cokoliku, kocioł stoi na takich nieco miękkich plastikach grubości 12 mm. Kocioł jest w budynku gospodarczym. W domu słyszę czasem w nocy podajnik, dmuchawy nie. Przed instalacją myślałem o zamontowaniu kompensatorów, ale na moje rury 6/4" było to nieco za drogie - przynajmniej takie z prawdziwego zdarzenia. Myślę jednak, że nawet krótki element z PEX powinien nieco zmniejszyć przenoszenie dźwięków przez rury. Mnie bardziej od podajnika wkurza pompka. Alpha 2, ale w mojej instalacji jest tylko znośna jak nie przekracza 12-15W. Myślę jednak że są tutaj winne zawory przy kaloryferach. Momentami mocno wyją.

Tak sobie myślę, że ekogroszek jest chyba higroskopijny. Mam go w workach na palecie pod zadaszeniem. Gdy go kupiłem zawartość pierwszych worków była sucha jak pieprz. Teraz od kilku dni kiedy wystąpiły opady deszczu i śniegu następne worki są przesiąknięte wodą. Gdy je rozładowywałem z samochodu BYŁY SUCHE. Teraz są mokre, a deszcz i śnieg na nie na pewno bezpośrednio nie padał (???).

Do porównania 'hałasu' wydawanego przez OE+ zamieszczam moje nagranie. Dmuchawa 61%, grzeję miałem mieszanym (niezbyt starannie) ze spiekami koksowymi.

http://www.youtube.com/watch?v=Yp2IqYUdmwc

Jak się stoi obok kotła to głośniej to wszystko jakoś jest.

Oprócz cokoliku, kocioł stoi na takich nieco miękkich plastikach grubości 12 mm. Kocioł jest w budynku gospodarczym. W domu słyszę czasem w nocy podajnik, dmuchawy nie. Przed instalacją myślałem o zamontowaniu kompensatorów, ale na moje rury 6/4" było to nieco za drogie - przynajmniej takie z prawdziwego zdarzenia. Myślę jednak, że nawet krótki element z PEX powinien nieco zmniejszyć przenoszenie dźwięków przez rury. Mnie bardziej od podajnika wkurza pompka. Alpha 2, ale w mojej instalacji jest tylko znośna jak nie przekracza 12-15W. Myślę jednak że są tutaj winne zawory przy kaloryferach. Momentami mocno wyją.

U mnie piszczy zawór termostatyczny gdy ostro przywęża przepływ, moze na to ktoś ma jakąś radę :-)

Dzięki karoka65 - czyli ma to sens tylko trzeba konkretny UPS no i konkretny akumulator :)

Niby prawda ale czasami upsa wykorzystuje się też do poprawy parametrów sieci np. ciągłe spadki napięcia spowodowane załączaniem w sąsiedztwie urządzeń indukcyjnych dużej mocy jak maszyny dziewiarskie, obrabiarki,spawarki. Ale przede wszystkim tak jak napisałeś do długotrwałego podtrzymania pieca w razie zaniku napięcia dobry ups sinus (większość 500 niestety się nie nadaje bo moc max to coś koło 300 W mocy czynnej) + pojemny akumulator. A tak na marginesie to sprawdziłem bo wcześniej coś mi się pomieszało. UPS ever cds 700 na standardowym aku 7Ah u mnie wytrzymał 42 minuty podtrzymując piec (praca ciągła, dmuchawa 35%)+ 2 pompki 35 W z tym,że jedna chodziła przez połowę tego czasu a druga tak z 3/4.

A jakby kogoś interesowało to kiedyś jak dobierałem upsa zmierzyłem sobie pobór mocy mojego pieca eko plus 16 i wyszło mi coś koło 400 W przy chodzącym podajniku, dmuchawie na 50%, pompki szt.2 25/40 na III biegu (55W)

Edytowane przez zopm

Mnie bardziej od podajnika wkurza pompka. Alpha 2, ale w mojej instalacji jest tylko znośna jak nie przekracza 12-15W. Myślę jednak że są tutaj winne zawory przy kaloryferach. Momentami mocno wyją.

To na pewno nie pompa Alpha 2 !

Mam taką i jej po prostu nie słychać, nawet jak jestem w kotłowni metr od niej i chodzi z mocą 22 W !