ansu 24.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jak długo pociągnie wam UPS z akumulatorem 7Aha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 24.01.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jakbym chcial bruliego to pewnie kupilbym go. Ecoal mial byc lepszy a teraz sie okazuje ze bruli. Akustytka kotlowni. pewnie wszystko mozna zrzucic na kotlownie na posadzke na instalacje. Najlepiej chyba z gumy wykonac. Za takie pieniadze sczerze spodziewalem sie czegos innego. A tu ciagle problemy. Podac sie to juz dawno poddalem tylko teraz jak z tego wyjsc. Bruli i Ecoal to jest to samo, z tym że Bruli jest dla ludzi lubiących ustawiać wszystko ręcznie a Ecoal to automat, ale regulacji tez masz sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 24.01.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ja też mam OEP i mam ustawione 16 Co do czujnika w kotle to jak tu pisano w 25tce trzeba go owinąć sobie taśmą aluminiową bo kapilara jest za luźna... Należy przy tym pamiętać, że folia aluminiowa ma tylko jeden kierunek przepływu ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 25.01.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Jak długo pociągnie wam UPS z akumulatorem 7Aha? Mój ever 700 z takim aku przy podłączonych 3 pompkach 25/40 i piecu oczywiście wytrzymuje coś koło 4 min. u każdego ten czas może być różny bo zależy jak często się podajnik i pompki załączają. Mam już aku samochodowe 40 Ah kabelek już też zrobiłem tylko nie mam czasu podłączyć. A jest to konieczność bo u mnie codziennie rano wyłączają zasilanie na kilka/kilkanaście minut bo przełączenia robią. Jak się sprawdzi aku samochodowe (używka) to sobie kupię taki z 200Ah:D Edytowane 25 Stycznia 2012 przez zopm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 25.01.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Należy przy tym pamiętać, że folia aluminiowa ma tylko jeden kierunek przepływu ciepła Faktycznie? Tego nie wiedziałem czyli jak tak jest to jak temperatura powrotu spadnie to czujnik nie będzie w miarę szybko na to reagował bo ciepła nie odda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.01.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 4 minuty to bardzo mało a ja myślałem, że taki UPS z akumulatorem pociągnie ładnych parę godzin:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 25.01.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Należy przy tym pamiętać, że folia aluminiowa ma tylko jeden kierunek przepływu ciepła witam kolego masz może na mysli folję z niektórych czekolad to zgadzam się z tobą.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.01.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 4 minuty to bardzo mało a ja myślałem, że taki UPS z akumulatorem pociągnie ładnych parę godzin:( No a kocioł na eko na pewno bez prądu wytrzyma jakieś 5 godzin to w takim wypadku nie ma sensu stosować UPS na tak krótko - chyba, że jest jakiś sposób co by to awaryjne zasilanie było co najmniej 6 godzin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 25.01.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 No a kocioł na eko na pewno bez prądu wytrzyma jakieś 5 godzin to w takim wypadku nie ma sensu stosować UPS na tak krótko - chyba, że jest jakiś sposób co by to awaryjne zasilanie było co najmniej 6 godzin ? Wszystko prawda tylko, że wtedy nie grzeje a jak mróz większy będzie to kicha. Teraz sobie skojarzyłem, że z tymi 4 min to pomyłka. Wprowadziłem was w błąd bo na 4 min to piec się wyłączył po rozładowaniu aku. Jak dotrę do domu wieczorem to sprawdzę ile faktycznie wytrzymuje i napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.01.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 No a kocioł na eko na pewno bez prądu wytrzyma jakieś 5 godzin to w takim wypadku nie ma sensu stosować UPS na tak krótko - chyba, że jest jakiś sposób co by to awaryjne zasilanie było co najmniej 6 godzin ? Czp nie chodzi po jakim czasie kocioł wstanie po braku zasilania. Co z tego jak mi się rozpali nawet po 8 godzinach jak po takim czasie będę miał lodówkę albo zamrażarkę w domu. Ja już pisałem że na akumulatorze z ciągnika Centra 12V 115Ah przy pracy ciągłej w okresie zimowym mogłem cieszyć się ciepłem przez 7h i 50min. Teraz mam dodatkowo używany z ciężarówki 225Ah ale nie próbowałem ile na nim kocioł pojedzie. 7Ah to można zastosować do jakiegoś serwerka na niedługo a nie do kotła CO z podajnikiem Próbowałem taki malutki ze skuterka to chyba około 20min wytrzymał, także nie kupujcie takich malutkich chociaż są żelowe w zestawie. Kupić sam UPS i do tego jakiś większy akumulator jeśli ma to służyć przy jakimś większym braku energii elektrycznej a nie tylko od parady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.01.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dzięki karoka65 - czyli ma to sens tylko trzeba konkretny UPS no i konkretny akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 25.01.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Faktycznie? Tego nie wiedziałem czyli jak tak jest to jak temperatura powrotu spadnie to czujnik nie będzie w miarę szybko na to reagował bo ciepła nie odda? Folia śniadaniowa aluminowa - z jednej strony jest błyszcząca zaś z drugiej jest matowa, kierunek przepływu ciepła - od strony matowej do błyszczącej. Więc zanim owiniecie swoje czujniki warto na to zwrócić uwagę. Jeśli chodzi o czujnik temp. CO w kotle, to chcemy by ciepło przepływało od strony kotła do czujnika - w tym przypadku owy czujnik należy owinąć folią Alu błyszczącą stroną do czujnika (matową stroną do kotła). Znajomy znajomego pracuje w pizzerii, żeby im pizza nie wystygła to owija się pizze folią Alu- w tym przypadku błyszczącą stroną w stronę pizzy, błyszcząca strona działa jak ekran cieplny czyli izoluje, odbija ciepło, nie wypuszcza ciepła w stronę matu folii. Natomiast jeśli chcemy zabezpieczyć np. czujnik powrotu CO - po przykręceniu czujnika do rury blisko kotła (na powrocie) np. obejmą, warto to wszystko owinąć do okoła folią Alu, i tu ma zastosowanie przykład z pizzy. Owijamy błyszczącą stroną do środka by nie wypuszczać ciepła, matową na zewnątrz. Wszystko co napisałem zrobiłem u siebie ps. jak pieczemy kuraka w piekarniku to stroną matową na zewnatrz by ciepło szło w stronę kuraka Edytowane 25 Stycznia 2012 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.01.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dzięki karoka65 - czyli ma to sens tylko trzeba konkretny UPS no i konkretny akumulator Jak na mój gust to tylko tak warto wydać pieniądze bo to nie mała sumka. A płacić za byle gówno żeby było tylko czym zaszpanować to lepiej zaliczyć za tą kaskę jakąś porządną imprezkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 25.01.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Do porównania 'hałasu' wydawanego przez OE+ zamieszczam moje nagranie. Dmuchawa 61%, grzeję miałem mieszanym (niezbyt starannie) ze spiekami koksowymi. http://www.youtube.com/watch?v=Yp2IqYUdmwcJak się stoi obok kotła to głośniej to wszystko jakoś jest. Oprócz cokoliku, kocioł stoi na takich nieco miękkich plastikach grubości 12 mm. Kocioł jest w budynku gospodarczym. W domu słyszę czasem w nocy podajnik, dmuchawy nie. Przed instalacją myślałem o zamontowaniu kompensatorów, ale na moje rury 6/4" było to nieco za drogie - przynajmniej takie z prawdziwego zdarzenia. Myślę jednak, że nawet krótki element z PEX powinien nieco zmniejszyć przenoszenie dźwięków przez rury. Mnie bardziej od podajnika wkurza pompka. Alpha 2, ale w mojej instalacji jest tylko znośna jak nie przekracza 12-15W. Myślę jednak że są tutaj winne zawory przy kaloryferach. Momentami mocno wyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iguasu 25.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Tak sobie myślę, że ekogroszek jest chyba higroskopijny. Mam go w workach na palecie pod zadaszeniem. Gdy go kupiłem zawartość pierwszych worków była sucha jak pieprz. Teraz od kilku dni kiedy wystąpiły opady deszczu i śniegu następne worki są przesiąknięte wodą. Gdy je rozładowywałem z samochodu BYŁY SUCHE. Teraz są mokre, a deszcz i śnieg na nie na pewno bezpośrednio nie padał (???). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 25.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Do porównania 'hałasu' wydawanego przez OE+ zamieszczam moje nagranie. Dmuchawa 61%, grzeję miałem mieszanym (niezbyt starannie) ze spiekami koksowymi. http://www.youtube.com/watch?v=Yp2IqYUdmwc Jak się stoi obok kotła to głośniej to wszystko jakoś jest. Oprócz cokoliku, kocioł stoi na takich nieco miękkich plastikach grubości 12 mm. Kocioł jest w budynku gospodarczym. W domu słyszę czasem w nocy podajnik, dmuchawy nie. Przed instalacją myślałem o zamontowaniu kompensatorów, ale na moje rury 6/4" było to nieco za drogie - przynajmniej takie z prawdziwego zdarzenia. Myślę jednak, że nawet krótki element z PEX powinien nieco zmniejszyć przenoszenie dźwięków przez rury. Mnie bardziej od podajnika wkurza pompka. Alpha 2, ale w mojej instalacji jest tylko znośna jak nie przekracza 12-15W. Myślę jednak że są tutaj winne zawory przy kaloryferach. Momentami mocno wyją. U mnie piszczy zawór termostatyczny gdy ostro przywęża przepływ, moze na to ktoś ma jakąś radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 witam kolego masz może na mysli folję z niektórych czekolad to zgadzam się z tobą.pozdr a raczej folię stosowaną w ratownictwie medycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 25.01.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 dokładnie i też ma dwie strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 25.01.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Dzięki karoka65 - czyli ma to sens tylko trzeba konkretny UPS no i konkretny akumulator Niby prawda ale czasami upsa wykorzystuje się też do poprawy parametrów sieci np. ciągłe spadki napięcia spowodowane załączaniem w sąsiedztwie urządzeń indukcyjnych dużej mocy jak maszyny dziewiarskie, obrabiarki,spawarki. Ale przede wszystkim tak jak napisałeś do długotrwałego podtrzymania pieca w razie zaniku napięcia dobry ups sinus (większość 500 niestety się nie nadaje bo moc max to coś koło 300 W mocy czynnej) + pojemny akumulator. A tak na marginesie to sprawdziłem bo wcześniej coś mi się pomieszało. UPS ever cds 700 na standardowym aku 7Ah u mnie wytrzymał 42 minuty podtrzymując piec (praca ciągła, dmuchawa 35%)+ 2 pompki 35 W z tym,że jedna chodziła przez połowę tego czasu a druga tak z 3/4. A jakby kogoś interesowało to kiedyś jak dobierałem upsa zmierzyłem sobie pobór mocy mojego pieca eko plus 16 i wyszło mi coś koło 400 W przy chodzącym podajniku, dmuchawie na 50%, pompki szt.2 25/40 na III biegu (55W) Edytowane 25 Stycznia 2012 przez zopm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 26.01.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Mnie bardziej od podajnika wkurza pompka. Alpha 2, ale w mojej instalacji jest tylko znośna jak nie przekracza 12-15W. Myślę jednak że są tutaj winne zawory przy kaloryferach. Momentami mocno wyją. To na pewno nie pompa Alpha 2 ! Mam taką i jej po prostu nie słychać, nawet jak jestem w kotłowni metr od niej i chodzi z mocą 22 W ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts