krzy27 27.01.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 krzy27 dlaczego nie używasz sterowania pogodowego ? tylko recznie CO Jak już uruchomisz ten sposób regulacji polecam obserwację jak temperatura zewnętrzna wpływa na tak działającą instalacje. Do obserwacji polecam sprawdzać bieżącą temperaturę zewnętrzną, CO oraz moc pompki. U mnie wpływ jest lecz jak zauważyłem z dużym opóźnieniem i to w obie strony. Obecna w sterowniku pogodówka zmienia nastawy na bieżąco co oznacza że zbyt wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 27.01.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam serdecznie forumowiczów, proszę zerknąć na wykresy: sterownik o nazwie "orawa11" w serwisie esterownik.pl.interesuje mnie okres od 18stycznia przez kilka dni i od wczoraj obecny. w pierwszym przypadku temperatura spalin jest dużo mniejsza niż w okresie od wczoraj. Proszę o analizę obydwu przypadków, zmieniałem wersje sterownika z 25 na 16 ekoplus. (Czy sterownik po takiej zmianie musi zostać wyłączony i włączony aby zostały wprowadzone zmiany?. który z tych dwóch okresów jest "lepszy". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 27.01.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dzięki chłopaki za rady. Mam kilka opcji bede kombinował. Zastanawiam się tylko kiedy i w jakim przypadku regulujemy krzywą grzania ? U mnie jest ona ustawona oryginalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 27.01.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Krzywa grzania jest opcją byś nie musiał już nic regulować. Zostaje ci tylko robota z czyszczeniem i zasypem a to już musisz. Jakby co to czekam na relacje z twojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 27.01.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ok, ale mi chodzi kiedy wprowadza sie korekty do krzywej grzania, jeśli się ma jakie problemy z kotłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 27.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Ustawiasz ją sobie doświadczalnie.Nieco upraszczając: zimno w pomieszczeniach - podnosisz temperaturę w punkcie -10,za ciepło obniżasz. Obserwując oczywiście, czy kocioł osiąga temperaturę zadaną z krzywej i czy prowadzi to do utrzymania temp. zadanej w prog. pokojowymNachylenie krzywej (punkt +10) to odrębna kwestia. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez Mogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 27.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam po początkowo małych problemach jestem obecnie bardzo zadowolony z programatora pogodowego, wieczorem mam chłodno rano gorąco w dzień ciepło. Jedynie silne nasłonecznienie lub wiatr stwarza czasem kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 29.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Słuchajcie, nie mam kompa przy sterowniku a będę potrzebował skalibrować czujnik zewnętrzny, czy moge to zrobić bezpośrednio na kotle (panel) ? czy musi być komp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.01.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Musi być komputer. Możesz przez www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 29.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 A jednak, dzięki, szkoda ze ecoal nie ma WiFi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Najlepiej posłużyć się laptopem. Wystarczy spiąć skrętką lub RS'em.Co niektórzy posiłkowali się również desktopem wnoszonym do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg000 29.01.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 a czy można położyć na ruszt awaryjny (ruszto-deflektor) cegły szamotki? czy coś to pomoże (czyt. ekonomicznej) jak płomień nie będzie tak ostro szedł do góry tylko na ścianki? czy lepiej zostawić jak jest w oryginale bez ulepszaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 30.01.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam, Jak wyglada u was sytuacja z opalem tzn na ile wystarcza zasyp ekogroszku?? przy obecnych warunkach pogodowych wiem ze u kazdego jest innaczej ale tak mniej wiecej:) u mnie przy obecnych mrozach zasyp wystarcza zaledwie na 3 dni i to mnie martwi gdyz mam porownanie z piecem ktorego uzywalem w tamtym sezonie i ktory mial mniejszy zasobnik o polowe i tez wystarczalo na 3 dni ( od pazdziernika mam ogniwo eko 24 kw) martwi mnie jeszcze zapach przepalonego ekogroszku w kotlowni czy ktos mial podobny problem?? mam jeszcze duze spieki ale to juz zapewne wina ekogroszku z kazdym rokiem na co raz gorszy trafiam:) moze macie jakies pewne zrodlo w okolicach malopolski gdzie sie mozna zaopatrzyc na przyszly seson? a i jeszcze jedno czy ogniwo eko strawiloby mieszanke ekogroszku z koksem ? lezy to padzwie od lat juz i nie ma co z tym zrobic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 30.01.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 mi teraz zasyp starcza na 5 dni wcześniej na ponad tydzień, ja zauważyłem coś bardziej niepokojącego paląc bardziej kalorycznym węglem, który jest bardziej smolisty to, gdy piec przejdzie w spoczynek, a uchylę drzwiczki z popielnika to zaciąga mi dym do dmuchawy z której się kopci!!! mieliście coś takiego? Cug w kominie mam dobry (systemowy 200, ocieplony i obłożony pełną cegłą) bo jak przyłożę rękę do otworu rewizyjnego to czuć jak ciągnie, natomiast czopuch z kominem mam połączony rurą z dwoma kolanami, które mają rewizje ( te połączenie czyszczę co drugie czyszczenie pieca czyli co 5-6tyg., troszkę tam jest suchego pyłku żółto pomarańczowego, ale nie zabiera więcej niż 20% przekroju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 30.01.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jeśli koks jest drobny (nie grubszy od groszku) - to bez problemu. da sie zrobic ze bedzie drobny:) dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 30.01.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 WitamCzy można Ogniwo Eko Plus zamówić w wersji z czopuchem na górze kotła ?Pytam bo w mojej kotłowni tylko taki wchodzi w grę , a ten kociołek bardzo mi sie podoba.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 30.01.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Przy obecnej pogodzie zasyp wystarcza mi na trzy dni. Raz w tygodniu czyszczenie po którym temperatura spalin spada o ponad 100°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 30.01.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 tatrzan - nie można tak w każdym bądź razie mi powiedzieli, też mi zależało na czopuchu do góry no i w związku z tym zamiast ogniwo mam RBR-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 30.01.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Przy obecnej pogodzie zasyp wystarcza mi na trzy dni. Raz w tygodniu czyszczenie po którym temperatura spalin spada o ponad 100°C 100 deg po tygodniu palenia??? to czym ty palisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 30.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Czyszczenie 30-01-2012 godzina 11 miękką szczotą zmiotką, brunatny pył.Palę ruskim miałem z owsem poniżej 20% Edytowane 30 Stycznia 2012 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts