Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

krzy27 dlaczego nie używasz sterowania pogodowego ? tylko recznie CO

Jak już uruchomisz ten sposób regulacji polecam obserwację jak temperatura zewnętrzna wpływa na tak działającą instalacje. Do obserwacji polecam sprawdzać bieżącą temperaturę zewnętrzną, CO oraz moc pompki.

U mnie wpływ jest lecz jak zauważyłem z dużym opóźnieniem i to w obie strony. Obecna w sterowniku pogodówka zmienia nastawy na bieżąco co oznacza że zbyt wcześnie.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie forumowiczów, proszę zerknąć na wykresy: sterownik o nazwie "orawa11" w serwisie esterownik.pl.

interesuje mnie okres od 18stycznia przez kilka dni i od wczoraj obecny. w pierwszym przypadku temperatura spalin jest dużo mniejsza niż w okresie od wczoraj. Proszę o analizę obydwu przypadków, zmieniałem wersje sterownika z 25 na 16 ekoplus. (Czy sterownik po takiej zmianie musi zostać wyłączony i włączony aby zostały wprowadzone zmiany?. który z tych dwóch okresów jest "lepszy". Pozdrawiam

Ustawiasz ją sobie doświadczalnie.

Nieco upraszczając: zimno w pomieszczeniach - podnosisz temperaturę w punkcie -10,

za ciepło obniżasz. Obserwując oczywiście, czy kocioł osiąga temperaturę zadaną z krzywej i czy prowadzi to do utrzymania temp. zadanej w prog. pokojowym

Nachylenie krzywej (punkt +10) to odrębna kwestia.

Edytowane przez Mogami

Witam,

Jak wyglada u was sytuacja z opalem tzn na ile wystarcza zasyp ekogroszku?? przy obecnych warunkach pogodowych wiem ze u kazdego jest innaczej ale tak mniej wiecej:) u mnie przy obecnych mrozach zasyp wystarcza zaledwie na 3 dni i to mnie martwi gdyz mam porownanie z piecem ktorego uzywalem w tamtym sezonie i ktory mial mniejszy zasobnik o polowe i tez wystarczalo na 3 dni ( od pazdziernika mam ogniwo eko 24 kw) martwi mnie jeszcze zapach przepalonego ekogroszku w kotlowni czy ktos mial podobny problem?? mam jeszcze duze spieki ale to juz zapewne wina ekogroszku z kazdym rokiem na co raz gorszy trafiam:) moze macie jakies pewne zrodlo w okolicach malopolski gdzie sie mozna zaopatrzyc na przyszly seson? a i jeszcze jedno czy ogniwo eko strawiloby mieszanke ekogroszku z koksem ? lezy to padzwie od lat juz i nie ma co z tym zrobic:)

mi teraz zasyp starcza na 5 dni wcześniej na ponad tydzień, ja zauważyłem coś bardziej niepokojącego paląc bardziej kalorycznym węglem, który jest bardziej smolisty to, gdy piec przejdzie w spoczynek, a uchylę drzwiczki z popielnika to zaciąga mi dym do dmuchawy z której się kopci!!! mieliście coś takiego? Cug w kominie mam dobry (systemowy 200, ocieplony i obłożony pełną cegłą) bo jak przyłożę rękę do otworu rewizyjnego to czuć jak ciągnie, natomiast czopuch z kominem mam połączony rurą z dwoma kolanami, które mają rewizje ( te połączenie czyszczę co drugie czyszczenie pieca czyli co 5-6tyg., troszkę tam jest suchego pyłku żółto pomarańczowego, ale nie zabiera więcej niż 20% przekroju).