tesel 26.01.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 spoko, wlasnie chce w lazience z 23C a tak wszędzie indziej 20C Zanim kupie termostaty, spróbuje jeszcze cyklicznej tylko nie wiem jakie ustawienia, może np. 2 i 8 To musisz wyczuć doświadczalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A co w sytuacji gdy temp CWU już jest osiągnięta ? (U mnie 45C) To wtedy owe zabezpiecznie właczy pompkę CWU czy nie ? czy masz osobną pompę mieszającą,czy tylko CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 26.01.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 mam jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.01.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 To nie masz problemu z zabezpieczeniem powrotu.Ile masz stopni na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 26.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 teraz nie mam jak sprawdzić, nie ma mnie w domu ale z tego co pamiętam to bylo rożnie 38-45 a nawet w okolicach 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.01.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 To spoko.Możesz spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Panowie doradźcie mam następujący problem Polega on na tym, że w moim pomieszczeniu reprezentatywnym (gdzie jest umieszczony czujnik temp. wewnętrznej -klatka schodowa) bardzo wolno opada temperatura. W czasie opadania temperatury , grzejniki w domu mają czas by wystygnąć całkowicie, pojawia się wtedy delikatnie nieprzyjemny chłód, po chwili czyjnik temp. wewn. na klatce uzyskuje temp minimalną i całacza się kocioł, zaczyna grzać , pojawia się wtedy nieprzyjemny kontrast temperaturowy -tzn. pomieszczenie lekko przechłodzone a grzejnik gorący jak diabeł i bije od niego tym gorącem. Czyli mam mozna powiedzieć skoki temperatury w mieszkaniu/domu. I teraz chciałbym te skoki zniwelować Przyszło mi do głowy zrobić tak: 1. Obniżyć czas Histerezy regulatora pokojowego (czujnika wewnętrznego) o połowę. Wtedy kocioł bedzie się częściej załączał i wyłączał: Korzyści: - kocioł będzie rzadziej w trybie żaru - czy odbije sie to na spalaniu ? - zniweluje to częściowo skoki temperatury w domu 2. Włączę tryb pracę cykliczną dla regulatora wewnętrznego i ustawię czas pracy pompy CO oraz czas postoju pompy co. W ten sposób nie pozwole by grzejniki się nadmiernie wychładzały podczas oczekiwania na spadek temp przez czujnik wewnętrznej temperatury. troche danych: - budynek malutki, kocioł OE+16KW - wszędzie TYLKO grzejniki 11sztuk. Na 9 głowice termostatyczne, za 2 grzejnikach (klatka i ganek) zwykłe zawory, pompa G.Alpha 2, pompa mieszająca. CWU 200L. - mała kubatura - jakieś 140m2 , wys. do sufitów 250cm - elewacja - styropian 12cm o niskiej lambdzie grafotowy, strych 20cm wełna, ocieplone fundamenty 10cm styro na głeb. 0,5m. pytanie 1. Co byście zrobili na moi miejscu zeby zniwelować duze skoki temperatur w mieszkaniu ?? pytanie 2. W trybie cyklicznym pompy CO woda bedzie czasem podawana na grzejniki co dodatkowo wydłuży czas opadania temperatury w pomieszczenie reprezentatywnym A to jest niepożądane w moim przypadku, co robić? pytanie 3. Czy 2 tony spiekającego groszku 28KJ wypalone w 3 miesiące (temperaturach takie jakie były od listopada) to dobry wynik ?? Dodam że to jest pierwszy sezon grzewczy domu, zaczeliśmy grzać w połowie listopada. To co ja bym zrobił to czujnik wewn dał bym w inne miejsce niż klatka schodowa,przecież tam idzie całe ciepło do góry z wszystkich pomieszczeń na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 26.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 krzy27 dlaczego nie używasz sterowania pogodowego ? tylko recznie CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 26.01.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 To co ja bym zrobił to czujnik wewn dał bym w inne miejsce niż klatka schodowa,przecież tam idzie całe ciepło do góry z wszystkich pomieszczeń na dole. widzisz,w tej chwili parter jest nie zamieszkały, a piętro jest. Wszystko z wykonczeniówki jest gotowe, nie za bardzo usmiecha mi się ryć ściany to prawda ciepło ucieka w góre ja mam czujnik z daleka od grzejnika i temp. wewn. ma ustawioną na 18C,przy grzejniku jest okolo 20-21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.01.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 widzisz,w tej chwili parter jest nie zamieszkały, a piętro jest. Wszystko z wykonczeniówki jest gotowe, nie za bardzo usmiecha mi się ryć ściany to prawda ciepło ucieka w góre ja mam czujnik z daleka od grzejnika i temp. wewn. ma ustawioną na 18C,przy grzejniku jest okolo 20-21 Czujnik wewn ma odczytywać temp komfortową w miejscu gdzie najczęściej przebywamy.Skoro to u Ciebie są schody trudno tak sobie wybrałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 26.01.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nie wiem jak Wy, ale ja czekałem niecierpliwie na te temperatury. To niewątpliwie zbyt krótko na wnioski, ale zauważyłem dzisiaj przy takim samym spalaniu (~120 min podajnika /24h) jak przy grudniowych temperaturach dużo lepsze dopalanie miału. Spieków było u mnie na pewno połowę tego co zwykle. Może i mniej. Aż jestem ciekaw kolejnego dnia czy to się potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 27.01.2012 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Nie wiem jak Wy, ale ja czekałem niecierpliwie na te temperatury. To niewątpliwie zbyt krótko na wnioski, ale zauważyłem dzisiaj przy takim samym spalaniu (~120 min podajnika /24h) jak przy grudniowych temperaturach dużo lepsze dopalanie miału. Spieków było u mnie na pewno połowę tego co zwykle. Może i mniej. Aż jestem ciekaw kolejnego dnia czy to się potwierdzi. Ja też dziś zasypię kociołek Ekoretem..... w ostatni mróz wsypałem Pieklorza i byłem zadowolony: zero spieków, żużelków - sadza koloru szarego, o konsystencji drobniutkiego piasku...ciekaw jestem jak będzie teraz ( czy to eko jest warte swojej ceny) a co do ostatnich stron tematu, to każdy musi sam dobrać parametry pracy kotła dla swojego budynku, to co się sprawdza u jednego u innego już niestety niekoniecznie. szosiu instalacja czujnika wewnętrznego na klatce schodowej gdzie niestety ruchy powietrza są stosunkowo duże nie było dobrym pomysłem... na spokojnie pomyśl i jednak postaraj się przenieść czujnik do pokoju czy salonu. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 27.01.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 krzy27 dlaczego nie używasz sterowania pogodowego ? tylko recznie CO Jak już uruchomisz ten sposób regulacji polecam obserwację jak temperatura zewnętrzna wpływa na tak działającą instalacje. Do obserwacji polecam sprawdzać bieżącą temperaturę zewnętrzną, CO oraz moc pompki. U mnie wpływ jest lecz jak zauważyłem z dużym opóźnieniem i to w obie strony. Obecna w sterowniku pogodówka zmienia nastawy na bieżąco co oznacza że zbyt wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 27.01.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam serdecznie forumowiczów, proszę zerknąć na wykresy: sterownik o nazwie "orawa11" w serwisie esterownik.pl.interesuje mnie okres od 18stycznia przez kilka dni i od wczoraj obecny. w pierwszym przypadku temperatura spalin jest dużo mniejsza niż w okresie od wczoraj. Proszę o analizę obydwu przypadków, zmieniałem wersje sterownika z 25 na 16 ekoplus. (Czy sterownik po takiej zmianie musi zostać wyłączony i włączony aby zostały wprowadzone zmiany?. który z tych dwóch okresów jest "lepszy". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 27.01.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dzięki chłopaki za rady. Mam kilka opcji bede kombinował. Zastanawiam się tylko kiedy i w jakim przypadku regulujemy krzywą grzania ? U mnie jest ona ustawona oryginalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 27.01.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Krzywa grzania jest opcją byś nie musiał już nic regulować. Zostaje ci tylko robota z czyszczeniem i zasypem a to już musisz. Jakby co to czekam na relacje z twojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 27.01.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ok, ale mi chodzi kiedy wprowadza sie korekty do krzywej grzania, jeśli się ma jakie problemy z kotłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 27.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Ustawiasz ją sobie doświadczalnie.Nieco upraszczając: zimno w pomieszczeniach - podnosisz temperaturę w punkcie -10,za ciepło obniżasz. Obserwując oczywiście, czy kocioł osiąga temperaturę zadaną z krzywej i czy prowadzi to do utrzymania temp. zadanej w prog. pokojowymNachylenie krzywej (punkt +10) to odrębna kwestia. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez Mogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 27.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam po początkowo małych problemach jestem obecnie bardzo zadowolony z programatora pogodowego, wieczorem mam chłodno rano gorąco w dzień ciepło. Jedynie silne nasłonecznienie lub wiatr stwarza czasem kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 29.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Słuchajcie, nie mam kompa przy sterowniku a będę potrzebował skalibrować czujnik zewnętrzny, czy moge to zrobić bezpośrednio na kotle (panel) ? czy musi być komp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts