Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jak wyglada u was sytuacja z opalem tzn na ile wystarcza zasyp ekogroszku?? przy obecnych warunkach pogodowych wiem ze u kazdego jest innaczej ale tak mniej wiecej:) u mnie przy obecnych mrozach zasyp wystarcza zaledwie na 3 dni i to mnie martwi gdyz mam porownanie z piecem ktorego uzywalem w tamtym sezonie i ktory mial mniejszy zasobnik o polowe i tez wystarczalo na 3 dni ( od pazdziernika mam ogniwo eko 24 kw) martwi mnie jeszcze zapach przepalonego ekogroszku w kotlowni czy ktos mial podobny problem?? mam jeszcze duze spieki ale to juz zapewne wina ekogroszku z kazdym rokiem na co raz gorszy trafiam:) moze macie jakies pewne zrodlo w okolicach malopolski gdzie sie mozna zaopatrzyc na przyszly seson? a i jeszcze jedno czy ogniwo eko strawiloby mieszanke ekogroszku z koksem ? lezy to padzwie od lat juz i nie ma co z tym zrobic:)

mi teraz zasyp starcza na 5 dni wcześniej na ponad tydzień, ja zauważyłem coś bardziej niepokojącego paląc bardziej kalorycznym węglem, który jest bardziej smolisty to, gdy piec przejdzie w spoczynek, a uchylę drzwiczki z popielnika to zaciąga mi dym do dmuchawy z której się kopci!!! mieliście coś takiego? Cug w kominie mam dobry (systemowy 200, ocieplony i obłożony pełną cegłą) bo jak przyłożę rękę do otworu rewizyjnego to czuć jak ciągnie, natomiast czopuch z kominem mam połączony rurą z dwoma kolanami, które mają rewizje ( te połączenie czyszczę co drugie czyszczenie pieca czyli co 5-6tyg., troszkę tam jest suchego pyłku żółto pomarańczowego, ale nie zabiera więcej niż 20% przekroju).

pytanie do zawijanów do wcześniejszego spostrzeżenia na temat dymienia z wentylatora, dodam wyciek spod śrubki łączącej silnik napędzający ślimaka (ta od frontu na małego imbusa), dociągnąłem ją pewnie poluzowała się przy większym obciążeniu, tylko czy to nie jest oznaka że coś tam się coś w tym osprzęcie Norda dzieje?

A tak nawiasem mówiąc to dopiero przy minus 20 i dużym odbiorze CWU piec mi się nie odstawia (patrzcie wykres z ostatniej godziny jak była brana woda) czyli pomimo sporej kubatury i tak 16 jest z naddatkiem (albo chatka za dobrze ocieplona :-))

100 deg po tygodniu palenia??? to czym ty palisz....

Witam,widzę kolego Jorgo że podawanie masz 8min na godzinę,gdzie więc twoja wiedza?Tyle spala się w nieogrzanym 200m domu a tu mała ocieplona chałupka i takie kolosalne ilości??Jak się to ma do porad jakich udzielasz jak nie potrafisz poprawnie ustawić swej instalacji?Zasobnik na max 2,5 dnia ci styka,he he :)Po takich pogodowych rewelacjach natura odsiała ziarna od plew i wyszło Twoje cwaniakowanie znawco :)

A ja sobie spalam na 200m2 bez ocieplonka ścian i dachu mniej niz Ty-fachowcu od Ogniwa ;)

Widzę, ze jesteś awanturnikiem.

I to zawziętym.

Bo od porad tego retora paru kolesi ma spalanie jak smok,powinniście czytać Panowie co koleś radzi w ramach swej tzw "wiedzy" bo wielu po tej zimie zwątpi w ten kocioł.Robi wam zawijanie antyreklamę dając rady co do ustawień(sam się na to nabrałem) nie mając o tym pojęcia -czyż nie ?

Witam,widzę kolego Jorgo że podawanie masz 8min na godzinę,gdzie więc twoja wiedza?Tyle spala się w nieogrzanym 200m domu a tu mała ocieplona chałupka i takie kolosalne ilości??Jak się to ma do porad jakich udzielasz jak nie potrafisz poprawnie ustawić swej instalacji?Zasobnik na max 2,5 dnia ci styka,he he :)Po takich pogodowych rewelacjach natura odsiała ziarna od plew i wyszło Twoje cwaniakowanie znawco :)

A ja sobie spalam na 200m2 bez ocieplonka ścian i dachu mniej niz Ty-fachowcu od Ogniwa ;)

Skąd wiesz czym pali Jorgo? Może miałem za 300zl, a Ty węglem za 1000zl?

W sumie nie moja sprawa. Jorgo zawsze optował za lepszym opałem. 8 minut pracy podajnika jeśli Markowski ma racje to naprawdę dużo. Ja w tym momencie nie oszczędzam i grzeję całość domu łącznie z garażem- całość prawie 300 m2 starego domu. W opcji pracy ciągłej pompy CO na godzinę wychodzi ok 6-6,5 minuty, przy pracy cyklicznej pompy CO to ok 5-5,5 minuty. Ale węgle są różne, silniki i przekładnie również.:)