Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,widzę kolego Jorgo że podawanie masz 8min na godzinę,gdzie więc twoja wiedza?Tyle spala się w nieogrzanym 200m domu a tu mała ocieplona chałupka i takie kolosalne ilości??Jak się to ma do porad jakich udzielasz jak nie potrafisz poprawnie ustawić swej instalacji?Zasobnik na max 2,5 dnia ci styka,he he :)Po takich pogodowych rewelacjach natura odsiała ziarna od plew i wyszło Twoje cwaniakowanie znawco :)

A ja sobie spalam na 200m2 bez ocieplonka ścian i dachu mniej niz Ty-fachowcu od Ogniwa ;)

markowsski..... jesteś żałosny jak ustawa refundacyjna...... hehehe

spalam za swoje - ty mi nie dajesz.... ja jestem zadowolony ze swojego niebieskiego.

I na koniec nadal bardzo kulturalnie ci powiem: nie rzucaj oszczerstw pod moim adresem.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślałem że walne jakąś wielką liczbą tutaj by trochu uspokoić sytuacje i 6.84min/h. Trochu zmieniłem podejście do tego czasomierza podajnika. Wyzerowałem go w sobotę i w sobotę planuje go również wyzerować. Licznik ilości pozostałego opału mi nie do końca służy. Czasem ja zapomnę, czasem mój ojciec. Jak wsypujemy sypiemy tylko pełne worki wiec ilość po załadunku nie jest ta sama. Może i lepiej będzie mi oceniać spalanie w dłuższym terminie takim jak tydzień. Zostaje jeszcze kwestia liczenia worków. Jakoś nie mam do tego motywacji. Grunt że ciepło.

W sumie nie moja sprawa. Jorgo zawsze optował za lepszym opałem. 8 minut pracy podajnika jeśli Markowski ma racje to naprawdę dużo. Ja w tym momencie nie oszczędzam i grzeję całość domu łącznie z garażem- całość prawie 300 m2 starego domu. W opcji pracy ciągłej pompy CO na godzinę wychodzi ok 6-6,5 minuty, przy pracy cyklicznej pompy CO to ok 5-5,5 minuty. Ale węgle są różne, silniki i przekładnie również.:)

Ma rację bo przeliczył.Gdyby kolega(nie mój) Jorgo pochylił czapkę i posłuchał a nie wciąż pisał to czegoś może się by tu nauczył.Kolega Kid1 któremu pomagałem przy identycznych warunkach jak Jorgo spala przy takiej pogodzie niecałe 6min na 1godz( a teraz sobie sam radzi,zasobnik ma na 6 dni,dodam że przy przewymiarowanym kotle :)Obaj maja podobne warunki pogodowe i mieszkaniowe+instalacyjne:)

Tak czy siak wniosek jest jeden,dużo pisania w tym temacie nie koniecznie przyniesie korzyści samemu piszącemu-a na pewno nie innym.Mógłbym podać PW kolesi co pisali z Jorgiem i co im radził ale ...Ktoś zarzuca tym co maja krótko kotły OEP że się nie znają,myślę że rady takich gości jak kolega J.są daleko zbędne.Zapomniałem,na forum(tym i nie tylko)racje mają retorzy-ci co dużooo piszą -nie koniecznie na temat.ja już nie skorzystam.Pozdrawiam wszystkich.Ciepełka życzę :)

Edytowane przez markowsski

markowsski..... jesteś żałosny jak ustawa refundacyjna...... hehehe

spalam za swoje - ty mi nie dajesz.... ja jestem zadowolony ze swojego niebieskiego.

I na koniec nadal bardzo kulturalnie ci powiem: nie rzucaj oszczerstw pod moim adresem.

Przypominasz premiera Tuska,co by nie zrobił -gafa ;)

Ma rację bo przeliczył.Gdyby kolega(nie mój) Jorgo pochylił czapkę i posłuchał a nie wciąż pisał to czegoś może się by tu nauczył.Kolega Kid1 któremu pomagałem przy identycznych warunkach jak Jorgo spala przy takiej pogodzie niecałe 6min na 1godz( a teraz sobie sam radzi,zasobnik ma na 6 dni,dodam że przy przewymiarowanym kotle :)Obaj maja podobne warunki pogodowe i mieszkaniowe+instalacyjne:)

Tak czy siak wniosek jest jeden,dużo pisania w tym temacie nie koniecznie przyniesie korzyści samemu piszącemu-a na pewno nie innym.Mógłbym podać PW kolesi co pisali z Jorgiem i co im radził ale ...Ktoś zarzuca tym co maja krótko kotły OEP że się nie znają,myślę że rady takich gości jak kolega J.są daleko zbędne.Zapomniałem,na forum(tym i nie tylko)racje mają retorzy-ci co dużooo piszą -nie koniecznie na temat.ja już nie skorzystam.Pozdrawiam wszystkich.Ciepełka życzę :)

po 1: nie ma dwóch identycznych takich samych budynków, instalacji itp..... dziwię się że tego nie wiesz i porównujesz mój dom z kid1......

po 2: mnie zasobnik też wystarcza na 6 dni, wcześniej nawet na 7.... ostatnio wsypuję niepełne zasobniki i spalam różne paliwa..... ale tobie nic do tego....

po 3: ujawnianie korespondencji mailowej prze osoby trzecie czy nawet samych adresatów jest poniżej tzw. wora..... ale cóż..... ludzie mają różne poczucie wartości, kultury.... nie czas i miejsce by tu o tym pisać. Ja tam nie mam się czego wstydzić....

po 4: porównanie mnie do premiera jest nietrafione,

po 5: mnie jak coś nie odpowiada to sobie daję odpust... odpuść i ty sobie forum - pilnuj swojego biznesu coby cie NFZ nie puścił z torbami,

po 6: "..nie chce mi się z tobą gadać...."

Panowie czy nie macie problemu z zapadającym się kopczykiem wręcz wypalaniem dziury w palniku,bo u mnie nawet kilka razy zdarzyło się że żar zszedł tak głęboko że rura od podajnika była aż czerwona,różne kombinacje i zmiany oprogramowania nie przynoszą oczekiwanego rezultatu,im bardziej się wypala tym dmuchawa mocniej dmucha i problem się pogłębia.Moim zdaniem pomogła by opcja zmiany czasu przerwy w podawaniu ale Elektro-System niczego takiego nie przewiduje w nowych softach.Ręce opadają a pomysłów brak,może jest na forum ktoś kto miał podobny problem i może coś podpowiedzieć jak temu zaradzić

Verb chyba coś o tym pisał na eSterownik, tj. o tym wypalaniu dziury i mocniejszym dmuchaniu.

Zobacz na eSterownik w wątek z komentarzami do softu z końcówką 12.

Albo napisz do niego. Nie wiem, czy coś zaradził w temacie.

Jestem na bieżąco z eSterownik zmieniłem dzisiaj soft na 2.9.10 bo ktoś tam pisał że jest niby lepiej,ale u mnie to samo nadal dziura i trzeba ręcznie mu pomagać,w sumie takie błędne koło bo jak poda się paliwo w trybie ręcznym to zwiększa obroty dmuchawy i jeszcze bardziej wypala.Wniosek poprostu za mało paliwa do nadmuchu

Próbowałem i(wydłużać,skracać)czas podawania i siłę nadmuchu i efekt mierny,mam groszek o niskiej temp.topnienia popiołu i to się też do tego przyczynia ale próbowałem różne groszki i efekt podobny,w zeszłym sezonie paliłem miałem i radził sobie o wiele lepiej,a w tym sezonie masakra

Roberto a próbowałeś z wydłużeniem czasu podawania?

Miał to być inteligentny sterownik a jest szajs wiele osób zauważa że sterownik pracuje źle. Powyżej określonej mocy tragedia. Gratuluje wciśnięcia ludziom Tego badziewia i zostawienia samemu sobie i kombinowaniu ustawień. Podkreślam miał być to sterownik inteligentny A jego działanie pozostawia wiele do życzenia. Jak ktoś zastanawia się nad zakupem niech się poważnie zastanowi.

Miał to być inteligentny sterownik a jest szajs wiele osób zauważa że sterownik pracuje źle. Powyżej określonej mocy tragedia. Gratuluje wciśnięcia ludziom Tego badziewia i zostawienia samemu sobie i kombinowaniu ustawień. Podkreślam miał być to sterownik inteligentny A jego działanie pozostawia wiele do życzenia. Jak ktoś zastanawia się nad zakupem niech się poważnie zastanowi.

Inteligencji w nim tyle ile zapisze jemu w oprogramowaniu programista,cudów nie ma choć czasami się zdarzają ;)

Na to wygląda że poprzednie wersje oprogramowania w moim przypadku radziły sobie zdecydowanie lepiej,dla mnie wówczas to był pełen automat,teraz to jest kupa,chociaż niektórzy są zafascynowani

To w czym masz problem ?

Jak było dobrze na starszej wersji to sobie ją wrzuć.

Przecież nikt nikogo nie zmusza żeby zmieniać oprogramowanie jak tylko się coś pokaże.

Widzisz ja dostałem koale do testów na 2.0.8.1 i nie mam nawet możliwości korekty nadmuchu a nie mam Ogniwo tylko jakiegoś badziewiaczka na zwykłej retorcie PPS 25kW i z dmuchawą o prawie dwa razy większej wydajności jak zalecana, kociołek pracuje jak zegarek, ładnie dopala, nie przesypuje i nie wypala dziury jak piszą.

Znosił bez problemu zmiany paliwa od eko groszku czeskiego ( 19MJ/kg) do pieklorza bytomskiego ( 28-29,5MJ/kg)

Po co mam coś zmieniać jak jest dobrze ?