Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Re: Grzmaj

Ty chyba jakoś wogóle nie jesteś zadowolony z zakupu. Cóż, masz takie prawo.

Ja osobiście przesiadłem się z kopciucha, co prawda wszystkopalnego, ale trzeba było łazić do pieca co 2h. A że nie wszyscy mają kotłownię w piwnicy to inna sprawa, niektórzy muszą iść na zewnątrz. Wracając do OEP+: tak, odczuwam satysfakcję udanego zakupu. Pomimo spieków koksowych i codziennego ich wybierania. Sam wybrałem opał (ekomial Rokita, cokolwiek to eko z przodu znaczy), więc mam za swoje. Mogę mieć tylko do siebie pretensje. A kupiłem go prosto z kopalni. Mam za to ciepło na okrągło, dużo cieplej niż na starym kotle. Spalanie podobne, nie kopcę sobie ani sąsiadom. Odczuwam komfort z braku przymusu dokładania do kotła co chwilę. Nie oczekiwałem czystości i cudów takich jakie są w przypadku ogrzewania gazem (a kocioł gazowy też mam podpięty do instalacji więc znam te zalety). To co od kotła wymagam robi lepiej niż się spodziewam. Mimo wszystko.

Może po prostu mnie to cieszy bo wiem że może być inaczej.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie czy nie macie problemu z zapadającym się kopczykiem wręcz wypalaniem dziury w palniku,bo u mnie nawet kilka razy zdarzyło się że żar zszedł tak głęboko że rura od podajnika była aż czerwona,różne kombinacje i zmiany oprogramowania nie przynoszą oczekiwanego rezultatu,im bardziej się wypala tym dmuchawa mocniej dmucha i problem się pogłębia.
Miałem i ja ten problem. Pisałem o tym na esterownik. Od czasu gdy przykleiłem do szufladki popielnika wełnę kominkową w taki sposób, aby szczelnie zamykała dolną wyczystkę jest OK a nawet bardzo OK. Przy zamykaniu popielnika drzwiczki dociskają szufladkę i tą wełnę która z kolei szczelnie zamyka wyczystkę. Szarpię piecem dość dużo, bo grzeję górę niewykończoną gdzie szwagry robią poddasze i cały czas mi na takim mrozie okna otwierają ;-D , od tej pory taka sytuacja nie powtórzyła się. Temp. spalin zachowuje się jakoś inaczej. obroty dmuchawy tak nie szaleją, np. z 34 nagle na 44. Fakt, dosypałem do węgla innego, takiego który bardzo spieka, ale kopczyk jest w porządku. Chodź by teraz, dałem mu 60 zadaną, wcześniej dmuchawa już dawno szła by na maxa, a teraz 45% (+3 z korekty). Teraz jakby bardziej nadganiał podawaniem paliwa.

r0berto i jeszcze zwiększ deltę, tak żeby wynosiła z 7 stopni.

Edytowane przez mario633

Re: Grzmaj

Ty chyba jakoś wogóle nie jesteś zadowolony z zakupu. Cóż, masz takie prawo.

Ja osobiście przesiadłem się z kopciucha, co prawda wszystkopalnego, ale trzeba było łazić do pieca co 2h. A że nie wszyscy mają kotłownię w piwnicy to inna sprawa, niektórzy muszą iść na zewnątrz. Wracając do OEP+: tak, odczuwam satysfakcję udanego zakupu. Pomimo spieków koksowych i codziennego ich wybierania. Sam wybrałem opał (ekomial Rokita, cokolwiek to eko z przodu znaczy), więc mam za swoje. Mogę mieć tylko do siebie pretensje. A kupiłem go prosto z kopalni. Mam za to ciepło na okrągło, dużo cieplej niż na starym kotle. Spalanie podobne, nie kopcę sobie ani sąsiadom. Odczuwam komfort z braku przymusu dokładania do kotła co chwilę. Nie oczekiwałem czystości i cudów takich jakie są w przypadku ogrzewania gazem (a kocioł gazowy też mam podpięty do instalacji więc znam te zalety). To co od kotła wymagam robi lepiej niż się spodziewam. Mimo wszystko.

Może po prostu mnie to cieszy bo wiem że może być inaczej.

Tak nie jestem zadowolony. Wręcz jestem załamany. Czytając to co piszesz mam wrażenie że mamy inne kotły. Ja osobiście czuję się oszukany przez to forum i http://zawijan.wordpress.com/.

To w czym masz problem ?

Jak było dobrze na starszej wersji to sobie ją wrzuć.

Przecież nikt nikogo nie zmusza żeby zmieniać oprogramowanie jak tylko się coś pokaże.

Widzisz ja dostałem koale do testów na 2.0.8.1 i nie mam nawet możliwości korekty nadmuchu a nie mam Ogniwo tylko jakiegoś badziewiaczka na zwykłej retorcie PPS 25kW i z dmuchawą o prawie dwa razy większej wydajności jak zalecana, kociołek pracuje jak zegarek, ładnie dopala, nie przesypuje i nie wypala dziury jak piszą.

Znosił bez problemu zmiany paliwa od eko groszku czeskiego ( 19MJ/kg) do pieklorza bytomskiego ( 28-29,5MJ/kg)

Po co mam coś zmieniać jak jest dobrze ?

Nawet nie pamiętam na jakiej wersji chodziło to w zeszłym sezonie,zresztą z tego co czytam na stronie eSterownik to nie tylko ja mam ten problem.Gdybyś nie doczytał to zeszły sezon leciałem na miale,w tym groszek i tu pojawia się problem.

Widać nie taki badziewiaczek ten Twój kociołek skoro sobie radzi bez problemów niemalże z każdym rodzajem opału,albo być może ogniwo przereklamowane

Edytowane przez r0berto

Panowie zacytuje

Uwaga!

Wersje testowe mogą zawierać błędy.

Zasady publikacji wersji testowych w wątku: http://esterownik.pl/forum/posty,17/propozycja-wersje-testowe-oprogramowania

ostatnia stabilna wersja jest chyba tutaj - http://go.ecoal.pl/link/8a50380663839fc46ccc6c9c25d00da7/www_0.2.8.1

reszta to wersje testowe jeżeli się nie mylę.

Panowie zacytuje

Uwaga!

Wersje testowe mogą zawierać błędy.

Zasady publikacji wersji testowych w wątku: http://esterownik.pl/forum/posty,17/propozycja-wersje-testowe-oprogramowania

ostatnia stabilna wersja jest chyba tutaj - http://go.ecoal.pl/link/8a50380663839fc46ccc6c9c25d00da7/www_0.2.8.1

reszta to wersje testowe jeżeli się nie mylę.

dokładnie tak jest jak napisałeś.......

są to wersje t e s t o w e - ludzie zmieniający soft w swoich kotłach wprowadzają zmiany na własna odpowiedzialność - a potem za swoje niepowodzenia obarczają innych :)

Grzmaj.....

Ja osobiście czuję się oszukany przez to forum i http://zawijan.wordpress.com/.

Jak ludzie z Forum Cie oszukali - dlatego że są zadowoleni ze swoich kotłów???

nie wiem ja jadę cały czas na wersji 2.5 i nic nie zmieniam bo nie mam potrzeby, nawet z lenistwa nie podłączyłem czujników temp. wew. i zew. bo jak mi spala 15-17,5kg eko to jestem zadowolony i nie kombinuję żeby spalał 14,9 bo moim zdaniem gra nie warta świeczki, teraz przy dużych mrozach 24-25kg na dobę, myślę że jak na 460 kubików powierzchni z temp. 25'C plus ciepła woda ponad 50'C jest super

Spokojnie.

Może bardziej konkretnie.

Pogadajmy.

Zacznijmy - dla przypomnienia - od początku. Jaki kocioł, jakie ustawienia instalacji, jaki węgiel; Jak było a jak jest; od kiedy; co takiego mogło się zdarzyć a co się zdarzyło. itp.

Nie można wykluczyć wady produkcyjnej, ale doświadczenie mówi, że częściej problem leży po stronie operatora. Co nie znaczy, ze to operator jest winny.

Wiele osób zauważa że sterownik nie pracuje poprawnie wątek poruszony na http://esterownik.pl/forum/posty,232/komentarze-do-wersji-02912 nikt ze "specjalistów" na razie nie odniósł się do tego problemu. Pytam to która wersja sterownika pracuje poprawnie. Ja mam 2.9.10

2. Miał to być sterownik w którym się ustawia tylko temperaturę pieca a widzę ze tak nie jest. Dodaje się ustawienia a potem zwala wszystko na użytkowników.

3. Kupiłem kocioł OEP 25kw ze względu na retortę i sterownik a wydaje mi się ze to jest niewypał wielki

4. przed mrozami Zawijan 2_0 apelował aby wsypać najlepszy wysokokaloryczny opał teraz wiem czemu bo tylko taki spala poprawnie

5. Zawijan Uważam Cię za specjalistę i człowieka znającego się na rzeczy ale to wszystko jest nie do przyjęcia. NIe tego się spodziewałem być mozę za dużo oczekiwałem alę czytając http://zawijan.wordpress.com/ wcale tak różowo nie jest.

ps. W sterowniku w przeciwieństwie do innych ma się regulować tylko temperaturę pracy i tylko taki uznaję za to co mi obiecywano.

Wiele osób zauważa że sterownik nie pracuje poprawnie wątek poruszony na http://esterownik.pl/forum/posty,232/komentarze-do-wersji-02912 nikt ze "specjalistów" na razie nie odniósł się do tego problemu. Pytam to która wersja sterownika pracuje poprawnie. Ja mam 2.9.10

2. Miał to być sterownik w którym się ustawia tylko temperaturę pieca a widzę ze tak nie jest. Dodaje się ustawienia a potem zwala wszystko na użytkowników.

3. Kupiłem kocioł OEP 25kw ze względu na retortę i sterownik a wydaje mi się ze to jest niewypał wielki

4. przed mrozami Zawijan 2_0 apelował aby wsypać najlepszy wysokokaloryczny opał teraz wiem czemu bo tylko taki spala poprawnie

5. Zawijan Uważam Cię za specjalistę i człowieka znającego się na rzeczy ale to wszystko jest nie do przyjęcia. NIe tego się spodziewałem być mozę za dużo oczekiwałem alę czytając http://zawijan.wordpress.com/ wcale tak różowo nie jest.

ps. W sterowniku w przeciwieństwie do innych ma się regulować tylko temperaturę pracy i tylko taki uznaję za to co mi obiecywano.

Masz całkowita racje... Piec OE+ i sterownik ecoal są do kitu jak nie zmienią algorytmu spalania. Naprawdę zaczynam też żałować zakupu. Tak jak piszesz człowiek naczyta się bzdur od takich niby "mądrych ludzi":-) a potem masz babo placek, jest tak jak zawsze... ps: zawijany na emeryturę :-)

Ja od paru tygodni palę mix eko+jęczmień 50/50.Wszystko ładnie śmiga.Też bałem się,że będzie się zapadać,bo zboże będzie szybciej się wypalać,ale tak nie jest.

ale Ty masz mniejsze palenisko...

Osoby mniej zadowolone, na stronie:

http://ecoal.pl/?pd=wsparcie

macie ostatni oficjalny soft, spróbujcie, może będzie lepiej jak na wersjach testowych.

W sumie problem dotyczy tego, z czym nie mogę się dogadać z Zawijanem. Nie da się zasymulować wszystkiego. Na dane instalacje i domy soft może się wstrzelić idealnie a na innych coś tam kuleje. Opcje korekcji moim zdaniem są potrzebne. Jak już kompletnie jesteście nie zadowoleni z pracy eCoala, to przejdźcie na Bruli.

Skoro i tak kombinujecie, to z tym sterownikiem dojdziecie do ładu.

Osoby które dokonują zmiany softu w kotłach Ogniwo musza się liczyć z tym że kocioł może nie spełniać ich oczekiwań.

I na litość boską.... są to wersje testowe. Każdy producent urządzenia w którym wykorzystywane jest oprogramowanie ( wszelkiej maści) robi wersje oficjalne i testowe... począwszy od Microsoftu a skończywszy na urządzeniach RTV, audio, samochodach czy komputerach.

Z drugiej strony aby być obiektywnym trzeba dodać jeszcze jedną bardzo ważną kwestię: ludzie kupują przewymiarowane kotły a potem pretensje do wszystkich , tylko nie do siebie.

Proszę nie traktuj Grzmaj tego osobiście, ale Ty w mojej ocenie masz też przewymiarowany kocioł.

Z drugiej strony rozumiem Twoje i innych rozczarowanie i w pewnym sensie doceniam. Ty przynajmniej masz odwagę o tym pisać otwarcie, a nie jak inni pokątnie ..... ( ;) )

... przewymiarowanie kotła, to - w przypadku kotłów OGNIWO - jest ona dość łatwa do usunięcia....

.

Zawijan niejednokrotnie pisałem, iż mam przewymiarowany kocioł. Ponieważ Ogniwo oraz Ponar mają podobne konstrukcje oraz wymienniki prosiłbym o poradę w tym temacie. Część kanałów płomieniowych zatkałem wełną mineralną jak radził kolega Zawian Bis, zmniejszyłem również komorę paleniska wstawiając po bokach cegły szamotowe - mój pomysł. Ostatnio prosiłem o poradę na Waszym blogu ale nie doczekałem się odpowiedzi. Jeśli możesz coś dodatkowego napisać będę niezmiernie wdzięczny.

ja też uważam że wcześniej (poprzedni sezon ze starszym oprogramowaniem) było lepiej - choć nie miałam czujnika zewnętrznego miałam zdecydowanie lepiej dopalony eko groszek a stosuje cały czas ten sam - poprzeni sezon mialam mniejszą kubaturę do ogrzania a piec był mocno przewymiarowany - teraz np. ustawiony piec na 42 a dobija do 45 z dmuchawą 50 % - po co? nie powinien zmniejszać nadmuchu po osiągnięciu zadanej temeratury? ja lecę na oficjalnej ostatniej wersji i zdecydowanie więcej pali nie wspomnąc że gorzej (wiećej spików) a i temperatury spalin wysokie (straty wieksze) dlaczego?

Nie wszędzie się to sprawdzi. Ja bardziej z ciekawości w ubiegłym tygodniu zmieniłem soft na OEP. Efektem było "ukiszenie kotła" po paru godzinach pracy. Z powodu zbyt małej ilości powietrza, kocioł w środku cały zaklejony sadzą. Ale ja mam 38kW i on potrzebuje większej dawki powietrza.

Spokojnie.

Może bardziej konkretnie.

Pogadajmy.

Zacznijmy - dla przypomnienia - od początku. Jaki kocioł, jakie ustawienia instalacji, jaki węgiel; Jak było a jak jest; od kiedy; co takiego mogło się zdarzyć a co się zdarzyło. itp.

Nie można wykluczyć wady produkcyjnej, ale doświadczenie mówi, że częściej problem leży po stronie operatora. Co nie znaczy, ze to operator jest winny.

Kocioł eko plus 16kw,palnik pięć członów trzy rzędy otworów,zeszły sezon na miale było ok,ten sezon na groszku spieki żużlowe,żar zapada się do tego stopnia że rura od podajnika czerwona.Elektro-System zalecił zaklejenie dolnych rzędów dysz.

witam, mam taki problem, od połowy lisopada uzytkuję piec ogniwo eko 16kw- do tej pory cała intalacja funkconowała oprawnie. W sobotę wygasiłem piec(2-3h) zeby go wyczyscic i po uruchomieniu przestały grzac kaloryfery i cwu, ogrzewanie podłowgowe działa.Odpowietrzyłem instalacje ale bez efektu. Zwiększyłem temp na piecu do 65 st zaczeło grzac wodę a kaloryfery zrobiły się letnie. Co moze byc powodem takiej sytuacji?

Trzy rzędy otworów - przed zaklejeniem dolnego, czy już po zaklejeniu? Ile konkretnie jest teraz? Trzy rzędy, czy dwa?

Na jakiej wersji oprogramowania chodzi teraz?

Jak kocioł chodzi teraz? Według Twojej oceny.

Czemu w ostatnich dniach tak często zmieniałeś tryby pracy z autom. na ręczny?

Jaki węgiel idzie teraz?

Jeszcze nic nie zakleiłem jest trzy rzędy,wersja testowa 2.9.10,kocioł obniża żar i zwiększa moc dmuchawy moim zdaniem za dużo dmucha a za mało podaje.Zmieniałem na tryb ręczny żeby podnieść kopczyk.Idzie na groszku,wczoraj wsypany na próbe inny ale efekt podobny,spieki żużlowe bardzo duże