jorgo 01.02.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 (edytowane) witam, mam taki problem, od połowy lisopada uzytkuję piec ogniwo eko 16kw- do tej pory cała intalacja funkconowała oprawnie. W sobotę wygasiłem piec(2-3h) zeby go wyczyscic i po uruchomieniu przestały grzac kaloryfery i cwu, ogrzewanie podłowgowe działa.Odpowietrzyłem instalacje ale bez efektu. Zwiększyłem temp na piecu do 65 st zaczeło grzac wodę a kaloryfery zrobiły się letnie. Co moze byc powodem takiej sytuacji? pompka może zapowietrzona ??? Edytowane 1 Lutego 2012 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 01.02.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ja mam też kocioł OE+16kw i na wersji 2.9.10 jak i na najnowszej 2.9.12 zauważyłem że kocioł zachowuje się nie najlepiej. Często podnosi mocno nadmuch w konsekwencji obniża żar poniżej otworów nadmuchowych, a podobno w wersji 2.9.12 zmienili algorytm spalania.Na podwyższonych obrotach dociąga do temperatury zadanej +2 stopnie i dopiero wtedy obniża nadmuch ale kocioł nie jest już w stanie odebrać tyle ciepła i przechodzi w podtrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 01.02.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Panowie pomóżcie plizzz Problem1. Od 3 tygodni słychać ćwiergotanie w silniku podajnika - jakby jaka guma ocierała Problem2 A w zasadzie obawa, dziś syf z węgla (kawałek metalu) zablokował podajnik, niestety zawleczki nie zerwało !!! Gdy przyszedłem do kotłowni to kocioł był wygaszony i była cisza, na 2 sekundy włączyłem w trybie ręcznym podajnik i wszystko stało w miejscu a silnik buczał. Musiałem odkrecic motoreduktor, wyjac slimak, wyjac to żelastwo,wyczysciłem, dałem sylikon, poskładałem ładnie wszystko i śmiga, tylko to ćwiergotanie silnika (od 3 tygodni- niezwiązane z dzisiejszą awarią). Pytanie: czy silnik dostał po dupie? czy jest jeszcze jakieś zabezpieczenie motoreduktora oprócz czawleczki ????? Zawleczka była zgnieciona i cieżko było ja wybić, ale wyszła delikatnie pukałem i wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 01.02.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Panowie pomóżcie plizzz Problem1. Od 3 tygodni słychać ćwiergotanie w silniku podajnika - jakby jaka guma ocierała Problem2 A w zasadzie obawa, dziś syf z węgla (kawałek metalu) zablokował podajnik, niestety zawleczki nie zerwało !!! Gdy przyszedłem do kotłowni to kocioł był wygaszony i była cisza, na 2 sekundy włączyłem w trybie ręcznym podajnik i wszystko stało w miejscu a silnik buczał. Musiałem odkrecic motoreduktor, wyjac slimak, wyjac to żelastwo,wyczysciłem, dałem sylikon, poskładałem ładnie wszystko i śmiga, tylko to ćwiergotanie silnika (od 3 tygodni- niezwiązane z dzisiejszą awarią). Pytanie: czy silnik dostał po dupie? czy jest jeszcze jakieś zabezpieczenie motoreduktora oprócz czawleczki ????? Zawleczka była zgnieciona i cieżko było ja wybić, ale wyszła delikatnie pukałem i wyszła. Nie wiem, ale silnik ten być może posiada zabezpieczenie termiczne i jak się nagrzeje na skutek zablokowania to powinien się rozłączyć..... jak kręci to jest ok. A co do tego ćwierkotania.......hm....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 01.02.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 mam eko 24 ale dzisiaj zmieniłam ustawienia na 16-stke - i wiecie co? - w ciągu niecalej godziny obroty dmuchawy spadłu do 36% a na eko 15-stce leciały cały czas 50% i spaliny były wysokie - co wy na to? Bo tam są Krótsze okresy miedzy podawaniem i przy mniejszej mocy wszystko wydaje się ok. Sterownik pracuje jako dwunastawny. Problem pojawia się gdy moc zwiększa się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 01.02.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ja mam też kocioł OE+16kw i na wersji 2.9.10 jak i na najnowszej 2.9.12 zauważyłem że kocioł zachowuje się nie najlepiej. Często podnosi mocno nadmuch w konsekwencji obniża żar poniżej otworów nadmuchowych, a podobno w wersji 2.9.12 zmienili algorytm spalania.Na podwyższonych obrotach dociąga do temperatury zadanej +2 stopnie i dopiero wtedy obniża nadmuch ale kocioł nie jest już w stanie odebrać tyle ciepła i przechodzi w podtrzymanie. Ja - zobacz na moim dzisiejszym wykresie - ok. 12:00 na wersji 0. 2.9.12 w ustawieniach użytkownika przywróciłem ustawienia fabryczne...... i jakby się poprawiło.... ale zobaczę co dalej się będzie działo w przypadku spadku temperaturki. Może u Ciebie tez pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 01.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Proszę nie traktuj Grzmaj tego osobiście, ale Ty w mojej ocenie masz też przewymiarowany kocioł. Z drugiej strony rozumiem Twoje i innych rozczarowanie i w pewnym sensie doceniam. Ty przynajmniej masz odwagę o tym pisać otwarcie, a nie jak inni pokątnie ..... ( ) Przewymiarowany kocioł na 95% wszyscy mają i teraz się okazuje ze przez to nie poprawnie pracują???? Pytam się gdzie byli wcześniej konstruktorzy i inni specjaliści Czemu nie przeszkolili sprzedawców Czemu na stronie internetowej nie były umieszczone uwagi. Wcześniej jakbym kupił 16 do mojego domu to by mnie wyśmialni. W okolicy Mojej jest dużo innych pieców z podajnikiem i maja mniejsze domy i jeszcze większe kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 01.02.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Panowie pomóżcie plizzz Problem1. Od 3 tygodni słychać ćwiergotanie w silniku podajnika - jakby jaka guma ocierała . U mnie juz 4 silnik i to samo wiec tak musi pozostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 01.02.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Rozumiem, że wersja 2.9.10 OE+16. Tak? Tak OE+16 Czy zakleić te dolne dysze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 01.02.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 rozumię, dzięki panowie, Zawijan - Ty napewno będziesz to wiedział, czy niezerwanie zawleczki jest równoznaczne ze zniszczeniem silnika? czy jest jeszcze jakieś drugie zabezpieczenie?? Mój silnik działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 01.02.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Piszesz na poważnie? Jeśli tak, to może napisz DLACZEGO! OOOOOOOOOO nie dziękuje już kiedyś z tobą dyskutowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.02.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Panowie pomóżcie plizzz Od 3 tygodni słychać ćwiergotanie w silniku podajnika - jakby jaka guma ocierała Zdejm osłonę z tyłu silnika bo może to ona ociera a jeżeli nie ona to podaj jaka jest częstotliwość tego "ćwiergotania", zgodna z obrotami silnika? a może przekładni? Coś więcej na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg000 01.02.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Do użytkowników EKO PLUS 25kw. Jaki macie wybrany typ kotła, eko plus 16 czy zwykły 24kw? Co będzie lepsze/pewniejsze? Mam sterownik 0.2.8.1 i nie mam tutaj mojego typu pieca w ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 01.02.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Zalecane przez większość - OEP16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 01.02.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Zalecane przez większość - OEP16 potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 01.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Tak. Zakleić. Równocześnie doradziłbym wgranie którejś wersji nietestowej oprogramowania (jeśli to co masz jest wersja testową) oraz uruchomienia sterownika bez korzystania z jakichkolwiek opcji korekcji podawania i nadmuchu. Niech tak sobie pracuje przez dobę lub dwie. Będziemy obserwować, co się dzieje. Daj znać, kiedy będziesz gotowy. Damy mu radę. Bez obaw. Ok zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 01.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Zdejm osłonę z tyłu silnika bo może to ona ociera a jeżeli nie ona to podaj jaka jest częstotliwość tego "ćwiergotania", zgodna z obrotami silnika? a może przekładni? Coś więcej na ten temat. zgodna z obrotami silnika, jakby z silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.02.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A osłonę z tyłu silnika z wentylatora zdjąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 01.02.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 OE+16 Jeśli okazałoby się, że kocioł nie daje rady ogrzać domu (bo jednak nie jest przewymiarowany), wtedy dać OE24. Wątpię jednak, żeby było to potrzebne. Po co teraz każecie użytkownikom przchodzić na OE+16. Przecież wszystko uważacie ze jest w porządku wiec i na stawieniach oe24 powinno byc ok??? NIe chyba dlatego ze w ustawieniach tych (OE+16) skróciliście czas miedzy podawaniami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 01.02.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A osłonę z tyłu silnika z wentylatora zdjąłeś ?Jeszcze nie, jutro postaram sie tam zajzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts