Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

od wczoraj 22 do 8 sterownik pracowal poprawnie po 8 zwiekszylem temperature na kotle z 50 -53 wiec powinien czesciej podawac opal chce zeby kaloryfery były cieplejsze i widac szalenstwa sterownika. Wszystko pracuje poprawnie dopóki podawanie 5 sekund i przerwa 57 jest wystarczajace. Jak juz nie wystarcza robia sie schody.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście. Masz rację.

Soft OE+16 obsłuży kocioł 25kW w tym przypadku, kiedy ten kocioł będzie przewymiarowany w stosunku do rzeczywistych potrzeb cieplnych domu. czyli w znakomitej większości spotykanych tu przypadków.

Jeśli dom potrzebuje więcej ciepła, niż może mu dać kocioł 16Kw - trzeba stosować soft OE25.

W wiekszosci domów nigdy nie bedzie potrzeby stosowania OE25 zgadzam z cala powyższą wypowiedzią zawijana

Czy ja muszę publikować wszystkie wyniki swoich badań? W szczególności takie wyniki, które Ty chciałbyś widzieć? A - tu gest Kozakiewicza...

Chcesz wiedzieć, żeby się mądrzyć - to sobie zbadaj.

To tyle.

ten gest to ty nie mi pokazałeś, tylko tym których poprzez swój "merketing" ostrzygłeś :D

a teraz po roku dopiero zaczynają się zastanawiać i kojarzyć fakty ...

tech brakujących wyników nie musisz publikować, już je sobie każdy sam wyobrazi i podkoloryzuje odpowiednio

Co do sterowników z VLD-dem:

każdy w miarę rozgarnięty palacz, który wie co to jest kopiec i rozróżnia koks od popiołu na zwykłym sterowniku dwustanowym przy minimalnych mocach uzyska lepsze wyniki, niż twój jaśnie nam panujący sterownik z Zawijanem :D

Moje negatywne opinie odłóżmy na razie na bok porozmawiajmy normalnie i spokojnie choć naprawdę mi trudno. Tak masz racje nic nie grzebac bo to rzeczywiscie zle służy. zle słuzy nawet podniesienie temperatury. Twierdze tez jesli podawanie 5 s paliwa i przerwa 57 s jest wystarczajace sterownik jak najbardziej pracuje poprawnie. Do tego momentu jest wszystko wporzadku

ten gest to ty nie mi pokazałeś, tylko tym których poprzez swój "merketing" ostrzygłeś :D
Człowieku, ogarnij się trochę. ES może dać każdemu userowi OEP z ecoalem za free sterownik bruli w zamian za ecoala, jeżeli tenże user uzna że potrafi się nim obsługiwać i uzyska lepsze rezultaty to skorzysta z tej oferty. Jest jakaś druga firma oferująca taką możliwość? Szczerze, nie wiem...

Człowieku, ogarnij się trochę. ES może dać każdemu userowi OEP z ecoalem za free sterownik bruli w zamian za ecoala, jeżeli tenże user uzna że potrafi się nim obsługiwać i uzyska lepsze rezultaty to skorzysta z tej oferty. Jest jakaś druga firma oferująca taką możliwość? Szczerze, nie wiem...

Dobrze tylko ze ja kupowałem kocioł ze sterownikiem inteligentnym I twierdze ze pracuje zle. Wiec teraz mam sobie kupic bruli?? JA nie chce ja chce sterownik inteligentny i nie chce nic zmieniac w ustawieniach. Po co teraz sie dodaje mozliwosc korekty, czas gracy w grzaniu???? Bo uzytkownicy widza ze jest zle ingeruja

Jesli sterownik zwieksza obroty dmuchawy to od razu powinien zwiekszyc podawanie. Byc moze cos bylo pokopane w ostatnich wersjach sterownika. do mocy 5kw Sterownik pracuje i zachowuje sie jako dwunastwny i tam nie ma zadnej inteligencji schody robia sie gdy wkracza inteligencja sterownika. Cos jest ewidetnie skopane

Dobrze tylko ze ja kupowałem kocioł ze sterownikiem inteligentnym I twierdze ze pracuje zle. Wiec teraz mam sobie kupic bruli?? JA nie chce ja chce sterownik inteligentny i nie chce nic zmieniac w ustawieniach.

i go masz. tylko daj mu popracować.

Po co teraz sie dodaje możliwość korekty, czas gracy w grzaniu????

Z tego co wiem to userzy naciskali, no i dostali.

Tak. Masz rację.

Zawsze to pisałem. Nie czytałeś? To może więcej czytaj.

eCoal jest dla takich "nie w miarę rozgarniętych".

Bo tacy też chcą mieć ciepło w domu bez nadmiernych kłopotów.

I nie pieprz więcej takich gupot, bo stajesz się śmieszny.

to po co całe te szopki blogerskie i popisy oratorsko - profesorskie, skoro na zwykłym Geco i nastawach producenta dla mocy nominalnej, otrzymuje się w efekcie wyższą sprawność, niż na tym cacku internetowym?

Jak bardzo trzeba by było być NIEROZGARNIĘTYM, by otrzymać mniej niż 38% sprawności?

Ludzie czego wy sie czepiacie? gdzie wogole byscie zobaczyli wykresy spalania i prace kotla,na podstawie ktorych jestescie tacy madrzy?

Mnie osobiscie wisi czy ten wykres idzie po linii prostej czy faluje czy przechodzi w podtrzymanie,grunt ze jest cieplo w domu i osigam to co mu zadaje,tego sie spodziewalem po tym sterowniku i to otrzymuje. Jako laik i zwykly palacz to dla mnie najwazniejsze. I tak naprawde Ci co widza to pierwszy raz ino kreca glowami z niedowierzaniem i podziwem.

Ps.b.przepraszam ze sie wtracilem ale sledze watek codziennie i juz mnie ...

jestem tego samego zdania co sipus. U mnie też każdy kto widział sterownik kocioł jest pod wrażeniem że nic nie muszę kręcić i ustawiać co dzień.

Wydaje mi się że co niektórzy jakby mieli nawet sterownik "super inteligentny" to i tak by byli nie zadowoleni po prostu taki typ człowieka.

1 wątpię by można było aż taką histerezę ustawiać w brulim

2 obrażasz inteligencje użytkowników koali

adn1 no fakt mozna ustawić 5st ...wystarczy w te duże mrozy

adn2 stwierdzam fakty... ecoal został stworzony dla niedoświadczonych palaczy,instalatorów, czy ludzi którzy nie widzą potrzeby bawić sie w zaawansowane doświadczenia... dasz takiej osobie narzędzie.. skutki mogą być rózne, pewnie bedą znowu psiocznia na sterownik...znasz powiedzonko daj małpie brzytwe?? kilka małp może z niej skorzysta poprawnie... a co z resztą??