Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jak narazie ustabilizowałem swój kocioł przez zmniejszenie korekty nadmuchu -2% i dosypanie miału 1/4 objetości do groszku przez co zmniejszyłem nadmuch. Kocioł oe+25 soft oe+16 2.9.10) Chciałbym osobiście spotkać się z Zawijanem i przekazać negatwne opinię o pracy jego kotła i sterownika

Z obserwacji sterownikahttps://esterownik.pl/remote/1027 mojej znajomej twierdzę ze oprogramowanie 2.8.1 jest tak samo złe jak wersje testowe.

Musisz mieć coś u siebie złe w kociołku, bo w olbrzymiej większości użytkownicy jednak są zadowoleni. Ja mam wgrana wersje testowa i działa normalnie.Jest jeszcze możliwe ze masz skopana instalacje ,albo po prostu nie masz doświadczenia jak jej uzywać. Bo nie rozumie co jest nie tak w tym oprogramowaniu? Możesz napisać co jest źle?

Musisz mieć coś u siebie złe w kociołku, bo w olbrzymiej większości użytkownicy jednak są zadowoleni. Ja mam wgrana wersje testowa i działa normalnie.Jest jeszcze możliwe ze masz skopana instalacje ,albo po prostu nie masz doświadczenia jak jej uzywać. Bo nie rozumie co jest nie tak w tym oprogramowaniu? Możesz napisać co jest źle?

Porównaj sobie moja pracę kotła i mojej znajomej. Ja twierdzę ze teraz pracuje u mnie poprawnie a u niej nie. Jesli ktos ma wgrane OE+16 i nie przekroczy 20% mocy kotła to tez twierdze ze pracuje poprawnie

Ps. Ona ma zwykła instalacje grawitacyjna a ja mam z zaworem trójdrożnym bez zadnych termostatów

Prosze pokaż swój sterownik ocenie według mojej opini

Edytowane przez grzmaj

Jeżeli ma częstotliwość silnika to nie tylko łożysko silnika, ocierający wentylator lecz jeszcze łożyska przekładni na wejściu, za ciasne spasowanie między ślimakiem a ślimacznicą. Ale od czegoś trzeba zacząć. Jak zdejmie osłonę wentylatora to będzie mógł dokładnie posłuchać gdzie te "ćwiergotania" wychodzą

Czemu się wymądrzasz?

Robiłeś ten sterownik?

Wiesz, jak on działa?

Już kiedyś Wam pisałem (tylko mało kto czyta dokładnie), że wydajność (moc) kotła - to przede wszystkim wydajność dmuchawy (bez tlenu nie spalisz paliwa).

Sterownik przecież nie wie z góry, z jaką mocą będzie pracował Twój kocioł. Musi to sprawdzić eksperymentalnie (swoim eksperymentem). Po co pchać go w obszary, w których kocioł nie będzie pracował? Straci na to czas, a Wy w swojej niecierpliwości nie dajecie mu szans, aby to do końca sprawdził i zaczynacie grzebać, bo przecież on źle pracuje. I sterownik ciągle musi zaczynać od nowa ten swój eksperyment.

NIe nie robilem tego sterownika i nie wiem jak on działa ale prosze wejsc na platforme esterownik i zobaczyc jak dziala zle u innych osob. Dziwię sie ze do tej pory nie nie jest Pan w stanie oficjalnie potwierdzic że sterowniki nie radzą sobie.

No, dobra. Mam przed soba te kotły.

Teraz napisz, co jest dobrego a co złego w jednym i w drugim.

Spokojnie i rzeczowo.

Pogadajmy.

Ok dziekuje ze podejmuje Pan ze mna dyskusje. Porozmawajmy o okresie pracy serowników od 23 wczoraj do 8 rany taki okres analizowałem. U mnie woda w instalacji 48 a niej 42 ale u mnie dmuchawa chodzila 34% podawananie co 57 sekund i temperatura spalin w zakresie 125 stopni. U niej dmuchawa powyzej 44% podawanie co 37 i spaliny powyzej 140 wszystko niby dobrze tylko czemu temeratura na kotle nie rosnie?? Zwiekszylem teraz po 8 temeprature i widze ze sterownik podnosi obroty dmuchawy a woogole nie zwieksza podawania tylko dopiero po jakims czasie gdy dmuchawa wychłodzi koiciol.

Wszystko bylo by poprawnie gdy sterownik zmniejszyłby nadmuch do 38-34% w niektórych przypadkach tak robi wiec wszystko wraca do normy. ale problem pojawia sie gdy nie zmniejsza sie nawet przez cala noc. Podnosimy temperature kotła wiec zwiekszamy moc wiec co strownik robi zwieksza obroty a nie podawanie. Pytam z kąd ta moc ma pochodzic jak nie zwieksza podawania. z ze zwiększenia tylko mocy wentylatora???

Kocioł OEP 25 kW

Moje obserwacje:

Kocioł pracując na sofcie OEP 16 zachowuje się poprawnie dopóki zapotrzebowanie na ciepło jest umiarkowane. W nocy np. potrafi utrzymać temp. zadaną z prog. pogodowego i pokojowego, dlatego że obroty dmuchawy nie muszą przekroczyć 44% lub krótkotrwale 46%. Gdy załączy się pompa CWU, temp. CO spada, obroty dmuchawy podnoszą się , dogrzewa CWU, pompa CWU wyłącza się, tymczasem temp. w obiegu C spadła, więc obroty dmuchawy nadal wysokie, temp. CO rośnie powoli, potem brak wzrostu temp, więc po pewnym czasie sterownik podnosi obroty dmuchawy jeszcze bardziej, to powoduje krótkotrwały i niewielki przyrost temp. potem stagnacja. Wysokie obroty dmuchawy, zbyt małe dawki paliwa, niemożność dojścia do temperatur zadanych. Takie same objawy obserwowałem gdy zapotrzebowanie na ciepło rosło z innych przyczyn np. duży spadek temp. zewnętrznej.

Dla mnie ewidentnie wskazuje to na błędne założenie, że soft OEP 16 obsłuży OEP 25 przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło.

Dodatkowy rząd otworów w palniku OEP 25 skutkuje znacznym nadmiarem powietrza, co przy nieodpowiednim dawkowaniu paliwa powoduje opadanie i zmniejszenie warstwy żaru. Moc maleje, nie można osiągnąć temp. zadanych. Korekty "na minus" obrotów dmuchawy też nie przynoszą zadowalających efektów. Jeśli korekta przynosi poprawę w w górnym zakresie obrotów dmuchawy, to z kolei po przejściu na niższy zakres nadmuch jest niewystarczający i temp. CO nadmiernie spada.

Rano przełączyłem na soft 25 kW. Sprawdzę, może dawkowania paliwa są lepiej dobrane

tak sobie czytam te narzekania i się zastanawiam: czy ktoś z was użytkowników kiedyś się zastanawiał, dlaczego w "wynikach na gorąco" bruli skończył swoje popisy na mocy 9 kW? Czy to przypadkiem nie jest tak, że ktoś po prostu sam z góry zdecydował, że te wyniki nie nadają się do publikacji obok wyników eCala? Skoro przy 9 kW już był o 8% lepszy, to o ile byłby lepszy przy 3 kW?

A dlaczego ma rosnąć?

Zadaniem eCoala jest utrzymywanie temperatury na zadanym poziomie. I te kotły, o których piszesz, mają temperatury utrzymane na poziomie zadanym. To – według Ciebie – dobrze, czy źle? Według mnie – to dobrze.

Nie wiem, jak było wczoraj. Czy takie parametry podawania i nadmuchu, jak piszesz, były stałe? Przez cały ten okres?

Teraz u Ciebie dmuchawa chodzi na 42% a u myszki na 40%.

Oboje macie poosiągane potrzebne temperatury.

Dobrze.

No i widzisz. Zwiększyłeś temperaturę zadaną i ta temperatura rośnie. Już osiągnęła nowy poziom zadany. To chyba dobrze.

Co Cię martwi? Czy to, że parametry podawania i nadmuchu nie są takie jakbyś Ty chciał? A skąd wiesz, że chcesz dobrze? I gdzie Ty tam widzisz „wychłodzenie kotła”? Ja nie widzę.

I nie widzę go także na wczorajszych wykresach. Ani u Ciebie, ani u myszki.

No właśnie – dobre pytanie.

Skąd ta moc pochodzi?

A może znikąd?

Zwiększając temperaturę zadaną wody wylotowej- zwiększasz moc kotła tylko na chwilę. Bo przecież od zwiększenia temperatury zadanej wody wylotowej nie zwiększyło się zapotrzebowanie Twojego domu na ciepło. Ono jest dalej takie, jak było. Zmieniasz tylko warunki pracy kotła.

Na takie zdarzenie sterownik może zareagować różnie. W zależności od aktualnego stanu kotła. Nie będę pisał – kiedy jak. Bo to informacje nie dla Was, ani tym bardziej dla innych konstruktorów sterowników.

W Twoim przypadku zareagował zwiększeniem podawania powietrza, czyli po prostu zwiększeniem ilości spalanego węgla (im więcej powietrza, tym więcej węgla może się spalić). Potem wszystko wraca do normy, bo przecież zapotrzebowanie ciepła nie uległo zmianie. Kocioł przechodzi tylko na wyższy poziom temperatury pracy. Sterownik spokojnie sobie to wyprostuje. JEŚLI TYLKO PRZERAŻONY UŻYTKOWNIK NIE BĘDZIE MU PRZESZKADZAŁ I PRÓBOWAŁ GO ZMUSIĆ DO TAKIEJ PRACY, JAK SOBIE TEN UŻYTKOWNIK WYOBRAŻA.

I jeszcze taka jedna uwaga. Też pisałem już to wiele razy.

Czy myślisz, że jak podawanie trwa np. 3 sekundy, to w każdym podaniu jest taka sama ilość węgla? Jeśli tak myślisz – to jesteś w grubym błędzie. Nie będę tego wyjaśniał po raz kolejny. Wszystko jest na moim blogu. Postudiuj go.

Sterownik nie analizuje czasu podawania, czasu przerwy i wielkości nadmuchu. On analizuje skutki podawania, przerwy i nadmuchu. I od tego zależy podjęty prze sterownik sposób działania.

ABSOLUTNIE NIE TAK, JAK SOBIE TO TY WYOBRAŻASZ.

P.S.

Wejdź na nasz blog.

Tam zawijan_2 przedstawił szczegółową analizę pracy tych kotłów, o których piszesz.

Przeczytaj.

Dobra?

Przeczytałem cały poradnik i dlatego dokonałem zakupu. Teraz zaluje i wszystkiego mam dosc. Jesli podnosze temperature kotla to tez moc bo moje kalroyfery sa cieplejsze i dostarczam wiecej energi chce miec po prostu w domu cieplej. nigdy nie twierdzilem ze ze w kazdym podaniu jest taka sami ilosc wegla (zgadzam sie z zawijanem).

Po co teraz karzecie przechodzi na OE+ 16 przeciez nie dlatego ze tam jest czesciej podawany wegiel??

od wczoraj 22 do 8 sterownik pracowal poprawnie po 8 zwiekszylem temperature na kotle z 50 -53 wiec powinien czesciej podawac opal chce zeby kaloryfery były cieplejsze i widac szalenstwa sterownika. Wszystko pracuje poprawnie dopóki podawanie 5 sekund i przerwa 57 jest wystarczajace. Jak juz nie wystarcza robia sie schody.

Oczywiście. Masz rację.

Soft OE+16 obsłuży kocioł 25kW w tym przypadku, kiedy ten kocioł będzie przewymiarowany w stosunku do rzeczywistych potrzeb cieplnych domu. czyli w znakomitej większości spotykanych tu przypadków.

Jeśli dom potrzebuje więcej ciepła, niż może mu dać kocioł 16Kw - trzeba stosować soft OE25.

W wiekszosci domów nigdy nie bedzie potrzeby stosowania OE25 zgadzam z cala powyższą wypowiedzią zawijana

Czy ja muszę publikować wszystkie wyniki swoich badań? W szczególności takie wyniki, które Ty chciałbyś widzieć? A - tu gest Kozakiewicza...

Chcesz wiedzieć, żeby się mądrzyć - to sobie zbadaj.

To tyle.

ten gest to ty nie mi pokazałeś, tylko tym których poprzez swój "merketing" ostrzygłeś :D

a teraz po roku dopiero zaczynają się zastanawiać i kojarzyć fakty ...

tech brakujących wyników nie musisz publikować, już je sobie każdy sam wyobrazi i podkoloryzuje odpowiednio

Co do sterowników z VLD-dem:

każdy w miarę rozgarnięty palacz, który wie co to jest kopiec i rozróżnia koks od popiołu na zwykłym sterowniku dwustanowym przy minimalnych mocach uzyska lepsze wyniki, niż twój jaśnie nam panujący sterownik z Zawijanem :D

Moje negatywne opinie odłóżmy na razie na bok porozmawiajmy normalnie i spokojnie choć naprawdę mi trudno. Tak masz racje nic nie grzebac bo to rzeczywiscie zle służy. zle słuzy nawet podniesienie temperatury. Twierdze tez jesli podawanie 5 s paliwa i przerwa 57 s jest wystarczajace sterownik jak najbardziej pracuje poprawnie. Do tego momentu jest wszystko wporzadku

ten gest to ty nie mi pokazałeś, tylko tym których poprzez swój "merketing" ostrzygłeś :D
Człowieku, ogarnij się trochę. ES może dać każdemu userowi OEP z ecoalem za free sterownik bruli w zamian za ecoala, jeżeli tenże user uzna że potrafi się nim obsługiwać i uzyska lepsze rezultaty to skorzysta z tej oferty. Jest jakaś druga firma oferująca taką możliwość? Szczerze, nie wiem...

Człowieku, ogarnij się trochę. ES może dać każdemu userowi OEP z ecoalem za free sterownik bruli w zamian za ecoala, jeżeli tenże user uzna że potrafi się nim obsługiwać i uzyska lepsze rezultaty to skorzysta z tej oferty. Jest jakaś druga firma oferująca taką możliwość? Szczerze, nie wiem...

Dobrze tylko ze ja kupowałem kocioł ze sterownikiem inteligentnym I twierdze ze pracuje zle. Wiec teraz mam sobie kupic bruli?? JA nie chce ja chce sterownik inteligentny i nie chce nic zmieniac w ustawieniach. Po co teraz sie dodaje mozliwosc korekty, czas gracy w grzaniu???? Bo uzytkownicy widza ze jest zle ingeruja

Jesli sterownik zwieksza obroty dmuchawy to od razu powinien zwiekszyc podawanie. Byc moze cos bylo pokopane w ostatnich wersjach sterownika. do mocy 5kw Sterownik pracuje i zachowuje sie jako dwunastwny i tam nie ma zadnej inteligencji schody robia sie gdy wkracza inteligencja sterownika. Cos jest ewidetnie skopane