mario633 02.02.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dobrze tylko ze ja kupowałem kocioł ze sterownikiem inteligentnym I twierdze ze pracuje zle. Wiec teraz mam sobie kupic bruli?? JA nie chce ja chce sterownik inteligentny i nie chce nic zmieniac w ustawieniach. i go masz. tylko daj mu popracować. Po co teraz sie dodaje możliwość korekty, czas gracy w grzaniu???? Z tego co wiem to userzy naciskali, no i dostali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.02.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tak. Masz rację. Zawsze to pisałem. Nie czytałeś? To może więcej czytaj. eCoal jest dla takich "nie w miarę rozgarniętych". Bo tacy też chcą mieć ciepło w domu bez nadmiernych kłopotów. I nie pieprz więcej takich gupot, bo stajesz się śmieszny. to po co całe te szopki blogerskie i popisy oratorsko - profesorskie, skoro na zwykłym Geco i nastawach producenta dla mocy nominalnej, otrzymuje się w efekcie wyższą sprawność, niż na tym cacku internetowym? Jak bardzo trzeba by było być NIEROZGARNIĘTYM, by otrzymać mniej niż 38% sprawności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 02.02.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jest sygnał, że zaawansowani użytkownicy ecoal będą mogli skorzystać w swoich sterownikach z funkconalności bruli. Fajniutko, pewnie na małych mocach chętnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 02.02.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ludzie czego wy sie czepiacie? gdzie wogole byscie zobaczyli wykresy spalania i prace kotla,na podstawie ktorych jestescie tacy madrzy?Mnie osobiscie wisi czy ten wykres idzie po linii prostej czy faluje czy przechodzi w podtrzymanie,grunt ze jest cieplo w domu i osigam to co mu zadaje,tego sie spodziewalem po tym sterowniku i to otrzymuje. Jako laik i zwykly palacz to dla mnie najwazniejsze. I tak naprawde Ci co widza to pierwszy raz ino kreca glowami z niedowierzaniem i podziwem.Ps.b.przepraszam ze sie wtracilem ale sledze watek codziennie i juz mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A Ty - ile uzyskujesz u siebie? przy średniej mocy od początku sezonu 2,3 kW - średnia sprawność 57% w chłodniejszych okresach gdzie średniodobowa moc kotła jest od 3-do 4 kW - od 60 do 67% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 02.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 jestem tego samego zdania co sipus. U mnie też każdy kto widział sterownik kocioł jest pod wrażeniem że nic nie muszę kręcić i ustawiać co dzień. Wydaje mi się że co niektórzy jakby mieli nawet sterownik "super inteligentny" to i tak by byli nie zadowoleni po prostu taki typ człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.02.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tylko, co z tego? nic mam ochotę to sobie piszę, co mi do głowy przyjdzie napisze też i to: dołożenie do ecala brulego, jest nad wyraz dobrym posunięciem Gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 nic mam ochotę to sobie piszę, co mi do głowy przyjdzie napisze też i to: dołożenie do ecala brulego, jest nad wyraz dobrym posunięciem Gratuluje! no pięknie i nich ktos sobie ustawi w te mrozy histereze jakieś 10-15st i już widzę co się będzie działo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 02.02.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 no pięknie i nich ktos sobie ustawi w te mrozy histereze jakieś 10-15st i już widzę co się będzie działo:) Praca cykliczna kotła, he, he? ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Własnie chodzi mi o niedoświadczonych palaczy... kupi sobie gość kocioł z ekoalem po 3 dniach stwierdzi ze zawijan bajki pisze i ON to dopiero sie zna... przejdzie na bruliego i będzie jazda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 no pięknie i nich ktos sobie ustawi w te mrozy histereze jakieś 10-15st i już widzę co się będzie działo:) 1 wątpię by można było aż taką histerezę ustawiać w brulim 2 obrażasz inteligencje użytkowników koali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 1 wątpię by można było aż taką histerezę ustawiać w brulim 2 obrażasz inteligencje użytkowników koali adn1 no fakt mozna ustawić 5st ...wystarczy w te duże mrozy adn2 stwierdzam fakty... ecoal został stworzony dla niedoświadczonych palaczy,instalatorów, czy ludzi którzy nie widzą potrzeby bawić sie w zaawansowane doświadczenia... dasz takiej osobie narzędzie.. skutki mogą być rózne, pewnie bedą znowu psiocznia na sterownik...znasz powiedzonko daj małpie brzytwe?? kilka małp może z niej skorzysta poprawnie... a co z resztą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 02.02.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Nie wiem kto sie poczuje dotknięty moim wpisem, zapewne wg przysłowia z nożycami... Jakiś czas temu ktoś na konkurencyjnym forum założył wątek o OE. Napisał prosto, nie potrzebuję pomocy, nie chcę wskazówek, chcę się tylko pochwalić że jestem zadowolony. Chyba mu się za to oberwało od poniektórych. Że to przecież niemożliwe że coś po prostu działa. A on był zadowolony. Nie wiem skąd się to bierze te ciągłe nastawienie do narzekania. To chyba taki polski nawyk. Nie wiem ile jest firm które tak otwarcie pokazują od kuchni co się dzieje w danym sprzęcie w danym momencie. Stanowi to dosyć wysokie ryzyko że klient zbyt dużo wie. Efekt może być taki o jakim czasem można tutaj czytać. Wiedza jest wspaniałą rzeczą. Ale dla tych co potrafią z niej korzystać. Dla poniektórych to chyba tylko jedna rada: wyciepcie te Wasze piece na chasiok, kupcie se taki prosty piec kaj bydzie ino 1 termometr co pokazuje ino tymperatura na piecu. Sami se otwiyrejcie drzwiczki pod odpowiednim kontym żeby luftu boło za tyla (zastąpi to nadmuch 38 abo 45%). Niy bydziecie wiedzieć jak gorko w kominie, na powrocie ani wela wonglo biere na godzina. Wtedy bydziecie zadowolyni. Bo na pewno wtedy szlaki niy bydzie, piec bydzie mało poloł i wszyscy dookoła bydom zowiścić takigo rozwionzanio. A jak kedyś weźnie i zaruścieje i bydzie ciyk to wtedy proponuja stary dobry żeleżniok - do kożdyj izby. Te nigdy niy ciykły a gorko boło jak pieron. Ale to chyba skuli tyj ruły łod żeleźnioka bo boła aż czerwono zawsze na wieczor. Fto niy rozumiy to niech mu to google przetumaczy, ale chyba niy do rady. Swojygo czasu boł tu Zawijan_2, łon take rzeczy poradzioł ale coż, wzion i wykludzioł sie stond. Kończa, cza iś chasie wybrać. Jerrrona, a Zawijan godoł że chasio niy bydzie!!! Edytowane 2 Lutego 2012 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 02.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Ps.b.przepraszam ze sie wtracilem ale sledze watek codziennie i juz mnie ... Mam podobne odczucia. Są ciągłe prace nad udoskonaleniem softu , firma nie zostawia człowieka z problemami, jest miejsce gdzie można sie skonsultować ze swoimi problemami i poszukać pomocy. Ludzie czego się czepiacie? Mam OEP25Kw dom jeszce nie zamieszkany, ustawiam temeraturę, sypie węgiel do zasobnika i zapominam o sprawie. Spalanie przy obecnych mrozach ok 20 kg . Raz na tydzień wynoszę popiół, raz na miesiac czyszczę kocioł i na tym polega jego całą obsługa. Kolosalne róznice widać doskonale jeżeli ktos "przesiadł się" z obsługi kotła zasypowego. Jeżeli ktos oczekuje sterowania ogrzewaniem jak przy paleniu gazem to niech lepiej wraca do palenia gazem. To jest kociołek na węgiel i zwiazane z tym wszystkie niedogodnosci z jego jakością, spiekalnością spalaniem i i sterowaniem tym procesem do tego dochodzą jeszce różne instalacje w domach i rózne zapotrzebowanie na ciepło. Idealnie to tylko w ...... albo u innych producentów jeżeli czyta sie tylko wpisy tych producentów Jeżeli będzie opcja korekt ręcznych - super rozwiązanie. Nie podoba się automat będzie okazja udowodnic że potrafi sie lepiej. szczególnie w pracy kotła w okresach małego zapotrzebowania na ciepło. Przy tych możliwościach osobom nadal niezadowolonym pozostanie już tylko poszukać lepszego dla siebie rozwiazania prąd, gaz, pc, olej - przy tych paliwach sterowanie ogrzewaniem powinno być łatwiejsze, lub poczekać aż coś lepszego wymyśli konkurencja. Wszystkim życzę ciepłą w domach i małego spalania. Edytowane 2 Lutego 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 regut1 pokaż Twoj sterownik ocenie Wegług mojej opini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 02.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Pisałem już wcześniej w tym wątku, nie mam jeszcze netu na budynku. Po po tych mrozach ściagnę klamota do kotłowni, zaktualizuje soft, zgram dane z archiwum i poproszę o ewentualne korekty bardziej obeznanych kolegów. Na razie węgiek jest ładnie dopalony, mało popiołu, niewielkie spieki. Wcześniej testowałem kociołek na ustawieniach pelet i był niedopalony węgiel i spore kalafiory po powrocie do OEP16 jest duża poprawa. Cały dom w podłogówce temperatua ustawiona na rozdzielaczach na temp min. 20 C. wewnątrz jest stabilnie 17-18C. Musze jeszcze zamontować drugi czujnik wewnetrzny i wprowadzić oddzielne sterowanie podłogówkami na poszczególnych kondygnacjach. W domu trwaja prace wykończeniowe nie ma jeszce podłóg i drzwi wewnetrznych. Edytowane 2 Lutego 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 02.02.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Wykres pracy kotła to nie jest dzieło sztuki plastycznej. Ocenie nie podlega tu piękno obrazu, tylko skutek w postaci uzyskanych parametrów zadanych. Nie posiadam ani omawianego kotła ani ecoala. Palę na retorcie od 5 lat. Mam propozycje żeby niezadowoleni użytkownicy albo wymienili sterowniki na dwustanowe albo przestali patrzeć na wykresy. Zawijan ma racje, liczy się efekt końcowy. Ja nie wiem ile mam stopni w kominie i żyję. A niektórzy chcieli by mieć rejestrację obrotów dmuchawy. To dopiero zacznie się jazda! Po co ta wiedza? Chyba po to żeby sprawdzić co się działo jak mnie w domu nie było. I na koniec żeby było jasne - nie krytukuję bo nie znam wyrobu. Chętnie bym go poznał ale nikt mi go nie da nawet do testu. Wiem jednak że wolałbym odpalić piec i mieć wszystko w d..... Panowie nie kombinujcie za dużo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.02.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Wiem jednak że wolałbym odpalić piec i mieć wszystko w d..... Panowie nie kombinujcie za dużo! jak wolisz to: przejdź na gaz, odpal i miej wszystko w ... nie masz gazu, na LPG, lub Olej, odpal i miej wszystko w ... napiszesz, że nie, bo za drogo!? Czyli jednak nie masz wszystkiego w ... ? Inni też nie mają i dlatego dochodzą swojego tu i ówdzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jo oczekiwalem takej pracy jak od 22 wczoraj do 8 dzisiaj temperatury wszystkie stabilne. Tu nie chodzi o ladne wykresy tu chodzi o pieniadze ktore leca z dymem do komina Wzrost dmuchawy powyzej 38 generuje niepotrzebne straty pisalem juz. Zar sie zapada wszystko szaleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 02.02.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ludzie czego wy sie czepiacie? gdzie wogole byscie zobaczyli wykresy spalania i prace kotla,na podstawie ktorych jestescie tacy madrzy? Mnie osobiscie wisi czy ten wykres idzie po linii prostej czy faluje czy przechodzi w podtrzymanie,grunt ze jest cieplo w domu i osigam to co mu zadaje,tego sie spodziewalem po tym sterowniku i to otrzymuje. Jako laik i zwykly palacz to dla mnie najwazniejsze. I tak naprawde Ci co widza to pierwszy raz ino kreca glowami z niedowierzaniem i podziwem. Ps.b.przepraszam ze sie wtracilem ale sledze watek codziennie i juz mnie ... popieram dlatego ja nie zmieniam softu i nie przejmuję się że piec mi leci "piłą" ważne że jest ciepło i spalanie niskie, spieków nie ma kondensatu też nie, a soft dopiero zmienię jak będzie w końcu te chłodzenie piwa (jestem niezmienny w postanowieniach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts